Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 8, 2002

Side 3-8

RESOLUTIONER og andre
REFLEKSIONER

efter det 14.årsmøde for Nordiske Kvinders Fredsnetværk.

I dette hefte findes en del af Helgas noter og mødeoplevelser samt de resolutioner, der efter nødvendige nationale ændringer skulle sendes ud i hvert af de 3 lande.

Resolutioner og kedsommelige pressemeddelelser er ikke lige mit yndlingslæsestof - og vi kan vel ikke forvente at vi altid får omhyggelige svar som fra tidligere udenrigsministre.

Bedre går det med tekniske sager som våbenproduktion, land­miner, overvågningsudstyr, lavdosisstråling/atomvåbenhånd­teringsrisiko, kapløb i rummet, handelsliberalisme, flytning af produktion og forurening og anden opdeling af verden i herrer og slaver, logistik med menneskeforagt eller brugt som led i bedre fordeling, tal for alt hvad man kunne få for de penge der ødes på militære formål og mange andre tal i verden - alt sådan noget har vi, mer eller mindre os alle, måttet arbejde med ... og det behøver vi fortsat.

Inden mødet havde jeg tænkt på at det er nok så vigtigt - ialfald ligeså vigtigt - at kunne snakke med sin gamle nabo og den unge sm§bømsfamilie/ at være med til at de mennesker ude fra den forfordelte verden som er havnet her hos os, som nye og meget fremmede naboer, kommer med i vores hverdag, at arbejde med krisecentre og andet frivilligt, at lave mad til Tjemobylbøm, at synge i kor, at have tid til at snakke lidt hos købmanden- alt sådan noget som de fleste af de der bor heromkring er med til. Det er noget af baggrunden, grobunden, som er nødvendigt for at alt det vi andre skøre kællinger bruger tid på med resolutioner og møder og pressemeddelelser og indsamlinger og seminarer og konferencer.

Og hvad oplevede jeg i Heggedal ! .. at alle sådanne 'små' hver­dagshandlinger fandtes omkring alle og kom frem i snakken mellem os og i manges indlæg. Og at de fleste også var engagerede i så meget andet, ikke mindst u-Iandskontakter af mange slags - som en sagde:" at gøre noget i al fald, trods at det er håbløst" .

Vi havde det godt sammen i Heggedal hvor Sigrid og hendes naboer lod sig invadere af alle os til møderum og morgenmad og middag og mylder i mange af døgnets timer. Vi håber de har fundet sig selv igen.. de gav herligt rum både inden døre og ude i haverne til at så mange meget forskellige kvinder kunne trives og tænke og få talt sammen.

Norden som Freds-zone

Helga


Statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Spørgsmål om

FNs TIÅR FOR EN FREDSKULTUR OG IKKE-VOLD FOR VERDENS
BØRN

Nordiske Kvinders Fredsnetværk samlet til vort 14. årsmøde 15.-18. august 2002 i Asker v. Oslo vil udtrykke dyb bekymring over udviklingen i verden som synes at gå i den forkerte retning med mer krig, miljø-ødelæggelse, sult og sygdom. Værst går det ud over børnene.

Vi kender til FNs vedtagelse og at gøre dette første 10året af dette årtusinde til 10-året for en fredskultur og ikke-vold for verdens børn.

Vi vil gerne vide hvad Danmark gør for at realisere målsætningen for dette 10-år.

Sammen med kvinder fra Norge og Sverige, som skriver til deres statsministre, ser vi frem til et inspirerende svar.

Venlig hilsen

Sendt som brev 1.9.02


VI MÅ BRYDE VOLDSSPIRALEN

Den danske regering,
udenrigsminister Per Stig Møller.

NORDISKE KVINNERS FREDSNETVÆRK samlet i Asker ved Oslo til det 14. årsmøde 15. - 18. august 2002 kræver at regeringen bryder med den militærpolitik som Danmark (og Norge) har lagt op til gennem NATOs strategiske koncept fra 1999.

USAs regering med præsidenten i spidsen har erklæret at terrorhandlinger mod USA er krigshandlinger. Krigen mod terror vil, flg. Præsident George W. Bush's udtalelser, vare længe. Men - er terror krig, så er krig også terror.

