Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 4, 1982

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 4, 1982, forside

Side 3

Velkommen!

Knopskydningen er i fuld gang. Vi er nu 43 køkkengrupper, godt fordelt over hele landet. Vi hilser de nye grupper velkommen og ønsker jer god arbejdslyst. Da vi jo er en bred bevægelse har vi mange handlingsmuligheder. Brug fantasien!

Landsmøde

Desværre måtte vi aflyse det planlagte landsmøde i juni. Tre dage før mødet var kun 16 tilmeldt og da de 16 repræsenterede meget få byer, besluttede vi at udsætte landsmødet til efteråret. Vi regner med at folk ikke er helt så fortravlede på det tidspunkt. Der er kommet en del reaktioner på aflysningen. Ængstelse for om Kv.f.f. var ved at sygne hen m.m.

Vor opfattelse er den helt modsatte, - man har simpelt hen haft alt for meget i gang. Det viser meldinger alle steder fra.

Når man går ind i fredsarbejdet bliver det ret hurtigt nødvendigt at prioritere fordi, der er så mange forskellige opgaver.

Vi opfordrer jer derfor nu til at prioritere landsmødet højt sæt kryds i kalenderen ved d. 25.-26. september. Denne gang vil vi arrangere det meget nær Århus, så det bliver enklere med transporten - også for jer fra Sjælland.

Nærmere oplysning ang. sted-tid-indhold vil blive sendt ud til alle grupper.

Djurslandsgruppen.

Nordisk Fredsmarch 82

Forberedelserne er i fuld gang.

Heldigvis kan mange få lejlighed til at sende ønsket om fred med til Moskva gennem silkebåndene. Vi regner med at salget går fint overalt. og så ønsker vi endnu engang de nordiske kvinder tillykke med et enestående initiativ, og håber at dette års fredsmarch vil få lige så stor betydning for fredsbevægelsernes voksende styrke, som marchen til Paris sidste år. Der er ingen tvivl om, at uden den havde vi ikke haft de kæmpedemonstrationer i alle Europas storbyer i efteråret 81.

Og uden Europas store fredsbevægelser var der ikke blevet de kæmpedemonstrationer i U.S.A.- i New York 4 mill.

Lad os ønske hinanden tillykke med de resultater, der allerede er nået, og glæde os til Moskvaturen og dens virkninger, måske var det en idé, at opfordre de danske medier til at dække begivenheden som den fortjener.

GOD TUR

Side 4

Brev fra Aalborg.

Nu skal I høre en opbyggelig historie:

Påskernarchen 4. april, som alene i Ålborg samlede 8-10 tusinde mennesker blev af radio og TV-avisen dækket med absolut ingen omtale. Vi arrangerede naturligvis en telefonstorm som vistnok foranledigede en kort omtale i den sene TV-avis.

Fredsbevægelserne i Ålborg sendte protestskrivelse til generaldirektør Laurits Bindsløv. Denne blev besvaret af Hans Morten Rubin, som påpegede at selvom fredsdemonstrationer efterhånden var en tilbagevendende begivenhed, skulle de naturligvis ikke prioriteres højere end andet af den grund. Fredsbevægelserne sendte en ny protest til generaldirektøren (vi har fået oplyst, at hvis man sender breve til radiorådet, skal det stiles til generaldirektøren, fordi der så automatisk kommer kopier til alle medlemmer) hvor vi skrev at vi ikke kunne anerkende den argumentation, eftersom krig og vold også er tilbagevendende begivenheder, men sådanne ting dækkes i stort omfang. Svaret fra generaldirektøren var naturligvis, at der ikke var grund til kritik. Vi forventede vel heller ikke andet.

Dækningen af fredsmødet i Gøteborg, hvor der som bekendt kom 100.000 var følgende: Timenyhederne kl. 18 - det blev oplyst, at der havde været 20.000 mennesker. Ikke eet ord i den store radioavis kl. 18.30 - ikke eet ord eller billede i TV-avisen. Klokken 20 lørdag aften, hvor ikke en kæft hører timenyheder kom det rigtige tal på 100.000.

Samtlige andre nordiske lande havde direkte TV-rapporter.

Ålborg-gruppen synes efterhånden den manglende dækning ligner det omvendte af forfølgelse, og vi havde meget håbet på landsmødet at få sat en massiv kampagne igang mod Danmarks Radio - og dagbladene i hele landet, især de mest konservative, hvis læsere har mest brug for oplysninger. Det er jo helt ligegyldigt om man selv ser dem, hvis man ikke gider ofre penge på avisen.

