Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 10, 2002

Side 3

Danmark er i krig

EUs leder, Danmark, deltager i angrebskrig uden om FN og NATO

Af Jan Øberg, TFF direktør

Fra begyndelsen af oktober i år deltager danske F-16 fly i krigen mod Afghanistan. Første gang Danmark var i krig siden 1945 var under bombningen af Jugoslavien i 1999.

Ifølge dagbladet Jyllands-Posten for 1. oktober siger den øverstkommanderende for de 200 danske soldater i Kirgisistan, oberstløjtnant Anker Koch, at "vi er i krig. Anderledes kan det ikke udtrykkes. Når vi sender vores fly afsted dag og nat, så er det en kendsgerning, at Danmark er i krig."

En dansk anonym officer tilføjer at "Dette er hverken en NATO- eller en FN-mission. Det er USA, som er i krig... Denne gang er det en aggressivt angribende mission med henblik på at opspore og eliminere en fjende."

Den amerikanske øverstkommanderende, general Ashcraft, siger stolt at man har fjernet de fleste Al Queda og Taleban fra jordens overflade. "USA kunne sagtens gøre det alene, men det har en stor symbolsk værdi, at vi er sammen og viser, at hele verden står bag."

Man må håbe at generalen bomber mere præcist end han udtrykker sig. Hvad er det for en hel verden, der står bag, når der ikke findes hjemmel for denne krig i hverken FN-deklarationen eller i nogen Sikkerhedsrådsresolution?

Den anonyme danske officer vil sikkert være anonym fordi han siger sandheden: at lille Danmark er ude i ren angrebs­krig og forbryder sig mod såvel FN som mod folkeretlige regler, som verden har bygget op siden 1945.

Danmark er i dette halvår formand for EU. Er formands­landets krigsdeltagelse udtryk for EU's fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik? Hvornår har EU i så fald besluttet at det er helt i orden at forbryde sig mod folkeretten og FN?

De skammelige bomber kastes i skyggen af Bush-regimets planlægning af endnu en angrebskrig, mod Irak. Og sam­tidig som vi ellers hører at det går så godt med freden i Afghanistan. Landet er nu blevet bombet i 368 dage og 5,000-10,000 civile uskyldige er blevet dræbt.

Dette er en drastisk og dybt beklagelig vending i Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik. Den stiller Danmark i lov­løshedens og magtmisbrugets tjeneste.

Den manglende problematisering heraf i danske, øvrige nordiske og EUs medier vidner om en dalende rets­bevidsthed, humanisme og moral.

10. oktober 2002

Side 4-6

USA ER EN TERRORISTSTAT

Denne overskrift fandt jeg i Poliiiken den 24. august 2002 over et interview med debattøren og sprogforskeren Noam Chomsky af journalist Per Michael Jespersen.

Anledningen var at Noam Chomskys bog "11. september" lige er udkommet på dansk.

Bogen er et opgør med amerikansk udenrigspolitik, og den har skabt stor ravage blandt intellektuelle og menings­dannere.

I interview'et uddyber Noam Chomsky, hvorfor han mener, at USA er en terroriststat.

USA er den eneste stat, der nogensinde er blevet dømt for international terrorisme.

Han fortæller om USA's overfald på Nicaragua i 1980'rne, hvor over 10.000 omkom, og landet blev ødelagt af bomber og økonomisk krig af en grusom supermagt.

"Da Nicaragua blev overfaldet af USA, henvendte landet sig til Den Internationale Domstol, som i 1986 dømte USA til at stoppe angrebet og betale erstatning. Men USA afviste dommen med foragt og reagerede med at forstærke angrebet. Nicaragua henvendte sig til FN's Sikkerhedsråd, som vedtog en resolution, der opfordrede alle stater til at overholde international lov Kun USA nedlagde veto!

Nicaragua henvendte sig så til Generalforsamlingen, hvor en tilsvarende resolution blev vedtaget, men USA og Israel modsatte sig den i to år.

