Interview med Lisa Sørensens løbehold i Nordjyske Stiftstidende d. 5. juli 2004

Du er her:  Din By - Frederikshavn - Artikel

 

 

Multietnisk motionshold


Nyt: Kvinder fra Afghanistan har ikke tidligere løbet

Klik for at se billedet i stort format...

Kvinderne fra Multietnisk forening varmer op inden nogle af dem går en tur i Bangsboskoven, mens andre løber. Foto: Carl Th. Poulsen


Klik for at se billedet i større format...Klik for at se billedet i større format...Klik for at se billedet i større format...

Marianne Isen Email-adresse


FREDERIKSHAVN: 28-årige Maria Ahmadi og 23-årige Sima Sharifa fra Afghanistan er blandt de 35 kvinder fra Multietnisk Forening, som mødes flere gange om ugen for at motionere. De svømmer, dyrker aerobic og løber i Bangsboskoven. Det vil sige Maria Ahmadi nøjes for tiden med at svømme og gå en tur i skoven, for hun venter sig. Men Sima Sharifi løber med. Og det at løbe og svømme er nyt for dem.

- I Afghanistan er det ikke almindeligt at kvinder løber eller i det hele taget går til sport. Til gengæld er mange af os vant til at gå langt, fortæller de to kvinder, der har boet i Danmark i to et halvt og tre år.

Og svømme er der heller ikke mange, der kan i et land, der ligger langt fra havet.

Kvinder i vandet

Men nu kan de to kvinder, der bor i Frederikshavn, svømme op til flere baner.

- Vi nyder virkelig at lære at svømme, fortæller de, men kan på den anden side ikke forestille sig, at de ville gå ned i den offentlige svømmehal. De svømmer på et hold kun for kvinder på Munkebakkeskolen.

Sima Sharifi fortæller, at hun stresser af ved at dyrke motion. Hun smiler og indrømmer at i starten havde hun ondt i hele kroppen og især i mavemusklerne, når hun havde dyrket aerobic.

Der er som sagt ikke tradition for at dyrke sport. Idrætstimer fandtes for eksempel ikke da kvinderne gik i folkeskolen og i det hele taget sagde traditionerne at unge piger skulle lære husligt arbejde, når de havde fri.

Der er således en verden til forskel mellem de to unge afghanske kvinder og en anden gruppe på motionsholdene. Nemlig dem, der har boet i Danmark i mange år heriblandt Karuna Jeyaratnagathan fra Sri Lanka og de to unge piger fra Sri Lanka Anuja Annalingam og Prabalini Shanmugaligam, der har gået i dansk folkeskole og er vant til at dyrke sport. De har både prøvet volleyball og tennis og gået i Atletcentret.

Socialt samvær

Men de nyder hyggen i foreningen og samværet omkring sporten, og som navnet siger, er multietnisk forening åben for alle nationaliteter og Karuna kunne godt tænke sig, at der var flere danske kvinder med på de forskellige hold.

Foruden de kvinder, der har fået opholdstilladelse i Danmark har man også fået kvinder fra asylcentret til at være med. Løbeholdet talte altså foruden afghanere, tamilere også armenere og russere fra asylcentret samt de to danske instruktører Lisa Sørensen og Lis Lyng.

Lagt på www.nordjyske.dk mandag d. 05-07-2004 kl. 04:00