Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 7, 1981

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 7, 1981, forside

Side 3

Der foregik noget...


Fra Folk for Fred i Holstebro.

Den 17.9. Foredragsaften med Inger Andersen, formand for International Liga for Fred og Frihed. Emnet: Den europæiske sikkerhedspolitiske situation.

1.10. Fredsmarchen (offentligt) Indtryk fra fredsmarchen. Lysbilleder, fortælling, foredrag.

Kvinder for Fred. Christiasfeld, Vojens. Rødding - Gram skrev i anledning af demonstrationen i Bonn til Kjeld Olesen og opfordrede ham til at deltage eller sende nogen for at lytte til den appel, der ville fremkomme på mødet. Kjeld Olesen var i Portugal og kunne derfor ikke deltage.

Aalborg.

3 repræsentanter for Kvinder for Fred deltog i oktober i et 2 timers møde med 18 gymnasieelever og lærere, der i forbindelse med en studieuge om græsrodsbevægelser havde ønsket at høre om Kvinder for Fred.

Aalborg for fred
JakobOle-teateret spillede
fredsteater foran
medborgerhuset



Aalborg for fred

Under dette slogan inviterer Aalborgs fredsgrupper dig og din familie til at være med i vort store fredsarrangement, som afholdes på FN-dagen d. 24. okt. i Vejgårdhallen kl. 18-24

Vi har åbent i vore fredsstande fra 18-19. Der kan du få alt at vide om vort arbejde ligesom du kan melde dig til fredsarbejde eller få vore materialer, der fortæller om vort arbejde.

FESTPROGRAM:

Åbning og velkomst. Musikgruppen AR FOLK
Tale af viceamtsborgmester Jonna Pedersen.
Fællessang
Tale af biskop H.Christiansen
JakobOle-teateret underholder.
Tale af Susi Handberg.soc.rådg.
Køge fredteater - fredsspil
Musikgruppen RASTA BlRD
Arr. Aldrig mere Krig, Nej til Atomvåben, Kvinder for Fred, Danmark Mod Krig, Liga for Fred og Frihed, Fælles­organisationens Fredsudvalg og Samarbejdskomiteen ...


Om formiddagen delte ca. 80 personer 7000 foldere ud om aftenens fredsarrangement - og uddelte gruppernes egne materialer. Der solgtes Aalborg for Fred-klistermærker.

Side 4

Uddrag af en glad beretning
fra alle tiders Bonn-tur:

og musik fra mange forskellige orkestre. Rytmiske, iørefaldende fredsrim, udråbt i megafoner, blev gentaget af de omkringgående og forplantede sig fremad og bagud i mængden og op mellem gadernes huse.

Folk, der vinkede med flag ud af vinduerne og gjorde fredstegn, fik klapsalver og vink tilbage. Gennem åbne vinduer langs ruten foregik en livlig handel med brød, kager og dåsedrikke. Andre steder blev der skiltet med, at det var gratis.

Under demonstrationen var al politi som blæst væk. Vi så en vogn i en sidegade. Det var en total ikke-voldelig demonstration, åbenbart til manges meget store forbavselse.

I Hofgarten, centrum for stjernedemonstrationen, var der slet ikkie plads til alle. Men talerne kunne høres i højtalere i de omkringliggende gader, der også var tætpakkede. Der var virkelig trængsel - tæt med mennesker, men ikke kaos. Selv alle grene i de store gamle træer i Hofgarten var besat af lyttende mennesker.

Vores busfuld følte sig meget velkommen, når folk både under marchen og i Hofgarten gang på gang kom hen til os, når de så vores flag, og sagde "fint, I osse kom", eller når vi af samme grund ikke kunne få lov til at betale ved boderne.

Takket være vores duer på bambuspinde og vifteflag undgik vi at blive væk fra hinanden i vrimlen.

