Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 5, 2003

Side 3

Side 8-9

Chomsky: Hadet til USA har en årsag

Den amerikanske sprogprofessor og samfundskritiker Noam Chomsky havde modet til i dagene umiddelbart efter terrorangrebet mod World Trade Center og Pentagon, at komme med udtalelser om, at angrebet måtte betragtes som en forståelig konsekvens af USA's egen udenrigspolitik.

Det vakte megen opmærksomhed og vrede, men det er ikke desto mindre blevet den mest udbredte opfattelse blandt mennesker i Europa og mange deler den i USA.

En ny meningsmåling viser, at 55 procent af europæerne mener, at USA's udenrigspolitik rummer en del af forklaringen på angrebet den 11. september, skrev avisen Financial Times for en uge siden.

- Vi må erkende, at med god grund opfatter man i store dele af verden USA som en førende terroriststat. For eksempel bør vi huske, at USA i 1986 blev fordømt af Den internationale Domstol i Haag for 'ulovlig magtanvendelse' - international terrorisme - (mod Nicaragua, red.) og derefter nedlagde USA veto mod en beslutning i Sikkerhedsrådet, der pålagde alle stater - hvilket betød USA - at følge international lov. Det er blot et af utallige eksempler.

Sådan sagde Noam Chomsky til den amerikanske avis The Hartford Courant, den 20. september 2001.

Noam Chomsky understreger igen og igen, at intet kan undskylde terrorangrebet, som jo ramte uskyldige mennesker. Det ramte ikke beslutningstagerne bag amerikansk udenrigspolitik.

Tilsvarende fordømte han en amerikanske krig mod Afghanistan, fordi den uomgængeligt ville ramme uskyldige mennesker i Afghanistan.

Hadet har mange grunde

Men i sine mange udtalelser til pressen vender Chomsky hele tiden tilbage til, at USA's udenrigspolitik har skabt det had, som den 11. september førte til det ulykkelige angreb i New York.

- Det mest indlysende, men langt fra groveste eksempel er forholdet til Nicaragua. Det kan ikke give anledning til uenighed blandt iagttagere, som blot har den mindste interesse for international ret, sagde han den 21. september 2001 til journalisten David Barsamian.

- Jeg ved heller ikke, hvad man skal kalde en politik, som er hovedansvarlig for måske en million civile ofre i Irak, heraf måske en halv million børn, hvilket er den pris vi ifølge udenrigsministeren (Madeleine Albright) er villige til at betale. Findes det et navn for den slags?

- Støtte til Israels grusomheder er et andet eksempel.

- Og endnu et eksempel er vores støtte til Tyrkiets undertrykkelse af sin kurdiske befolkning. Clinton-regeringen bidrog med 80 procent af våbnene og deres antal øgedes i takt med at grusomhederne voksede.

Al Shifa-forbrydelsen blev blot en fodnote

- Eller ødelæggelsen af al Shifa-medicinalvirksomheden i Sudan, som er endnu en lille og hastigt glemt fodnote i listen over statsterrorisme. Hvordan ville mon reaktionen have været, hvis bin Ladens netværk havde smadret halvdelen af USA's lægemidler tillige med de virksomheder, som fremstiller vores medicin. Vi har nemt ved at forestille os det - men konsekvenserne er langt værre i Sudan - og vi siger kun, at det var en kedelig fejltagelse, men lad os gå videre til næste emne og lade ofrene rådne op.

Professor Chomsky henviser her til, at USA bombede en stor medicinal-fabrik i Sudan i august 1998 som hævn for attentaterne mod USA's ambassader i Kenya og Tanzania.

- Jeg nævnte, at omkostningerne ved den 11. septembers forfærdende forbrydelse, der blev sat i værk med ondskab og grusomhed lod sig sammenligne med de tilsvarende bombardementer af al Shifa-virksomheden i august 1998. Den konklusion fremkaldte en voldsom proteststorm på websiderne og i medierne, og min pointe er, at udsagnet - der snarest er en underdrivelse - blev opfattet som ekstremt skandaløst. Det er svært ikke at få den opfattelse, at skønt kommentatorerne over for sig selv vil benægte det, så betragter de på et dybere niveau vore forbrydelser mod de svage som noget, der er lige så normalt som at trække vejret.