Der er her tale om et skræmmende eksempel på amerikansk terrorisme, men det står ikke alene." (Ovenstående er direkte citat fra artiklen)

Noam Chomsky nævner mange eksempler på USA's terrorisme.

I 1985 udløste Reganregeringen en bilbombe i Beirut rettet mod en muslimsk præst. Han blev ikke ramt, men 80 blev dræbt og 250 såret - de fleste kvinder og børn.

Støtten til de israelske grusomheder er et andet eksempel

Et tredje er den politik, der er hovedansvarlig for omkring en million civile ofre i Irak.

Endnu et eksempel er amerikanernes ødelæggelse af en medicinalvirksomhed i Sudan, som Noam Chomsky sammenligner med terrorhandlingen 11. september, idet USA's sønderbombning af Sudans farmaceutiske industri medførte, at tusinder døde i årene efter, fordi de ikke kunne få medicinsk behandling.

USA"s angrebsplaner mod Irak.

Om USA's aktuelle angrebsplaner mod Irak udtaler Chomsky, at de der støttede Saddam Hussein, da han var en trussel mod verdensfreden og udførte sine værste kriminelle handlinger bl.a. gasning og massemord på det kurdiske folk, kan næppe forventes at blive taget seriøst, når de vil angribe ham i dag.

Krigen mod den internationale terrorisme.

Jeg ser frem til at læse bogen "11. september", som øjensynligt indeholder masser af eksempler på, hvordan amerikanske regeringer har brugt deres økonomiske og militære overmagt til terror og under trykkeise I undt omkring i verden. Ydermere får vi at vide, At USA helt åbenlyst modarbejder "Det Internationale Samfund", som det hævder at ville beskytte.

Vi, der har beskæftiget os med fredsarbejde i mange år, havde måske nok "en anelse" i forvejen, men her får vi alle eksemplerne og argumenterne forærende til den fremtidige debat om "Krigen mod den internationale terrorisme".

Grete Møller


Annonce l POLITIKEN 30/10 2002 med utallige navne:

Mellemøsten har brug for fred, ikke for krig

Åbent brev fra universitetslærere/intellektuelle mod krigen i Irak

Se flere oplysninger på www.fred.dk/forskere.

Annoncekampagnen fortsætter. Flere kan tilslutte sig.

I den sidste tid har der været utallige eksempler på modstand mod amerikansk angreb på Irak, Jeg har især bemærket et interview i POLITIKEN 5/11 02 med tidllgere våbeninspektør, Scott Ritter, Han fortæller, at hverken EU eller Danmark har en diplomat i Bagdad. USA har ikke forsøgt at sende en diplomat til Irak i ti år for at forsøge at forhandle sig ud af krisen.

Han frygter, at verden, ikke mindst EU, er ved at lade sig skubbe ind i en konflikt, der vil ændre historien til det absolut værre, Der er intet bevis for at Irak har masseødelæggelsesvåben, Det jeg kæmper for, er loven og den amerikanske forfatning, Det, der sker nu, er ulovligt og forfatningsstridigt, Scott Ritter mener, at verden kan få Saddam Hussein til at gøre næsten hvad som helst, hvis man går ind i en dialog med regimet,

Det er ikke et fastlåst diktatur. Saddam må bevæge sig for at fastholde magten. Det startede som et ikkereligiøst styre. Men siden 1995 har medlenmer af det regerende Baathparti været tvangsindlagt til koranstudier. Det var et nationalt parti vendt mod stammtrukturen. Nu er det "stanmen over alle stammer". Sidst har han måttet løslade de fleste politiske fanger. Han kan presses, også fra udlandet. Og her savner man EU. Jeg ved, at man i løbet af nogle ugers forhandlinger kan opnå meget.


Arika skal have erstatning

Af Hannilie Helsing Zulu, som er grundlægger af Afrlcan Institute og forfatter af bogen "Negotiating blood" .