Ved 6-tiden skulle vi finde vej retur til vores bus, hvilket ikke var så enkelt. Vi valgte at spørge en pæn ældre herre, der ikke bar emblemer eller plakater af nogen art, om vej. På spørgsmålet 'Sind Sie aus Bonn?" var svaret "Nei, a æ fra Tønne" (Tønder). Det morede vi os en del over, men han havde et bykort, og dermed var vi hjulpet.

De grønne politibetjente, der nu var i fuld gang med at dirigere trafikken, havde fået blomster af alle slags af demonstranterne - og det havde de til fulde fortjent.

Trætte - men glade - kørte vi til "Naturvennernes Hus" for at få aftensmad og satte os derefter til rette for at se den tyske TV-avis. Og nu kunne vi se, at fredsdemonstrationen havde været een stor stjerne, som politiet havde skønnet bestod af 250.000-300.000 mennesker. Det var en fin reportage, der gengav stemningen, som den havde været.

I de første timer i bussen hjemad blev der flittigt skrevet fredelige hilsner til medlemmer af regeringen og folketinget med et ønske om, at Danmark i december siger nej til udstationeringen af de 572 atomraketter i Europa, ligesom der blev sendt læserbrev til avisen Köllner Stadtanzieger med en hilsen til det vesttyske politi. Også Reagan og Breschnev fik et par ord med på vejen.

En opmuntrende og oplevelsesrig tur. "Vi kræver nedrustning i øst og vest. Vi vil ikke "forsvares" af våben, der tilintetgør, hvad de skulle forsvare. Vi er mange - vi bli'r flest:"

Skrevet i bussen på vej hjem fra Bonn d. 11.10.81

Kvinder for Fred, Christiansfeld/Helen Jørgensen;
Vojens/ Gertrud Hoffmann

Side 5-6

Der skal foregå noget...


LANGELAND

Her på Langeland vil vi benytte valgdagen d. 17.11. til ved alle valgsteder at uddele den blå folder til de kvindelige vælgere. Vi mener, at denne dag vil være den bedste mulighed, vi får, for at få størstedelen af vort områdes kvinder i tale. Vi opfordrer køkkengrupper i hele landet til at følge dette initiativ op, som blev foreslået på Kvinder for Freds seminar i Helletofte d. 12 13. sept.

Før valget har vi bedt alle opstillede kandidater i Langelands 3 kommuner besvare 4 spørgsmål. Svarene blev offentliggjort i den lokale presse i FN's nedrustningsuge 24. 30. oktober.

HOLSTEBRO

D. 5.11.: Foredrag af Meta Ditzel med emnet: Den sikkerhedspolitiske situation lige nu.

D. 17.2.82: Fimlen "Krigsspillet" med diskussion bagefter.

AALBORG

Folkeuniversitetet starter på vores opfordring en foredrgsrække ca. 1. feb. om fred og nedrustning.

Op til amts- og kommunalvalget deltager vi i valgmøder og stiller spørgsmål til politikerne.

Næste stormøde holdes sammen med International Liga for Fred og Frihed den 16. nov. i Huset. Ligaens landsformand, Inger Andersen, Århus, taler.

Side 6

Side 7-8

Pressen skrev...


Uddrag af artikel i Politiken 27.10:

Læge F. Bro-Rasmussen skriver:

Uanset personlig holdning til de to supermagter burde alle kunne blive enige om, at verdens eneste over­levelsesmulighed er nedrustning. - Sidste år (på datoen for NATO's beslutning om anskaffelse af krydsermissiler og Pershingraketter), organiseredes i svenske byer fakkeltog for fred og nedrustning.

Lad os gøre det samme i år her i landet - det haster - en demonstration mod Øst og Vest og mod enhver form for oprustning.

Hvem tager initiativet, Jeg gentager, det haster.

Kvinder for Fred i Aalborg sender brev til Bro-Rasmussen om planen om fakkeltog lørdag d. 5. december.

