Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 9, 2002

Side 3-4

Noget om Håb!

En palestinænsisk kristen præst Dr.Mitri Raheb har været i tre danske Kirker for at prædike. Han udtrykker at håbet kun får næring gennem Kristus.

Det er ikke det håb at i morgen bliver al ting bedre, eller at vente på prinsen på den hvide hest. Midt i fortvivlelsen, skrigene fra død sangste børn, lyden af missiler der ødelægger det der er bygget op bl.a. om Julekirken i Betlehem samt truslen på vort fysiske liv, myrdes håbet.

Ofte græder vi og tænker vi har tabt slaget.

Men som kristne bør vi ikke længere være tilskuere til denne verden,det kristne håb ~r at det aldrig bliver for sent for den tro, der handler og for barmhjertighedens gerninger. Kristus giver livet ny mening. Vi må ikke overgive os til døden og fortvivlelsen, men gå ud i vores have og samfund og plante oliventræer, som Luther sagde ,da han blev spurgt hvad han ville gøre, hvis verden gik under i morgen.

Hvis vi planter et træ i dag, vil der være skygge til børnene at lege under der vil være olie til at hele sårene og der vil være olivengrene som tegn på den fred som skal komme. Det er det kristne vidnesbyrd om livet og opstandelsen i Palæstina og i Danmark i dag.

Kære Kvinder for Fred og Køkkenrulle-læsere.

Så er det tid at betale for medlemskab og abonnement på Køkkenrullen.

Prisen er 150 kr. for 1 år. Der er vedlagt et girokort i bladet, som venligst bedes benyttet.

Mange venlige hilsener fra Anita Petersen, kasserer


ISRAEL - PALÆSTINA
Menneskerettighedsmarchen

NB NB NB Komiteen i Danmark Møde 21.oktober

Kontakt Helene HINDBERG
tlf 35360027
helene@lhindberg.dk

I Norge hvorfra jo initiativet er kommet ( se referat fra NKFs årsmøde) er de i radio og TV og aviser og aviser se fx http:/uniforum.uio.no De har haft møde i OSLO med palæstinensiske og israelske repræsentanter fra lokale komiteer i Israel og Palæstina som sammen var i Norge i 10 dage, mødte Utenrikskomiteens leder, Thorbjørn Jagland, samt lederne af LOs Internasjonale komite og forskellige freds-og solidaritetsgrupper. De har haft kurser med Johan Galtung og Eva Nordland - 'viktigheten av li skape gode relasjoner, hvor alle opplever seg verdifulle, i fredsarbeid generelt og under Marsjen specielt' - og siden et med Thorvald Stoltenberg.

The International Human Rights March 2003,
Storgata 11, N 0155 Oslo
www.humanrightsmarch.org
e-mai!: info@lhumanriohtsmarch.org


HVORNÅR ? slutte i Jerusalem 1 påskedag 20.apri12003 og begynde 2-3 uger før, 8. marts - forventelig

HVOR? mellem og blandt de 2 folk, 2-3 dage på udvalgte steder, koncerter, udstillinger, selninarer, happenings, sang og klovne og mmm fra hele verden.

KOMMER VI IND ?? det arbejdes der på, men nationalt og internationalt diplomati må der til. med kontakter til begge parter.

'Det er veldig viktig at marsjens deltakere og støttespillere ikke er ensidige, men at de ser begge parters lidelse og frykt. Ingen skal måtte se på OSS som en trussel,~ men forstå vårt oppriktige ønske om å bringe noe godt for alle menneskene i regionen.' PRIS') måske 4-5000 for rejsen. Kost og logi ikke nodvendigvis dyrt. Gaver med ..

Det er svært at træffe ondskab med bomber.
Risikoen er stor for at de i stedet træffer broer, fabrikker og flygtningekolonner.

Carsten Palmaer
i Ordfront om krigen som teater.


Deadline: 2.november.
Stof sendes til Birgit Arrenakke, Smedebakken 9, 8400,Ebeltoft.