Vil alle landets køkkengrupper ikke nok gå ind for sagen, det er vigtigt.

Det andet projekt vi havde håbet at få i gang på landsmødet var et brev fra Kv.f.f. til alle biskopper. Via Berit Ås har vi fået tilsendt pjecen "Kirken og Freden", som indeholder de norske bispers udtalelse i foråret 1982 og som også beskriver et handlingsprogram. Det kunne have været fint med mange underskrifter fra Kv.f.f. landsmødet, men nu sender vi altså brevene selv. Desværre er der knap nok pjecer til alle køkkengrupper, derfor ville vi have delt ud til dem, som var interesserede, men måske sender vi så langt de rækker.

Janne Houmann havde bedt os tage et brev med på landsmødet fra næstformanden i pen Sovjettiske Kvindekomite Xenia Prokunikova. Det er et indirekte svar fra statschef L. Bresjnev i anledning af vores henvendelse til ham. Det er helt spændende at vide, at det er nået frem. Reagan har vi ikke fået svar· fra.

Jeg synes personligt, at det er en kæmpeskuffelse, at landsmødet ikke blev til noget (selvom jeg ikke kunne være med p.gr.a. bryllup i familien) jeg var så langt nede, at jeg var ved at tro at Kv.f.f. er en hendøende forsamling, men det passer ikke vel? Når medierne nu begynder at sende fred i stedet for uendeligt om krig, vil jeg igen tro på bevægeisens styrke.

De fredeligste hilsner
Kv.f.f. i Ålborg
Birgit Horn.

Side 5

Godt initiativ.

Kvinder for fred på Langeland har fået lavet en smuk plakat i fine pastelfarver. Den koster 30 kr. og kan bestilles hos ingrid stade. Er der andre, der har mod på en fornyelse af vort materiale?

Forandring fryder.

Undervisning

Fra Amtscentralen for undervisningsmidler i Skive,
Kastanievænget 5,
7800 Skive (07)523355
fås gratis materialeliste "Fred og krig med kernevåben og raketter" til udvælgelse af undervisningsmidler.

Efterlysning

Socialdemokratiske medlemmer af "Kvinder for fred" eller andre fredsgrupper der også vil tilsluttes SAM: Socialdemokrater mod Atomvåben og militarisme. Oplysninger ved Gertrud Hoffmann,
Ørstedvej16,
8560 Sommersted,
tlf. 04-552544.

SOMMER-FREDSLEJR

i Lapeenranta, Finland 29. juli - 1. august 1982

Tema: Norden som atomvåbenfri zone nu!

Emner:

  • kristnes ansvar for freden
  • freden og solidariteten med de nationale befrielsesbevægelser i den tredje verden
  • freden og militærnægterbevægelsen
  • freden og alternative livsformer
  • skolerne og fredsbevægelsen
  • kvindernes ansvar for freden

Udover disse spændende diskussioner bliver der arrangeret sportskampe, gadehappenings, demonstration, karnevalsoptog gennem byen, rockkoncert samt fællesnordisk afslutningsarrangement med kulturprogrammer fra de enkelte lande.

Indkvartering på 5 skoler eller i eget telt. Mad fra skolekøkken. Nærmere oplysninger hos: Finn Grønmar, Samarb.komiteen, tlf. 01-139314

Side 6-7

Kultur for fred

Krig er foragt for liv
Fred er at skabe.

Under denne overskrift og dette motto opførtes en kæmpe gade teaterforestilling om fred i 20 af Danmarks største byer 4. juni. Denne enestående begivenhed, at det samme fredsstykke blev spillet så mange steder på samme dag var tredie fase i et fredsprojekt som Århus teater Akademi i samarbejde med Fredsbevægelsen i Århus startede i marts måned.

I fase: i fredsprojektet var det fredsteaterkursus Århus Teater Akademi arrangerede med det svenske teaterkollektiv Jordcirkus fra 15. - 26. marts, hvor der deltog 50 mennesker fra freds- og teatergrupper, højskoler m.v. ialt fra 20 forskellige byer i Danmark.

- Sammen med elever fra Århus Teater Akademi udgjorde gruppen 80 personer. - Hensigten var at indøve et gadeteaterstykke om Fred, som disse folk skulle tage hjem til deres egn eller by og iscenesætte efter kursusforløbet.

