Misinformation om missilskjold

P1 Morgen 03. april 2007 kl. 06:32 på P1

·         Hør indslag   (08:21)

Medvirkende:

Ole Wæver, der er professor i internationale forhold ved Københavns Universitet

 

USAs planer om et missilskjold har gennem den seneste tid givet genlyd internationalt. Danmark er blandt de lande, der tager positivt imod ideen om også at dække Europa ind under et skjold, som ifølge de officielle begrundelser skal beskytte mod atommissiler, afsendt af terrorister eller af så-kaldte slyngelstater som Iran og Nordkorea.

Polen og Tjekkiet er udset til at lægge jord til radaranlæg og raketramper - og det har provokeret Moskva, hvor Ruslands præsident Putin advarer om et nyt våbenkapløb. Men hele debatten om missilskjoldet er misvisende, mener Ole Wæver, der er professor i internationale forhold ved Københavns Universitet. De argumenter - der føres i marken af både tilhængere og modstandere - er ikke de rigtige. Det er slet ikke dem, der virkelig gælder. Og de vigtigste formål med skjoldet bliver overhovedet ikke diskuteret.

Kære Fredsfolk

 

Jeg vil foreslå, at nedenstående bliver et af vore topprioriteter i næste generalforsamlingsperiode, jeg ved ikke om man kan høre andet end i dag men på nedenstående link kan du formentlig høre det resten af dagen.

 

Derudover har jeg skrevet Ole Wævers argumenter ned.

 

Mange fredshilsner

Poul

 

 

Tirsdag d. 3/4 blev professor ved Københavns Universitet, Ole Væver interviewet af P1 morgen http://www.dr.dk/P1/P1Morgen/20050819133524.htm 9:23:28.

 

Ole Væver fortæller at de argumenter vi høre ofte ikke holder.

 

Man har ikke et missilskjold til beskyttelse mod slyngenstater, da et sådant land ville blive udslettet hvis det brugte sine atomvåben.

 

Terrorister vil ikke kunne anskaffe sig atomraketter, da disse ville kunne ses fra satelitter og kunne udslettes.

 

Derimod ønsker USA at have absolut dominans i rummet, og mulighed for at kunne angribe et andet land uden at det kan svare igen med atomvåben.

 

Ønskede man at sikre sig mod angreb ved en fejl, skulle man udvikle systemet sammen med Kina og Rusland men det ønsker man jo ikke.

 

I stedet bliver Kina og Rusland nu presset til at øge deres kapacitet og stille deres systemer i øget beredskab indtil de har noget tilsvarende.

 

Willemoesgade 29
6700 Esbjerg
poul@peaceweb.dk
www.peaceweb.dk