Side 5-7

Uddrag af

Referat fra Årsamling i Heggedal, Norge 15-18 aug 2002

Torsdag 15 aug. ankom 24 kvmner til Sigrids hjem i Heggedal utenfor Oslo - 8 fra Dk, 4 fra Sv. 2 fra Ukraina og 10 fra Norge. Takk for sist og hyggelig velkomstmiddag.

Fredaq 16/8 var fagdag med «Innvandrirgskvinnenes situasjon i Norden» som hovedtema.

- MIRASENTERET v/ Rahima Parvin, Bangladesh

Mirasenteret er en nettverksorganisajon for innvandringskvinner - uten betalt medlemskap.

skoleprosjektene er blitt meget populære - også blandt lærerene.

I sept. har inlivandringsmiljøet felles informasjonsprosjekt og kampanjen «Meia 2002» i Oslo.

- Rahima snakket mye om norske holdninger verso innvandrere som hun ofte oppfattet som nedlatende og sårende - hva hun også ga oss eksempler på. «Ta-motet-ifra» holdninger og påstander som blir brukt i radio, TV, fra UDI og annen offentllghet, samt fra politikere og vanlige mennesker. Diskriminerende og avvisende kommunikasjon.

- 3-års reglen for innvandringskvinner er et stort problem som Mirasenteret jobber mye med.

Også andre regler og lover som virker diskriminerende og vanskeligstiller især kvinnenes situsjon, er en av hovedoppgavene Senteret arbeider med - Rahima informerte om menns smarthet og kjennskap til lovverket som de bruker bevisst mot sine kvinner når problemer oppstår - ofte som trusler. Innvandringslovene er skrevet av menn, for menn og med menns holdninger. Kvinnenes angst og behov tas sjelden hensyn til.

- Sanja Dzanic - bosnisk flyktning

Sanja kom til Norge for 10 år siden, er gift, har 2 barn og jobb på UlIevål sykehus.

I løpet av krigen kom ca. 12.000 bosniske flykninger til Norge, hvorav mesteparten har søkt om permanpnt oppholdstillatelse. I1999 tok Saria initiativet til å opprette et nettverk for de bosniske kvinnene - «Netbekov». Hennes prosjekt fra Høyskolen i Oslo (HiO) om «Innvandringskvinners situasjon i Norge - problemer finnes de?» er blitt tatt vel imot. Spørsmål hun ønsket svar på var bl.a.: Hvem samarbeider med hvem og om hva innen NGOs? Hvilke nettverk finnes? Myndighetenes rolle.

- Aktivitetsnivå og Solidaritetsarbeid. Gjennom intervju med kvinner fra ulike land og innvandringsmiljøer, fant hun endel likhetstrekk:

- Aktivitetsnivå: De er ikke politisk engasjert, heller ikke mht. kvinners rettigheter og kvinners roller. Derimot trenger de stimulans til å komme ut av sterotyper og myter. De er mest opptatt av barn a og ungdommenes vilkår. Er glad i fester og å komme sammen til møter/seminarer.

- Nettverk: De har ikke mulighet for medlemskontingent, noe som hindrer dem i å få offentlig støtte. De er lite kjent med prosjektarbeid og vanlig organisasjonsarbeid, og de samarbeider ikke rned andre. De er dårlige på informasjon og PR. Kun 16 av de mange (ca. 300 ??) innvandringsorganisasjonene har egne kvinnegrupper. Innvandringskvinnene generelt vet lite om norske NGOs og samarbeidsmuligheter i Norge og Norden.

Lørdag 17/8

Etiopia og Tanzania v/ Ellen Alexandra Lothe

Ellen Alexandra (EA) er utdannet sosionom og psykriatrisk sykepleier, og har alltid vært opptatt av 3. verden. Hun er gift med Alnafo fra Etlopia.

Sultkatastrofen i Etiopia i 1980 hvor Bob Geldof engasjerte seg, husker de fleste av oss, og spørsmålet for EA ble: «Hva har hent med berna som overlevde?» Hun fant et barnehjem med 600 stort sett foreldreløse barn - 100 jenter og 500 gutter - som overlevet sultkatastrofen De fleste fra landsbygda som var små barn i 1980, og som EA har fulgt opp gjennom tenårene siden 1993. De fleste har/hadde store traumer Barna gikk i dagesvis for tilslutt å bli plukket opp og ført til leire og siden til overfyllte barnehjem. Mange har opplevd at mor/far og/eller søsken og annen familie har dødd av sult og utmattelse.

