Talsmand vil mødes med indenrigsministeren

København, lørdag /ritzau/

Tiden er knap for de østslavonere, der har levet under jorden i Danmark i halvandet år. Deres danske talsmand, Kim Andersen, vil derfor som det første mandag morgen kontakte indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) om et møde, der kan sikre østslavonerne en humanitær opholdstilladelse.

Det sker efter, at Flygtningenævnet fredag besluttede ikke at genoptage tre sager med østslavonere, der tidligere har fået afslag på asyl herhjemme.

De tre sager drejer sig henholdsvis om det samlevende par - Tjatana Elek og Dusan Jovanovic - hver deres to børn - samt kvindens mor.

- I øjeblikket trækker vi lige vejret, men jeg vil appellere til de politikere, der tidligere har udtalt sig positivt om sagen. De må vise, at politik er andet end tomme ord. Jeg ved ikke om ministeren vil mødes med mig, men tiden er knap, og vi vil kæmpe til det sidste for at undgå, at børnene rives ud af skolen, hvor de har deres venner, siger Kim Andersen.

Den sidste mulighed bliver, at de 20 østslavonere bliver hjulpet til et andet land, der - med Kim Andersens ord - er mere venligtsindet end Danmark er.

- Vi har endnu ikke tænkt over, hvilke lande, det kunne være, men det er et parakoks, at man kan fordømme et land som Østrig, lave sanktioner og tale om menneskerettigheder, mens man må konstatere, at det her er den måde, vi behandler fremmede og flygtninge på i Danmark. Det var Danmark selv, der burde fordømmes. Disse mennesker er jo ikke nogen, der ville lave ballade på Nørrebro. De kunne være i arbejde den dag i morgen, siger Kim Andersen.

Han oplyser, at familien har levet "under jorden" i Lemvig med stor opbakning fra byen, men han vil ikke nærmere ind på, hvor de har boet. Børnene har gået i skole med de lokale myndigheders accept, men udsigterne til, at idyllen kan fortsætte er ikke gode efter Flygtningenævnets beslutning fredag.

- Vi er pressede, men det har vi været før i denne sag. Det er fuldstændig urimeligt, at disse mennesker skal rives ud af deres tilværelse, hvor de er fuldt integreret i Danmark og lever som danskere. Samtidig kriminaliserer man jo en hel by, siger Kim Andersen.

/ritzau/