NKF vender sig skarpt imod USAs planer om at bombe Irak for på den måde at udrydde "ondskabens akse". Ondskab udryddes ikke med ondskab - tværtimod: mængden af ondskab øges.

Vi ønsker ikke at leve i en permanent krigstilstand. Vold avler vold.

Nogen må have mod til at bryde voldsspiralen .

De nordiske lande har i demokratiets navn alle muligheder for at sætte et eksempel ved at vælge menneskerettighedernes og fredens vej.

De nordiske lande bør - i stedet for at støtte præsident Bush - på enhver måde arbejde for at løse problemer på fredelig måde uden ydmygelse og forarmelse af andre folk uden selvbestaltet ret til at bruge militær mod andre folkeslag og uden den rige verdens misbrug af sin overmagt.

Den danske regering har som formandsland for EU en særlig forpligtelse til at foranledige, at de vesteuropæiske lande bruger deres nære kontakt til USA for at forhindre uovervejede indgreb, som kan få uoverskuelige følger for verdensfreden.

Sendt som brev 1.9.02


Fra RUNDEN

WOMEN for FUTURE i Ukraine holder konf. i Kiev 26 okt. :

Women together in diversity I 2001 var konferencen i Antracit hvorfra vi nu havde besøg af de 2 skolefolk, Nataly og Irina. Bl.m.a. arbejder de med samarbejde forældre-skole-børn, at børnene føler ansvar, 'democracy at \.vork not words'.

Asker kommune har i 8 år haft venskabsbysamarbejde med Uganda, både fylket, kirke- og kvindegrupper deltager.

En anden var med i Svalernes arbejde i Lima med uddannelse af piger så de kunne klare sig selv. Børnehjem i Korea og Ukraine, skole i Indien, krigsskadede børn i Ethiopien, erhvervsskoie i Cuba osv.

Eva Norland talte om fredsskapelse F socialpædagogik = at skabe fred, på Roga!and Akademi. Fx en politimand, der arbejder med kriminelle og skriver opgave om fredsarbejde med dem og derefter bliver inviteret til Sydafrika for at lære fra sig. Nogen gør noget og det bliver til et center for håb, for tro, en ringvirkning. ORIOL et andet exempel: den slagmark fra 2. verdenskrig har en skole hvor 13-årige skriver små stile på engelsk eller tysk om hvad kan jeg gøre? Nogle lærere i Moskva hører om dette og beder om hjælp til at gøre det samme.

Alle vores små og store ting der giver ringe i vandet.

Irak-sanktionernes skrækkelige følger diskuteres i Norges dagspresse, demonstreres der mod hvo 14. dag i Stockholm og holdes seminarer om. Verdensbankmøde i Oslo oplevede en vældig demonstration i juni, fredelig og festlig folkemængde sammen med et japansk fredsakademi-skib i havnen.

Det har vi ikke set eller hørt meget om her i danske medier.

Anni talte om krigen mod vor sundhed og jordens. "Vi er mere syge i Danmark end I er i Sverige og Norge", talte om kræfthyppigheden, tendensen til at flygte fra egne problemer, det er nemmere at snakke om andres mente hun. Ældre og handicappede sjofles, bliver ikke orienteret af myndigheder om beslutninger der tages hen over hovedet på en.

I Hellevanger i Nordnorge bliver der fredsfestival d. 21 sept. og i Trondheim var der 13. okt. demonstration mod bombningerne i Afghanistan.

4. - 11. oktober er International protestuge moa våbenkapløbet i rummet. Global Network Against Millitarization of Space.
www. space4peace.org
se bl.a.Køkkenrulle 5 side 9

NOGET må man jo gøre .. selvom det er håbløst!
sagde en af deltagerne på Nordiske Kvinders Fredsnetværks årsmøde.

Nogen oplever at fler og fler er i gang med at ændre vor måde at tænke og leve på i verden, at bevæge sig fra en civilisation der er konkurrencebaseret til en samarbejdende, fra en herskermodei, en hierakisk, baseret på kontrol, frygt og magt, ti! en der støtter gensidig respekt og omtanke, partnerskabsmodel.

