Den 30.09.10 modtaget fra Peter Duetoft peter@ duetoft.dk og lagt på her d. 3.10.10
Skulle vi ikke hellere kalde det et
”indvandrerhold” og hævde, at FCKs succes er en sejr for internationalt
samarbejde?
Onsdag aften (29.09.10) sad mange danskere foran fjernsynet. FCK spillede fodbold i Athen. Jublende så vi, at københavnerne spillede en flot kamp og vandt 2-0. Kommentatoren konstaterede efter kampen, at dansk fodbold nu havde sit internationale gennembrud. Nationalfølelsen kom i top – og stoltheden over, at vort lille land kan klare sig med de store, steg til uanede højder. ”Kom an Barcelona” – stod der på avisernes løbesedler næste dag.
Kampen var spændende fra første minut. Et farligt skud på mål allerede i første minut blev klaret af FCKs norske målmand. Herefter rullede kampen frem og tilbage. Pludselig brød Dame N’Doye igennem og scorede bag en fortumlet græsk målmand. N’Doye kommer i øvrigt fra Senegal.
Var det drøm eller virkelighed? Det blev slået fast få minutter efter, da Kasper Vingaard lavede et fantastisk spark på mål. 2-0. I anden halvleg blev Cécar Santin fra Brasilien sat ind og kæmpede kampen til ende.
Naturligvis var det en jublende træner Ståle Solbakken – fra Norge – der glædede sig over sejren. Danmark havde igen sat et aftryk på international sport – eller hvad?
Jeg har fuld respekt for FCK. De har fortjent sejren. De er suveræne i dansk fodbold. Men var det en ”dansk” sejr?
Jeg gik ind på FCKs hjemmeside. Førsteholdet består af 26 spillere og trænere. 14 kommer fra Danmark (nogle dog med navne, der tyder på, at deres aner ikke oprindelig kommer fra den jyske hede). De 12 øvrige kommer fra Sverige, Tjekkiet, Island, Costa Rica, Senegal, Norge og Brasilien. Skulle vi ikke hellere kalde det et ”indvandrerhold” og hævde, at FCKs succes er en sejr for internationalt samarbejde?
Nu er vi jo ikke så glade for folk udefra i vort land. Prins Henrik er på det skammeligste blevet mobbet, fordi han taler dansk med accent. Staten vil bestemme hvor eksotisk en klædedragt, det er tilladt at gå med hos os. Staten vil også bestemme, hvem, der må forelske sig og gifte sig med hvem. Man må da håbe, at fodboldspillerne er gamle nok til – hvis de forelsker sig i en dansk pige - at kunne blive her og gifte sig. Forskere kan ikke være på danske universiteter, hvis de ønsker at bo sammen med deres voksne børn i vort land. Turister kan ikke komme på besøg, hvis de kommer fra de ”forkerte” lande. Og det er blevet en dyd at prale af hvor uendelig få flygtninge, der kommer til os ud af verdens millioner af flygtninge. Hellere lade dem bo i usle lejre i fattige lande end besvære os med, at nogle af dem er her. Skulle nogle endelig forvilde sig hertil, så betaler vi dem for at rejse hjem igen. De skal i hvert fald ikke komme hertil – for de truer danskheden. Det på trods af, vi ved, at vi kommer til at mangle hænder i vor ældrepleje og på arbejdsmarkedet i løbet af få år og vi har et voldsomt faldende børnetal, der bl.a. koster en række skoler livet.
Heldigvis er fodboldspillere ikke sådan. Nej, de sørger jo for, at vi danskere kan prale af vore sportslige fortjenester og rigtig få god omtale. Dansk fodbold er stærkt kørende for tiden – på grund af alle de, der ikke kommer fra Danmark. Er der slet ingen, der syntes, vi har et problem i vor selvforståelse og prioriteringer?
Peter Duetoft
Fmd Integrationsrådet Hjørring
--------
Ovenstående er dagsdato også bragt i Nordjyske Stiftstidende sammen med CV-oplysningerne: Peter Duetoft bor i Sindal. Historiker. Folketingsmedlem (CD) 1988-201, valgt i Nordjylland. Landsformand (CD) i 1978-87 og igen fra 2004. Nu medlem af Socialdemokraterne. Byrådsmedlem i Hjørring. Konsulent, bl.a ved FN- og EU-demokratiprojekter i udlandet. Boganmelder for Nordjyske Stifstidende.
Tilbage til forsiden