Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 2, 1983

Side 3

HVAD FORVENTER I AF OS?

Tak for de mange svar på Den Blå Køkkengruppes spørgsmål. Svarene afslører, at de fleste køkkengrupper er enige om, hvad Den Blå står for, og hvor "lidt" man kan forvente af den. I de ca. 20 svar, vi fik, er det et gennemgående ønske, at den Den Blå fast har en side i Køkkenrullen med oplysninger om 1) indholdet af den daglige post, 2) om relationer/møder/arrangementer i udlandet. Det vil vi da også gerne give, men for en ordens skyld skal det nævnes, at alt, hvad poståbnerne har fået, som overhovedet er af lnteresse, er bragt i Køkkenrullen, men altså rundt omkring i bladet og blandet med, hvad redaktionen ellers selv har syntes, var vigtigt. Og egentlig synes vi selv, at det er en god form. Dels optræder vi så ikke som "autoriteter" med egne meddelelser, men indgår på lige fod med jer andre, dels giver det den enkelte redaktionsgruppe frie hænder til at disponere stoffet, hvad jo også er ideen bag "Rullen".

Man er også enige i, at den organisationsform, vi har valgt, er den rigtige. Den Blå står kun for de tre kendte paroler, og hver enket køkkengruppe bestemmer iøvrigt selv, hvad de vil tage initiativ til, deltage i, skrive under på og stå for.

Derimod udtrykker nogle, at de gerne vil have, at Den Blå koordinerer arbejdet grupperne imellem. Og det er et ønske, som vi dels hverken kan eller vil opfylde med den struktur vi har (vi har heller ikke sekretariatskapacitet til det) dels mener er opfyldt med, at Køkkenrullen eksisterer. Det er der informationerne kan spredes: referater af møder, gode ideer etc.

Hvad udlandsstoffet/-relationerne angår er det naturligvis et problem, at det næsten altid er Bodil Graae og Janne Houman, der "hænger på det" - deres fritid (og pengepung) er mere end rigeligt optaget af det - og alt, hvad de deltager i, refereres også i Køkkenrullen. Min egen og de fleste køkkenrguppers reaktion er taknemmelighed over, at det er i gode hænder, at Den Blå er blevet større, så nogle flere kan aflaste dem, og at Køkkenrullen bringer alle informationer.

Det ser ud til, at enkelte køkkengrupper tror, at den daglige post er enorm og sprængfuld af spændende ting - og at poståbnergruppen bør udvides. Rita Knudsen og jeg, som nu har været poståbnere et halvt års tid, synes, at posten indeholder mange gode og varme breve om køkkengruppernes aktiviteter (bl.a. referater af møder og større arrangementer), og alt af interesse sendes, som sagt, til Rullen. Postmængden er ikke overvældende, vi cencurerer ikke, og vi synes, at en udvidelse af gruppen først rigtigt vil gøre arbejdet uoverskueligt - alene det at få samlet gruppen....

Tak til jer alle sammen for brevene.

Jette Drastrup


Vesterbro
Amager
Gladsaxe
Virum
Rødovre
Skals
Nibe
Frederikshavn
Vordingborg
Aalborg
Ballerup
Rødding
Gram
Vojens
Måløv
Ølstykke

har svaret Den Blå

Side 4

Inger Bjørn Andersen i Bagsværd har læst bogen: "I menneskeæderens hus", hvorfra vi har hentet nedenstående:

Og hvordan ser menneskeæderen
egentlig ud?

På et foto fra koncernen Rheinmetall
tæller jeg fem væsener og syv projektiler
væsenerne er klædt i jakkesæt hvid skjorte og slips
deraf slutter jeg at det er mænd
deres hårvækst varierer mellem fyldig tynd og sparsom
deraf slutter jeg at de er fra knap fyrre til et par og halvtreds

