Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 2, 2003

Side 3

Demonstrationer imod krig i Irak

Søg flere oplysninger på www.nejtilkrig.dk/lokalgrupper eller www.fred.dk

Esbjerg lørdag den 15. februar 2003 klokken 11 :00
Demonstrationsoptog til Torvet ved Kongensgade.
Start fra borgmesterhaven overfor rådhuset. Klokken 12 vil der være talere på torvet. Arr.: Esbjerg Fredsbevægelse.

Randers Rådhustorvet 15. februar kl.12.
Arr.: Randers mod Krig. Kontakt: Bruno Andersen, tlf. 8642 28 98.

København lørdag den 15. februar 2003 klokken 12:00
International demonstration.
Sted: Fra den amerikanske ambassade via den britiske ambassade til Christiansborg. Arr.: Initiativet 'INGEN KRIG MOD IRAK'

Israels Plads. 15. februar kJ. 11. Demonstrationen går fra Israels Plads til USA 's ambassade. Arr.:Unge mod Irak-krig.

Brønshøj Torv 15. februar kl. 10. Gademøde og happening.
Arr.: Ingen krig mod Irak. Brønshøj/Husum. Tlf. 3881 6733, dorte.charlie@cybereity.dk

Århus lørdag den 15. februar, k\. 17:00
Demonstration på Rådhuspladsen: Fælleseuropæisk demonstrationsdag mod truslen om krig i Irak. Ingen krig mod Irak! Søg en fredelig løsning! Nej til dansk krigsdeltagelse! Stop USA's misbrug af FN! Respekter folkeretten. Arr: Århus mod Krig og Terror. Kontakt: earstenand@get2net.dk.

Hjørring lørdag den 15. februar kl. 12. Sct. Olai Plads. Arr. Ingen krig mod Irak. Kontakt: Hvelplund, tlf. 98 96 08 00/20 90 84 62. hvelplund@mail.dk

Aalborg lørdag den 15. februar kl. 12 - 13. Gammeltorv. Derefter går demonstrationen til den britiske ambassade i Hasseris. Aalborg Fredsaktion. Kontakt Per Clausen, tlf. 27128039,
aalborgrfredsaktion@ofir.dk

Side 4-7

DET BLØDE OG DET HÅRDE
7 RÅD FRA EN BJERGBÆK

Under EUs topmøde i København i december 2002 Arrangerede Christianias Kulturforening et "Bundmøde". på temadagen om tilgivelse og forsoning holdt Else Hammerich dette oplæg.


Det er ikke alle amerikanere, der bakker op om deres præsidents planer for en krig mod Irak. I går deltog flere tusinde mennesker i en demonstration mod den krig, som George W. Bush ellers mobiliserer kraftigt til. Demonstrationen sluttede ved de statslige bygninger, hvor der var arrangeret møde.

USA's nye nationale sikkerhedsstrategi med hvilken præsident George W. Bush ønsker mulighed for at gennemføre forebyggende militærangreb mod lande, Det Hvide Hus betragter som fjender, er en foruroligende kovending i forhold til internationalt anerkendte folkeretsprincipper opbygget siden Anden Verdenskrig.

Det mener en af USA's førende fotkerets- og krigsretseksperter, som siger, at den nye Bush-doktrin læner sig op ad den argumentation, nazisterne brugte, men som blev kuldkastet ved Nürnberg-processerne i 1946.

- Dette er en radikal ændring, en 180 graders kovending, og grundlæggende jeg ved ikke, hvordan jeg ellers skal formulere det - at vende tilbage til en nazistisk argumentation, siger juraprofessor Francis A. Boyle fra University of Illinois i en telefonsamtale med Ritzau.

- Jeg er juraprofessor på 25. år, og jeg har undervist på Harvard-universitetet og her i Illinois i sammenlagt 27 år. og jeg er oprort over at se den amerikanske regering vælge at bruge en nazistisk fortolkning af retten til selvforsvar. Men det ser ud til, at det er det, den vil føre ud i livet, og at den vil bruge dette imod Irak, siger han.


