Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 9-10, 2003

Side 3-5

Menneskerettighedsmarchen finder sted d. 20. december 2003 til d. 10. januar 2004

Der arrangeres grupperejse til Israel efter behov. Nogle vil være med fra starten d. 20. 12., men vi har kendskab til, at flere af hensyn til familien først vil være klar til at rejse d. 26.12. Der kan evt. være behov for endnu en grupperejse på et senere tidspunkt. Hvis der er behov for det, arrangerer vi også hjemrejse i grupper, men man kan selvfølgelig også selv arrangere sin rejse. Man kan således deltage i marchen i kortere tid end de 3 uger.

Vi arbejder ihærdigt med at skabe størst mulig sikkerhed og med at sikre at vi ikke afvises ved indrejse i Israel. Julen er et godt tidspunkt, fordi der kommer mange kristne turister.

Der vil blive afholdt et weekendkursus 3-4 uger før vi skal af sted, hvor det er vigtigt at så mange deltagere som muligt kan være sammen. Center for Konfliktløsning vil bl.a. træne os til de kommende opgaver, sådan som de trænede stop-volden-guideme.

Flyrejsen vil formentlig komme til at koste 3.500 - 4.000 kr. Foreløbigt har vi sat et deltagergebyr på 400 kr. og vi skønner at udgifterne til overnatning og mad vil ligge på ca. 40$ pr. døgn (ca. 250kr. d.8.10.) Vi har ikke præcise meldinger tilbage fra området endnu, så man skal regne med at det bliver dyrere hvis man vælger vandrehjem eller hotel.

Ruten er foreløbig planlagt til at gå fra T el A viv til Gaza og herfra over til Vestbredden, skiftende mellem israelske og palæstinensiske områder. Vi slutter i Jerusalem. Dagsruterne er korte, der arrangeres transport for bagage og for de der går dårligt.

Der planlægges konferencer, workshops, og store arrangementer ved begyndelsen og slutningen afmarchen. Vi skal plante oliventræer og skabe andre varige minder om marchen.

Af hensyn til bestilling af flybilletter er den danske forberedelsesgruppe meget interesseret i at vide, hvem der overvejer at deltage i marchen af hensyn til det resterende planlægningsarbejde. Hvis du overvejer at tage med, men har nogle forbehold, så vil vi også gerne høre fra dig. Brug omstående skema - helst så hurtigt som muligt.

Vi er på nuværende tidspunkt ikke klar over, hvor længe vi kan vente med at bestille grupperejserne. Denne tilkendegivelse af at du evt. ønsker at deltage, giver os mulighed for at kontakte dig, hvis det pludseligt bliver aktuelt.


Fredsmarch 2003

Støt marchen

Der er flere måder at støtte marchen på, selvom du måske ikke selv vil tage med. Du kan:

  1. tegne et støttemedlemskab på 100 kr. eller mere. Pengene kan sendes på en check eller indsættes på vores konto - se forsiden
  2. deltage i vore stormøder, som finder sted på tirsdage, se kalenderen, og være med til at sprede oplysning om dem.
  3. udskrive og distribuere/videresende vores folder om marchen.
  4. videregive vores hjemmesideadresse eller kopiere fra den
  5. købe et gavebrev på et oliventræ - Læs mere her
  6. producere gode ideer til, hvordan vi bliver rigtig mange, og til, hvordan vi kommer rigtig langt ud med viden om situationen i Palæstina-Israel
  7. få din fagforening eller anden organisation til at støtte marchen ved at købe et eller flere oliventræ
  8. videregive oplysninger til os, hvis du har kendskab til spændende projekter i området, hvor palæstinensere og israelere arbejder sammen
  9. Nyttig litteratur

    Vi opfordrer til, at læserne af hjemmesiden sender os anmeldelser af bøger, som de gerne vil anbefale andre at læse som led i forberedelserne til marchen.

