Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 8, 2003

Side 3

Side 4-5

Kære venner i og omkring
Kvinder i Sort-netværket!

I fik for en tid siden en indkaldelse til et møde i Kvinder i Sort.

Mødet var i mandags. Nu foreligger der et referat, og der blev på mødet uddelt en oversigt over forskellige forslag, der var kommet frem på en workshop under det store internationale møde i Italien. Begge de to dokumenter er vedlagt.

Men disse vigtige oplysninger er trukket ud af referatet:

Almindelige demonstrationer hver fjortende dag - på fredage fra 16.30 - 17.00 i tavshed og klædt i sort.

De næste demonstrationer finder sted på fredagene
Den 10. oktober
Den 24. oktober
Den 7. november
Den 21. nobember

Vi blev også enige om så vidt muligt at stikke hovederne sam­men efter hver demonstration.

3) Evalueringsmøde onsdag den 26. november, hvor vi bl.a. skal finde ud af, hvor hyppigt vi skal demonstrere fremover-

Mødet finder sted i
Forsamlingshuset
Halmtorvet 13 C
(ind gennem den store gitterport og over gården)

I vil senere få besked om, hvor demonstrationerne finder sted.

De bedste hilsner og forhåbentlig på gensyn på lørdag
Annelise
--
Arne Hansen E-mail: post@arnehansen.net, Tlf.(+45)98425542
Sønderjyllands Alle 35,
9900 Frederikshavn. Danmark
Hjemmeside: www.arnehansen.net


Hvis fremtidens krige kunde dræbes i deres fødsel af den afsky, som den nuværende har vakt, så ville der dog komme til at spire roser i dens blodige fodspor. Gid dette må blive nutidens og fremtidens kvindesag.

(Olga Eggers i De »derhjemme«, 1916)


Noget om Kvinder i Sort.

Toni Liversage har skrevet en fin artikel om Kvinder i sort, den kunne læses i Information d.16-9.

T.L. har selv deltaget i internationalt møde i Italien og skriver derfra. Der deltog 400 kvinder. Fra Norden var der danske og finske, en stor gruppe fra USA samt fra Japan, Australien, Congo, Uganda, og Colmbia. Der var oplæg fra Israel og Palæstina.

I Israel opstod i øvrigt den allerførste Kvinder i sort-gruppe, allerede i 1988 og de demonstrerede mod besættelsen af de palestinensiske områder.

Det første internationale møde holdtes i Jugoslavien og lidt efter lidt kom kroatiske,bosniske og kosovo-albanske kvinder med, også kvinder fra flere europæiske lande. Der regnes næsten med at det næste internationale møde vil blive afboldt i Israel/Palæstina i 2005.

Toni Liversages artikel giver et rigtig godt billede af bevægelsen, og af hvor vigtigt det er, at der abejdes fra mange sider på at fastholde det håb, at verden kunne være anderledes. Her i Danmark er det også gået op for mange mænd, de gør et stort arbejde for Fred.

Mere om Kvinder i sort kan ses på www.womeminblack.org. (Ing.)


Træt af missiler og lavdosisstråling
stjernekrigsmiIitærbesættelse,
satellitfascination ...

Står her og ser på stjernerne over mit hus,
hører septembers trækfuglelyde i natten.

Helga

Side 6

Bestemødrene på Stortingsplass

Hilsen fra Kerstin Bugge - at læse op i Sindal 12/3 03

... Å jord, ver still,
ver still,
så mitt tre får gro!

Halldis Moren Vesaas



Hvorfor mødre?

Denne appell, som Maxim Gorki mellom den første og andre verdenskrigen send­te ut til mødrene, kan vel med fullt så stor styrke rettes til alle mødre og kvinner i dag.

Hvem er det som vil heve sin røst og nedlegge høytidelig protest mot en ny krig; hvem er det som vil kjempe mot den kommende ulykke med all sin kraft og styrke?

Jeg vender meg til kvinnene, til mødrene. Ikke bare til de tusener amerikanske kvinner og til de millioner europeiske mødre som mistet sine barn og menn i den fryktelige verdenskrig. men like så meget til de mødre som trues med å miste sine kjære i den neste. Hvorfor tier dere? Dere som har født dem med smerte? Hvorfor hever dere ikke en kraftig røst mot galskapen, som truer med å svøpe hele verden inn i en sky av gift? Dere har skjenket verden Buddha og Shakespeare, Edison og Kristus, Washington og Voltaire, Tolstoi og Goethe, tusener og atter tusener av sønner deres har gitt historien glans og heder. Hvorfor vil dere tåle at mennesker som dere har født skal fornedres til dyr, til mordere?

