En hyldest til livet.

 

En anmeldelse af bogen: På taget af dommedag,

udgivet 2008 på CDR-forlag.

 

 

En flygtning kan yde et bidrag til vort land, hvis vi er modtagelige. Og er vi mindre modtagelige, så prøver nogle at gå andre veje. På godt - og ondt.

 

Qaali Ibrahim Schmidt-Sørensen skrev en bog og fik den udgivet. Det er jeg taknemlig for, fordi bogen er god at få viden og forstand af. Om mange ting, som jeg som hjemmefødning i Danmark ikke ved. Jeg vidste ikke meget om Somalia, om omskæring af kvinder, om klaner og familiers sammenhold og modsætningsforhold, om spontan håndtering af dødsangst, om menneskesmugling og modtagelsen af asylansøgere i Danmark, om jobvilkår her efter endt uddannelse og meget mere.

 

Det er kontant viden, som kan forme min adfærd overfor andre mennesker, som nu lever i Danmark og gerne vil yde noget, men har vanskeligt ved at finde ud af, hvordan de skal gøre, for at få lov til at yde noget i deres nye land, Danmark.

 

Og det er måske ganske vigtigt også for andre end de nye medborgere i vores gamle land.

 

Men jeg lærte også noget andet af bogen. Om kærlighed til moderen - for livet, - for skolegang, - for frihed fra arrangeret ægteskab, - for hjælp til komme til Danmark; men også om tilgivelse af den grusomme omskærelse og den manglende respekt for barnets bøn om hjælp til at undgå det grusomme indgreb. Jeg må se det som en opfordring til os om også at være vores eget ansvar bevidst og vove at sige fra, og kæmpe for det rigtige – leve op til vores eget ansvar i tide.

 

Og så lærte jeg at se vores eget land i et større perspektiv, fordi jeg kom til at tænke på vore egne menneskesmuglere, som under 2. verdenskrig hjalp jøder og frihedskæmpere til Sverige med livet og kutteren som indsats, mod betaling. Og dobbeltmoralen kan jeg ikke bortforklare.

 

Og et lille spørgsmål står tilbage i mit sind, indirekte rejst af bogens forfatter: Hvorfor er det dårlig stil at tale politik i et selskab, når vi dog er stolte af vores demokrati, - som jo kun er muligt, hvis vi kan tale os frem til holdbare løsninger? Hvordan hænger det sammen?

 

Tak til Qaali for disse bidrag til vores lille lands – forhåbentlig – gode fremtid.

 

At bogen er udgivet på CDR-Forlag er godt og hensigtsmæssigt fordi den derved har stor chance for at blive læst af vore unge i konfirmationsalderen. Og i den alder vil nyttevirkningen formentlig være stor.

 

 

Præstø d. 14. februar 2009

Erik Lau Christensen

Torvet 20

4720 Præstø

tlf. 5594 1210

 

Man kan bestille bogen via

http://www.cdr-forlag.dk/frames.html                                                                     

 

Tilbage til forsiden