Modstandere af krig mod Irak vil med spektakulære aktioner gøre det synligt, at USA taler med to tunger. Deres afsæt er følgende: De farligste slyngelstater er ifølge præsident Bush stater, hvis ledere:

- råder over betydelige lagre af kemiske, biologiske og atomare våben,

- ignorerer beslutninger truffet i FN-systemet

- nægter at undertegne og overholde internationale aftaler

- er kommet til magten på illegitim vis.

»Men det er kriterier, som nøje passer på netop den siddende amerikanske regering,« siger Christy Ferguson i telefonen fra Toronto, Canada Hun er koordinator i 'Rooting out evil', der er startet blandt græsrødder i Toronto, men samarbejder med folk i både USA og Europa. Aktivisterne i Rooting out evil er ved at sammensætte et internationalt hold af »frivillige våbeninspektører.« De vil den 22. februar forsøge at krydse grænsen fra Canada til USA for at indlede en våbeninspektion på amerikanske anlæg.


Dette nr er redigeret af Nibe Ålborg. som også redigerer næste nr. Deadline 3. marts.

Side 8

President George W. Bush
The White House
1600 Pennsylvania Avenue NW
Washington DC 20500

Mr. Presidcnt.

As a Danish citizen I take the liberty to appeal to you to resonsider your plans for war against Iraq.

It is not difficult to imagine the absolutely disastrous consequences of such a step.

It seems that more and more pcople feel that military threat alone would be sufficient as a deterrent factor - whereas an attack will give Saddam Hussein a sort of moral justification for starting chemical warfare - and most certainly cause an escalation of terrorism against all Nato-countries.

Are the United States of America - as a Christian nation - prepared to take upon yourselves such an responsibility0

Vi har fået sendt delle brev med opfordring til alle om at underskrive det med navn, adresse og dato og sende det til Bush. Man kan også sende det på mail til presidentr@whitehouse.gov Eventuelt kan man ændre på teksten, men det vigtigste er at der bliver sendt rigtig mange hreve og mails.

Side 9

Da vi var Børn, fandtes der noget, der hed Poesibøger.

Et spørgsmaallød, hvad hader Du mest? Hvad er Du mest bange for?

Og alle skrev de Krig.

Den Dag i Dag skal vi stadig tage Stilling til Begrebet Krig og Terror.

Paa Verdensplan har man dannet en Forening, der paa dansk er kommet til at hedde "Kunstnere for Fred".

Vi vil bede Dig stille op til dette Formaal eller bare sende 100 Kr.

Gironummer 1-698-3373.
Kasserer Kjell Hjort, Nr. Søgade 13 A, 3.tv., 1370 Kbh. K.
Tlf. 33125342.

Fred har opnaaet lige saa mange Sejre som Krig, men har knap saa mange Mindesmærker.

Paa Bestyrelsens Vegne: Carsten Rütting Schweitz, Erik Stinus, Lykke Nielsen,

PS Husk demonstrationen foran den amerikanske
ambassade
LØRDAG d. 15. februar 2003 kl. 12.


FN-sanktionerne i Irak har ifølge Unicef kostet en halv million irakiske børn livet. Bill Clintons udenrigsminister Madeleine Albright kaldte det i 1996 »prisen værd«,

USA har også forøget sit forsvarsbudget voldsomt. Med 396 milliarder dollars i år udgør det ca. syv gange mere end verdens samlede u-landsbistand.


"Alt den terror.
Spørgsmålet er bare, hvilken terror det er, vi skal kæmpe imod. Blair og Bush og deres kommende krig mod Irak, det ligner i hvert fald terror meget godt."

Niels Hausgaard

Side 10-11

NY BOG AF RIANE EISLER.

I 1987 udgav Riane Eisler (RE) "Skålen og sværdet", som kom i dansk oversættelse i 1994.

I denne bog behandlede RE 15.000 års kulturhistorie i et nyt kønspolitisk perspektiv og påviste de ulykkelige følger af Herskerkulturen.

Siden har hun på mange måder arbejdet videre med sin forskning og har nu udgivet "The Power of Partnership" (2002) med det formål yderligere at forklare, hvorfor det er vigtigt, vi forlader Herskerkulturen og vælger Partnerskabskulturen som eneste mulige vej frem.