POLITIKEN 12/11 2002.

Hvad Afrika behøver, er en erstatning nu!! Afrikanerne må stå for deres egen uddannelse. Og Vesten kan give Afrika disse ting ved at bede IMF og Verdensbanken, WTO, GATI, MAI m. fl. om at forlade Afrika. slå en streg over kontinentets gæld og rydde ud i uestemmelser og patentlove, der bremser udvlklingen og ødelægger folkesundheden.

Kun sådan kan man fremme udviklingen i Afrika. Jeg opfordrer afrikanerne selv og Vesten til at give Afrika erstatning ved at lade det være l fred. EU og USA bør tage denne opfordring alvorligt.

De må give Afrika denne indrømmelse. Jo før, jo bedre. Afrika formår intet intet, når Europa og USA hele tiden blander sig, samtidig med at disse rige lande opbygger deres egne imperier. Afrika skal have erstatning. Stands gældsætningen, eftergiv gælden og befri Afrika.

Lad afrikanerne bevise, at de er i stand til at løse deres egne problemer.


Kan da menneskene ikke leve i fred i denne dejlige verden?

Ødelæggelsens vanvid må ikke fortsætte, det skaber onde følelser.

I kontakt med naturen, det skønne og det gode forsvinder alt det onde fra menneske­hjertet.

Leo Tolstoj (1828-1910)

Dette nr er redigeret af Arhus-gruppen, som også ordner næste nr. Indlæg sendes til Birgit Arrenakke . Sidste frist 5. januar 2003.

Side 7

HUMAN RIGHTS MARCH I DANMARK

Kære alle
Nedenstående pressemeddelelse er netop sendt til: Ritzau, Politiken, Berlingeren, Jyllands-Posten, Kr.Dagbl ad, Information, og MatroXpress.

Så må vi håbe, at nogle af medierne cmtaler initiativet, at der kommer folk til informationsmøde, at mødet bliver start på en organisering af deltagelse i marchen.
god week-end fra else

Pressemeddelelse 8. november 2002

Menneskerettighedsmarch

En international menneskerettighedsmarch i Israel og Palestina er ved at tage form.

Den skal finde sted i foråret 2003 i samarbejde med israelske og palestinensiske fredsgrupper. Det er af sikkerhedsmæssige grunde besluttet, at det udelukf:ende er kvinder, der deltager i marchen.

Marchens formål er at markere afstand til krig som løsning på konflikter og at synliggøre støtte til og sympati for de fredsbestræbelser, der udfoldes fra begge parter i regionen. Marchen udtrykker tillid til, at dialog og samarbejde på græsrodsniveau har politisk effekt.

Initiativet til Human Rights March 2003 kommer fra Norge, hvor man dels holder kontakt med fredsgrupper i regionen, og dels etablerer overblik over grupper, organisationer og enkeltpersoner i Europa, USA og Canada, der ønsker at tilslutte sig marchen.

Også i Danmark arbejdes der nu på at tilslutte sig initiativet. Tanken bakkes op af organisationer som Flygtninge under Jorden, Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed, FN-Forbundet, Center for Konfliktløsning, Dansk-Palestinensisk Venskabsforening, Kvinder for Fred og Kvinder i Sort

Torsdag den 14. november k119.30 holdes informationsmøde i Medborgerhuset på Nørre Alle i København.

Til redaktionen:

Yderligere informationer om mødet og om initiativet kan evt. indhentes hos
Anita Petersen, tlf. 3331 1749,
anitap@mail.dk ,
Grete Møller, tlf. 43 73 0063, qrete-m@e-box.dk
eller Helene Hindberg,
tlf. 35360027, helene@hindberg.dk

Side 8-9

Hvis retfærdighed eksisterede.