Den 19.10. afholdtes et seminar på Danmarks Tekniske Høj­skole arrangeret af Danske Studerendes Fællesråd, hvor de studerende diskuterede både militærforskning og mulig­hederne for at få en egentlig fredsforskning i Danmark. Resultatet blev en beslutning om, at de studerende på de videregående uddannelser vil gå igang med en systematisk undersøgelse af, hvor meget militærforskning der foregår på de dnnske uddannelseinstitutioner.

lnf.20.10.


Den amerikanske nutidshistoriker Kathrine Kelleher, lærer ved det amnerikanske forsvarsakademi i Washington, siger, at det var den danske anmodning om seks måneders udsættelse, der 'startede jordskredet mod stationeringen af TNF-våben'. Hun argumenterer, at især Holland var bundet til at ville modtage 48 krydsermissiler på egen jord, men har benyttet den spage danske protest som en undskyldning til en ny forhandling.

Pol. 27. 10.


Susi Handberg skriver

i et læserbrev i Inf.9.10., at det er ualmindelig dårligt, ja u­tilstedeligt, at FTF overhovedet ikke har reageret på en henvendelse efter Fredskonferencen i Aalborg i maj med krav om konkrete handlinger i freds- og afspændings­spørgsmål.

Hun opfordrer medlemmer i FTF til selv at tage initiativ til at følge sagen op.


Soldat dømt for a-modstand.

En militær ankedomstol i Holland dømte onsdag en 23-årig værnepligtig tre ugers arrest for at afså en ordre om at bevogte en kernevåbeninstallation.

Inf. 23.10.


Chr. Rovsing igen.

Flid, fantasi og folkelighed kendetegnede Storm P.'s virke.

Samme egenskaber blev fremhævet hos civilingeniør Chr.F. Rovsing, da han fik Dansk Merkonomforenings pris på Stom P. museet.

Udenrigsminister Kjeld Olesen overrakte prisen - et maleri af Hans Meyer Petersen. Pol. i okt.


Tyske og danske læger

tilslutter sig appel fra 650 amerikanske læger og viden­skabsfolk, forsamlet til møde i Massachusetts, USA, feb. 80. 1500 vesttyske læger deltog i weekenden d. 19. og 20. sept. i en medicinsk konference imod avåben.

1302 danske læger og 1400 tyske læger har skrevet under på en appel, som advarer mod atomkrig og opfordrer rege­ringerne til at øge indsatsen for afspænding og afskaffelse af atomvåben. Desuden opfordrer de regeringerne til at oplyse befolkningen om at sundhedssystemet ikke vil være i stand til at yde medicinsk hjælp i tilfælde af en kernevåbenkrig.

Ugeskrift for læger 12-19.okt.

Har din læge skrevet under...

Side 8

Klip fra...


Politikens kronik fredag 30. oktober

De handlingsanbfalinger som afslutningsvis stilles op, virker heller ikke uden videre gennemførlige:

1. - At regeringerne skal udarbejde og offentliggøre undersøgelser af hvilke økonomlske og sociale ofre, som de respektive landes befolkninger må bære ved oprustningen, og omvendt hvilke fordele der kunne opnås ved omlægning fra militær til civil produktion.

2. - At regeringerne systematisk skal meddele hvor mange menneskelige og materielle ressourcer, der anvendes til militære formål.

3. - At regeringerne skal gåi gang med at planlægge og forberede overgangen fra militær til civil produktion og 'overveje' at rapportere løbende til FN om udviklingen i dette arbejde.

4 - At der under FN skal loprettes en 'Nedrustningsfond for udvikling', I hvorigennem de sparede midler igennem nedrustning skal stå til rådighed for udviklingslandene.

5 - At FN-systemets arbejde - i almindelighed og dets udadvendte informationsarbejde skal inkorporere nedrustnings/udviklingsperspektivet, hvor det er muligt. (Dette er formentlig det lettest gennemførlige).