Alle på nær een har blottet fortænderne i overmunden
deraf slutter jeg at de har gjort en god forretning
alle holder med højre hånd eller med begge hænder
inderligt stolt eller kammeratligt fast på de våben de har produceret
deraf slutter jeg at de elsker våben
af den inderligt stolte eller kammeratlige bevægelse slutter jeg videre

at de gerne ville have en bombeagtig penis
alle disse repræsentanter for våbenkoncernen
(med undtagelse af den ikke smilende der fjoget holder munden åben)
virker dymanisk nøjagtige og beslutsomme på mig
deraf slutter jeg jeg at de vil kormme til at styre min tyske skæbne
som allerede to gange i dette århundrede
såfremt vi ikke uskadeliggør dem


I menneskeæderens hus

Født i gassens tid
kom jeg senere ind i menneskeæderens hus
hans kone den smukke buttede
modtog mig omsorgsfuldt
og gav mig rigeligt at spise
gemte mig for ham
når han kom hjem

Jeg lever ikke sa dårligt nu
i menneskeæderens hus
om dagen går han omkring i landet
for at stationere raketter
for at hærge landevejene
og for at træne de unge mænd
til dobbelt indsats ude og hjemme

menneskeæderen viser dem
det berømte første slag
bestemt for den fjerne fjende
han har planer med hunde og gas forstår sig
bestemt for landets egne borgere
som kraftigt bestrålet endnu ikke er helt stiIie

jeg personligt løber frit omkring om dagen
i menneskeæderens hus
spøger med hans kone og forestiller mig ikke noget særlig

kun om aftenen når han kommer hjem
snuser omkring og leder efter mig
sitrer jeg af angst i min lille bombesikre kasse

så får jeg drømme
om afrevne lemmer
og om gullige børn, der er sultet ihjel
så hader jeg far og mor
der fødte mig hertil

Dorothee Sölle: "I menneskeædernes hus"
- pris 70 kr. F. K. Tryk,
postboks 2616
8200 Århus N.

Side 5

Afghanistan / El Salvador

De to lande har flere fældes træk.

Deres regeringer er støttet af supermagter, - hver sin. Guerillastyrker kæmper mod dels en besættelsesmagt - Sovjet, og i El Salvador mod regeringstropper og paramilitære korps.

Der har længe været El Salvadorkomiteer over hele landet, men efter 3 års besættelse endnu ingen støttekomiteer for Afghanistan.

Der har siden 3-års besættelsesdagen 27. dec. været skrevet en hel del i Information om netop Afghanistan. Da Information formodentlig ikke er daglig avis for alle Kvinder for Fred, vil jeg for forståelsens skyld citere fra Informations leder 30.12.82, hvor VS. bl.a. skriver:

"De virkelige ofre for kampen mellem besættelsesmagter og guerillastyrker glemmes ofte. Den Afghanske (El Salvadoranske) civilbefolkning i landsbyerne lider under terrorbombninger, tortur og nedslagtninger af både mennesker og kvæg.....en fransk læge, der har arbejdet i Afghanistan skriver til Le Monde 28.12: Samtidig med krigens direkte ødelæggelse af eksistensgrundlaget for civilbefolkningen sker der en hastig forarmning, da priserne på de resterende fødevarer stiger voldsomt, hvilket bevirker, at landskabet ofte prydes af børn, der ligger døde af sult og kulde i sneen!" Lederen slutter med en appel til raketmodstandere, der bør lade Andropov forstå, at afspænding også har noget at gøre med børn i Afghanistans sne. Og de bør hindre, at 1983 bliver et år, hvor demokratiske kræfter vier al deres tid til kampen mod udstationering af de amerikanske raketter i Europa.

Andetsteds i Information står en notits:"hvad sker der i 1983?" Og så er der formuleret 13 spørgsmål. Et af disse lyder: Vil der på den danske venstrefløj være dannet en støttekomite for et frit Afghanistan?"

Måske er der grupper inden for Kvinder for Fred, der føler sig i stand til at klare en sådan opgave. - Jeg har ikke tilfældigt begyndt mit indlæg med at sammenligne Afghanistan/ El Salvador.

Det kunne måske være en god ide, at arbejde mod et øst-støttet og et vest-stettet regime samtidigt. Efter den model, man med så stort held benytter i Amnesty International.

