Nordjyske Stifstidendes Frederikshavn-sektion d. 15.07.06

Hala har lært at cykle og Hiam går til dansk


INTEGRATION: 140 nydanskere med i vellykket integrationsforsøg, Løft Livskvaliteten



Klik for at se billedet i stort format...

To gange om ugen hele sommerferien er der lektielæsning i Th. Bergs Gade, hvor Fehim Karic underviser en gruppe børn og unge. Foto: Eva Seider


Peg for at se billedet i større format...Peg for at se billedet i større format...Peg for at se billedet i større format...

Af Hans Christensen hans.christensen@nordjyske.dk


FREDERIKSHAVN: Hala Hussein fra Irak fik hjælp til cykeltræning og i dag har den irakiske kvinde sin lille dreng med på barnestolen, når hun cykler rundt i byen.

Hiam Ibrahim fra Irak har også lært at cykle og deltager desuden i stavgang og går til dansk undervisning.

Hjemme i Skagen har hun et handicappet barn og en mand, der er krigsinvalid samt sin gamle mor, så Hiam samler på positive oplevelser.

Ziba Savari fra Afghanistan var analfabet, da hun kom til Danmark, kunne kun lige skrive sit eget navn og havde børnene til at oversætte for sig. I dag går hun til danskundervisning, har lært at cykle og kan svømme 1000 meter.

Tre skæbner, tre historier fra virkelighedens verden, om tre af de i alt 140 nydanskere, der deltager i et vellykket integrationsprojekt.

Løft Livskvaliteten for minoritetskvinder og -unge og bliv integreret i det danske samfund og arbejdsmarked, er titlen på projektet, der støttes af EU’s Socialfond og laves i samarbejde med Sund By, SSP-konsulenten, Det rummelige arbejdsmarked og Frederikshavn Ungdoms Fællesråd, FUF.

Projektleder er Lisa Sørensen, som har den daglige kontakt med nydanskerne.

For øjeblikket sker det i Sommerskolen, hvor nydanske kvinder og børn to gange om ugen modtager undervisning i dansk, engelsk og matematik.

Det overordnede mål at integrere nydanskere i det nordjyske samfund.

- De etniske minoriteter mødes mest i egne kredse og kun få deltager i byens arrangementer. Mange nydanskere har oplevet grusomme ting i deres hjemland og har derfor ikke det store mod til at møde nye mennesker og nye udfordringer. Det forsøger vi at lave om på, siger Lisa Sørensen, der har haft deltagerne med til en række arrangementer:

31 kvinder deltog i motionsturen Ladywalk. 15 kvinder, nogle med barnevogn, deltog i UNICEFs march for børns vilkår, ligesom nydanskerne deltog i Østens Mystik i Det Musiske Hus.

- Desuden har vi lavet idrætskurser i svømning, aerobic, mor-barn-gymnastik og stavgang.

Lisa Sørensen og Safet Sajo Bralic, der er assistent på projektet, hjælper også kvinderne med at skrive ansøgninger.

Nydanskerne repræsenterer 18 forskellige nationaliteter og bor i dag i Frederikshavn, Skagen, Sæby og Sindal.

Integrationsministeriet støtter projektet med 550.000 kroner og desuden har projektet opnået støtte fra Integrationsrådet samt en del private investorer.

Projektet startede 1. april og skal køre i et år.

Lagt på www.nordjyske.dk lørdag d. 15-07-2006 kl. 04:00

 

Det kan lige tilføjes for at fuldstændiggøre den ellers udmærkede artikel, at projektets initiativtager er Frederikshavn Multietniske Forening og at projektet desuden også  samarbejder med Frederikshavn Lokalradios Dialogredaktion om at informere om projektet jf. f.eks.

 http://www.arnehansen.net/dialog/flygtninge/060711arghavan64kbps.htm ,

 http://www.arnehansen.net/dialog/flygtninge/060703Lisasommertilbud64kbps.htm ,

http://www.arnehansen.net/dialog/flygtninge/060531Lisamarch,jobudd,ivaerk64kbps.htm

http://www.arnehansen.net/dialog/flygtninge/060508lisasoerensenloeftlivskval64kbps.htm ,

http://www.arnehansen.net/dialog/flygtninge/060424loeftlivkvalitet64kbps.htm