Thorsson-rapporten: 'Study on the Relationship between Disarmament and Development' kan rekvireres/lånes via

FNs Informationskontor for de nordiske lande,
H. C. Andersens Boulevard 37,
1553 København K.
Tlf (01) 12 21 20.

FN-forbundets publikation 'Udvikling og sikkerhed', hvori resume og handlingsanbefalinger fra Thorssonrapporten er oversat, kan bestilles ved

FN-forbundet,
Kronprinsensgade 9, 1.,
1114 København K.
Tlf (01) 12 39 39. (Udkommer januar 1982, pris 25 kr.).

Der er lejlighed til at møde Inga Thorsson ved et FN-forbunds-arrangement mandag den 23. november kl. 19.30 i landstingssalen, Christiansborg, hvor hun holder foredraget 'Trekantdramaet, Udvikling, Nedrustning, Sikkerhed' med efterfølgende fri debat.


POLITIKEN 21- 10 - 81

I den tredie verden dør der 15 millioner børn om året af sult. Det blev oplyst i TV Aktuelts gode program om Nord-Syd problemerne. At vi kan sove roligt om natten og jamre over reallønnens fald om dagen er et mirakel eller den tvivlsomme frugt af en højt udviklet fortrængningsevne.

CLAUS KASTHOLM HANSEN

Side 9

Ideer


Eksempel til efterfølgelse:

Skolen i Fårvang v. Aarhus arrangerede som led i undervisningen en udmærket paneldebat i 8. klasse. Emnet: NATO. - I panelet sad en menig, en fra Pindsvinebevægelsen, en militærnægter, Nej til Atomvåben og Folk for Fred,Holstebro. Før debatten havde eleverne set film, hørt foredrag og behandlet emnet: "Hvordan bevares freden", samt fået oplysning om paneldeltagernes tilhørsforhold. Det lykkedes at gøre eleverne så interesserede, at de bad os komme ind til en ekstra time. Det er en udmærket form for samtidsorientering.

Uddrag af brev fra Ingrid Nielsen, Folk for Fred, Holstebro.


Ide til efterfølgelse, forhåbentlig med bedre resultat:

En forpjusket fredsugle.

Under denne overskrift annoncerede 6 lærere i Aalborg lærerkreds blad efter interesserede til et projekt omkring at lave "næsten grydeklart" materiale omkring emnet krig, oprustning, nedrustning, afspænding, fred.

Materialet skulle dækkee hele skoleforløbet fra børnehaveklasse til og med 10.klasse.

Det skulle kunne lånes på Amtscentralen. - I næste nummer af bladet stod dødsannoncen over den stakkels fugl - den døde i stilhed, fulgt til graven af 4 af de 6 interesserede lærere...

Fredsuglen nåede dog at lægge et lille æg, som udklækkedes på et årskursus. Emnearbejdet for børnehaveklasser "krig og fred" indeholder oplæsningsbøger (billedbøger), dramatik, sange, rim og remser - 12 A4 ark. Kan relcvireres af interesserede hos Birgit Horn, Teglværksvej 10, 9362 Gandrup telf. (08) 259212 mod betaling af porto.


Da Alva Myrdal ikke fik Nobels fredspris denne gang, opfordres alle grupper tilat følge initiativet på næste år med en ny henvendelse.

Vi sendte 18.9. et telegram til president Bresjnev med følgende ordlyd:

Herr President.

En eventuel militær reaksjon overfor problemene i Polen vil skape en ny antisovjetisk bølge i Vest og legge de alvorligste hindringer i veien for den styrkede europeiske fredsbevegelse. Kvinder for Fred i Norge anmoder Dem derfor på det sterkeste å ta hensyn til dette faktum og finne frem til en fredelig løsning på problemene, til beste for alle parter.

Kvinder for Fred,
Trudvangen 12A,
1342 JAR
Vi håper dere i de andre nordiske land kan gjøre noe lignende - med hilsen fra oss i Norge.


Vi vil gerne opfordre så mange som muligt til at ringe eller skrive efter Slutdokumentet fra FN's 10. ekstraordinære kongres om nedrustning i 1978.