Det ville være et forsøg på at leve op til den opfordring, den Blå køkkengruppe udsendte i sit allerførste brev til de kommende grupper: "Det er vigtigt at fastholde bevægeisens tværpolitiske og internationale sigte." Også Eva Nordland har det med i en kronik i Information 20.4.82, hvor hun slutter af med en opremsning af vore krav i 1980-årene, endda det, hun nævner først:

"I 80'ernes verden ser vi, at de to supermakter prøver å dominere områder utenfor sine grenser, også områder i andre deler af verden. Vi motsetter oss slike forsøk overalt, hvor det sker, i vår egne land, i Afghanistan, i Vietnam, i El Salvador."

Om du selv går ud og slår ihjel, (Sovjet har 100.000 soldater i Afghanistan) eller du giver din næste våben i hånd og vejledning i, hvordan han skal bruge det (Amerika har gennem de sidste 2 år ydet styret i El Salvador bistand for 482 mill. dollars, og der er for øjeblikket 55 amerikanske militære rådgivere i landet)..... ja, begge dele er for mig at se lige forkastelige.

Måske kan den amerikanske måde se lidt "pænere" ud i nogens øjne, - ikke i mine.

Bodil Honoré fra Århusgruppen

Side 6

Dueposten

Køkkengrupper landet rundt ønsker en fast rubrik om posten. Derfor denne spalte, som for fremtiden kommer i hvert nummer.

Hvad er det, der kommer i posten?

Især materiale fra andre fredsbevægelser i ind- og udland, opfordringer til at deltage i møder, demonstrationer, andre aktiviteter. Tit og ofte er samme forsendelse sendt til flere køkkengrupper, som derfor er orienterede før, Den Blå får sendt videre til Køkkenrullens redaktion. Desværre kommer meget så sent, at det er umuligt at få det ud gennem rullen inden dagen for aktiviteten, men så prøver vi at lende videre til andre køkkengrupper.

I posten er der også henvendelser om materiale, og det sender vi så.

Ind imellem er der breve, der kræver omgående reaktion. Et eksempel var opfordringen til at deltage i møde i Moskva ( se Jannes referat et andet var en opfordring til at deltage i møde i Finland ( se notits herom) Og hvad har der så været i posten i den seneste tid ? Det meste var meddelelser om mødeaktiviteter, se herom i "Aktivitetskalenderen.

Desuden: Henvendelse om nedsat pris for Køkkenrullen ( se herom andet sted )

Køkkengruppers referater om aktiviteter

Debatmateriale fra Århus om byen som atomvåbenfrit område ( bringes i næste Køkkenrulle sammen med andet om atomvåbenfrie områder )

Nødråb fra Sverige om kvinderne på Greenham Common ( se notits herom)

Opfordring fra kvinder i Italien til at deltage i 3-dages møde i Comiso, Sicilien, omkring 8. marts.

Og så var der mange varme nytårshilsner både her fra landet og fra udlandet. Tak for dem, vi håber, at I også fik varme hilsner fra jeres kontakter.

Til slut en tilståelse. Der kommer bunker af materialer, som intet har med fredssagen at gøre. Af pladshensyn må vi kassere det!!

Rita Knudsen


NYT FRA FÆRØERNE!

Marianna Debes Dahl, som deltog i Fredsmarch 1983 har udgivet sine dagbogsnoter fra turen under titlen "lad altid solen skinne". Bogen er på Færøsk.


Fredssangbog

Vi, - fredsgrupper i Albertslund og Smørum - er i gang med at lave en fredssangbog, der skal udkomme inden sommerferien.

Vi regner med, at fredssangbogen vil komme til at indeholde 50-100 fredssange, gamle og nye, med tekst, noder og becifringer.

Vi vil meget gerne høre fra personer og fredsgrupper, der har noget materiale, som bør være med i en sådan fredssangbog, eller som på anden måde kan bidrage til, at resultatet bliver godt.

Skriv eller ring hurtigst muligt til :

Fredssangbogen
Æblevangen 41
2760 Måløv
TIL: (02) 66 02 41 (Grethe)


Ang. "vægtæppet"

Kvinder for Freds vægtæppe befinder sig i øjeblikket hos Ølstykke-gruppen, hvorfra det kan lånes. Ring til Jette Mozer 02 17 72 15

Side 7

Godt forslag fra køkkengruppen i Rødding.