Af José Saranago

(Uddrag af kronik i POLITIKEN den 8, november 2002),

Historien fandt sted blandt bønderne i en lille landsby nær Firenze for 400 år siden, Landsbyens indbyggere var alle beskæftigede med dagens pligter, da de pludselig hørte kirkens klokker ringe -- på et forkert tidspunkt, Alle vidste, at der ikke var nogen, der lå for døden. Og man standsede arbejdet og flokkedes foran kirken, Snart åbnedes kirkedøren og en bonde kom til syne. Han sagde: "klokkeren er her ikke, det er mig, der har ringet, Jeg ringede med klokkerne for retfærdigheden, for retfærdigheden er død", Hvad var- der sket? Der var sket det, at omådets pengegridske herremænd gennem længere tid havde udvidet grænserne for sine jorder, blandt andet ved at brede sig ind over bondens lille jordlod, der gang på gang blev gjort mindre, Offeret var begyndt at protestere og gøre indvendinger mod uretfærdigheden, Han bønfaldt om herremandens nåde, klagede til myndighederne og bad om retsvæsenets beskyttelse, - men intet hjalp. Udplyndringen fortsatte. Helt fortvivlet besluttede han at kundgøre, at retfærdigheden var død,

Det er helt andre klokker, der i dag skal sikre muligheden for den retfærdighed, der er en forudsætning for åndens velbefindende, og som endda er en betingelse for næring til kroppen, Hvis retfærdigheden eksisterede, var der ikke ét menneske, der døde af sult eller sygdom, der kan helbredes hos nogle; nen ikke hos andre, Der findes en retfærdighedens lovsamling med 30 grundlæggende rettigheder i FNs menneskerettighedserklæring, Den kunne afløse alle verdens politiske partiers programmer. Vælgerne kan vælte en regering, de ikke bryder sig om, og erstatte den med en anden, men deres stemme har aldrig haft - og vil aldrig få nogen som helst synlig effekt på den enevældige magt, der styrer verden, deres land og deres person. Jeg taler naturligvis om den økonomiske magt, Hvad gør vi? Vi kan diskutere alt i denne verden -- undtagen det demokratiske system.


URETFÆRDIGHEDER

Uærligt demokrati:
Dagen før afstemningen om Nice-traktaten i Irland sendte den irske regering 3,3 milliarder kroner ud til de irske landmænd, Ja-siden i Irland brugte 20 gange så mange penge på kampagnen som nej-siden, uden at man medregner landbrugsmilliarderne, Det ny Notat nr, 1050 okt. 2002,

Regnskabs-rod.
Marta Andreasen, suspenderet regnskabschef for EU-kommissionen fortæller: "Mlan kan aldrig finde årsagen til uregelmæssigt forbrug, for alle kan gå ind og ændre elektronisk i bilagene", Det Ny Notat nr. 1057 sept, okt,2oo2. (Læs også: "Kampen for Europa" af Paul van Buitenen).

EU udpiner afr ikanske Fiskere,
Den statsstøttede EU-fiskeflåde har ikke nok i de hjemlige farvande, de selv har været ræd til at tørre. Derfor har EU forlænget en fiskeriaftale ned ludfattige Angola, De rige landes fiskere ødelægger nu på 15, år Angolas fiskeres muligheder for profitabelt fiskeri. POLITIKEN 9110 2002.

Skam få ilandene.
I 2001 fik ilandenes landmænd 377 milliarder i støtte.
24 milliarder pr. år til u-landenes landbrug kunne udrydde verdens sult.
USA støtter sine landmænd endnu mere end EU støtter sine, POLITIKEN 22/6 02

I Østrig er man visse steder nødt til at producere kunstig sne i bjergene af hensyn til turisterne. Den kunstige sne fremstilles med kemikalier, som forurener vandløb og ødelægger naturen. (Fra Ulla Røders brev).

