27. september 2000

Til FDB.
Hvis denne artikel i Aktuelt taler sandt, skal jeg oplyse, at jeg aldrig mere vil sætte mine ben i en forretning tilhørende FDB. Og jeg vil anbefale alle, som jeg kommer i nærheden af til ligeledes at boycotte FDB.

John Reynolds
viceborgmester
Albertslund
(hovedsæde for FDB)

FDB-medarbejdere siger nej til tørklæder

(netaktuelt) Muslimske kvinder må lægge tørklædet, hvis de vil arbejde i FDB. Samarbejdsudvalget i koncernen har netop besluttet, at FDB's beklædningsregler står ved magt. Dermed støtter medarbejderne virksomhedens ledelse, som har afvist at ændre beklædningsreglerne trods den omtalte tørklæde-dom fra Østre Landsret. Dommen fastslog, at Magasin indirekte diskriminerede en ung muslimsk pige, da butikken sendte hende hjem, fordi hun bruger tørklæde. Dommerne fandt ikke belæg for, at Magasins beklædningsregler forhindrer en medarbejder i at bære det muslimske tørklæde.

- Vi fortsætter de beklædningsregler, vi har. Efter vores opfattelse er der ikke noget i dommen, der godt gør, at folks ønsker skal gå forud for reglerne, som for eksempel at gå med tørklæde, siger Leo Frederiksen, fællestillidsrepræsentant for Nærings- og Nyddelsesmiddelarbejder Forbundet (NNF) i FDB, til NET-Redaktionen.

Samarbejdsudvalgets beslutning er desuden stik imod det råd, som formanden for HK/Handel, Jørgen Hoppe, gav FDB efter Østre Landsrets-dommen den 10. august. Men fællestillidsrepræsentanten for HK/Handels medlemmer i FDB står fast på beslutningen.

- Det er en beslutning, som vi har taget i fællesskab i det overordnede samarbejdsudvalg, og så har jeg ikke yderligere kommentarer, siger fællestillidsrepræsentant Anette Lundshøj Leo Frederiksen understreger, at spørgsmålene om religiøs påklædning er et ikke-eksisterende problem i FDB.

- Det er jo ikke sådan, at vi er blevet løbet over ende af kvinder, som nu vil til at bære tørklæde på arbejde, siger han. Han mener, at det vil være et voldsom angreb på aftaleretten, hvis ikke FDB's medarbejdere i samarbejde med ledelsen må fastlægge virksomhedens regler for påklædning.

- Vi har brugt meget tid på den dresscode, der som udgangspunkt afklarer spørgsmål om uniformering, og det er vel afgørende for den danske model, at medarbejderne og ledelsen kan tale sammen om sådanne ting, siger han.