Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 4, 2003

Side 3-5

Åbent brev

Vedrørende dansk
krigsdeltagelse
mod Irak

Til Statsminister Anders Fogh Rasmussen

Danmarks Fredsråd,
Willemoesgade 29,
6700 Esbjerg -
www.danmarksfredsraad.dk

21. marts 2003

Statsminister Anders Fogh Rasmussen
Statsministeriet
Christiansborg
København K

Åbent brev

Vedrørende dansk krigsdeltagelse mod Irak

Danmarks Fredsråd tillader sig herved at rette henvendelse til regeringen i anledning af den alvorlige folkeretslige situation, som foreligger ved det militære angreb fra USA og allierede lande mod Irak.

Danmarks Fredsråd - som er et samarbejdsorgan for 28 danske fredsorganisationer - er stærkt bekymret over dette angreb.

Det er ikke nødvendigt i denne sammenhæng at gå nærmere ind på omfanget af de ødelæggelser og lidelser, krigen mod Irak vil medføre; heller ikke hvilken fare den indebærer for stabiliteten i Mellemøsten og for verdensfreden. Fredsrådet er overbevist om, at regeringen deler rådets opfattelse af dette.

Danmarks Fredsråd er imidlertid bekymret over, at regeringen klart har tiltrådt de amerikanske udtalelser, når det gælder de folkeretslige sider af sagen. Det synes, som om regeringen mener, at et militært angreb under de foreliggende forhold er retmæssigt, selv om det var ønskeligt med en afklaring i FN's Sikkerhedsråd på forhånd. Danmarks Fredsråd er ikke enig i de vurderinger, der er nedlagt i Udenrigsministeriets notat, som indgår i regeringens beslutningsgrund, men er af den klare opfattelse, at et militært angreb mod Irak i den foreliggende situation er folkeretsstridigt.

Alle de involverede lande er bundet af FN-pagten, som forbyder krigshandlinger, undtaget i to vel definerede tilfælde:

a) Militære skridt som Sikkerhedsrådet beslutter i henhold til art. 42. Sådanne skridt kan kun træffes for at opretholde eller genoprette mellemfolkelig fred og sikkerhed, når forholdsregler uden brug af våbenmagt (art. 41) ville være eller har vist sig utilstrækkelige.

b) Selvforsvarshandlinger, i medfør af art. 51, for en begrænset periode indtil Sikkerhedsrådet har de fornødne forholdsregler til opretholdelsen af mellemfolkelig fred og sikkerhed.

Med hensyn til reglerne i art. 42, så truer Iraks besiddelse af masseødelæggelsesvåben ikke i sig selv international fred og sikkerhed. Det faktiske grundlag for at Sikkerhedsrådet kan træffe en beslutning i henhold til FN-pagtens art. 42 har således endnu ikke været tilvejebragt.

Med hensyn til reglerne i art. 51, så foreligger der i forhold til Irak helt åbenbart ikke nogen selvforsvarssituation.

Et angreb i strid med folkeretten vil give Irak, og stater som solidariserer sig med Irak, retmæssig adgang til selvforsvar som kan indebære krigshandlinger rettet mod ethvert land som deltager i eller medvirker til angrebet. Deltagelse i en angrebskrig mod Irak vil derfor også kunne gå ud over civile liv og ejendom i Danmark.

Væbnede aktioner mod Danmark, som vi ellers ville kalde terrorhandlinger, vil under sådanne omstændigheder kunne fremstå som lovlige krigshandlinger fra Irak eller dets eventuelle allieredes side.

I en retsstat har landets myndigheder pligt til at handle inden for lovens grænser, og dansk lov forudsættes at være i overensstemmelse med folkeretten. Danske domstole har pligt til at håndhæve loven overfor myndighederne på samme måde som overfor borgerne.

Som det fremgår ovenfor er det Danmarks Fredsråds opfattelse, at regeringen ved sin beslutning om deltagelse i krigen mod Irak begår en ulovlig handling i strid med folkeretten. Rådet vil derfor indhente rådgivning fra folkeretseksperter for overvejelse af eventuelle yderligere skridt i sagen.