Fratrædelse og gyldne håndtryk.
Da Royal Copenhagen fyrede 175 ansatte, Med 10 års anciennitet var fratrædelsesgodtgørelsen kr 5000,-, I 1991 fik direktør Henning Kruse ca 20 mio, kr, da han forlod Unibank. POLITIKEN 29/8 2002.

Side 10

Ballademagernes fjende

www.aeldrevogterfred.dk.

Agnete Engberg (74 år) har taget initiativ til "Ældre vogter Fred", san netop vil gå på gaden sammen med politi og demonstranter ved det kanmende EU-topmøde den 13. og 14. december i København. Ikke forat propagendere for eller imod EU, men for at yde et bidrag til en fredelig demonstration uden de ubehagelige scener af vold, hærværk og konfrontation mellem politi og demonstranter, man blandt andet så ved sidste års EU-topmøde i Gøteborg i Sverige.

Når jeg ser al den ballade og vold, der var ved de forskellige topmøder i Genova, Seattle og Göteborg, så tænker jeg, at dette er ikke demokrati. Siden 2, verdenskrig har vi i Danmark udviklet et demokrati, hvor alle borgere kan deltage aktivt i debatten, og det skal vi forsvare.

Men det har også bekymret mig, hvad vi for eksempel så den 18. maj 1993, hvor politiet skød efter demonstranterne.

Inden EU-topmødet og demonstrationen den 14. december, hvor mere end 50 organisationer samlet går gennem Københavrs gader, er det målet for "Ældre vogter Fred" at samle så mange deltagere som muligt.

Agnete Engberg tror på, at en stor gruppe ældre kan dæmpe gemytterne, hvis der er optræk til ballade.

De ældre skal dog kende deres begrænsninger. Hvis nogen begynder at kaste brosten eller vil slå på tæven, så smutter jeg ind ad en sidegade. Så er det politiets opgave at dæmpe gsnytterne.

Det er jo helt åbenlyst nogle forvirrede stakler, san ikke har en anelse an, hvad de foretager sig Og hvad deres handlinger betyder på længere sigt. Ved at gå med i demonstrationen kan vi måske vise, at ældre har meninger an andet end hjemmehjælp og folkepension. Kr, Dagblad 8/11 2002.

Side 11

Uddrag af brev fra Ulla Røder:

25/10 2002,

Fredslejren her i Fylingdales får stadig besøg. Vi spreder vores budskab til nær og fjern.

Desværre har vi også - foruden regn og frost - modvind, da vi snart vil blive evakueret her fra; men det har vi hele tiden vidst ville ske - før eller siden, Så nu skal vi i gang med møder i retten og i planlægningskontoret,


Fredslejr i Thule.

På en netop afholdt konference i Sheffield "From the Frontline" deltog det danske folketingsnedlem, Kuupik Kleist (repræsentant for Grønland).

Han oplyste, at man arbejder på at etablere en FREDSLEJR i Thule for at gøre modstand mod STAR WAR-planerne.

I Sheffield-konferencen deltog også Bruce Gagnon, USA fra GLOBALT NETVÆRK MOD VÅBEN OG ATOMKRAFT I RUMMET og Stacey Fritz grundlæggeren af "NO NUKES NORTH". Da de bl.a. besøgte Fylingdales Camp, blev deres taler overværet af Fylingdales RAF Commander.


22.april 2003: Faslane: Blokade: STOP TRIDENT
Sæt kryds i kalenderen!!!!!!
Info.www.tridentploughshares, gn,apc,org.
Uddrag af "News from Fylingdales Star Peace Camp" Okt./Nov. 2002.


Her i efteråret var Ulla Røder nogle få dage i Danmark i forbindelse med sit første barnebarns fødsel. Jeg kunne da ned glæde overføre et pænt beløb til hendes konto fra vores indsamling. Ulla bad mig takke for bidragene, der stadig indsættes på indsamlings -kontoen:

Nummeret er:

6394-0674093

Arbejdernes landsbank

Birgit Arrenakke.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2002

Til næste nummer af Køkkenrullen