    Anmeldelsen skal selvfølgelig indeholde nødvendige facts om bogen, en kort omtale af indholdet og - selvfølgelig - din anbefaling. Anmeldelsen sendes til
    karenhen@get2net.dk og bringes her med dit navn under.

http://www.hjem.get2net.dk/humanrightsmarch/doner.htm

Red Aminas liv

Den palæstinensiske politiske fange AMINA MOUNA er i livsfare. Ifølge en frigiven medfange er mishandlingen af hende i kvindefængslet i Neve Tina i Israel nu så omfattende at der er fare for hendes liv. Amina er 26 år og universitets studerende fra Jerusalem. Hun er talskvinde for sine medfanger og har modigt forsvaret egne og deres rettigheder overfor fængslets ledelse og personale. Derfor udsættes hun for en behandling, der nu truer hendes liv. Hun har efter 2 års internering ikke været for en dommer. Læger for menneskerettigheder fik adgang til fængslet, hvor 25 kvindelige politiske fanger havde haft brug for akut lægehjælp i fem dage efter en umenneskelig og ydmygende behandling.

FIND FLERE OPLYSNINGER PÅ:

WWW.OMCT.ORG *
WWW.JERUSALEM.INDYMEDIA.ORG * eller søg på NeveTina.

Skriv et kærligt brev til Amin!l, så hun og de andre fanger kan se at verden holder øje og ikke vil lade hende dø.

Amina Mouna, Neve Tirza Prison, Pobox 229, 72100 Ramleh., Israel. Eller kræv hendes løsladelse hos Director of the Neve Tirza Prison same adresse. Skriv på engelsk.

Side 6

Slutningen af Per Højholts digt "mellem krig og fred" med tegning af Gunnar Hossy, tilrettelagt af Carl Vang Petersen. Solgt af fredsgruppen i Viborg i anledning af F.N.s fredsuge for 20 år siden, oktober 1983.

Freden er en drøm,
lad dem se den!
Lad os vise alle dem
der drømmer om fred,
hvordan deres drøm ser ud.

Side 7

Udtalelse fra Danmarks
Fredsråds årsmøde

FN's generalsekretær, Kofi Annan, nævnte i sin tale i FN, at FN står ved en korsvej, der er lige så vigtig som oprettelsen af FN. Han nævnte bl.a., at USA's doktrin om forebyggende angreb som mod Irak udgør en grundlæggende udfordring for FN.

Selvtægt skaber ikke demokrati, men øger risikoen for terrorisme.

Mange lande står fast på, at intet land kan bemægtige sig retten til at starte en krig uden sanktion fra FN - uagtet truslen.

l Danmarks Fredsråd finder vi, at man øver selvtægt, når man handler imod folkeretten, og selvtægt skaber kaos frem for demokrati. Selv1ægt og dyrkelse af reaktionsmønstre af den art er med til at nedbryde lov og orden - i dette tilfælde det internationale retssamfund. FN har fejl, men vi har ikke noget bedre.

Selvtægt fører oftest til ukontrollabel magtanvendelse.

Der er kun en vej til at fjerne diktatorer, skabe demokratier og til mere effektiv handling fra det internationale samfunds side, og denne vej går gennem FN. FN bør forbedres, men et bedre og mere effektivt FN kræver støtte fra alle lande, også fra USA. som tilsyneladende først vil overlade pladsen til FN. når der opstår problemer - som f.eks. i Irak.

Med venlig hilsen
for Danmarks Fredsråd

Annelise Ebbe
Forkvinde

STAR WARS?

SHAPE - Supreme Headquarters of Allied Powers in Europe - NATOs hovedkvarter ved Mons i Belgien - fik 25. okt. uofficiel våben inspektion fra flere hundrede 'anti-nuclear activists' fra flere europæiske lande m.h.på at søge efter planer for brug af masseødelæggelsesvåben i form af kærnevåben, jvf. at NATO har mulig brug af atomvåben i sine aftaler.

Ca 500 blev arresteret og siden løsladt igen.
www.motherearth.org og
www.tridentploughshares. org

Side 8

MENWITH HILL

FREDSLEJR og BLOKADE 13. - 15 december

USAs største spionagebase, som Fylingdales en del af US missilskjold.

Kvinder blokerer - kontakt for detaljer:
helenmenwith@yahoo.co.uk .

Helga har lidt fler oplysninger - hvis nogen kan rejse.

