Politiken d. 2. Dec 1998:
5. november fulgte to danske politifolk den 37-årige tamilske asylsøger Gnaeswaran Kanthappu tilbage til Sri Lankas hovedstad Colombo sammen med hans kone og deres spædbarn. Seks dage efter blev han arresteret og er nu på tredje uge fængslet i Welikada-fængslet i Colombo.
Det oplyser Den Danske Sammenslutning af Tamilske Foreninger (DSTF), der er i daglig (nej kun af og til i) kontakt med Gnaeswaran Kanthappus kone i
Colombo. Hun er gået under
jorden med sit barn på ni
måneder af frygt for at lide
samme skæbne som sin
mand.
, Endnu har ingen danske hyndigheder bekræftet opysningerne. Chefen for Udenrigsministeriets Flygtningesekretariat siger dog ti1 Politiken, at man har bedt FNs flygtningehøjkommissariat (UNHCR) i Colombo om at undersøge sagen. Han mener dog ikke, at Danmark kan gøre noget for Gnaeswaran Kanthappu. »Det er meget begrænset,
hvad vi kan gøre for en uden
landsk statsborger, som er blevet sendt hjem med et afslag på asyl i Danmark.. Flygtningenævnet har jo vurderet, at han ikke 1øber en risiko ved at vende tilbage til Sri Lanka«, siger Svend Væver.
Ifølge Den Danske Sammenslutning af Tamilske Foreninger (DSTF) er fængslingen et klart bevis på, at det ikke er sikkert at sende tamilere tilbage til Colombo. Hjemsendelserne - med eller uden politiekskorte - sker som følge af en aftale mellem Danmark og Sri Lanka.
Aftalen blev indgået for tre måneder siden og sikrer, at Damnark har den srilankanske regerings velsignelse til at sende afviste asylsøgere tilbage til Sri Lanka. Også de mennesker, som nægter at udrejse frivilligt af frygt for forfølgelse, hvad der tidlige
re ikke var muligt
Aftalen fik dengang Amnesty International i London til at råbe vagt i gevær, idet tortur og vilkårlige arrestationer hører dagligdagen til i Sri Lanka, hvor 16 års borgerkrig har kostet 66.000 mennesker livet.
'Stikkeraftalen'
Herhjemme var ogsa SF og Enhedslisten stærkt imod aftalen, der omgående fik øgenavnet 'stikkeraftalen' Kritikken gik blandt andet på at de pågældende asylsøgere er tvunget til at opgive en stribe personlige oplysninger om deres politiske aktiviteter i Sri Lanka, venner, familie og arbejdsforhold. Skemaet sendes til de lokale myndigheder, som derefter udsteder rejsepapirerne. Deraf øgenavnet.
Udenrigsministeriet fast-
holder, at aftalen er forsvarlig.
»Aftalen sikrer, at vi kan sende folk tilbage på en ordenlig måde. Det er kun en procedure-aftale, og den har intet med selve asylspørgsmålet at gøre«, siger Svend Væver.
Han henviser til, at UNHCRs klare meldinger er, at det er sikkert nok at sende asylsøgere tilbage til Colombo, hvis de først har været igennem en grundig asyl-behandling.
Den formodede fængsling af Gnaeswaran Kanthappu får heller ikke Udlændingestyrelsen til at ryste på hånden.
"Hvis vi får bekræftet, at han er fængslet, vil det ikke ændre på vores afgørelse Der er taget endelig stilling til hans sag, og atslaget på asyl betyder, at vi vurderer,
at han ikke risikerer forfølgelse«, siger underdirektør Anni Fode.
Minister ind i sagen
Selvom myndighederne altså mener sig i stand til at vurdere situationen i Colombo, er en dansk delegation netop nu på besøg i hovedstaden for at se på forholdene. Det sker for at ajourføre de oplysninger, som både Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet lægger til grund for
deres afgørelser, oplyser Svend Væver.
Enhedslisten vil nu bede
indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) om at redegøre for sagen. Han havde i går ikke mulighed for at kommentere sagen over for Politiken.