Somaliske flygtninge mobbes.

Somaliske flygtninge og deres familier har utroligt svært ved at blive integreret i det århusianske samfund, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Voksne presses ud af arbejdsmarkedet, og i skolerne bliver børnene mobbet, så de holder sig væk fra undervisningen, siger socialchef Leif Jepsen, Århus Kommune.

I løbet af få år vil somalierne formentlig udgøre den største etniske gruppe blandt udlændingene i Århus, og de sociale myndigheder forsøger nu sammen med skoleforvaltningen at kulegrave somaliske børns og unges problemer. En rapport, der også skal pege på muligheder for at afbøde de store problemer, ventes færdig lige efter påske, oplyser socialchefen.

Det er første gang, at myndighederne så koncentreret sætter fokus på en enkelt nationalitet blandt flygtningene.

- Somalierne har det mest afvigende udseende og den mest afvigende kultur. De har meget svært ved at få arbejde - og fastholde det. Vi hører, at de ikke er velkomne på arbejdspladserne, hvis det lykkes at få dem i praktik. Og det er meget svært at møde på en arbejdsplads dag efter dag, hvis man mange timer dagligt føler, at de andre ikke bryder sig om en, siger Leif Jepsen.

Rapporten ventes også at afsløre et stort fravær blandt somaliske skolebørn.

De er ikke vant til at gå i skole, og vi hører, at de er ilde set blandt de andre. Eneste undtagelse er i Trige, hvor problemet stort set ikke eksisterer, siger Leif Jepsen til Jyllands-Posten.

/ritzau/