Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 7, 2003

Side 3-4

Kære medlem af Kvinder for fred og læser af Køkkenrullen

Som I nok har bemærket, udkom Køkkenrullen ikke i august. Dette beklager vi.

Og vort årsmøde blev aflyst på grund af manglende tilslutning.

Vi planlægger næste års årsmøde til maj 2004 - og I skal nok få besked i god tid.

Det er dejligt at mødes, og der er meget at tale om.

Helga har sendt nedenstående om aflysningen af Nordiske Kvinders Fredsnetværk og Kvinder for Freds årsmødes aflysning:

NETVÆRKSHILSNER

Årets sammenkomst i vort Nordiske Netværk måtte aflyses: På alle de e-post og alm. breve jeg sendte ud efter alle adresselister fra tidligere, kom der kun svar fra 9 og heraf kun 1 tilmelding. Jeg begyndte også at ringe rundt ud fra vores Køkkenrulle-adresseliste og fik en snak med flere. Ros til Køkkenrullen og fra alle ønske om, at vi ikke opgiver netværksmødet. Forslag om at invitere Cornelia Clak fra USA og Carola Elbers fra Berlin med.

Så hvad gør vi nu?

Fra Kerstin Bugge i Oslo kom et dejligt brev med mange tanker om hvad der kan være vores opgave i netværket af fredsarbejde.

Hun skriver: .. "synes vi sprer vor aktivitetfor mye.......i større grad samle oss i om felles framstøt. Hva med KVINNER I SVART? Ved alle demonstrationer for fred kunne vi møte opp i svart - vi vil synes i landskapet og etterhvert samle flere under samme parole 'Nei til krig - ja til fredelig løsning på konflikter - også globalt".

Hun sender med nogle af de løbesedler hun har lavet som Bestemødrene på Stortingsplass deler ud (og som de får trykt gratis) og foreslår: flere løbesedler, færre tidsskrifter. (kan læses på gaden, med aktuelt budskab, og gives videre ).

KVINDER I SORT var netop hvad Toni Liversage gerne ville have talt med os om.

De jeg fik kontaktet af mulige oplægsholdere var alle indstillet på at ville være kommet om de havde kunnet Helle Degn, Robin Schott og de det blev til, Toni Liversage, Marina Jakobsen og Susanne Arends. Ligeledes et projekt med konfliktløsningsundervisning som Haderslev Pædagogsem. har med Arnollo fra Kenya, men de skulle have honorar og det har vi jo ikke lige penge til.

Andre forslag: 10.000 klistermærker, T-shirt som Ulla Røders med slogan.

Mange hilsener fra Helga Berg.

Fra Carola Elbers, Bahnhofstr., 0-2523 Süderlügum, har vi modtaget disse billeder.

I Berlin har Kvinder for Fred hver dag i 3 måneder indtil den 4. juli protesteret foran Den Amerikanske Ambassade mellem kl. 17.00 og 22.30. I begyndelsen demonstrerede de også foran Den Britiske Ambassade De er blevet mødt med venlighed af politiet samt af de forbipasserende, som hun skriver: "vi diskuterer med folk og med en masse turister, specielt turister fra USA, og mange af dem sagde de var enige med os i vor protest og mange USA turister har takket os og tilskyndet os til at fortsætte vor demonstration". Til gengæld blev de ignoreret af The Peace Bureau.

Marts 2003 - foran Den Britiske Ambassade i Berlin


Marts 2003 - "Unter den Linden" foran USA ambassaden i Berlin - Doris, Gay, Cathleen, Birgit og Carola


Juni 2003 foran USA ambassaden i Berlin


Side 5-6

Birgit Arrenakke har sendt os følgende uddrag af brev fra Ulla Røder:

11/8 2003

I fredags blev dommeren nødt til at slippe mig ud på grund af en manglende tolk.

Rodet i retssystemet var for en gangs skyld til min fordel.

Torsdag kommer et dansk filmhold, vi skal lave en times udsendelse de næste to dage.

I lørdags kørte vi ned til grænsen til England og afholdt en demonstration udenfor et område, hvor militæret tester Depleated Uranium våben, og hvor USA nu skal teste den nye elektromagnetiske super-kanon. (Kan ramme mål på 50 miles afstand).

Brevet fortsat

18/8 2003

Efter retsmødet 12/8 blev sagen udsat til 22/9 med et forberedende møde den 9/9.