Andre fredslejre i UK:

ALDERMASTON 2. weekend i hver måned
se www.aldermaston.net
Her udvikles nye atomvåben

FASLANE permanent COULPORT
ligeså i Skotland nær hinanden

DEVONPORT ved Plymouth
se www.tridentploughshares.org og www.cnduk. org

HVOR ER

Ulla Røder / Ulla Roder

ULLA?

Betænk Ullas udholdenhed: indsamlingskontoen, 5394--0674093,
Arbejdernes Landsbank, Haslevej 17, 8230 Åbyhøj.
Internationalt-IBAN kontonummer DK.3353940000674093.

Da den næste Redaktion er på Israelstur er der først deadline 10 januar.
Stof bedes sendt til BIRGIT ARRENAKKE, SMEDEBAKKEN 9, 8400 EBELTOFT.

Ingrid og Helga ønsker deltagerne alt godt på Turistturen.

Side 9-10

Noget om hvad vi gik glip af på det aflyste årsmøde i SINDAL

Udover Toni Liversage (se foreg. Køkkenrulle om Kvinder i sort) ville vi have mødt SUSANNE ARENDS som trods svære handicap sidder og finder nyttige oplysninger på Internettet og dels sender dem videre via Arne Hansens e-posttjeneste, dels selv skriver indlæg. Vi ville også have mødt MARINA JAKOBSEN fra Fredsakademiet, hun havde kaldt sit indlæg: Værdighed - retfærdighed.

Andre ville gerne være kommet hvis de havde kunnet de dage HELLE DEGN der. siden 2000. efter OECD. har arbejdet som 0stersørådets kommisær for Demokratisk Udvikling, et arbejde der særligt går ud på at forbedre atmosfæren mellem Rusland. de baltiske lande og Polen.

Alle 11 medlemslande har nu en ombudsmandsinstitution. Indsats for at få de nye demokratier til at fungere - manglende lovgivning (juridisk ingenmandsland). håndbøger i hvordan love kan udarbejdes fx gennem udvalgsarbejde. vejledning for myndigheder som udøvende magt. adskillelse mellem domstole og anklagemyndighed, indsats mod menneske handel og vold i familier. være klageadgang for enkeltpersoner.

"Rydde op. lufte ud. gøre totalt op med fortiden. fjerne kammerateri. klientisme og al den personafhængighed som prægede regimerne førhen." " Jeg tror på, at Østersølandene kan finde de fælles normer der fører til fælles praksis om mere retssikkerhed og velfærd." Cit fra Flensborg Avis 31.10.2002 og 30.8.2003

En af Danmarks få kvindelige filosoffer, ROBIN MAY SCHOTT, ville også gerne være kommet Hun er forskningsleder ved Danmarks Humanistiske Forskningscenter, født i New York. uddannet bl.a. fra Yale University. skrev dette Univ.s første doktorafhandling om feministisk filosofi. Der findes mange forskellige feministiske filosofier. RS arbejder ud fra en diskussion af samfundsmæssige betingelser. ideologikritik og hvordan man bruger den indsigt, hvordan man kan tage stilling i forhold til nutidens debat "Filosofi er ikke kun abstrakt tænkning. Hvis man f.eks. skal gøre sig nogle alvorlige overvejelser omkting ondskab i det 20.århundrede er man nødt til at kende noget til historisk udvikling og kriser, og fordybe sig i det konkrete" I nogle år har RS været særligt optaget af fiiosofiske spørgsmål omkring nationalisme. krig, kvinder og voldtægt og sammenhængende hermed spørgsmålet om ondskab.

Ondskab drejer sig om følelser, men kan man arbejde analytisk med fænomenet? Det er vigtigt for feministiske filosofer. mange former for ondskab har en kønsvinkel "Hvad sker der. hvis en soldat bliver beordret til at gennemføre voldtægt? Hvad sker der hos den enkelte mand? Hvordan er det muligt at ændre sin fysiske optæden så radikalt, at relationer. der i fredstid almindeligvis er hjertelige, kan vendes til seksuel vold? ..