Det er jo millioner og atter millioner av dere. Mødre hvorfor roper dere ikke til barna deres som man fører vill: Stans med blodbadet! Våg ikke å drepe hverandre! Vi har født dere til liv, til arbeid og virke for at dere skal gjøre livet til en glede, for at dere kan gjøre det rettferdig og skjønt. Mødre, kvinner, her er det dere som har ordet, retten til å protestere. Livet kommer fra dere og går med dere. Dere må reise dere til forsvar for livet mot døden. Dere er dødens evige fiende. Dere er den makt som må kjempe utrettelig og vinne seir!

Hvorfor tier dere? Ser dere ikke at sønnene deres igjen blir ført inn på veien til det satanske slakteri! Hvorfor roper dere ikke så alle hører det til forsvar for livet mot dem som tørster etter ødeleggelse og tilintetgjprelse?


«Det er bare kvinner som gråter over de døde.
Mennene hevner dem.» Alexander Dumas

Side 7

Kerstin Bugge: Årsmødet i SINDAL

"Jeg må desverre takke nei - det blir for slidsomt for meg - dårlig horsel"

Hun sender noen löpsedler fra Bestemødrene på Stortingplass og i brevet nogle tanker om 'vår viktigste oppgave nå' synes 'vi sprer vår aktivitet for mye' , ' i større grad samle oss om felles framstot ' 'Hva med

Kvinner i svart? Ved alle demonstrasjoner for fred kunne vi mote opp i svart - vi ville synes i landskapet'.

Paroler: "Nei til krig - ja til fredlig lösning på konflikter - også globalt"

"Krig er forakt for liv - fred er å skape "

'Var viktigste oppgave er na a nå grassrota. Derfor tror jeg på löpsedlene som kan leses pa gata." Vi må ha 10.000 klistermerker... være aktuelle (fx. aktionerede de i Oslo mod et nyt militært øvelsesfelt)

Citatet fra Maxim Gorki bad Kerstin Bugge om vi ville læse op som en hilsen fra hende til årsmødet i Sindal.

Med venlig hilsen


GAMLE ILLUSIONER
- eller FLYVENDE.

1908 så menneskemængder i New York og Paris for første gang et fly i luften... "Aldrig har jeg set en sådan forundring i menneskers ansigter" skrev en Chikago-avls.... det var ikke blot et ny transportmiddel.. de så i evnen til at flyve et tegn på menneskelig fuldkommenhed .... vi var på vej ind i en ny måde at leve på .... Alt godt skulle komme med fly: demokrati, ligeværd, frihed. Kvindelige flyvere så en stor fremtid i luften. ..Man sagde at flyet var fredsbevarende... ville også fjerne selve årsagen til væbnede konfliker ved at føre folkene nærmere til hinanden. . Flyvende mennesker ville komme til at kende og respektere hinanden.

Den første bombe som kastedes fra et fly exploderede i en oase lidt uden for Tripolis 1.11.1911. cit. fra Sven Lindqvist : Nu dog du Bombernes århundrade. Albert Bonniers forlag 1999, Stockholm.

Side 8

TOM VILMER PAAMAND skriver:

Er der nogen her i Danmark der gør noget for at protestere mod den amerikanske rumpolitik?

Bruce Gagnon ser i august på udviklingen og mener at Amerikas stjernekrigsplaner er i medvind, ikke mindst på grund afIrakkrigen.

Det civile rumforskningsprogram bliver overtaget af militæret og våbenkonsortierne. Det indebærer ifølge NASAs leder O'Keefe at alt hvad man nu foretager sig vil få dobbelt anvendelse (det skal tjene både militære og civile formål.

Nu er der så bugetteret programmer med sattelitter og rumfartøjer også atomdrevne til 4,8 billioner dollars til anvendelse i 2014. Dog lader det til at "verdens anden supermagt" nemlig den globale fredsbevægelse ikke vil tillade at en enkelt nation bliver verdens enehersker i luftrummet.

I dag ser det ud til at der er ca. l 60 grupper verden over og at der i disse dage aktioneres i alle lande for "Bevar Verdensrummet tor Freden". Nu kan vi så håbe at USA ikke bryder sine aftaler med andre nationer, men holder fast på afmilitarisering af rummet. Derfor er det utroligt vigtigt at vor regering protesterer mod missilskjoldet på Thulebasen, og holder USA fast på afmilitariseringen.

Måske skulle vi alle tænke mere over nogle sentenser fra bevægelsen" Frit Nordens frihedsbrev". Frihed gør ikke fattig, selvstændighed og selvstyre er produktive kræfter. Selvansvar er en udfordring til meningstyldtvirkningsfuldt arbejde, i Norden, som overalt på en klode, hvor fremmed styre stedse var baggrund for stilstand og fattigdom.

Et frit Norden vil blomstre og gro. Være med til at give andre frihedens og fremtidens håb.