Jeg var sammen med et danske filmhold de sidste 3 dage, og vi havde et super-godt teamwork. De var meget glade for alt det vi nåede og vil vende tilbage ved retssagen. De talte om, at jeg måske skulle til Danmark inden retssagen også for nogle optagelser.

Det skulle gerne ende i en times dokumentarprogram, der indgår i en serie om magt, (10 programmer) der skal vises næste år. Produceren hedder Lars Mortensen, og Maria Luculizen står for interview. Jeg tror det bliver rigtig godt. De har den rette forståelse og indgangsvinkel til problemerne og sammenhængen mellem folks af magt overfor magtsystemet, og hvordan vi kan vende denne afmagt, - ved aktiv handling som civil ulydighed og direkte aktion til magt over vore egne liv.

Vi var på optagelse i Trident Ploughshares lejr, og rundt omkring basere i Coulport og Faslane. En hel dag gik med 10 timers optagelse af interview om alt mellem himmel og jord - om mine holdninger, aktiviteter og liv i almindelighed. Det var hårdt arbejde; men forhåbentlig anstrengelserne værd.

Så selvom jeg bliver fængslet, kan de fortsætte produktionen.

De vil gerne i kontakt med Kvinder for Fred også for interview. Hvis nogen er interesseret, kan de henvende sig til mig og høre nærmere. Jeg er på Wiston de fleste dage indtil omkring 18. - 20. september. Adressen er:

Ulla Røder, Wiston Lodge, Wiston, near Biggar, Lanarkshire, ML 12 - 6 HT. Skotland. telefon: 004418 99 85 02 28


Ulla Røder fortsætter: Vi har selv måttet betale for Counsils råd og for flybilletter og ophold til vidner, så vi skal ud og lave indsamling.

Indsamlings-kontoens nummer er stadig:

5394 - 0674093

Arbejdernes Landsbank, Haslevej 17, 8230 Abyhøj

Hvis folk i andre lande end Danmark vil indsætte penge på kontoen, så har banken et internationalt nummer, et IBAN-kontonummer: OK 3353940000674093


Nedenstående en Løbeseddel, som Ulla har sendt os

What punishment would you give a grandmother and peace campaigner who disarmed a Tornado warplane because it was to be used in an illegal and immoral war?

1) A hefty fine
2) A slap on the wrlst
3) A prison sentence
4) No punishment at all! She acted to uphold international law and the will of the British people - the majority ef whom opposed an attack on Iraq without a UN mandate...

This is not a quiz game. This is the question that will have to be answered in the Kirkcaldy Sheriff Court on September 22.th.

On March 10th, Danish Trldent Ploughshares peace activist Ulla Roder entered RAF Leuchars in Fife and nonviclenly disarmed a Tornado warplane bound for Iraq, putting it out of action for good. After finishing her disarmament action, she caimly waited for the police to arrive.

Ulla has a strong moral and legal defence, but if she is but if she is found guilty of Malicicus Dammage she could be imprisoned. Ulla acted in our
name - she needs our support.

What you can do

DONATE: "Urgent! As time goes on our defence expenses are rising." Send cheques payable to "Trident Ploughshares" to the address below.

SIGN THE PETITION: Sign the petition - 'Ulla acted in my name,' visit www.free-ulla.org

VIGlL: During Ulla's trial at Kirkcaldy Sheriff Court, join the vigil for peace and a 'free Ulla' outside. Ring 01592 891786 ...

Holger Terp fortæller at Fredsakademiets første artikel om dansk fredshistorie nu kan læses på hjemmesiden www.fredsakademiet.dk -

Terp, Holger: A short history of (un)known Danish peace history.

Artiklen er på engelsk og er forholdsvis stor, 29 sider, så vi skal være tålmodige mens den læses ind i hukommelsen. Holger modtager meget gerne kommentarer og kritik.

Dette nummer af Køkkenrullen var redigeret af Vesterbro, Nr. Nissum redigerer de næste numre, og materiale skal sendes til Helga senest 26. september 2003

Side 7

Nødhjælp

Nu går det løs igen.
Den blir fjende, der før var ven.
Nu løsnes der nye skud -
der er penge at tjene på brud.
Der' brug for patroner
og krudt og kanoner
og kuglerne fløjter om ør'ne
og praktiske bomber
flår mensker i stumper
- men det holder hjulene kør'nde.