Målsettingen med prosjektet - som også ble diplomoppgave - var å finne ut av: «Hvordan overlever enkelte barn - Hvilke ressursser har disse Løvtannbarna (Patternbreakers)?»

Tanzania

EA evaluerte ett av NORADS kvinneprosjekter - et Aids/Hiv prosjekt som Kvinnefronten driver. 7 landsbyer tilhører prosjektet med lokale kvinngrupper hvor kvinnene lever med sin hverdag med barn og jordbruk. De eier ikke penger, men kreativiteten blandt kvinnene - og humoren er grenseløs!

Søndag 18/8

Årsmøte

Aase Bak-Nielsen, Dk var møteleder, og forslag Iii brev og resolusjoner ble fremlagt.

Margot Ryhming Sv, Aase Bak-Nielsen Dk og Tulle Elster N ble valgt til resolusjonskomitee.

Resolusjonene/brevene skrives ut i hvert land på eget sprak og sendes til Regj, Ministre, NGOs og andre. Hvert land avgjør for seg. 3 resolusjoner/brev ble vedtatt:

1) «Vi må bryte voldsspiralen» Sendes til Regjeringene v/ statsmin. oa. Oversettes også til eng. og sendes USA president. Innsent av Betty Nicolaisen.

2) Til FN's miljøkonferanse i Johannesburg i aug/sept. Sendes til deltagende ministre (Svar er mottatt fra miljøm. Børge Brende). Innsent av Regina Steinsvik

3) «FN's Tiår for en fredskultur og Ikkevold for verdens barn» - sendes Regjeringene v/statsminister oa. innsent av Bjørg Berg.
«To forslag til diskusjon» innsent av Kerstin Bugge, ble utsatt til neste år og tatt med til DK.

Tulle Elster ber om å få alle resolusjonene, også fra Dk og Sv, til Nettsidene !!!!!

* Bjørg Berg fremsatte forslag om at vi nekter å betale militærskatt ved å vedlegge et begrunnet brev i Selvangivelsen. Militærskatten settes istedet inn på et «Fredsfond» som skal brukes til fredsskapende arbeid ex. «FN-skoler for fred og nedrustning». Det vil bli laget et oppsett med info. som kan brukes til selvangivelsen. Henv. Bjørg Berg, N.

* Eva Nordland hilste fra Cornelia Clak, USA som arrangerte «Fredsmarsjen Oslo-NewYork-Washington i 1983». Hun var invitert til Årssamlingen, men meldte avbud i siste Iiten pga. sykdom i familien. Hun vil svært gjerne bli invitert til Dk. neste år !!

* Birgit Arrenakke Hansen Dk. fortalte om Ulla Røders arbeid i England/Skottland Det er meget viktig at Ulla får brev fra oss - og ikke minst penger til jobben hun gjør:

Penger till Womenwith HiII Peace Camp, PO.box 105, Harrogate, HG3-2FE, England
Brev til: Ulla Røder, Wiston Lodge, Wiston nr. Biggar, Lanarkshire, ML 12 6HT, Scotland og
brev til: Fylingdales Star Peace Camp, Outside Fyfingdales, US Space Command Base, Ellerbeck Bridge, N. Yorks, YOL2 5LX, England.
For mer info: Henv deg til Grete og Birgit

* FN har vedtatt at 24 mai skal være offentlig, internasjonal kvinne- og fredsdag. Hvert land skal markere dagen med arrangementer og informasjon.

* Det ble sent kort til Ulla Røder, Jenny Mosland, m.fl.

Neste årsamling blir i Danmark - i Sindal som for 2 år siden. 7-10 aug 2003.

Helga Berg er ko-ordinator og kontaktpersonn. Ny kontaktperson i Norge er Regina Steinsvik.

* Årsmøte ble avsluttet med med en kort redegiørelse for økonomien - budjettet holder! og med Nordals Griegs «Sang til ungdommen», Aase takket for et godt årsmøte med ordtaket:

«Snefugg er et af naturens skrøbligste påfund, men se hvad de kan udrette, når blot de holder sammen!»