Med venlig hilsen

På Danmarks Fredsråds vegne

Bent Christensen og Erik Arnsted
Medlemmer af styregruppen

Læs mere om Danmarks Fredsråd på
www.fredsraad.dk

Ovenstående er indsendt til KØKKENRULLEN af Grete Møller, som er medlem af Danmarks Fredsråds styre­gruppe for Kvinder for Fred.


En lille hilsen fra Ulla Røder.

Jeg har ikke meget nyt at berette, og jeg går ud fra, at I alle er travlt igang med fredsarbejdet.

Krig og følgerne for folk har desværre ikke ændret sig, men der er håb, når jeg ser den verdensomspændende protest, som vi ikke hører meget om i medierne, men som hundreder af kort,breve,hjerter osv. sendt til mig fra fjern og nær vidner om.

Jeg afventer stadig en dato for retssagen, måske i slutningen af juni, begyndelsen af juli. Så jeg prøver at holde gang i pennen - der er nok at se til hver dag, faktisk mere end jeg kan nå, men så keder jeg mig i det mindste ikke.

Kærlig hilsen, Ulla.


ULLA RØDER VIL NOK GERNE
HAVE EN HILSEN

Vi har modtaget følgende mail fra Arne Hansen, Frederikshavn, der har meget god kontakt med Ulla og får mange breve fra hende, som han sætter ind på sin hjemmeside:

Kære alle i Kvinder for Fred

Ulla vil sikkert blive glad for hilsner, når hun nu på lørdag den 11. april har siddet en hel måned i fængsel.

Fængslets adresse skulle være:
Ulla Roder, Ross Hall, HMP Cornton Vale
Women's Prison, Cornton Road, Stirling, FK9 5NY Scotland.

Eller man kan sende til Wiston Lodge, Wiston nr Biggar, Lanarkshire,
ML 12 6 HT, Scotland som bringer videre til Ulla

Jeg har mailet til Vibeke Aagaard om overskrivning til PC af tre håndskrevne breve fra Ulla, som bør rundsendes og på nettet Jeg har lige og alt for sent fået lagt beskeden fra Trident Plouhshares i sin tid og så hilsenen fra Ulla via David M på nettet på adressen

http://www.arnehlansen_ net/030312Roder-nedrustet-flv.htn

Med fredelig hilsen ArneH

On Sat, 05 Apr 200321:05:29 +0100, David Mackenzie
davidmc@enterprise.net wrote:

You will be aware that Ulla is an remand in Cornton Vale Prison, after damaging a Tornado aircraft at Leuchars airbase.

I visited her yesterday and she is well.

The prison is very overcrowded and she is not gelting much recreation time. Her story has not been widely reported in Britain but we are doing what we can to clrculate II.

David

David Mackenzie
Trident Ploughshares
3 Park Terrace Tillicoultry Clackmannanshire
FK136BY
davidmc@enterprise.net
Trident Ploughshares e-mail: tp2000@gn.apc.org
Website: www.tridentppoughshares.org

--
Arne Hansen
E-mail: post@arnehansen.net.
TIf.(+45)98425542
Sønderjyllands Alle 35, 9900 Frederikshavn, Danmark
Hjemmeside: www.arnehansen.net

Side 6-7

International Human Rights March 2003 . Denmark

Anita Petersen
Svend Trøsts Vej 5, 1.
1912 Fred. C.
Tlf. 33 31 17 49

Giv freden i chance -
Bliv støttemedlem.

Mennesker over hele verden ser med uro og angst på situationen i Israel/Palæstina og nærer medfølelse for folkene, som lever i området.

Et stadigt større antal mennesker søger efter måder, som kan bidrage til en fredelig løsning. For at vise vor vilje til medvirken til løsning af konflikteme har norske kvinder startet initiativet, og i Danmark bakker vi op om det og inviterer alle til at deltage i denne menneskerettighedsmarch i Palæstina og Israel fra den 4. - 25. september

At få hele dette projekt til at lykkes koster mange ressourcer - både arbejdskraft og kontanter, og derfor dette brev til dig.

