Kvinder for Fred 5. afsnit er beretningen om kvindefredslejren fra 1984 ved NATO-kommandobunkeren i RAunstrup ved Viborg med bl.a militærets reaktion på "Jerikos mure"-aktionen, samt delte opfattelser af Raunstruplejrens politiske betydning set i lyset af deres engelske forbillede kvindelejren ved Grenham Common. Til slut synger fredskvinderne Raunstrupsangen. ( Sendes i FLR-Dialog d. 8. januar 2013)
►
HØR:
optagelse fra d. 7. maj 2012 af Aase Bak Nielsens fortælling suppleret med bidrag fra Birgit Horn, samt at alle 6 kvinder synger Raunstrupsangen. (16:04)
Den belejring af Grenham Common-raketbasen, som Aase Bak Nielsen fortæller var inspirationskilden til Kvinder for Freds Raunstruplejr , var fredskvindernes reaktion på den igangværende Atomraketkaprustning i Europa, som nogle amerikanske topfolk måske pønsede på skulle give USA så stor atomvåbenoverlegenhed , at man kunne sætte Sovjets atomare gengældelsesevne ud af spillet allerede i en første Avåbenangrebsbølge og dermed erstatte den fungerende men yderst skrøbelige strategi om en garanteret gensidig atomvåbensårbarhed, (som burde afskrække alle rationelt tænkende ledere fra at starte en atomvåbenkrig,) ved alternativt at bruge en opnå sådan atomar førsteslagsevne til igennem et overraskelsesangreb med atomvåben til engang for alle at gøre det af med "fjenden"s Sovjetunionens mulighed for at svare igen med at angribe med atomvåben - og det burde gøres snarest inden USA i kaprustningsracet risikerede at blive indhentet af Sovjetunionen.
Den omtalte afhandling Ulydige kvinders magt: kvindefredslejren ved Ravnstrup som politisk proces, Af Ann-Dorte Christensen, Aalborg Universitet, kan findes og udprintes HER
Alle Ravnstrupsangens 3 vers findes på
Klik HER for billede:
arnehansen.net/8507--raunstrupsangen.jpg Og desuden kan Raunstrupsangen af Jette Elbæk (fra Frederikshavn?) findes i Ravnstrupsangbogen HER, som er hentet fra Det Danske Fredsakademis opslag om Ravnstruplejren HER og så side 8 hvor webredaktør Holger Terp også har lagt en del kildemateriale om Ravnstruplejren.
Man kan læse meget mere om Kvinder For Fred og aspekter af deres historie på www.arnehansen.net/Kvinderforfred og ikke mindst kan man her læse alle numre af Kvinder for Freds tidsskrift "Køkkenrullen", som udkom i årene fra 1981 til 2010, som udgør en rig kilde til kampen for fred i verden.
Find gerne de 4 første (og flere kommende) radioudsendelser med og om Kvinder for Fred ved at søge på "Kvinder for Fred" i www.arnehansen.net/dialog/