* Årsamlingen ble avluttet med lunsj hvor alle ble behørig takket, inkl. kokk Mario som laget deilig mat til oss hver dag. Været og omgiveisene har vært de aller beste!

Takk for i år fra Marianne, Sigrid, Mari og Trine

Lørdag 17/8 Tema: "Rapporter og informasjon fra egne tiltak og prosjekter"

Trine Eklund (N): Skal til Ukraina på kvinnekonferanse 26, 27 okt. Ellers med på veiledningsprosjekt i Litauen.

Solveig Korseberg (N): Viseklubbsamarbeid hjemkommune/ Casese i Uganda. Støttet yrkesjenteskole i Lima.

Bodil Honoré (D): U-Iandsforeninger for gatebarn og flyktningkvinner i Sør Afrika. Hjelper til i gjenbruksbutikk.

Helga Berg (D): Engasjert i forholdet til utledninger i Danmark. Hvordan løser vi konflikter oss imellom?

Bjørg Berg (N): Arbeider for etablering av Fredsskatt og Slett U-landsgjelda.

Birgit Arrenakke Hansen (D): Støtter arbeidet til Ulla Røder som i år fikk alternativ Nobelpris. Denne gis til støtte for praktiske løsninger på verdens problemer.

Betty Nicolaisen (N): Arbeider med kvinneorganisasjonen "Women for the future" i Ukraina, Barnehjemsprosjektet "Krisehjelp til barnehjemsbarn i Ukraina" og hun er aktiv i Norges Fredslag.

Bjørg Bjørndal (N): Aktiv i ulike demonstrasjoner og aksjoner.

Aase Bak-Nilsen (D): Engasjerer seg nå mot EU som militærmakt.

Eva Norland (N): Arbeider for og med Sosialhøgskolen i Sandnes. 2) I Oreol i Russland driver hun PEACE prosjektet der målet er å stimulere bam og ungdom til freds- og miljøengasjement. 3) "Healing and cleaning in Ukraine" er et prosjekt der hun vil se nærmere på hva som kan gjøres for barn/ unge som ble rammet etter Tsjernobyl- ulykken.

Anna Lena Danhard (S): Engasjert i Irak-komiteen. Ønsker kontakt med Irak-komiteer i Norge og Danmark.

Margot Ryhming (S): Pedagogisk/ kulturelt samarbeid mellom Russland og Sverige. Støtter også indisk prosjekt som skal hjelpe bamearbeidere til en bedre hverdag bl.a med skolegang og mat.

Barbara Rønnow (S): lnformerer om Karen Bergs prosjekt med å oversette boka "The Chalice and the Blade" av Riane Eisler til svensk. Erik Damman har skrevet et sammendrag av boka på svensk.

Regine Sleinvik (N): Arr. demonstrasjon i Levanger 13. oktober 2001 mot bombing av Afganistan og USA's rakettskjold. Arr. Fredsfestival i Levanger 21. sept. 2002 : "Hvem sa at fred er umulig?"

Grethe Møller (D): Arr. demonstrasjon 13 okt. 2001 mot USA's rakettskjold i København. Hun informerer om protertmarsj 4-11 oktober 2002 "Mot våpenkappløp i rommet".

Nalaly Skiba (Ukraina): Med i "Women for the future" i Antratsit, Ukraina. 5 år gammel organisasjon, 35 medlemmer. Mange lærere med. Lærere med nye, demokratiske ideer kan påvirke bama positivt.

Irina Lobarchuk (Ukraina): Med i "Women for the future" i Antratsit, Ukraina. NGO er viktig i prosessen med å utvikle demokrati i vårt land.

Tulle Elster (N): Driver Web-siden Peacelink. Send gjerne skriv på engelsk, hun sprer dette videre.

Birgit Horn (D): Engasjert i boka "The Chalice and the Blade' på dansk. Hennes foredrag fra NKF-årsmøte 2001 ligger på Tulles Web side. Prøver å spre budskapet til Riane Eisler gjennom media.

May Brit Gotbu (S): Bruker mye tid på å lese og studere. Kanske kvinner bør skrive om krig?