Bogen er ikke et abstrakt skoleridt i tågede og smukke idealer. Den er en praktisk og jordnær undervisning i, hvad man kan foretage sig for at komme væk fra den nuværende ulykkelige situation, hvor alle civilisationens advarselslamper blinker.

Samtidig er den en positiv og livsbekræftende bog, fordi den midt i kritikken af Herskerkulturen påviser det væld afPartnerskabskultur, der bobler frem alle vegne, og som har gjort det længe.

Vi står i en alvorlig kulturkamp, som ikke drejer sig om kristendom mod islam, men drejer sig om et radikalt arbejde for en social evolution, en meget praktisk "håbets recept", der tilbyder værktøjer til at skabe et globalt samfund for alle - i modsætning til den nuværende neoliberalistiske globalisering, som er et ægte bam af Herskerkulturen.

l "The Power of Partnership" indkredser RE syv områder, som hvert menneske har forhold og forbindelser til: os selv, vore nærmeste, arbejdsplads og samfund, nationen, intemationale og multikulturelle forhold, biosfæren samt det åndelige.

De syv områder får hvert et kapitel i bogen, hvor forbindelseme anskues både ud fra Herskerkulturens og Partnerskabskulturens synsvinkel.

Kapitleme er stramt disponeret. Der indledes med en meget kort hensigtserklæring for kapitlet. Derefter følger et afsnit, hvor forfatteren direkte inddrager læseren i kapitlets emne. Så følger forfatterens personlige oplevelser og overvejelser. Næste trin er regulære kundskabsgivende afsnit. Kapitlerne ender i konkluderende afsnit før den helt praktiske "køreplan". Hvordan får vi det sat i værk? En handlingscheckliste (første trin, andet trin og derefter).

Hvert kapitel har noter og litteraturhenvisninger.

Sidste afsnit udgøres af 30 sider "Nyttige publikationer og organisationer med telefonnumre, fax og netadresser. Den slutter med et stikordsregister.

Kritikere af den nuværende tingenes tilstand er længe blevet afkrævet visioner og alternativer, underforstået "I kritisere.' jo bare". En afværgemanøvre, der er udtryk for dovenskab hos spørgsmålsstilleren, for der er vitterlig mange bud på veje at gå.

Næste gang du løber ind i den herskerteknik, så er svaret:

Riane Eisler: "The Power of Partnership. Seven Relationships That will Change y our Life." New World Library, 14 Pamaron way, Navato, California 949-49, telf.: 01 (415) 884-2100. www.newworld/ibrary.com. Isbn 1-57731-178-7

Geo Horn

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Offentligt møde

FREDSBEVÆGELSER I ISRAEL OG PALÆSTINA

Mandag 3. marts kl. 17-19 Indre By Medborgerhus Ahlefeldtsgade 33 (5 min. Fra Nørreport)

KVÆKERNE


Skriv til P 1

Der er opstået en "læserbrevkasse" på P l. Man kan stille forslag til et hvilket som helst emne. Der er et emne, som hedder "alternativ til krig", og et andet om at truslen om krig mod Irak drejer sig om olie, men der er en lang række andre emner. Jeg har luftet Fredsskat i alternativgruppen og håber mange andre vil følge efter, for debatten på dette emne er standset den 14. januar.

Man går ind på www.dr.dkJp1debat og kan så skrive sit indlæg, som straks sendes.

Birgit H.


Hvis det irakiske folk ikke ønsker Saddam, må disse godt og vel 20 millioner selv vælte ham.

Det kan kun lykkes ved det stik modsatte af krig, nemlig ikke-voldelig kamp - som det skete mod Sovjet i Polen og Tjekkoslovakiet, Shahen af Iran, Pinochet i Chile, Marcos i Filippinerne og Milosevic i Jugoslavien. Det er ikke nok at være imod krig, heller ikke for en fredsbevægelse. Krig afværger man ved at have bedre ideer end krig. Og så må du såmænd gerne undre dig over, at disse i og for sig banale forslag overhovedet ikke diskuteres internationalt eller i Danmark, og at vi heller ikke har haft en folketingsdebat. De, der vil krig, ønsker ikke en anden debat om Irak.

Jan Øberg

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2003

Til næste nummer af Køkkenrullen