Det ville være dejligt, om du ville tegne et støttemedlemsskab for på den måde at bidrage til fredsarbejdet.

Støttemedlemsskabet kan tegnes ved at indbetale 100,00 kr. på konto 0400 4011 605899 i Lån og Spar Bank. Skriv tydeligt navn og adresse på indbetalingen, så du kan få informationer om marchen.

Marchen skal foregå i Mahatma Gandhi og Martin Luther Kings ånd. Det er ikkevolds-principperne, vi står for. Vi vil også løbende minde hinanden om Gandhis ord om ikke at undervurdere det enkelte menneskes mulighed for at forandre verden. Det vil være vigtigt for os at sætte dialog og menneskelighed i focus og ikke mindst at møde mennesker både i Israel og Palæstina, der arbejder for fred og mellemfolkelig forståelse.

Vi er stadig mange der mener, at selv små aktioner kan påvirke beslutningstagerne, så alle mennesker kan få en værdig tilværelse.

Du kan læse mere om marchen på
www.humanriqhtsmarch.dk

De venligste hilsener

På vegne af Human Rights March i Danmark

Anita Petersen og Grete Møller


Appel modtaget gennem den israelske fredsbevægelse Gush Shalom

Med udbruddet af krigen i Irak og medierne optaget af denne krig, føler fredsbevægelserne i Israel og Palæstina at der må gøres noget for at beskytte det palæstinensiske folk - hvis situation kan blive risikabel som resulta af krigen.

Efter konsultationer mellem palæstinensere og en israelsk delegation, der repræsenterer hele spektret af fredsbevægelser og menneskeretgrupper, er man gået igang med at etablere et netværk i tilfælde af katastrofe. Derfor er der i Paris oprettet en "International Committee for the Protection af the Palestinian People" (ICPPP) komite

Dens adresse er ...
ICPPP c/o CEDETlM
21 ter rue Voltaire
75011 Paris
e-mail: ccdetim@globcnct.org
Tel: +33 I 43 71 62 12 - (Lorent or Marine)
Fax:: +33 14367 1642

I øjeblikket ledes kontoret af:
Stephane Hessel Gus Massiah

Ideen er at der bliver oprettet ICPPP -underkomiteer over hele verden, som kan haste informere medier og autoriteter i hvert land hvis forholdene i det besatte Palæstina bliver kritiske.

Vi er bange for de udtalelser og erklæringer der gentagne gange er kommet fra israelske myndigheder og medier som kan bringe selve det palæstinensiske folks eksistens i fare på dens jord.

F.eks planer om:

Masseødelæggelse af hjem og infrastruktur

Forsøg på at forflytte palæstinensere fra deres hjem til andre distrikter eller til andre lande

Elimination af det valgte, palæstinensiske lederskab

De palæstinensiske og israelske organisationer (nedenfor anførte) vil øjeblikkeligt informere ICPPP, hvis en sådan trussel er ved at blive ført ud i livet. ICPPP skal så - gennem netværket af underkomiteer - gøre verdensoffentligheden opmærksom på den kritiske situation og forhindre at Israel i ly af Irak situationen anser sig fritaget fra normer for international lov.

Palestinian Emeraency Committee (PEC) = Palæstnensisk Nødberedskab Komite

Palestnian Emergency Committee omfatter hele det palæstinensiske politiske spektrum og NGO'er som arbejder med grundlæggende tjenester. Den har under-komiteer i alle palæstinensiske byer og landsbyer.

Israeli Emeraency Committee

Israeli Emergency Committee omfatter hele spektret af af fredsbevægelser og menneskerettighedsgrupper.

Hvis I kan etablere en underkomite og få kendte personligheder med, anmoder vi om at I tager kontakt direkte med Pariskontoret for at meddele dette.

Side 8-9

Operation "Overførsel"

I 1990 overførte Saddam Hussein nogle 100.000 mand til Kuwait, hvorefter han overførte hele dette land til Irak.

Grunden til, at han kunne gøre det, var, at Vesten i årevis havde overført militært isenkram m.v. til Hussein, fordi han var så venlig at overføre tusindvis af iranere til det islamiske paradis.