II fase af Fredsprojektet, var den Freds Weekend, den 26., 27. og 28. marts, hvor kurset sluttede og den kæmpemæssige gadeteaterforestilling blev vist i Århus.

Samtidig var weekenden fyldt med kulturaktiviteter for Fred: International teateraften for Fred, musikaften, arbejdende kunstmalere på Rådhuspladsen, Fredsgudtjeneste med kirkespil m.v., ialt 14 forskellige arrangementer. Weekenden og Gadeteatret blev en fantastisk succes.

III fase Fredspillet afspillet over hele landet, 4. juni.kl. 1600. Samtidig arrangerede freds teatergrupperne sammen med fredsgrupper i deres egne byer andre kulturaktiviteter med temaet fred.

De kultur-for-fred-aktiviteter, der blev sat i gang omkring det projekt blev afsluttet 4. juni.

Hundredevis af mennesker blev sat i gang omkring arbejdet for fred i verden. Og hundredevis af mennesker er allerede i gang med nye opgaver.

Den 12.6. samledes repræsentanter fra de forskellige fredsteatergrupper i Århus til evaluering af projektet og en snak om fremtidige planer.

Digtere, skuespillere og malere er også inddraget i projektet Kultur for fred.

Foreløbig har vi en adresseliste med kontaktpersoner overalt i Danmark.

Vi mener at "Kultur for fred" vil skabe et bredere perspektiv i fredsarbejdet og håber det vil smitte af på de lokale fredsgruppers arbejde overalt i landet.

Kæmpestabler af avishdklip fra alle mulige små lokale aviser - viser at det har fået en meget positiv modtagelse selv i de mindste byer.

Vi, der har deltaget i hele projektets forløb er meget optimistiske med de ringe der her er spredt i vandet - og opfordrer jer til at være opmærksomme på og gøre brug af Kultur-for-fred-aktivister i jeres lokale område.

Side 7

Rapport fra en køkkengruppe

Da vi startede Kvinder for Fred på Norddjursland var vi fire kvinder der satte os sammen og anede ikke hvad vi sku stille op med hinanden i den sammenhæng. Det blev mest til småpludder. Der kom hurtig flere til og vi anede stadig ikke hvordan vi sku gribe tingene an, men vi havde en klar fornemmelse af at det var vigtigt det vi prøvede af sætte igang. Så vi fortsatte med at mødes og gav os til at læse alle de artikler som ellers plejede at springe over fordi de mange gange er så uhyggelige at man får mave pine af at læse dem. Vi læste også bøger om krigens væsen som også er uhyggelige og mange gange tørre, men det gjorde jo at indsigten blev større og vi følte endnu stærkere at vi måtte gøre noget.

På et tidspunkt følte vi at vi måtte ud og i kontakt med folk, så vi arrangerede et par offentlige møder påvores lokale bibliotek med foredrag, film, lysbilleder og debat. Vi var ret nervøse, for ingen af os havde større erfaring i offentlig fremtræden. Fremmødet var ikke særligt stort men vi klarede vores del godt, og vi fik lidt mere mod på at fremstå med vores meninger. Undervejs var der kommet endnu flere kvinder til og vi var efterhånden mange.

Det er en god følelse at være mange og vi fik en masse gåpå mod og lyst til at der sku ske noget. Vi gav os til at lege med tanken om at lave teater, ingen af os havde prøvet før men det lykkedes os at bilde hinanden ind at vi da sagtens ku finde ud af det, og det ku vi. Den 8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag drog vi til Århus med et lille stykke og spillede det på rådhuspladsen, vi gentog det til Påskemarshen.

Det var ikke noget særligt, syntes vi selv, og ikke specielt godt spillet men vi fik en masse god respons på det, og det gav os for al vor lyst til at gøre kampen farverig og "glad". Her i foråret afholdt Jordcirkus fra Sverige et 14 dages teater kursus for repræsentanter for fredsgrupper i Danmark. To af vores piger tog af sted, og de kom hjem sprudlende af inspiration, nu sku vi igang. Men ingen af os havde nok regnet med at det ville blive så stort og godt som det blev. Vi besluttede at prøve at samle en gruppe som vi gav navnet "Djurslands fredsteater" og den kunne bestå af både kvinder og mænd.