Den blå køkkengruppe modtog brev fra køkkengruppen i Rødding med opfordring til regeringens sikkerheds-og nedrustningspolitiske udvalg om fremstilling af oplysningsmateriale til befolkningen. Ideen blev fuldt ud bakket.op af Den Blå, som videresendte følgende: .

Ambassadør S.G.Melbin
Regeringens sikkerheds- og nedrustningspolitiske udvalg.

København, 31. januar 1983.

Kvinder for Fred anmoder regeringens sikkerheds- og nedrustningspolitiske udvalg overveje nedenstående forslag, som er stillet udfra de erfaringer vi i fredsbevægelsen har gjort angående behov for oplysningsmateriale i befolkningen. Men også ud fra den kendsgerning, at når det i regeringens undervisningsudvalg og i folketinget blev vedtaget at overflytte 2 mio. kr. fra F.O.V. til S.N.U., var intentionen, at der skulle fremstilles alternativt oplysningsmateriale.

Vi foreslår følgende:

1. En folkepjece. Der er behov for en pjece, der kan bringe nogle af de mange kendsgerninger omkring sikkerhedspolitik, som ikke fremgår af F.O.V.s materialer. Det kan fx være:

  1. fakta fra FNs slutdokument fra 1978
  2. udtalelser fra danske læger om muligheder for at overleve en atomkrig,
  3. økonomiske kendsgerninger ved omstilling fra militær til civil produktion
  4. oplysninger om alternative forsvars former
  5. "billeder" af en afmilitariseret verden.

Pjecen skrives i let tilgængeligt sprog og i samme lækre udførelse og redigering som vedlagte hæfte fra F.O.V.

Pjecen skal kunne sendes til skoler og biblioteker, og der skal være mulighed for rekvirering til husstandsomdeling.

2. Sipri-raporten: Vi finder det rimeligt, at Sipri-rapporten - i sin forkortede form - udsendes gratis, i lighed med F.O.V.s materialer.

3. Vi foreslår S.N.U. bestiller forskningsarbejde hos anerkendte fredsforskere. Vi mangler forskning om:

  1. alternativt forsvar. Kan et alternativt forsvar fungere indenfor NATO. Kan NATO aooeptere Danmark som forsøgsomrhde.
  2. Danmarks stilling i en krise/krigssituation.
  3. Muligheder for og konsekvenser af at trække de europæiske lande ud af de to supermagters gidselfavntag.

4. Vi ønsker fredsbevægelserne repræsenteret i S.N.U.

Med hensyn til punkt 1. udarbejder vi gerne mere konkrete forslag.

Med venlig hilsen

f. Kvinder for Fred

Bodil Graae

Side 8

Sommerseminar på Ålandsøerne - måske....

Sidst i november holdt Aagot Jung fra Finland, Inga-Brita Melin fra Sverige, Marie Larssan og Eva Nordland fra Norge og jeg et weekendmøde i Stockholm.

Vi var dem, der havde forhandlet sommerens fredsmarch i Moskva, og vi trængte meget til at ses, efter at oplevelsen var kommet lidt på afstand, og snakke om, hvad der hændte, om hvad der lykkedes og hvad, der gik galt.

Det var den ene årsag til at vi mødtes. (Vi betalte alle selv vores rejse).Den anden var, at der under marchen var opstået en ide om, at Kvinder for Fred i Norden skulle forsøge at arrangere et fredsseminar til sommer med deltagelse af kvinder både fra Sovjet og USA.

Vi skrev i fællesskab en ansøgning til Nordisk Råd om støtte til projektet (ca 7o.oookr) og betonede i ansøgningen, at Kvinder for Fred i Norden nu i tre år har vakt opmærksomhed over det meste af verden med underskriftsindsamlingen i 1980, fredsmarchen til Paris i 1981 og endelig sovjetmarchen i 1982.

Forudsat at vi får pengene, bliver seminaret på Ålandsøerne på sommeruniversitetet i Finstrøm ca 25 km fra Mariehamn i tre dage 8.-10. juni.

