Information d. 22.05.99 Af NIELS ROHLEDER

Syg kvinde udvist med spædbarn

Tuberkulose, der kræver dyr medicin, afholdt ikke politiet fra at tvangsudvise tamilsk kvinde med to børn

Sammen med. sin søn på knap fem måneder og sin 10-årige datter blev den 37-årige S'ebamalaimary Jeyathasa torsdag aften tvangsmæssig udsendt til Sri Lanka efter at have fået afslag på asyl i Danmark. Tvangsudsendelsen betyder formentlig, at hun ikke kan fortsætte behandlingen for tuberkulose i lymfeknuderne. Den nødvendige medicin koster godt 1.000 kroner om måneden.

Sebamalaimary Jeyathasan og hendes børn blev torsdag formiddag frihedsberøvet på asylcentret Visse ved Aalborg. Tidligt torsdag aften blev de fløjet til København og sidst på aftenen sat på et fly, der via Bangkok skulle transportere dem til Sri Lankas hovedstad Colombo.

Thava Sinnavar, der er en af familiens venner, var torsdag aften mødt op i Aalborg Lufthavn i håb om at nå at sige farvel. Det lykkedes ham at føre en kort samtale med Sebamalaimary Jeyathasan, der »græd hele tiden og var meget nedtrykt.«

En kriminalassistent fra Kontoret for udlændinge ved Aalborg Politi, der var til stede i lufthavnen, forklarede Thava Sinnavar, at »vores samfund kan ikke tage sig af alle mulige syge mennesker,« og at »hun har fået medicin til 20 dage - det må være nok.« Kriminalassistenten henviste til, at politiet havde været i kontakt med hendes læge.



Besvimede

Da Sebamalaimary Jeyathasan besvimede umiddelbart inden ombordstigningen, reagerede kriminalassistenten med ordene: »Ja, ja.. Det kender jeg. Kom opl« Hun blev derefter anbragt i en kørestol og kørt ud til flyet med hovedet hængende slapt til siden, fortæller Thava Sinnavar.

Da krinunalssistenten kom tilbage efter at have sendt den tamilske familie af sted til København med to politifolk, forklarede han, at »Det var ikke noget. Hun skulle bare have noget vand.«

At Sebamalaimary Jeyathasan skulle kunne klare sig med medicin til 20 dage, harmonerer dårligt med overlæge Jim Thuesens erklæring fra 11. maj 1999. Der skriver overlægen ved Lungeklinikken på Aalborg Sygehus, at Sebamalaimary Jeyathasan lider af tuberkulose i lymfeknuderne, og at hun i forbindelse med tilbagefald var indlagt to gange i marts måned på Aalborg Sygehus, hvor hun er under behandling.

, Overlægen tilføjer: »Det er vigtigt af hensyn til helbredelse, at hun får mulighed for at følge denne behandling, som skal gives i seks maneder.«

Overlæge Jim Thuesen afviser med henvisning til sin tavehedspligt at uddybe sin erklæring over for Information

Dyr medicin

Men hans kollega, overlæge Henrik Harving, Lungehlinikken på Aalborg Sygehus, oplyser, at den sædvanli

ge turberkulosemedicen er relativ dyr. De første tre måneder koster pillerne 35 kroner om dagen og de følgende tre måneder 15 kroner om dagen:

»I Danmark betaler det offentlige den ret dyre medicin for at sikre, at den tages i fuldt omfang. Hvis behandlingen afbrydes, er der en vis risiko for opblussen af sygdommen og en let øget risiko for resistensudvikling,« siger Henrik Harving.

»Min kone har ingen penge at købe medicin for,« fortæller Sebamalaimary Jeyathasans mand, den 40-årige Jeyathasan Gnanapiragasam, der i to år har levet under jorden i Danmark efter at have fået afslag på sin asylansøgning.

Ægtefællerne har til de danske myndigheder fortalt, at de kom i vanskeligheder, fordi myndighederne i Sri Lanka mistænkte Jeyathasan Gnanapiragasam for at arbejde for befrielsesbevægelsen De Tamilske Tigre (LTTE). Begge har fået endeligt afslag på deres asylansøgninger.



Vi er forfulgte

Information interviewede Sebamalaimary Jeyathasan i juli 1997. Dengang sagde hun:

"Vi får at vide, at Danmark yder beskyttelse til politisk forfulgte. Vi er forfulgte, men vi får afslag på vores asylansøgninger. Jeg forstår ikke, hvorfor I ikke bare siger officielt, at I ikke giver asyl. Så ville vi heller ikke komme.«

Den Centrale Politiafdeling (DCP) under Rigspolitichefens aideling E, der har ansvaret for den tvangsmæssige udsendelse af afviste asylansøgere, har i en række tidligere udsendelsessager på Informations forespørgsel beredvilligt givet konkrete oplysninger. I denne sag vælger kriminalkommissær Bent Hansen, DCP, imidlertid at henvise til politiets tavshedspligt.

DCP har altså ikke ønsket at svare på spørgsmålet om, hvordan politiet har sikret sig, at udsendelsen af Sebamalaimary Jeyathasan er lægeligt forsvarlig.