Frederikshavn Lokalradio

Frederikshavn Lokalradio - Arne Hansens hjemmeside for flygtninge og positiv fred

Frederikshavn under 1. verdenskrig, i mellemkrigstiden og under 2. verdenskrig.
Fra krig til krig er overskriften  på historiker og arkivar ved Nordjyllands Kystmuseum, Erik S. Christensens 6. foredrag om Frederikshavns historie og udvikling i anledning af at det er 200 år siden flækken Fladstrand blev til købstaden Frederikshavn og nærmere bestemt d. 25. september 2018. Erik fortæller både om Frederikshavns udvikling op til 1. verdenskrig  og under verdenskrigen, i mellemkrigstiden og om den tyske besættelse af Danmark under d. 2. verdenskrig frem til og med befrielsesåret 1945.
Vi vil høre om hvilke væsentlige konsekvenser, 1. verdenskrig, og ikke mindst de eksplosive prisstigninger på jern medførte for Frederikshavns værftsindustri, men også om vilkårene for den almindelige frederikshavner, som der var blevet mange flere af, befordret af de foregående års voldsomme industrielle udvikling i Frederikshavn. Dertil kommer at vi skal høre om et næsten revolutionært oprør.
Og vi skal høre om om den økonomiske krise i mellemkrigstiden med Kanslergadeforliget  i frederikshavnerperspektiv med  udvidelse af kommunen  med det fattigere  sydvestlige bymæssige opland og om det forsinkede lokale demokrati.
Og om Frederikshavns store betydning for Hitler under 2. verdenskrigs tyske besættelse af  Danmark og Norge, - om den lokale modstandsbevægelse  og ledelsens samarbejde med den tyske kommandant, så han måtte hjælpes til Sverige via frihedskæmpernes både.
Erik Christensens foredrag blev optaget d. 2. juli 2018 i de rette historiske omgivelser på Bangsbo Arkiv, bragt i radio FLR-Dialog d 25.  og lagt op her på nettet d. 26. juli  2018


HØR: Foredrag af Arkivar Erik Christensen om Frederikshavn under 1. verdenskrig, i mellemkrigstiden og under 2. verdenskrig.

Klik HER for billede: [pix] FB Frederikshavn Værft ved DFDS overtagelse i 1913

Klik HER for billede: [pix] FB Første verdenskrig i Danmarksgade. Byens borgere står i kø for at købe kød

Klik HER for billede: [pix] FB Foto fra byggeriet af de spanske trawlere Abrego og Ciertzo på Frederikshavn værft 1936

Klik HER for billede: [pix] FB På gaden udenfor Frederikshavns Avis den 9. april 1940: Frederikshavnerne studerer nyhedstelegrammerne i vinduerne

Klik HER for billede: [pix] FB Tyske soldater- og tyske flygtningegrave på Fladstrand Kirkegaard


Hjemmeside for Nordjyllands Kystmuseum med bl.a. Bangsbo Arkiv, hvor Erik Christensen arbejder


Her er den omtalte mailadresse post@arnehansen.nettil Dialog til brug for lyttere som har kommentarer til denne udsendelse
- eller brug mobilnr. 30420818


Denne og alle andre sider på Dialog på Frederikshavn Lokalradio www.arnehansen.net/dialog må meget gerne deles og linkes til



Bemærk at man også kan tilgå indslag på Dialog på Frederikshavn Lokalradio via Facebooksiden : DIALOG PÅ FREDERIKSHAVN LOKALRADIO som også meget gerne må likes, bruges og deles fra i tide og utide. Og brug også gerne facebooksiden til at kommentere denne og andre udsendelser og komme med forslag til nye udsendelser - eller brug post@arnehansen.net eller mobil 30420818.

http://arnehansen.net/Dialogprogram.htm  kan man læse radioprogrammet  for  den kommende onsdags Dialogudsendelser med angivelse af, hvornår de enkelte indslag kan høres. Radioprogrammet er typisk tilgængeligt fra søndag aften forud for den kommende uges Dialogudsendelser.
Og en kortere udgave af radioprogrammet lægges samtidigt på Facebooksiden: DIALOG PÅ FREDERIKSHAVN LOKALRADIO: https://www.facebook.com/Dialogpaafrederikshavnlokalradio,  hvor der også i de efterfølgende dage ofte lægges links til de væsentligste udsendelser.  
Radioprogrammet for den kommende onsdag bliver også samtidigt lagt op på Kanal Frederikshavns arrangementliste: http://www.kanalfrederikshavn.dk/arrangementer/ .

Tilbud til lyttere til  Dialog på Frederikshavn Lokalradio: Lyttere med noget på hjerte er velkomne til at henvende sig på 30420818 og post@arnehansen.net Og det gælder især hvis man også er interesseret i selv at bidrage til Dialogs sendeflade ved at låne en optager for f.eks. at interviewe relevante personligheder eller optage fra egne foreningsarrangementer eller skoleklasse mv.til radio og til internettet til aflytning som podcast? Og allermest velkommen er du, hvis du selv har lyst til at prøve at lave radio om lokale (nationale eller globale) emner efter dine egne interesser?  Men også hvis du bare har et praj om et godt lokalt emne og måske har kontaktdata til en eller flere personer der kan fortælle om og debattere emnet?