Hvis verden skal holdes åben
så er der brug for våben -
skal vi sætte alt det i stå
som samfundet bygger på?

Mekanikken funger' økonomisk som dødshjælp
og blir det for groft er der penge i nødhjælp
så samler vi midler ind
for at redde ofrenes skin

Der står altid en flåde af fly parat
- og det da smart.
Hvem er ikke en ven
af ulandshjælp og FN?
Skal vi støtte den fattige helt
eller styret, som er kriminelt?
Der tænkes lidt taktisk:
hvad gør vi rent praktisk
for arbejdspladserne hjemme?

På skuldrene kåben:
der' penge i våben
hvorfor ikke vælge det nemme?

Vi ved godt de kroner vi sender
dem takker de for og de ender
på en hemmelig konto i Schweitz -
Dear Sir: "Thank you for being so nice!"

Forbryderne vinker og smiler affabel -
og krigen og freden er lige rentabel:
der er masser af penge i nød
på det frie marked for død.

Der står altid en flåde af fly parat
- det er da smart.

Jesper Jensen

Side 8-9

Kære alle interesserede i Human Rights marchen

Så er der kommet Nyhedsbrev fra Norge!

Datoen for HRmarchen i december - januar er stadig hypotetisk; bl.a. mener vi i den danske arbejdsgruppe, at der er mange ulemper ved at tage af sted i december. Men det må rimeligvis være op til den israelske og den palæstinensiske gruppe at udtale sig om, hvornår de ønsker vi kommer .....

Vi arbejder på at få skabt en mere stabil kommunikation bl.a. en skandinavisk komite og skabe netværk mellem de forskellige lande-komiteer.

I løbet af september bliver der allioldt et skandinavisk fællesmøde her i København.

Vi planlægger at holde et offentligt møde om måneden med forskellige temaer;

kalenderen vil blive lagt på hjemmesiden senere - i det hele taget vil det være en god ide af og til at kigge på vor hjemmeside: www.humanrightsmarch.dk og den norske: www.humanrightsmarch.org

I vil løbende blive orienteret så snart der sker noget væsentligt.

Sensommer hilsen Mathilda Feldthaus

NYHETSBREV FOR DEN INTER­NASJONALE MENNESKE­RETTIG­HETS MARSJEN 1. SEPTEMBER 2003:

Sommerferien er overl Dere har sikkeli merket at aktiviteten i arbeidet med Den Intemasjonale Menneskerettighetsmarsjen har vært liten en stund. Dette skyldes flere ting, spesieit at Arien, vår trofaste kontormedarbeider, og også tre andre unge, energiske medarbeidere fikk fu11 jobb i løpet av juni måned, og måtte forlate kontoret. Det har vært en vanskelig tid, og vi her om forståelse for dette og unnskyldning til dere som ikke har fått kontakt med oss eller ikke fikk svar på brev i sommer.

Nå kan vi imidlertid love dere at vi har startet opp for fullt igjen!

Først og fremst har vi ansatt en fast kontorarbeider!

Hun heter Mathilde Thorsen - og henne vil dere komme til ha mye kontakt med. Hun får to medarbeidere på deltid som betales av a-etat i Oslo. I tillegg er vi 3 damer som har jobbet med Marsjen en stund, og vi er på kontoret en fast dag i uken.

Styret har møte en fast dag i uken og vil snart bh et skandinavisk styre - med både danske, svenske og norske medlemmer!

Nærmere jul vil vi lage et intemasjonalt styre!

I Israel og Palestina arbeider forberedelses komiteene. Torill besøkte dem i sommer, og arbeidet går frarnaver. Ruten er lagt: Tel Aviv - Jaffa - Sør Israel - Gaza - Nazareth - forskjellige byer i Nord Israel- Vestbredden : Jenin, Nablus, Tulkarem, Qalqilia, Ramallah - med avslutning i Jerusalem - øst og Vest.

Datoene er som dere vet fra 20. desember 2003 - 10. ianuar 2004.

Svært mange ser denne perioden som gunstig - til tross for at det kan regne og b!i !itt kaldt om natten. Utsettelsen vi måtte gjøre, er godt begrunnet. Vi er helt avhengig av at alle er godt forberedt - både de i Midt - østen og vi !

