Fra Dagbladet Information

AF: » Signe Højgaard Nielsen,

 

 

 

Iraneres sultestrejke fortsætter

 

[SULTESTREJKE]
På Christiansborg slotsplads ligger fire iranske asylansøgere og strejker på 27. døgn. De radikale opfordrer til, at sikkerhedssituationen i Irak vurderes på ny

Ved siden er Fredsvagten på Christiansborg slotsplads ligger en gruppe iranske asylansøgere og sultestrejker i protest mod regeringens asylpolitik.

For en måned siden hængte deres ven Majid Samari sig i Hanstholm asylcenter på sit værelse i desperation over sin situation.

"Majid var et offer for asylpolitikken i Danmark. Han valgte at tage sit eget liv. De sultestrejker, fordi de vi vil have regeringen til at lytte. De bliver ved, indtil de får et svar," siger Masoud Reisvand, der er talsmand for de sultestrejkende. Han har selv opholdstilladelse i Danmark og har boet her i 18 år.

De afviste asylansøgere frygter, at de vil blive udsat for tortur eller dødsstraf, hvis de vender tilbage til Iran. Da der i foråret kom fokus på forholdene på asylcentrene, fik de afviste asylansøgere håb om, at der ville ske noget.

Til start var der fem afviste asylansøgere, der sultestrejkede. Nu er der fire tilbage. Den sidste kunne ikke være med længere, fordi han var nødt til at tage en tur tilbage til Sandholmlejren, hvor de alle er indkvarterede.

Endeligt afslag
Alle har de fået endeligt afslag på asyl i Danmark. Så længe de ikke vil medvirke til at rejse hjem, kan de ikke sendes ud. En af de sultestrejkende, Sharaff på 42 år, havde oprindeligt opholdstilladelse, men fik frataget den, da han blev dømt for at være chauffør ved et bankrøveri, som han fastholder, at han ikke har været med til.

Efter to år og to måneder i et dansk fængsel er han nu henvist til at bo i Sandholmlejren på ubestemt tid.

"Asylcenteret er ligesom et åbent fængsel. Den største forskel er, at jeg selv fik lov til at lave mad i fængslet og fik 850 kr. om ugen," fortæller Shareff.

Udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, Jesper Langballe, mener, at det er hyklerisk, at afviste asylansøgere sultestrejker. Han mener, at de bare kunne rejse hjem.

"Her i landet skal man ikke kunne tiltvinge sig ret mod de lovlige myndigheder. Det må de mene, at de kan, men de vil blive klogere. Sådan spiller klaveret ikke," siger Langballe.

Hos de radikale er der større forståelse for de sultestrejkendes desperate råb om hjælp.

"Sultestrejken er et udtryk for, at de iranske flygtninge er meget nervøse for at vende tilbage," siger Elsebeth Gerner Nielsen. Hun foreslår derfor, at Flygtningenævnet genvurderer sikkerhedssituationen i Iran.

"Man kan ikke lave de enkelte afgørelser om, men man kan foretage en ny vurdering af, om det er sikkert at vende tilbage til Iran," siger hun.

shn@information.dk

 

Man kan læse mere og følge med under http://www.arnehansen.net/index2.htm#2