HOPE-projektet har sat sig for at udbrede kendskabet om de mange tusinde grupper verden over der allerede virker som det de kalder 'DEN TREDIE KRAFT', i balance med naturen og i respekt for hinanden - alternativer til forretningsverdens krav om større og større vækst og den politiske verdens magtkonkurrence.

En kreativ globalisering som gensidig inspiration for alle de mange lokale initiativer der er i gang verden over.

Dette initiativ udgår fra Höör i Skåne. www. hope.se eller HOPE-WAVE Fund Raising Faundation, Halma 4106, S 24393 Höör, Sverige e-post: info@hope-wave.org


Fra WIN NEWS, vol 28, nr 2, spring 2002

WOMEN'S INTERNATIONAL NETWORK NEWS

kommer en grundig omtale af Riane Eislers nye bog udgivet i Canada, New World Library: THE POWER OF PARTNERSHIP - en praktisk guide til et bedre samfund.. en hjælp i en tid hvor vi så ofte føler os hjælpeløse, ikke så meget en bog til hjælp for vores personlige helse og håb, men en hjælp til handling, forandring derfra hvor vi er, til at begynde at forstå at det kan lade sig gøre.

Riane Eisler har, foruden 'SKÅLEN OG SVÆRDET' som Birgit Horn refererede sidste år på mødet v. Stockholm, skrevet en lang række andre bøger, bl.a. om børneopdragelse: 'Tomorrows Children: A Blueprint for Partnership Education in the 21st Century'.

I USA findes grupper og netværk over hele landet som arbejder med Partnerskabsmodellen i st.for Herskermode!len.

I et lille hefte som kan fås fra HOPE i HÖÖR (se ovenfor) er der lange lister over foreninger og organisationer som arbejder med denne 'tredie kraft' som modvægt, som afløsning af 'de politiske' og 'de økonomiske' magter som dominerer verden i dag - fx. Framtiden i våre hender, Global Ecovillage Network, Global Exchange, Positive News, Adbusters ...

       Side 9

EU og USA

Konsekvenserne af USA's dominans kulturelt, økonornisk og militært.

Hvad skal EUs rolle være i den nye globale verdensorden?

Under disse overskrifter har FREDSSKATTEFONDEN inviteret en lang række fredsbevægelser, heriblandt KVINDER FOR FRED, til et størmøde, som nu er endelig fastlagt til:

Lørdag den 7. november kl. 14-17 i Borup Højskole st. sal,

hvor oplægsholdere inden for de 3 områder vil belyse vanskelighederne i forholdet: EU/USA inden topmødet i København i december 2002.

Fredsskattefonden finder det af stor betydning, at fredsbevægelserne markerer deres synspunkter inden topmødet.

Udgifterne søger Fredsskattefonden dækket af Nævnet vedr. EUoplysning, så deltagelse er gratis for de inviterede fredsbevægelser.

Oplægsholdernes navne offentliggøres i næste nr. af KØKKENRULLEN, hvor også en evt. aflysning vil annonceres, hvis der ikke opnås økonomisk dækning for udgifterne.

Med venlig hilsen FREDSSKATTEFONDEN

Verden over arbejdes der på at få indført fredsskat.

I Norge blevet lovforslag fremsat 14.juni 2000, men nedstemt i nov. I Holland blevet forslag fremsat i 1989 og et revideret i 1992, i Belgien 1986 med revision i 1995, i UK 1986, i Tyskland 1986 og 1990, i Australien og Italien 1989, i USA 1991.
se fx www.stortinget.no/inns/inns-200001-044.html
www.coti.ws eller
www.conscienceonline.org.UK eller
www.kveker.org


Næste års nordiske møde SKOVLY v. HJØRRING - samme sted som 2000 - datoen ændret e.norsk ønske 7. - 10. august 2003


Mer om projektet HOPE fra Höör - om det at leve og tænke anderledes end de rådende økonomiske og politiske kræfter En af de der bakker op en sådan indsats, hører til gruppen af rådgivere, er den danske filminstruktør mm. PETER ENGBERG, ven med Thor Heyerdahl, Dalai Lama, Gorbachev, Peter Bastian. Hanne Risgaard havde i dag - 9.september - en lang samtale med ham ...... FIND den på Nettet
www.dr.dk/p1/Hanne

Septembervinden suser mildt på min terrasse.