Kvinderne på Ålandsøerne tager sig af det praktiske arrangement.

Der kan kun indlogeres 60 menneskerpA skolen, men der vil sikkert blive mulighed for camping. Det er ikke meningen, at det skal være et stramt opbygget seminar, der skal være rigelig tid til spontanietet og samvær, men nogle indledere skal vi naturligvis have. Hvem vil I foreslå fra Danmark?

Det skulle gerne være en rigtig god een.

Janne Houman

Moskva

Jeg har også været 3 dage i Moskva.

Indbudt af den sovjetiske kvindekomite og fredskomiteen sammen med ca. 5o repræsentanter fra Canadas, USAs og Vesteuropas fredsbevægelser til et møde fredag-lørdag-søndag de sidste dage af januar. Hensigten med mødet var alene at bevare dialogen, stod der i invitationen.

Jeg havde selv lyst til at tage derover, og de andre i den blå køkkengruppe mente også, at det var rigtigt at benytte lejligheden til at vedligeholde kontakterne til både freds-og kvindekomiteen. Men stadigvæk er derjo ingen penge, (jeg er heller ikke sikker på, at det er til den slags møder vi skal bruge de sparsomme midler) så jeg søgte SNU om penge til billetten, og fik afslag. Altså betalte jeg selv igen, så nu er min rejsekasse også tom.

Der kom ikke 50 men 85 deltagere fra Vesten - fra Danmark: Lilli Gyldenkilde fra SF, Caspar Steffensen fra Alborg og Vera Ezban, Villum Hansen og Carl Raaschou fra Samarbejdskomiteen + deltagerne fra Sovjet. Ingen fra de andre østeuropæiske lande - så med så mange mennesker i salen var det svære betingelser for en egentlig dialog. De bedste samtaler synes jeg, er dem man får lejlighed til, når man lister udenfor. De russiske talere, som indledte både formiddags- og eftermiddagsmøderne var kompetente folk - højt placeret i hierakiet - historikere, videnskabsfolk, politikere, en general og Filaret, som er Mtropolitan i den russisk ortodoxe kirke.

Der var mange deltagere fra vestlige religiøse fredsbevægelser. Vi blev grundigt indført i de sovjetiske nedrustningsbestræbelser og den historiske baggrund for dem, og da det meste af det vel var kendt af alle, der var der, så synes jeg godt, man kunne have brugt tiden til nogle mere filosofiske overvejelser ang. pacifisme, militarisme osv.

En russisk film fra fredsmarchen i sommer blev også vist. Den var lidt patetisk, men ganske fair, selvom den naturligvis ikke kom ind på de divergenser, som prægede så meget af marchen.

Vi fik desuden lejlighed til at snakke med kvindekomiteen om Ålandarrangementet, som de fandt var en god ide.

PS. Jeg tror, at vi allesammen skal bombardere (der var den igen) SNU med ansøgninger om penge. De har dem.

Janne Houman

Side 9

European Nuclear Disarmament

END har udgivet nogle meget spændende publikationer, alle på engelsk.-

De fås ved henvendelse til

END,
227 Seven Sisters Road,
London N4 - England

"The New Hungarian Peace Movement"

En af hovedkræfterne bag den autonome ungarske fredsbevægelse, Ferenc Koszegi, beskriver væksten af fredsaktivist"celler" i skoler og universiteter.

Med introduktion af E.P. Thompson, beskriver denne publikation detaljeret ideerne bag og kampen for at undgå indblanding fra stat, officielle fredskomiteer og modstandere og forblive en bevægelse. Skriftet indeholder også Thompsons forelæsning i Budapest om normaliseringen af Europa.

"Comiso"

Som en del af militariseringen af NATOs sydlige flanke, er den lille Sicilianske by, Comiso truet af en krydsermissilbase i december 83, men over halvdelen af den voksne befolkning har erklæret sig mod basen!

Ben Thompson undersøger baggrunden i Italiensk politik og giver et førstehåndsindtryk af den Sicilianske kamp.

"Turkey"

Fængslingen af lederne i den tyrkiske fredsbevægelse er kun en del af militærregimets undertrykkelses-kampagne over for al opposition.

