Mellemfolkeligt Samvirke: FDB's tørklædeforbud
bør indgå i indkøbsvalget
Fra: www.netredaktionen.dk
Læg FDB på is
De danske forbrugere bør tænke sig om, næste gang de overvejer at købe ind i FDB. Det mener Mellemfolkeligt Samvirke, som dog ikke vil opfordre til en boykot af fødevarekoncernen.
Organisationen har ellers fået en opfordring fra John Reynolds, SF's viceborgmester i Albertslund, om boykot af koncernen, efter at de ansatte har valgt at bakke op om ledelsens forbud mod, at muslimske kvinders bærer tørklæde, når de arbejder i servicefunktionen.
- Jeg synes, at FDB's holdning er forkert og usmagelig, og jeg håber, at beslutningen vil indgå i forbrugernes indkøbsvalg. Men jeg mener, at dialog er bedre end konfrontation, siger formanden for Mellemfolkeligt Samvirke, Christian Friis Bach, til NET-Redaktionen.
Han synes, at FDB klumrer gevaldigt i det, når koncernen ser forskellighed som en barriere frem for en mulighed.
- Medarbejdernes beslutning er ikke solidarisk over for den bred befolkning. Fagbevægelsen har ellers haft tradition for at tænke bredt, men det her er for sølle, mener Christian Friis Bach.
John Reynolds er blevet så indigneret over FDB-medarbejdernes beslutning, at han har sendt et protestbrev til virksomhedens ledelse, og samtidig har han opfordret hele sit politiske netværk til at gøre sine indkøb i andre butikker.
- Beslutningen er helt forkert, og kan kun bunde i dårlig ledelse og intolerance hos medarbejderne. Det er så amatøragtig, at man mener, at medarbejderne bliver dårligere til at sælge sodavand, fordi de bærer tørklæde, siger John Reynolds.
Han forstår ikke, at FDB ikke kan acceptere dommen fra Østre Landsret, som fastslog, at det er diskrimination, hvis danske virksomheder nægter at lade muslimske kvinder arbejde med tørklæde.
Han glæder sig dog over, at han har modtaget mange positive reaktioner på sin opfordring til boykot.
- Folk interesserer sig mere for sagen, end jeg troede. Derfor vil jeg også tage sagen op på den arbejdsmarkedskonference, som det lokale integrationsråd har arrangeret her i weekenden, siger han.
Albertslund er hovedsæde for FDB, og ifølge John Reynolds er det ikke første gang, han hører om diskrimination inden for fødevarekæden. Og han mener, at fagforeningerne bærer en væsentlig del af ansvaret.
- Jeg kender flere pakistanere og kurdere, som er blevet mobbet ud af FDB's butikker, og ofte er tillidsfolkene med i mobningen. Heller ikke i fagforeningerne har de gjort noget ved problemerne, og så går de etniske minoriteter over i Kristelig Fagforening, siger han.