Side 10

Alternativt udenrigsmøde på
Krogerup højskole 31-9, 2002.

Der var sendt brev til EU's udenrigsministre om at af Europas befolkning er halvdelen kvinder. Det synes man at glemme, der er da også for nuværende kun to kvindelige udenrigsministre i EU. Alligevel tales der højt om demokratiet.

Udgangspunktet for mødet var drømme og visioner for Europas fremtid.

Indledere var kvinder fra Norden, Litauen, Polen, Tjekkiet og Spanien. En herboende kvinde fra Filipinerne repræsenterede indvandrerkvinderne. Blandt deltagerene sås også en kvinde fra Irak, en fra Uganda samt en japansk studerende. Man oplevede at forskellighed er inspirerende men også naturligvis krævende.

Hele forsamlingen skulle arbejde med fem visioner men udvælge to som skal virkeliggøres så meget som muligt.

  1. Fremtidens Europa skal;
    være Fredens Europa. Der skal dækkes de grundlæggende behov, (fysiske,psykiske,sociale) for Alle. Stikord hertil: træning i konfliktløsningsteknikker- begyndende med børn. Opdrage piger og drenge tillige stort ansvar. Gennemføre FNresolution 1325. Øremærkning af midler til uddannelse. Oprette Fredsministerium.
  2. I fremtidens Europa skal;
    de europæiske beslutningstagere tænke og handle med global ansvarlighed og samtidig skabe lokal udvikling. Modsat nu hvor der fokuseres på global finansiel profit ved at presse den lokale udvikling. Tilføjes: EU skal ikke overtage de nationale regeringers kompetance, kun beskæftige sig med beslutninger som klares bedst i fællesskab F.eks. Forurening, Energi og Flygtninge. EU kan derved få "LUFT" til at få en konsultativ rolle.

Det kan nævnes at der var fire modige mænd og 35 kvinder med på seminaret, og at der var stor enighed om at skulle det lykkes at være kraft og støtte for hinanden må vi have megen dialog og samvær. Der blir fastsat nyt seminar.

Dette var en god begyndelse. Fork. efter Helga B. Kvaales referat for Netværk 2002.


Hvis nogen ligger inde med listen over kommende redaktioner modtages den med tak.

Ny dealine til Ingrid eller Helga, (Adr. findes side 2) 6 oktober.

Sidste dato sjette oktober

Side 11

ULLA RØDER

Gad vidst om vi skal qratulere hende med det første barnebarn? Hun har også haft fødselsdag her i august, mens hun er i fængsel ... !

Deportationstruslen forsvandt dog heldigvis - nogle kontakter mellem Udenrigsministeriet og det britiske Indenrigsministerium, Home Office, via den danske ambassade førte, dagen inden retsagen skulle for, til en bekræftelse af at der ikke kunne blive tale om deportation som dommeren i Dumbarton havde ment.

Forsvareren, advokaten John Mayer, den samme som fik 'de tre' frikend fra Maytime aktionen i 1999 på basis af Den Internationale Domstol i Haag's kendelse om at atomvåben er ulovlige, kunne så sammen med den skotske højesteretsdommer Lord Cullen blive enige om at sagen bortfaldt.

Men inden da havde Ulla i fængslet Cornton Vale haft mange drøje dage med usikkerhed om hvad der viile ske og om hvordan hun kunne argumentere og hvem der ville hjælpe hende og med celiefællers konstante popmusik og mere barske fængseisregler end sidst!

Ulla Røder kan høres pa http:/www.radiofmr.dk/stjernefred.htm og http://mr.adsl.dk/ullaroder.htm

Se også
www.arnehansen.adsl.dk/020724UllaRoder_stjernefredslejr.htm.

Og sendes penge på 5394-0674093


Initiativet STOP TERRORKRIGEN

indbyder til

FREDSKONFE­RENCE DEN 28.-29
SEPTEMBER

Sted: Træ-Industri-Byg, Afd.27, Mølle Allé 26, 2500 Valby

Tid: lørdag den 28. september kl. 13 - 18

søndag den 29.september kl. 9.30 - 16

Konferencegebyr: 50 kr

Yderligere oplysninger: www.stopterrorkrigen.dk

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2002

Til næste nummer af Køkkenrullen