Fra Nordjyske-Frederikshavn d. 10.02.08

 

Flugten fra Afrika endte i Vendsyssel

INTERNATIONALT::

Frederikshavnere mødte flygtninge

Af Carl Åge Østergaard

carl.aage.oestergaard@nordjyske.dk

Borgmester blandt unge afrikanske tilhørere i Maskinhallen. Foto: Bent Jakobsen

 

FREDERIKSHAVN: Suzanne flygtede fra borgerkrig i Burundi til Congo med syv børn. Hun er enke. Jaqueline flygtede fra borgerkrig i Congo til Uganda med fem børn. Hendes mand blev tortureret og et af hendes børn forsvandt under flugten.

To skæbner blandt mange.

Jaqueline og Suzanne var trods alt heldige.

For de er live.

Fælles for dem er også, at de er havnet i Frederikshavn med de fleste af deres børn.

Jaqueline har fået at vide, at hendes forsvundne søn er i live, og nu håber hun at få ham til Danmark.

Suzannes yngste børn går i dag på Munkebakkeskolen. Hun efterlod sin ældste søn i Afrika. Han er gift og er flygtet videre til Sydafrika, hvor han og hans familie lever en usikker tilværelse. En anden søn bor i Canada.

Jaqueline og Suzanne er bare to af de 50-60 afrikanske flygtninge, der er kommet til Frederikshavn, Sæby og Skagen det seneste par år.

Mange af flygtningene er børn.

For det er efter danske forhold store familier med fem, seks og syv børn, der flygter fra Afrika,

Frederikshavn Multietniske Forening havde sørget for, at de gamle frederikshavnere kunne møde de nye frederikshavnere med afrikanske rødder i Maskinhallen i Skolegade i går.

Børn og unge er i overtal blandt afrikanerne i Maskinhallen, men bedsteforældre-generationen er overrepræsenteret blandt de gamle frederikshavnere.

Det bliver et farverigt møde.

Nogle af de afrikanske kvinder er iført spraglede afrikanske gevandter og hovedbeklædning, andre cowboybukser og t-shirts.

Nogle kommer for at smage de lune retter med ris og krydderier, kokkereret i det afrikanske køkken i løbet af formiddagen. Andre for at opleve afrikansk musik og dans. Atter andre for at høre flygtninge som Suzanne og Jaqueline fortælle om deres skæbner, Det foregår dels for åben mikrofon for hele forsamlingen, dels i mindre grupper i de tilstødende mødelokaler.

Men der er også praktiske råd og vejledning at hente for flygtningene.

Borgmester Erik Sørensen (S) fortæller om kommunens bestræbelser på at integrere de nye indbyggere og stiller sig bagefter til rådighed for en spørgetime. Formanden for børne- og ungdomsudvalget, Paul Rode Andersen, fortæller om kommunens tilbud til børnefamilier. Frederikshavn Multietniske Forening orienterer om lektiehjælp og sportstilbud.

Gammel- og nydanskere fortæller om det danske arbejdsmarked, om ¿forenings-Danmark¿, om dansk og afrikansk kultur og om vigtigheden af at lære sproget i det land, man bor i.

Det sidste går rigtig godt for de fleste.

Vi hører nogle af byens nye indbyggere sige ¿Fraeshavn¿ med umiskendelig lokal dialekt.

Lagt på Nordjyske.dk d. 10. februar 2008 04:00

 

 

 

 

Tilbage til forsiden