Sådan fortæller Chomsky videre til journalisten David Barsamian. Han forklarer, at når angrebet mod medicinalfabikken i Sudan bør betragtes som en større forbrydelse end angrebet på World Trade center, så skyldes det, at antallet af uskyldige ofre blev langt større...

Noam Chomsky: - Vi må erkende, at med god grund opfatter man i store dele af verden USA som en førende terroriststat

Side 10

Ministre lukker øjnene

22.02.02 - Dagbladet Arbejderen

Også den nye regering nægter ethvert kendskab til overvågningssystemets Echelons eksistens

"Hvad kan ministrene oplyse om regeringens kendskab til USA's og Storbritanniens aflytningssystemer, herunder Echelon".

Trods det simple spørgsmål udeblev svarene fra forsvarsminister Svend Aage Jensby og justitsminister Lene Espersen. Begge var i går indkaldt til forespørgsel om det verdensomspændende aflytningssystem Echelon.

- Det er absurd, at regeringen afviser ethvert kendskab til Echelon, samtidig med at de er igang med at bygge et kæmpe aflytningsanlæg i Hjørring. Der er ikke ret mange mennesker udenfor Christiansborg, der er i tvivl om at anlægget skal bruges til aflytning og er en del af Echelon, siger Enhedslistens Keld Albrechtsen til Dagbladet Arbejderen.

- Jeg havde håbet på, at regeringen havde indrømmet, at Echelon eksisterer. Så kunne vi tage en folkelig debat om, hvordan vi demokratisk kontrollerer overvågningen og giver retsgarantier til borgerne, fortsætter Keld Albrechtsen, der havde indkaldt de to ministre til forespørgslen.

Når opførelsen af det supermoderne Echelon-spioncenter ved Hjørring står færdigt, hører Danmark til i den elektroniske overvågnings første division. Lyttestationens pris ligger sandsynligvis i milliardklassen, og er ét af de største i Europa. Danmark er én af USA's nærmeste allierede, og geografisk vil centret kunne spionere over hele Asien og langt ind i Mellemøsten. Men også danskere vil uundgåeligt blive overvåget.

- Aflytningssystemet opsnapper store mængde data over en bred kam. Hvordan sikrer vi, at folk ikke aflyttes ulovligt. Det kræver en dommerkendelse hvér gang en person aflyttes.

Den konservative retsordfører oplyste, at han måske vil arbejde for at ministrene giver en uddybende orientering om Echelon til Folketingets Kontroludvalg, der ellers er nedsat med det formål at sikre demokratisk kontrol med efterretningstjenesterne. Det er kun Folketingets fem største partier, der sidder i udvalget. Samtlige medlemmer har tavshedspligt.

mogo

Side 11

Også i Danmark

Echelon har også sine installationer i Danmark, Journalisterne har været på et kort besøg i en gammel koldkrigsbunker i Ravnstrup i Nordjylland, Her står en af de danske computere med adgang til Echelon-netværket - 40 meter under jorden, Der er også afstikkere til den hjemlige debat om Echelon i bogen, Der bliver sat fokus på danske politikeres fortielser og undvigemanøvrer.

En bog der bestemt er værd at læse - også selvom det sidste kapitel langt fra er skrevet endnu" ...

Bogen »Gåden om Echelon« udkom i mandags på Borgens forlag. Pris: 249 kroner

Bogen er spændende at læse - ikke mindst sidste kapitel "Skiftedag". Ja, lad os snart få en skiftedag.

Gladsaxe Hovedbibliotek har bogen til udlån. Spørg efter den på andre biblioteker.

Under statsministerens besøg hos præsident Bush synes jeg, at han mumlede et eller andet mærkeligt på journalistens spørgsmål, om man sådan uden videre kunne ringe til Bush.

Dette nr. er redigeret af Gladsaxe. Næste nr. redigeres af Vesterbro. Materiale sendes til Vibeke Aagaard, Slippen 3 si. 2791 Dragør.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2003

Til næste nummer af Køkkenrullen