Til gengæld overførtes en masse penge til de vestlige finnaer. Og det var jo godt nok, for da den kolde krig var slut, og den gamle fjende overført til historien, så var der frygt for, at det militærindustrielle kompleks - ligesom i Sovjet - skulle blive overført til bistandshjælp og arbejdsløshed. Det bryder ingen af dem sig om.

Men Gud og AlIah ske lov! Nu går overførslenle fint igen. Bankkontiene svulmer. Bag "Ørkenskjoldet" overførte Saudi-Arabien ca. 100 mill. dollars om dagen til statskassen på grund af høj oliepris.

Men det er jo ikke nyt det her.

For nogle år siden fortalte verdenspressen om, hvordan enorme summer blev overført via det amerikanske forsvarsbudget. De kom fra de fattigste og dårligst stillede og blev overført til lommerne i det militærindustrielle kompleks. Militære skruer og kaffekander kunne dengang hamle op i pris med moderne, efterspurgt kunst.

Vi har også hørt, hvordan USA 211 gange i sin 200-årige historie, har overført tropper til kamp uden for landets grænser. Alligevel siger USA til Saddam, at aggression ikke må betale sig. Man må ikke overføre et land uden at spørge dets befolkning.

Palæstinenserne kan ikke huske, at de blev spurgt, da deres land blev overført til Israel. Men det har absolut ikke noget med sagen at gøre.

Diego Garcia er en folketom ø, som England "ejer" midt ude i det Indiske Ocean. Den er folketom, fordi England i 1965-1973 overførte befolkningen - mod dens vilje - til Mauritius, et par tusinde kilometer længere mod syd. Ironisk nok er den ø nu en nøglebase i USA's gigantiske overførsel til Golfen.

Var der for resten ikke også nogle franske tenorister, der overførte et Greenpeace skib til bunden af et havnebassin i New Zealand') Og det bare fordi man ville protestere mod nogle ufarlige a-prøvesprængninger, som var overført til folkene i Stillehavet, fordi de ikke var ufarlige nok til at blive foretaget i Frankrig -- og man spurgte ikke først'

Nu overføres den frie presse så til en midlertidig censur. For folk kan ikke tåle at få overført sandheden om, hvad det egentlig er, der foregår. Det går ikke, at fædre, mødre, koner og kærester ser, hvad det er "drengene" går og laver. På trods af de snærende bånd på den frie infonnationsfonnidling, så forventer medierne meget fine overførsler til pengekasserne. Der er mange, der kommer til at betale, bl.a. de mennesker, der er tossede nok til selv at gå ud i krigen (læg mærke til, hvor få politikere, der deltager i en krig), og de, der bliver trukket rundt ved næsen af det militær, der bare er politikernes forlængede arm.

Var det ikke på tide, vi overførte den arm til historiens skraldespand? Så bliver politikerne nødt til at klare sig med deres egne evner, og så bliver skaden ikke så stor. Overfør pengene fra det militær-industrielle kompleks til nødhjælp. De penge kunne afhjælpe al nøden. Ingen ville få brug for at overføre hævn ved hjælp af terrorisme. Sikke en masse penge, der kan overføres til de sultende på jorden. Sikke en masse transportmidler og mandskab, der pludselig ville kunne overføres til et omsorgsgivende og livsbekræftende arbejde. Og de, der har råd til det, vil heller ikke forsøge at overføre sig til sikkerhed for livstruende forhold - vel?

Geo Horn


Det næste emne er missilforsvaret.

Regeringen har udsendt et hæfte:"Missilforsvar og Thuleradaren" Redegørelse fra regeringen. Marts 2003.

Det kan rekvireres gratis i Udenrigsministeret.

USA var allerede ved at udgrave nye siloer til missiler i Ala­ska, da de sidste år opsagde ABM-traktaten mod missilskjold. Her ses Bruce Gagnon, formand for den amerikanske koalition mod atomvåben i rummet, foran en af siloerne. Foto: Global Network

Side 10

Folketinget afholder en høring om missilforsvar d. 23.april i Landstingssalen på Christiansborg

Høring om missilforsvar

Udenrigspolitisk Nævn holder en åben høring om de amerikanske planer for et missilforsvar og opgraderingen af Thnleradaren. I ekspertpanelet sidder bl.a. den amerikanske viceforsvarsminister, J. Dyer Crouch.