Det blev til ca. 70 mennesker og vi har nu spillet vores stykke 2 gange, i Randers og i Grenå. Det har været en fantastisk oplevelse på flere måder

Dels er det godt at opleve at der er så mange mennesker der har lyst til at arbejde for fred også her hvor vi lever også at det ikke bare er forbigående. Der har været en meget høj diciplin under hele træningen. Og dels er det en stor oplevelse at arbejde så tæt sammen med så mange mennesker om en ting man tror på. Det er også godt at vide at vi faktisk kan. Bare vi tror på det. Det var meget få af os der havde prøvet at lave teater før. Det er meningen at vi allesammen vil fortsætte og meget gerne fler til. Vi har nedsat en gruppe som vil tage sig af planlægningen af næste skridt på vejen. Det kan lade sig gøre og det er ikke så svært som jeg ihvertfald troede. så frisk mod gå bare i gang. Held og lykke hvis nogen får lyst.

Jena Norddjursland.

Side 8-9

"Brugsanvisning"

På de øverste frie linier i deklarationen anføres ejendommens matr.nr. med angivelse af ejerlav og sogn (dog uden at ordet "sogn" anføres) f.ex. således:

7 m Lille Røttinge by, Snesere og i de gamle købsteder,hvor der ikke er sognebetegnelser således: 28a Præstø bygrunde

17 z Vordingborg markjorder.

Deklarationen dateres og underskrives af dem, der er i tingbogen er anført som ejer (altså dem, der er anført på skødet) f.ex.således:

7 m: Adam Olsen

Deklarationen kan omfatte et ubegrænset antal lodsejere, men ejendommene skal høre under samme jurisdiktion (dommerkontor).

Lodsejere i Fladså og Præstø kommuner kan anføres på samme deklaration, thi de hører under samme dommerkontor, medens lodsejere i Vordingborg, Langebæk og Møn hører under dommerkontoret i Vordingborg.

Deklarationen sendes til den pågældende kommune, således:

"Medfølgende deklaration bedes venligst påtegnet i medfør af kommuneplanlovens § 36 og tilbagesendt til mig".

Når deklarationen kommer tilbage fra kommunen laves der en nøjagtig afskrift eller fotokopi på særligt papir (justitsministeriets genpartspapir, formular D),som fås hos boghandleren. Som anmelder på deklarationen anføres navn og adresse på den, der indleverer deklarationen til tinglysning, og som skal have den tilbagesendt efter endt tinglysning, som godt kan vare 2-4 uger.

Herefter sendes deklarationen genpart og kr. 25,- til det pågældende dommerkontor med anmodning om tinglysning.

Deklaration:

Undertegnede ejere af matr.nr.

..........................................................

..........................................................

erklærer herved med virkning for os og efterfølgende ejere, at der på de nævnte ejendomme ingensinde må anbringes eller opbevares (deponeres ) atomvåben således at ejendommenene i enhver henseende bliver at betragte som atomvåbenfri områder.

Denne deklaration begæres tinglyst på ovennævnte matr.nr.

Påtaleberettiget for den enkelte ejendom er den til enhver tid værende ejer af ejendommen.

Med hensyn til pante hæftelser og servitutter henvises til ejendommens blade i tingbogen.

........., den.................

Som ejer af matr.nr.: .

............:.....................

............:.....................

Vil du have kendskab til indholdet i foreslagene om atomvåbenfri zoner!

Læs piecen:

Rids over forslag om atomvåbenfri zoner - specielt i Norden - samt de nodiske landes og stormagternes holdning til forslaget.

Udarbejdet af Ditte Scharnberg.

Side 9

Atomvåbenfri kommuner

Skal din kommune
være atomvåbenfri?

Kravene om atomvåbenfri områder breder sig som ringe i vandet.

I England har over 100 byråd vedtaget, at deres kommuner skal være atomvåbenfri, og herhjemme var byrådet i NykøbingFalster ,Kommune den første til at erklære deres kommune for atomvåbenfri. Alle 8 kommunalbestyrelser i Wales har erklæret Wales for atomvåbenfrit område.

I Vojens kommune har Gertrud Hoffmann og enkelte andre i Ørsted på deres matrikelnumre fået tinglyst en deklaration om atomvåbenfrit område.

Gertrud Hoffmann har formidlet materiale,der kan bruges til underskriftsindsamlinger til en .lang række andre kommuner,og også en lang række private og foreninger er i gang.

