Den lille by og serberne

I halvandet år har folk i Lemvig hjulpet serbiske flygtninge under jorden. Nu er den serbiske familie blevet udvist af Danmark

Af Peter Rasmussen
Fra SiDs Fagbladet.

Flygtninge
I et hus i Lemvig sidder Tanja Elek og Dusan Jonanovic. Her har det serbiske ægtepar holdt sig skjult i et år sammen med Tanjas 57-årige mor og parrets fire børn. Familien har været på flugt i ni år og har nu for anden gang fået afslag på asyl i Danmark. Beslutningen har bragt den lille vestjyske by på den anden ende.
- Danskerne har været fantastiske. Vi fik at vide, at de var indelukkede og racistiske, men de er utroligt hjælpsomme, siger 35-årige Tanja Elek, der kom til Danmark fra Østslavonien i 1997 med sin familie i en gammel folkevogn.

Lokal støtte
Efter det første afslag på asyl gik familien under jorden. I alt har de syv serbere holdt sig skjult i Lemvig i halvandet år. I den tid har lokale borgere sørget for husly og moralsk støtte. En læge og en tandlæge har gratis behandlet børnene, der er mellem ni og 13 år, og familien har hver måned modtaget 4.000 kroner fra frivillige bidragydere.
I september sidste år besluttede skoleinspektøren på Christinelyst-skolen i Lemvig at lade de fire børn gå på skolen, selv om de formelt stadig gemte sig for myndighederne.
- Det har betydet meget for vores børn at gå i skole. De har flygtet hele livet. Nu har de fået kammerater og går til fodbold og basketball, fortæller Tanja Elek. Børnene Dejan, Bojan, Jasmin og Roki taler alle dansk og gik uden problemer ind i undervisningen.
Mens vi taler, kommer folk på besøg med taskerne fulde af underskrifter, der opfordrer myndighederne til at lade familien blive i Lemvig. Anne Laigaard på 65 kommer slæbende med brød fra en lokal bager, en anden har grøntsager fra grønthandleren og kartofler fra købmanden. Situationen minder mest af alt om den hjælp, flere jødiske flygtninge fik under besættelsen.
75-årige Villy Pedersen fortæller forpustet, at han har drønet rundt med sedler til underskriftsindsamlingen hele formiddagen. De ligger nu i næsten alle byens butikker som en kæp i hjulet på myten om de kolde og racistiske danskere. De syv serbere boede hos Villy Peder-sen de første fire måneder i Lemvig. Det kostede ham 5.000 kroner i bøde.
- Børnene kalder mig for bedstefar nu. Jeg synes, at det er en kristen, humanitær pligt at hjælpe de mennesker, siger Villy Pedersen og sætter sig ved siden af Dusan Jonanovic.

Savner at arbejde
Den 30-årige serber er en stor mand med et glimt i øjet. Han er lastbilchauffør men har ikke arbejdet i alle de år, han har været på flugt. Han er tydeligvis frustreret over, at han mangler noget bruge sine store hænder til.
- Jeg savner at arbejde. Nogle gange går jeg rundt og spørger folk, om jeg må hjælpe med at ordne deres bil eller deres have - bare for at lave noget. Men ofte er jeg bange for at blive opdaget af politiet, fortæller Dusan Jonanovic med et lille smil.
Han har siddet to måneder i fængsel for at desertere fra den serbiske hær. Alligevel risikerer han at blive fængslet for krigsforbrydelser, nu da kroaterne kontrollerer Østslavonien. Hans bror og søster mistede livet under krigen i det tidligere Jugoslavien.
Familiens talsmand, den tidligere nødhjælpschauffør, Kim Andersen, mener ikke, at Dusan og hans familie er sikre i det tidligere Jugoslavien.
- Danske undersøgelser viser, at serbere bliver chikaneret og truet i Østslavonien. Disse flygtninge er blevet fuldt integreret. De taler dansk og har danske venner. Dernede har de ingenting. Det vil være absurd at sende dem tilbage, mener Kim Andersen.
Han bliver støttet af formanden for nødhjælpschaufførernes klub, Carsten Pontoppidan.
- Det vil vare lang tid, før det er sikkert for serberne at bo i området, mener Carsten Pontoppidan.
Torsdag den 17. februar - efter Fagbladets deadline - skulle de syv serbere være ude af landet. Hvis det står til indbyggerne i Lemvig, er de her stadig.

SiD's ansatte giver 10.000
Fonden Solidaritet Over Grænser, har besluttet at støtte de serbiske flygtninge, der lever under jorden i Danmark, med 10.000 kroner til advokatudgifter. Fonden ejes af ansatte og klubber i SiD.

Der lever 24 serbiske flygtninge flygtninge fra Østslavonien under jorden i Danmark. Familien i Lemvig vil anmode Thorkild Simonsen om en humanitær opholdstilladelse efter flygtningenævnets beslutning.

Forholdene i Østslavonien
Østslavonien er en del af det nuværende Kroatien. Dansk Flygtningehjælp og Udlændingestyrelsen vurderer, at sikkerheden i området generelt er blevet bedre, men at der stadig er vold og trusler mod det serbiske mindretal. Serbere risikerer at blive fængslet som krigsforbrydere, selv om de formelt har fået amnesti af den kroatiske regering.