Den amerikanske regering ønsker som led i opbygningen af et missil forsvar at opgradere Thuleradaren i Grønland. På den baggrund har Udenrigspolitisk Nævn besluttet at afholde en høring den 23. april 2003 om de amerikanske planer for et missilforsvar og dets konsekvenser for verdensordenen. Den holdes i Landstingssalen på Christiansborg fra kl. 9.00 til 17.30.

Høringen foregår på engelsk, men der vil være tolkning til dansk. Begivenheden bliver transmitteret direkte på DK 4 og via Folketingets netsted på www.directlyfolketinget.dk

Høringen er bygget op om indlæg fra en række internationale eksperter. som især vil komme ind på følgende spørgsmål:

  • hvilke trusler er der mod den globale sikkerhed?
  • hvordan kan disse trusler imødegås?
  • hvad går de amerikanske missilforsvarsplaner ud på?
  • hvad er de tekniske og praktiske perspektiver i missilforsvaret?
  • hvad vil missilforsvaret betyde for sikkerhed. stabilitet og risiko for et nyt våbenkapløb?

Udenrigspolitisk Nævn har indbudt den amerikanske viceforsvarsminister J. D. Crouch og forskerne J. Cirincione fra Carnegie Fonden for Fred i Washington, G. Gu fra Videnskabemes Akademi i Beijing) og F. Heisbourg fra Stiftelsen for Strategiske Studier i Paris til at deltage i ekspertpanelet. Professor Ole Wæver fra Københavns Universitet og chefredaktør Michael Ehrenreich fra Berlingske Tidende er udspørgere.

Udenrigspolitisk Nævn har også inviteret repræsentanter for Grønlands Landsstyre og Det Grønlandske Landstings Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg til at deltage i høringen.

Høringen er åben for offentligheden og for pressen.. Da der er et begrænset antal pladser, gives der adgang efter først til mølle-princippet. Adgangskort kan bestilles hos overassistent Britt Thøgersen på telefon 33373620. Sidste frist for tilmelding er den 14. april 2003.


Dette nr. er redigeret af Gladsaxe, der også redigerer maj-nummeret. Deadline 1.maj.

Side 11

PRESSEMEDDELELSE - KVINDER FOR FRED

En gruppe Århusianske kvinder har taget initiativ til at oprette en lokal gruppe af bevægelsen: Kvinder for fred.

Kvinder for fred er en tværpolitisk fredsbevægelse med følgende fælles krav:

Nedrustning for en varig verdensfred.
Våbenmilliarderne til mad.
Nej til krig.

Det er den aktuelle krig mod Irak - oven i købet med dansk aktiv deltagelse - der har laet os til at oprette en lokal gruppe for at vise vor modstand. Vi vil sammen med andre kvinder vise modstand blandt andet igennem sang, musik og demonstration. Der er brug for at tlest mulige gør noget for at stoppe krigen.

Der afholdes møde torsdag den 10. april kl. 19.00 på Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5, Århus C. Alle er velkomne. Der vil være:

Historieoplæsning ved fortæller Kirsten Thonsgaard
Bulgarsk korsang
Tale ved gymnasieelev Maysun Odisho
Digte ved skuespiller Lone Dam Andersen

Mødet slutter med at interesserede kan melde sig til fremtidige aktiviteter.

Århus den 5 april.

På initiativgruppens vegne Lisbeth Uhd 86124588.

Initiativtagere:Helle Arnfred, Abelone Asingh, Caroline Beering, Margrethe Bogner, Anette Borehorst, Kirsten Draiby, Lea Grubbe, Else Kayser, Annemette Kruse, Doris Larsen, Dorthe Lausten, Bente Person, Kirsten Reisby, Kirsten Ruth, Inge Skov, Susanne Toft, Merete Voldstedlund, Lisbeth Uhd.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2003

Til næste nummer af Køkkenrullen