Feministiske forskere er specielt opmærksomme på de lidelser. som ofre udsættes for, og det fører til en kritisk opmærksomhed på de ideologier, der lovpriser lidelse.

I følge Robin Schott kan feministiske perspektiver bidrage med nye indsigter omkring reaktionerne på terrorisme som en ond handling, og hvordan man kan forstå disse reaktioner. F.x. en artikel i et am. filosofisk tidsskrift. Hypatia. der "..fremhæver. at en militær respons på terrorisme uforholdsmæssigt hårdt rammer kvinder - som flygtninge, som voldtægtsofre. som ofre for en voldelig og sexistisk militærkultur, osv. Der argumenteres for, at kvinder har en særliig interesse i at finde andre strategier end militære strategier mod terrorisme." RS refererer bl.a. til et par andre am. filosofer Claudia Card. samt Susan Neimann og hendes bog Evil in Modem Thought. An altemative history of philosophy. Ligeså naturligvis også til Hannah Arendt, der blandt også andre .......har peget på nogle mønstre - nogle redskaber til at forstå, hvordan ondskab kan opstå - f.eks. depersonificeringen og instrumentalisering af ofre og afstandtagen mellem de, som handler, og de som det går ud over," Feministisk filosofi står svagt i Danmark: der mangler kendskab til feltet. Refereres der til metoden mødes begrebet ofte med usaglige udtalelser - som f.x. en gang RS havde holdt foredrag om massevoldtægt som krigsforbrydelse : "..fler af mine mandlige kollegaer spurgte mig bagefter, hvad det nu havde med filosofi at gøre." Vi ved alle sammen, at det er naturligt for mænd at voldtage," sagde de. "Hvis samfundet er brudt sammen, vil mænd voldtage - det er en sag, der angår antropologi eller sociologi. Det har ikke noget med filosofi at gøre!!"" Se Kristeligt Dagblad 30.juli 2003 og www.forum.kvinfo.dk - her flere artikler,


UDDRAG AF TULLES
UDDRAG AF EVA NORDLANDS
KONFLIKTLØSNINGSTRÆNING.

- forslag til føljeton i vores KØKKENRULLE -

Vi har brug for at løse konflikter på fredelige mader alle vegne: hjemme, på arbejdspladsen. i traffiken, verden og lokalsamfundet. med naboer og i familien osv. osv.

Men gang på gang var det svært at holde hovedet koldt og kommunikere positivt i en akut situation.

... hvor flinke er vi selv i kunsten?

Man bidrager til at løse konflikter om man

-fortsætter med at lede efter løsninger selv efter at have lidt nederlag

-vælg selv blandt listen over 'den bidrar tii a løse konflikter som...'

www.peacelink.nu/Konfliktloesning/Konflikt_Nordland.html

FORMER FOR KOMMUNIKASJON

jeg-budskab og du-budskab

Når du begynder en sætning med ordet jeg betyder det ofte at du fortæller
- hvordan du selv føler det
- hvordan du oplever sagen,
- hvordan du er ansvarlig for det der er hændt.

Derved bliver de andre / den anden ikke sat i en forsvarsposition.

Alle får mulighed for at sige noget og alle lytter når en anden snakker.

Aktiv lytning vil sige at lytte med fuld opmærksomhed på den som snakker og derefter give tilbagemelding med egne ord som viser at man hørte det der lige blev sagt - den der snakkede føler at være blevet hørt, måske accepteret og bekræftet og lytter selv mer opmærksomt på de andre.

Forskellene gør menneskene specielle og enestående.

Side 11

Rapport fra FASLANE fredslejr
14.oktober 2003

KERNEVÅBEN konvoj fra atomvåbenfabrikkerne i Aldermaston og Burghfield til Coulport med missiler til Trident ubådene blev fulgt af en gruppe Nukewatch våbeninspektører.

Først måtte den standse for Charlotte der lod sig hejse ned fra en bro over vejen indtil hun og hjælperen blev arresteret, så blev konvojen fulgt gennem byen Balloch af en gruppe hvid klædte 'våbeninspektører', som fortalte folk hvad det var der foregik og længere fremme blev den påny stoppet af Matthias og Gabrielle. 5 arresteredes, blev senere frigivet men anklaget for at have brudt freden !