Marianne Fresjarå (N): Med i prosjektet "Krisehjelp til barnehjemsbarn i Ukraina".

Mari Helle Valle (N): Medarrangør til dette årsmøtet.

Odd Georg Murud (N): Medlem av Norges Fredslag og aktiv i fredsbevegelsen i mange år. Musikalsk inspirator.

Annie Agnholt Markdal (D): Med i partiet "De Grønne", krig for bedre helse, Kvinner for Fred og engasjert i "Rent vann"-aksjon i Danmark.

Sigrid Scaug (N): Bestemødre på stortingsplass, medarr. for denne samlinga.

Lad hverken mennesker eller hændelser tage livsmodet fra dig.

Marie Curie.

Side 8

Sidste nyt!!!

Lige her på falderebet får vi fat i Politikens referat fra demonstrationen foran d. amerikanske ambassade. Det er værd at bemærke at der var 150 deltagere 6.- 10. Annelise Ebbe, Kvindernes internationale Liga for fred og frihed talte og sagde bl.a. "det er en myte at en krig mod Irak har noget med terrorbekæmpelse at gøre, U.S.A. har ikke på noget tidspunkt dokumenteret at Saddam Hussein og al Qaeda arbejder sammen, de har vidt forskellige interesser. Det ville klæde det danske EU-formandsskab at gå forrest i en opposition mod en Irakkrig. Det irakiske folk er i forvejen udsultet rigeligt både af Saddam Hussein og af de internationale sanktioner." Kvinder i sort deltog også i demonstrationen som iøvrigt var verdensomspændende, se side 9 i dette blad.

FREDSSKATTEFONDEN

meddeler, at EU-nævnet først den 22.10 holder møde om støtte-ansøgninger, hvorfor videsværre ikke kan sige, om det omtalte møde (se nr. 8) om EU's rolle o. f. USA i den globale verdensorden lørd. 9. nov. Københ. kan afholdes, hvad vi dog meget håber på.

Ring derfor efter d. 23. 10 til Hanne Norup Carlsen (45 76 66 41) eller Thyra Hansen (45 85 26 96) for nærmere besked.

M. v. h. Fredsskattefonden, v. Thyra H.

Side 9-10

EN KRIG

SOM GØR NAR AD
INTERNATIONAL LOV ..

sådan skriver USA-borgere som protesterer mod at deres regering nu 1 år efter at bombningerne i Afghanistan begyndte er ved at trække deres nation ind i et ulykkeligt krigseventyr mod et land som ikke har angrebet dem.

De har kaldt til en verdensomspændende demonstration kl. 12 middag lokal tid, d. 6. oktober 2002

i land efter land efterhånden som jorden drejer

foran USAs ambassader og konsulater og i en række byer i USA

'We believe that as people living in the United States it is our responsibility to resist the injustices done by our government, in our names'

IKKE I VORES NAVN

Det er ikke i vores navn der kan føres endeløs krig
der kan ikke være flere døde, ikke flere blodtransfusioner for olie

Det er ikke i vores navn du invaderer lande, bomber civile, lader historien gå over navnløses grave

Det er ikke i vores navn de selvsamme friheder du hævder at kæmpe for bliver brudt sønder og sammen

Ikke med vore hænder vil vi skaffe penge og våben til udslettelse af familier i fremmede lande

Ikke med vore munde vil vi lade frygten gøre os tavse

Ikke med vore hjerter vil vi give lov til at hele folk og lande anses for onde

Ikke med vor vilje og ikke i vort navn

Vi forpligter os til modstand

Vi forpligter os til at være allieret med de der er blevet angrebet for at udtrykke sig mod krigen eller for deres religion eller etnicitet

Vi forpligter os til at gøre fælles sag med jordens folk for at skabe retfærdighed, fred og frihed


En anden verden er mulig og vi forpligter os til virkeliggøre den.

Hvis vi rejser os nu kan vi måske hindre mer død og ødelæggelse i Irak.

Vi vil forholde US-statsledere at deres forsøg på at dominere verden økonomisk og militært er uacceptabelt over hele jorden; at US bør være en god nabo, en nation på linie med andre, mens vi arbejder sammen om at løse de mange problemer vi står overfor som verdensborgere: miljøforstyrrelser, sult, uddannelse for alle børn og nødvendigheden af at få jernet atomtruslen.