Adresse:

Udenrigsministeriet, nedrustningssekretariatet,
Asiatisk Plads 2,
1448 København K.
telf. (ol) 92 00 00.

Hvis vi er mange nok, som kun får tilsendt 10, når man be'r om 100 stk., kan vi gå videre og opfordre f.eks. Jytte Hilden til at tage sagen om de manglende bevillinger op. Regeringen har i Slutdokumentet netop forpligtet sig til at medvirke til udbredelse af dokumentet - som er gratis. .


Sidste nyt!

Ålborg-gruppen

Niels Mølgaard - Retsforbundet - stiller spørgsmålet til udenrigsministeren.

Side 10

Bøger og pjecer...


- for sammen at sikre freden.
Nordisk Fredskonference Aalborg 1981. 63 s. 10 kr.

Nordisk Fredskonference,
Sekretariatet,
Søndergade 62,
9000 Aalborg,
tlf. 08-121518

Pjece fra forårets fredskonference i Aalborg med fyldige uddrag af, hvad der skete, og meget materiale til at arbejde videre på.

"Generaler For Fred". Otte hæfter indeholdende interviews med NATO-generaler fra otte forskellige lande. Kan købes enkeltvis for kr. 15/stk eller bestilles i abonnement til kr. 95.

Fredscentrets Forlag,
Gothersgade 8C,
1123 Kbh. K.

Til dato er udkommet
"ØstVest-Styrlcebalancen" af Nino Pasti, fhv. i talienslc general og
"Europa - atomkrigens slagmark" af' Antoine Sanguinetti, fhv. fransk admiral.
De resterende seks hæfter udkommer Ined et om måneden det næste halve år.

Knud F. Pedersen: Alternativ til Ragnarok. 159 s. 78 kr. Grevas.

Bogen skitserer en modig fredspolitik der går til angreb på angstens og hadets mekanisrner og opstiller en plan for en dristig fredspolitik. Nordon skal gå foran i krigen mod krigen.

Gert Petersen: Om Fredens Nødvendighed.
212 s. 98 kr. Vindrose.

Fra Knud Vilbys anmeldelse i Information: "...Håbet er, at folkelige bevægleser i vor del af verden bliver så stærke, at de f.eks. tvinger vore politikere til at tænke selvstændigt i forhold til NATO-alliancen.
...Naturligvis har bogen synspunkter og holdninger, men den er også mættet med oplysninger, at den med sin informationsmængdes egen logik lægger op til de ændringer, der uundgåeligt må ske ikke blot i dansk men også i europæisk politik. ...den er oplagt til at gå ind i debat-studiekreds, undervisnings- og andre mødesituationer.

Niels Munk Plum: Krigen og Freden.
40 kr. Fås ved henvendelse til

Nej til Atomvåben,
Dronningensgade 14, 1420 Kbh. K,
tlf. 01-548686
Artikelsamling.

Carl Scharnberg: 20 års kamp for fred.
72 s. Udgivet af Komm. S., Aalborg.
Artikler og taler gennem 20 år - fra atomkampagnen til Aalborg fredskonference.

Nedrustning på spil


Situationen

Over os hænger et atomkraftens Damoklessværd i den tyndest tænkelige tråd, der når som helst kan briste på grund af et teknisk uheld, fejlberegning eller sindssyge.
John. F. Kennedy

Side 11

Pressen skrev også...


Øst-protest mod a-våben.

I et interview med den vesttyske avis Frankfurter Rundschau kræver den rumænske stats- og partichef Nicolai Ceausescu både de allerede opstillede sovjetiske SS-20 raketter trukket tilbage og stop for NATO's planer om opstilling af mellemdistance-raketsystemerne, Pershing II og krydsermissilerne, fra slutningen af 1983. Ceausescu, hvis synspunkter ligger tæt på de mange fredsdemonstrationer i Bonn, London, Paris og Bruxelles den seneste tid, mener, at både regeringer og befolkningerne i Europa nu 'endelig må indstille rustningskapløbet' og enes om internationalt kontrollerede afrustningsforanstaltninger. Rent konkret går Rumænien ind for en konference om tillid og sikkerhed i Europa. Ceaucescu mener, at Europa må betragtes som en helhed på tværs af militærbloldce og neutrale stater. Pol.27.10.