Side 9

Peace in Our Name

"Let ours be a time remembered for the awakenlng of a new reverenee for life, the firm resolve to achleve sustalnablllty, the qulckenlng of the struggle for justice and peace, and the joyful celebratlon of life." - Earth Charter

Welcome to Positive News. More and more people around the world believe that Another World is Possible and are working for change. Positive News reports their stories and events. To read the latest from the printed edition of the newspaper which has a worldwide distribution of 75,000, click More News below. Or visit the archives of Positive News, Living Lightly, our subscriber's magazine or Global Net, our youth newspaper where you will find hundreds of stories about people and events that are making a difference as we build a peaceful and sustainable future.

For sample copies email office@positivenews.org.uk
or telephone: 01588640022
http://www.positivenews.org.uk/;

More News

POSITIVE NEWS the newspaper

LIVING LLGHTLY the magazine

GLOBAL NET young peoples' pages

Another World Is Possible

Spread the Word

Another World is Posslble

06-10-2003

Sakset fra en i oktober 2006 ikke eksisterende hjemmeside (red.).

Side 10-11

Protester mod militarisering af verdensrummet.

De internationale protestdage foregår 4. 11. oktober 2003 i 10 lande eller fler og på over 60 steder. www.space4peace.org Bruc Gagnon (videoen "Keep Space for Peace") udtaler "U.S. krigen i Irak viser at brugen af vold for at løse menneskelig konflikt kun skaber mere had og mere myrderi. l stedet for at bevæge sig mod større global stabilitet gennem multilaterale våben aftaler og retfærdig økonomi bevæger U.S. sig mod en kontrol og dominans af rummet, som vil gøre det muligt at vinde alle krige på jorden. dette ses af de fleste nationer som et farligt ensidigt skridt mod ende med at skabe mere kaos alobalt."

Fredsvagten v/
Christiansborg

København: FredsVagten fylder 2 år - sæt kryds i kalenderen

Kom og besøg os og vær med til at gratulere os med at vi ikke har opgivet modstanden mod krig. Nærmere program kendes ikke i skrivende stund ring til vagten på 2346-0793

Konfliktløsning som alternativ til krig

Frederiksberg: Oplæg: Else Hammerich, leder af Center for Konfliktløsning og tidligere MEP.
Sted: Byggeriets Hus, Godthåbsvej 33, Frederiksberg. Arr: Frederiksberg for Fred. Gratis adgang.
Frederiksberg for Fred kan kontaktes på 3535 4451 eller
johannes-jensen@diakonissen.dk.

USAs udenrigspoli­tiske strategi, nu og i fremtiden

Frederiksberg: Oplæg: Jan Øberg. freds- og konfliktforsker.
Sted: Biblioteket Danasvej 30 B, 2. sal, Frederiksberg. Arr: Frederiksberg for Fred. Gratis adgang.
Frederiksberg for Fred kan kontaktes på 3535 4451 eller johannes-jensen@diakonissen.dk.

PINK CODE lyserøde Kvinder for fred WOMEN FOR PEACE en USA variant kalder til demonstration 25. oktober ved White House og Pentagon

ISRAEL - PALÆSTINA

Lørdag d. 6. september mødtes > 200 palæstinensiske og internat. kvinder (bl. a. en gruppe am. CODEPINK women for peace) og 250 israelske ved et checkpoint i Tulkarem, men blev mødt af tåregas fra det israelske grænsepoliti. Til sidst fik 50 israelske kvinder lov at krydse grænsen til et dejligt fællesmøde. www.codepinkalert.org


Meddelelser!

Kære Kvinder for Fred og Køkkenrulle-læsere.

Så er det tid at betale for medlemskab og abonnement på KøkkenRullen. Prisen er 150 kr. for et år.

Der er indlagt et girokort i bladet, som venligst bedes benyttet.

Mange venlige hilsner fra Anita Petersen, kasserer.


Materiale til næste blad senest 26 oktober. Vi venter mange
Hilsner fra jer, send til Helga Berg, Sejbjerg 18, Nr. Nissum, 7620, Lemvig

Ulla Røder!

Betænk Ullas udholdenhed:
Indsamlingskontoen, 5394-0674093,
Arbejdernes Landsbank,Haslevej 17,8230 Åbyhøj.
Internationalt-IBAN kontonummer
DK.3353940000674093.

Et lite apropos...

HOVEDSAKEN

Gud i krig

«Der er Amerika, truffet av Gud på et av sine mest sårbare steder. Deres bygninger er ødelagt, takk Gud for det»
Osama bin Laden, 7. oktober 2001
«Vi ber om at
Gud vil fortsette
å velsigne Amerika»
George W. Bush,
7 oktober 2001
side 10-15

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2003

Til næste nummer af Køkkenrullen