Lad os arbejde sammen om at bygge en fredelig verden hvor vi aile kan trives, en verden hvor internationale aftaler bruges og respekteres, hvor det ikke er magten der er retten og hvor FN-charterets rettigheder er virkelighed.

www.internationalanswer.org
www.iacenter.org
www.nion.us


OP AD BAKKE

eller nedslående input fra dagens medier:

Helge Adam Møller går ind for at Irak skal angribes også selvom det bliver uden FN-mandat.

Hvis det er for at hindre at Irak giver sig til at smide atombomber og andet forfærdeligt i hovedet på andre så ville det jo være bedre om Helge Adam Møller gik energisk ind i arbejdet med at få afskaffet sådanne våben overalt i verden.

H.A.M. sagde i aften i Poul Riis's debat at "Irak er det land i verden som har flest masseødelæggelsesvåben af kemisk og bacteriologisk art" - Jeg har andetsteds set at USA er det land der har den største produktion og de største lagre også af disse våben. så det er påstand mod påstand ...

Hvad med at foreslå international inspektion af USAs militære installationer og områder !!


MODVÆGT

Hans-Christof von Sponeck fra (N):998 ass.generalsekretær i FN og koordinator for "olie for mad"-programmet i Irak, et topjob som han forlod 2000 i protest mod den måde sanktionerne blev håndhævet på er i København 7.-9. oktober og mødes med Folketingets Udenrigspolitiske Nævn samt taler ved en høring på Christiansborg og på Carsten Niebuhr Instituttet.

Von Sponeck er en person, som i kraft af sin viden og sit store humanitære engagement, kommer rundt mange steder i regeringskontorerne og blandt betydningsfulde meningsdannere. Men han er også en person, som stiller op, når en lille nydannet fredsgruppe med meget begrænsede økonomiske midler kontakter ham. Komiteen "Lad Iraks Folk Leve" henvendte sig, og han sagde straks ja til at komme.

Komiteen Lad Iraks Folk Leve
Thorupsgade 14. sal 2200 København
Bankkonto nr. 8401 1042359
www.danirak.dk

Side 11

MØDER og DEMONSTRATIONER

ÅRHUS 7. oktober kl 19.30 Vesterbro Beboerhus Hvordan stopper vi krigen mod Irak før den begynder? Oplæg og debat. Hvorfor støtter der, danske regering en krig og ikke en fredelig løsning? Århus mod krig og terror

ÅRHUS 26. oktober kl 13.00 Rådhuspladsen
Nej til dansk krigsdeltagelse ! Søg en fredelig løsning - FN skal forhindre krig, ikke misbruges til at legitimere krig. Kontakt 86245234 carstenand@get2net.dk Århus mod krig og terror

GLADSAXE 7.-11:. oktober Hovedbiblioteket Søborg Hovedg. 220
mandag d.7. 13 - 20, øvrige dage 10 - 20, fredag dog 10 - 18 NEJ til STJERNEKRIG ! Nej til atomvåben i rummet. Nej til krig mod Irak. Rystede over ødelæggelserne i Palæstina og over at det sker med våben fra en dansk fabrik.

KØBENHAVN

Fredsvagten ved Christianshavn hver dag fra kl 8.00

Demonstration 26.oktober kl 11.00 v. USAs ambassade Initiativet 'Ingen krig mod Irak' Flere talere. se www.fred.dk

Fredskoncert 26.oktober kl 14.00 v. Christiansborg på initiativ af SAVAGE ROSE

21. oktober Israel / Palæstina

Møde i Kbh. kl. 19.30

Komite-start. Kontakt Helene Hindberg tlf 35 36 00 20
e-post helene@hindberg.dk

Medborgerhus Kapelvej 44 lokale 209

Og over hele verden 26. oktober

I Washington går man til Det Hvide Hus og i San Francisco er der ligeledes kl 11 et stort møde.

Busser fra USAs byer kører folk til disse 2 steder.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2002

Til næste nummer af Køkkenrullen

s