Afviger

- Vi har en fredsforstyrrer iblandt os!

Bo Bojesen, Politiken, 4/12 78: Rumænien nægter at øge sit økonomiske bidrag til oprustning inden for Østblokalliancen.


Charmeoffensiv for bomber.

Den britiske regering har planlagt et charmefremstød for at få befolkningen til at elske a-bomben. Årsagen er den omsiggribende modstand mod dette våben. De har derfor besluttet at trykke pamfletter, hvori der advares mod at opgive a-våbnene. Labours ideer om ensidig atomnedrustning vil regeringen forklare som galmandsværk.

Tryksagerne skal uddeles i tusindvis, og konservative sigter ikke alene på Græsrødderne i form af skolebørnene, de vil også gøre elsk-bomben til en vigtig del af den næste valgkamp. Pol. 6.10.

Side 12

Meddelelser


Fonden er flyttet.

Fonden Kvinder for Fred har netop holdt flyttedag. Fra 1. november 81 holder vi ikke mere til i Rømersgade 15, kælderen, men i
Holbergsgade 154
1057 København K.

Der vil fortsat kun være levering efter skriftlig bestilling, og systemet er fortsat en kommisionsordning, så l kan tage også større partier hjem og sælge og afregne efterhånden. Girokort vedlægges leveringerne, så der ikke sendes penge eller cheks på forhånd.

Postkortene fås for tiden udelukkende i den oprindelige udgave med sort due. Den blå folder bliver genoptrykt med fondens adresseændring og endelig er det værd at fortælle, at vi har et ret stort lager af Lone Kellermann-pladen til 20 kr. Det viste sig, da vi flyttede. Kasse efter kasse!

Vi pakker normalt en gang om ugen, og det er vigtigt, at bestillingerne sendes til fonden og ikke til Dronningade-adressen eftersom det kun giver ekstra besvær og forsinkelse.

Kærlig hilsen Else Sander og Vibeke Aagaarcl.


Fredspris.

Som påskønnelse for arbejdet i forbindelse med "Nordisk Fredskonference" i maj 81 modtog Arbejdernes Fællesorganisation i Aalborg d. 24. 10. årets fredspris fra Aldrig mere Krig". Der var dagen igennem smuk omtale af begivenheden i lokalradioens udsendelser. Prisen vestod af 5 eksemplarer af Jan. Øbergs bog "Myter om vor sisikkerhed"

Redaktionschef Ole Sippel fra DR har som svar på vores forespørgsel om den svenske TVudsendelse "Er freden forfatningsfjendtlig" kunne komme i dansk TV skrevet, at programmet ikke har kunnet anberales til udsendelse i dansk TV.
Kvinder for Fred, Aalborg.


Fredsgrupper søger fredsgrupper.

Hvis jeres lokale fredsgruppe ønsker at korrespondere med en engelsk lokal fredsgruppe, kontakt da:

Bertrand Russel Peace Foundation,
Bertrand Russel House,
Gamble street,
Nottingham NG 7 4 ET,
England,

som så vil give jeres adresse videre til interesserede lokalgrupper.
Oplysning fra END's Fredskampagne brev nr. 3.


Vi vil til alle, der har brug for bus, på det varmeste anbefale:

Per Bech,
Gl. Landevej 491,
Spørring, 3280 Trige (v. Randers),
06-989515

- vores ven og hjælper på Paris- og Bonn-turen.

Gertrud Hoffmann
Kvinder for Fred, Vojens

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1981

Til næste nummer af Køkkenrullen