En talsmand for Nukewatch sagde: " Vi vii gøre hvad vi kan for at være sikker på at Storbritanniens transport af massedestruktionsvåben ikke foregår uhindret eller uden at offentligheden får besked om denne forsatte forbrydelse mod menneskeheden",

Fra Jane Tallents via Arne Hansen


ISRAEL - PALÆSTINA

Det had der nu findes mellem palæstinensere og israelere tror jeg ikke kan forsvinde, sagde en til mig forleden. Det vil jeg tro det kan, men når jeg tænker på hvor mange år der gik efter Besættelsen før jeg uden modvilje kunne omgås tyskere - og jeg bar ikke på dyb sorg eller afmagtsfølelse - kan jeg vel forstå at dette her ikke er en let sag.

Det lader sig gøre at række hinanden hånd. The Parents Circle er en palæstinensisk - israelsk gruppe der består af familier fra begge sider som har mistet nære pårørende; der er ca. 250 medlemmer fra hver side som har kontakt med hinanden. Siden beg. af 2003 har de også oprettet telefoniske kontakter. Det er jo ikke en organisation der ønsker at vokse, men behovet for de samtaler er der. "Jeg begyndte at indse, at vore lidelser på mange måder er de samme", siger en af dem, fra Folkekirkens Nødhjælp juli 2003.

Side 12

Fra canadisk lægetidsskrift (Canadian Medical Association Journal) leder 29. april 2003.

Canadiske læger og Irak-krigen.

Krigen i Irak har bevæget sig ind i sin 3.uge .. dette er dage med desperat semantik: befrielse versus agression, forebyggende versus uprovokeret, demokrati versus imperialisme.. .trods moderne våbens 'kirurgiske præcision' og Koalitionens planer om at yde humanitær hjælp, vil krigen kræve sin pris i ældgammel valuta : død, lemlæstelse, mangel på mad og vand, smitsomme sygdomme, hjemløse,

Lederen i det canadiske lægeforbunds tidsskrift fortsætter med at jævnføre omkostningerne ved krig og ved fredelig bistand :

6 milliarder US$/år fra alle giverlande til de mindst udviklede,
10 milliarder US:$/år FNs program mod AIDS, tbc og malara.
75 millliarder US$ er Bush's extra bevilling til Irak-krigen.

Ledere sluter : "men det er ikke vores opgave at rådgive Regeringen om udenrigspolitik. Vi vil holde os til vores rolle ved at indtrægende opfordre vores kolleger og det øvrige sundhedsvæsen til at sige til om de menneskelige omkostninger ved krig og minde vore ledere om at i det lange løb vil de mest effektive indsatser for global sikkerhed rette sig mod ulighederne i adgang til naturressourcer, økonomiske muligheder, uddannelse og sundhed."

I samme blad (Canadian MedicaI Association Journal) 21.januar 2003 oplyses at Canada som eneste NATO-land stemte for en FN-resolution om en kærnevåbenfri verden.

Rusland og USA har fortsat 4000 atomvåben sv.t. 80 000 Hiroshimabomber.

Side 13

Kære venner i og omkring
Kvinder i Sort-netværket!

Blot en reminder om vores tavse og sortklædte demonstration i morgen.

Fredag den 7. november kl. 16.30-17.00 på Kultorvet

Vi sætter fokus på Mellemøsten. Kom gerne lidt før.

Gunna Starck, der bor Rosengården 5, I., har tilbudt, at vi kan få varmen over en kop te, mens vi evaluerer hjemme hos hende.

Desuden byder weekenden på endnu en Kvinder i Sort-demonstration:

Lørdag den 8.november på Axeltorv kl. 13.30-14.00.

F orskellige organisationer har besluttet at vise en konkret protest mod den mur, som Israel er ved at opføre - tilmed på palæstinensisk jord, ved at lade et stykke mur opføre på Axeltorv fra kl. 10.

Stilladsarbejderne opfører muren, og kl. 13.30 skulle det være muJigt for os at stå op ad den med vores demonstration. Den første taler skal på kl. 14.