Så nå setter vi alle gode krefter inn på å skape en stor Internasjonal Menneskerettighets Marsj: Palestinere og Israelere venter på oss' Som alle observerer: Situasjonen er svært vanskelig i dette området, men vi arbeider hardt for både sikkerheten og tilgangen til landene!

Vi har god kontakt med våre el:,'lle politikere som sier de vil hjelpe til. Vi har også god kontakt med den israelske og palestinske ambassaden i Oslo, og ikke minst- vi be!:''Ynner å bh kjent i det israelske politiske miljøet. Vi har god tro på at vi får et møte med den israelske forsvarsministeren og også innenriksministeren før Marsjen.

Oppfattningen blant både palestinere og israelere er at ingen ønsker å skade oss som deltar i en marsj som denne. Men vi må være mange - for å ha den ønskede virkning. Derfor mobiliserer vi for fullt - og ønsker alle gamle og trofaste venner - og mange nye - velkommen ti! å være med i forberedeisene i høst, og til å delta for kortere eller lengre tid i jule - og nyttårshelgen.

Siden sist har vi fått brev fra Statsministerens kontor - der Regjeringen utrykker støtte til Marsjen. Dette setter vi stor pris på. Tidligere har vi fått brev med støtte fra Venstre, Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet. For våre utenlandske venner må vi tilføye at dette ikke innebærer noen avhengighet - Marsjen er totalt uavhenl:,rig av andre interesser enn våre egne. Men vi gleder oss til et avtalt møte med Statsministeren i høst!

Fra nå av vil det komme nyhetsbrev hver 14. dag med oppdaterte nyheter...

Alle gode ideer er velkommen!

Hilsen fra oss på kontoret.

Side 10

Arne Hansen har sendt os følgende referat af artikel i LA Times af Robert Scheer fra den 2. september 2003, og han sender desuden sit håb om store fredsdemonstrationer i Danmark på den internationale aktionsdag den 27. september, og som han skriver videre: "så vi kan fortælle resten af verden, hvor vi står og det altså ikke er bag Foghs strudse politik m.h.t krigens forløjede grundlag. Men - som han skriver - vi skal især se fremad og have alle relevante langsigtede paroler herunder nej til rumvåben og stjernekrig - det vil sige nej til Danmarks overgivelse af Thuleradaren til grænseløs opgradering efter Bush's forgodtbefindende - så vi viser, at fredsfolkene ikke bare hver gang kommer halsende bagefter, når skaden er sket':

Referatet lyder:

"Den tidligere stærkt patriotiske amerikanske opinion om krigen i Irak krakelerer. En leder i den store vestkystavis Los Angeles Times den 2. september lægger ikke fingre imellem, når den påpeger, at hele krigsgrundlaget var et stort fupnummer. Det er ifølge avisen præsident Bush - og ikke Sadam Hussein - der viser sig at mestre bedrageriets kunst.

Avisen påpeger, at de 1.400 amerikanske våbeninspektører i Irak har fundet lige så meget som FN's UNMOVIC-inspektører: ingenting. Hverken de 38.000 liter botulinum, de 25.000 liter miltbrand eller de 500 tons giftgas, som Irak skulle være i besiddelse af, og som Bush brugte til at retfærdiggøre krigen, er fundet.

Der er heller ikke fundet noget avanceret atomvåbenprogram.

Og ingen har fremlagt nogen beviser for en forbindelse mellem det nu væltede Baath-regime og terrorbevægelsen al-Qaeda.

I følge Los Angeles Times analyse gad Bush-regeringen simpelthen ikke høre på råd fra diplomater og efterretningseksperter, der sætte spørgsmålstegn ved de forfalskede og fordrejede 'beviser' tor, at Irak stadigvæk var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben. Krigsgrundlaget skulle nemlig ikke undergraves.

I stedet valgte regeringen at lytte til eksilirakiske løgnere som Ahmed Chalabi, som er tidligere kendt skyldig for svindel i Jordan, men som nu sidder med amerikansk opbakning i Iraks nye Regerende Råd.

Besættelsen koster 4 mia. dollars om måneden og de amerikanske soldater, der står vagt over præsidentens kejserlige ambitioner, bliver skudt "ligesom fisk i en tønde"".

Side 11

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2003

Til næste nummer af Køkkenrullen