Meningen med aktionen er først og fremmest at skabe debat i kommunerne, og for det andet at vise politikerne, at vi anser det for væsentligt, at der på topplan arbejdes seriøst for at oprette traktatfæstede atomvåbenfri zoner.


Ih, hvor den er fed
at vi har Kvinder for Fred
men nu er generalen vred
for at tænke sig dog et skred
når befolkningen så stor og så bred
nu atter står til at red

Generalen han er sur
kigger på sit ur
han tror at raketter dur
og ligger bag freden på lur
han har tænkt sig at gi krigen en tur
at fange os i Avåbnets skur.

Men nej Hr. General
nu har vi vor central
den krig er en ren spiral
ej mere vi vil være neutral
for os er du færdig med at gøre fortræd
med særlig hilsen: Kvinder for Fred.

Fra en hemmelig beundrer.

Side 10

Opfordring

I Slutdokumentet fra FNs 10. ekstraordinære generalforsamling vedr. nedrustning står i artikel 105: .

"Medlemsstaterne bør tilskyndes til at sikre en bedre strøm af oplysninger med henblik på nedrustningens forskellige aspekter for at undgå udbredelsen af falske og tendentiøse oplysninger vedrørende rustningerne, samt til at koncentrere sig om faren for optrapning af rustningskapløbet og nødvendigheden af almindelig og fuldstændig nedrustning under effektiv international kontrol."

Vi synes, at det var en ide at skrive til udenrigsministeren og bede ham sørge for at Danmark lever op til ordlyden i denne artikel.

Det kan se ud som om Danmark "lever op" til denne hensigtserklæring ved at bevilge 7 mio. kr. til Forsvarets oplysnings og velfærdstjeneste. Iflg. sagens natur må oplysninger fra denne kant blive tendentiøse; og vi mener, at Danmark kun kan leve op til artikel 105 ved at der bevilges et beløb til uvildig freds- og konfliktforskning - eller, som et minimum, at der afsættes et beløb til oplysninger fra institutioner eller personer, der ikke i samme grad er part i sagen.

Det må være en opgave for udenrigsministeren at få bragt en smule ligevægt i stand på dette punkt.

Vi opfordrer jer også til at skrive til undervisningsministeren og bede hende gøre sit til at vi lever op til artikel 106 med særligt henblik på nedrustningsugen 24. 31.10. Flere gjorde det sidste år men ministeren afviste under hensyn til det sene tidspunkt, så vi skal nok i gang nu.

PS: Det er stadig vigtigt, at mange henvender sig til
Udenrigsministeriet, nedrustningssekretariatet,
Asiatisk plads 2,
1448 København K.
og beder om eksemplarer af Slutdokumentet. I Køkkenrullen nr. 8 stod, at det nye oplag var på 30000 Det kan da umuligt være nokl

Venlig hilsen Gladsaxe-gruppen.

Roser for Fred

Sidste år på Hiroshimadagen den 6.8. havde "Kvinder for Fred" et arrangement - en stilfærdig algang fra Rådhuspladsen til kommunens massegrav, som vi telefonisk havde fået udpeget af kirkegårdsinspektøren.

Også i år agter vi - i lighed med " hvad "Kvinder for Fred" gør mange andre steder i landet - at gennemføre et tilsvarende arrangement for at markere nødvendigheden af afskaffelse af atomvåbnene. Vi kunne tænke os på det udpegede areal til massegrav - for den symbolske virknings skyld - at plante en fredsrose.

Vi har derfor ansøgt Byrådet om tilladelse til dette og beder om i denne forbindelse at få udpeget det sted, hvor rosen kan plantes.

Inger Bjørn Andersen
Gladsaxe.

Side 11

Hvem er det egentlig, der
træffer beslutning om, at
mennesker, der aktivt
arbejder for nedrustning
og fred, skal anses for
at være mistækelige?

digt af
Carl Scahrnberg

Vidste I, at vi i Jyllandsposten er blevet beskyldt for at være en kommunistisk dæk-organisation?!?!

Der har været forskellige reaktioner fra vores børn p.g.a. vores engagement i Kvinder for Fred. De smås bevidsthed om krig er unægtelig noget anderledes end vores.

Uffe 5 år:

"Hvorfor er du så bange for krig mor?"

"Jeg har ikke set nogen krigere uden for Tustrup".

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1982

Til næste nummer af Køkkenrullen