Der bliver musik, taler, happenings og masser af oplysning om Muren fra kl. JO til kJ. 20.

Rundt omkring j verden demonstreres der på tilsvarende måde både den 8. og den 9. november (KrystaJnatten). Der rejses 'fYsiske' mure såvel i Arhus som i Odense.

Til almindelig orientering:

Søndag den 9. november kl 14.00 på Cinemateket vises Stig Dalagers dokumentarfilm 'Mørke og forsoning' med efterfølgende debat. Filmen handler om konflikten i Mellemøsten og mulighederne for at frode 'en tredje vej'. Det er en del af DokumentarFilm-festivalen (82 film!), hvor 9 dokumentarfilm konkurrerer om den nyinstiftede 'Amnesty Award' på 5.000 euro http//www.cphdox.dk Stig Dalagers film er med i Amnesty lntemationals program, men udenfor konkurrencen.

Søndag den 9. november kl. 17.00 Krystalnatsfakkeltog fra Nytorv til Rådhuspladsen.

Fælles kamp - For lige rettigheder - Flere boliger ogjob - Aldrig mere en krystal nat.

--- og nogle samler også ind for Dansk Flygtningehjælp!

De bedste hilsner og på gensyn
Annelise

Side 14

ER DET SLIK
EN VERDEN VI VIL HA?

Sådan spørger EVA JOLY i sin bog om sine oplevelse, i forbindelse med oprulningen af Europas største korruptionsskandale. Som fransk forhørsdommer (juge d'instruction) ledede hun afsløringen af et masssivt regeringsstøttet korruptionsssystem i den franske oliegigant Elf - 32,5 milliarder kroner i lommerne på afrikanske, franske og tyske politikere.

Hun kom til Frankrig fra Norge som au-pair og er nu efter 30 år tilbage i Norge som leder af det norske justitsministeriums afdeling for indsats mod international korruption og hvidvaskning.

-Storkorruption stammer fra store vestlige selskaber som skaffer sig indpas på markeder, urimelige økonomiske fordele og en illegitim personlig økonomisk gevinst.

-Hovedstrømmen af korruption går fra Nord til Syd. Det er et fænomen som veludviklede vestlige lande har eksporteret til udviklingslande indenfor en ramme som for mig fremstår som svært paternalistisk. Nogen går fortsat og tror at man ikke kan gøre andet end at forholde sig til sydamerikanske, asiatiske eller afikanske lande på denne måde.

-Man regner idag med at 5 - 10 % af verdenshandelen stammer fra korruption og kriminalitet, de går gennem samme kanaler, ikke blot mellem nord og syd, men også mellem selskaber og vestlige politikere.

- især fire områder er udsat for korruption: store byggeprojekter, våbenhandel, olie og energi. Vesten har sat sit sugerør ned i den tredie verdens ressourcer.

-Køb af et lands ledende personer indenfor politik, administration og erhvervsliv.

Beslutninger flyttes til hvad som er bedst for en korrupt elite på begge sider af Nord-Syd linien.

-Er det muligt at operere internationalt uden korruption? Der er et voksende ønske om at blive denne byrde kvit. Stadig større efterspørgsel efter selskaber som ikke indgår kontrakter baseret på korruption.

Uddrag fra FOLKEVETT, norsk magasin for FRAMTJDEN I VÅRE HENDER, nr. 5/2003

PARISDEKLARATIONEN juni 2003. 10O-punktsprogram mod storkorruption.

se www.parisdeclaration.org eller

www.declarationdeparis.org

se ogsa www.transparency.org


FN MENNESKERETTIGHEDSDAG

Onsdag den 10 December. Tænder vi lys sammen med Amnesty og Kvinder i Sort og Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed FN-forbundet, andre?

I København ved Søerne tlf. 39 69 67 75 + Esbjerg og Odense

Side 15

ALDRIG MERE KRIG

Lad os kæmpe mod Atomvåben over, under og på Jorden, vel vidende at fredsfolk er som dråber i Havet. Men også med den viden at Verdenshavet består af ene DRÅBER.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 2003

Til næste nummer af Køkkenrullen