Representanter for END har været i Tyrkiet for at følge den langtrukne sag mod fredssammenslutningen, der får støtte fra fredsgrupper over hele Europa.

I denne udgivelse ser Mehmet Ali Dikerdem og John Mepham på den Tyrkiske fredsbevægeIses historie og arbejde og analyserer, hvorfor en stat, baseret på terror, vinder bifald i den vestlige verden.

"Moscow Independent Peace Group"

Danielle Grünberg, "Women's Peace Alliance" og Jean Stead, journalist for The Guardian var begge deltagere i fredsmarchen fra Stokholm til Minsk.

Som de eneste i marchen optog de kontakt med den uofficielle fredsgruppe i Moskva. Gruppen kalder sig for "Gruppen for etablerine af tillid mellem USA og USSR.

Bogen indeholder breve og dokumenter samt navne og beskrivelser af de skridt KGE (det hemmelige politi) har taget mod medlemmerne af gruppen. Endvidere avisartikler og -udklip om gruppen samt personlige indtryk fra marchen og mødet med 5 af fredsaktivisterne i Olga Medvedkovs lejliehed.

Gruppens formål, som blev sendt til regeringerne i USA og USSR, indeholder forslag til dannelsen af et handlingsprogram, hvis målsætning er at opbygge tillid mellem de to supermagter bl.a. gennem udvekslingsprogrammer for skolebørn, fælles tv-diskussioner åbning af fælles biblioteker og kulturcentre. Endvidere foreslår man etablering af internationale grupper af Videnskabsmænd/kvinder som skal forske i og analysere nedrustningsforslag.

Bogen afrundes med debatoplæg, som stiller spørgsmålet om, hvordan vestlige fredsorganisationer kan influere den officielle freds komite, hvordan kan vi protestere mod overgreb?

Den uofficielle fredsgruppe eksisterer stadig, man har nu ca 900 underskrifter fra forskellige dele af Sovjetunionen, der er afdelinger i Odessa, Novosibirsk og Leningrad og gruppens sidste initiativ var en appel om lo minutters stilhed 1. januar 83 for alle, der støtter freden.

Side 10

"yppelse"

Før i tiden prøvede man at stifte fred
når nogen yppede kiv
det er man mere og mere gået bort fra
At stifte er for besværligt og tidsrøvende
at yppe er langt mere effektivt
Følg med tiden og de ypperste kanoner
yp fred
yp til med det samme
før nogen overhovedet tænker på
at komme op at yppes
yp først
med alle rådige midler
panservogne cykelkæder skærpelser smæk
I dag står kampen mellem yppere og stiftere
yp dem under bæltestedet
under fodsålerne
under alt
yp så det kan mærkes
til vi opnår en ypperlig verden
hvor ingen behøver at leve
i frygt for nye stiftere.

Digt af Benny Andersen


Det følges med spænding, hvor resterne af Kosmos 1402 ville styrte ned.

"Er det mon det, Sovjet mener med nedrustning???"


OBS

Den svensk-producerede film om Greenham Common: "Satse for at leve" bliver vist i dansk TV på den internationale kvindedag den 8. marts kl. 20.30. -Hvis du altså ikke er med i andre arrangementer, så sæt dig og se og lær.

Så cykles der for freden!

Fredstræf 83 bliver blandt andet en cyklende skare, der gennem hele landet maser sig frem mod Silkeborg. - Det er ikke alene her i landet, fredsbevægelserne har fået den gode ide at stige på den tohjulede. Der vil blive cyklet over hele verden i en World Bike Ride For Peace. Der vil blive cyklet fra Canberra til Darwin i Auntralien (6000 km), gennem Japan og om ~ulie;t i Kina og Sov:iet.

Altså: Pump cyklen og kør med!

Tidsskrifter i KFF

I KFF Rødding/Gram/Vojens er vi ved at lave en oversigt over de "fredsblade", vi kender. Opfordrer hermed andre til at gøre ligeså og sende resultatet til Køkkenrullen. Et af de næste nr kunne indeholde den "samarbejdede" oversigt m pris, adr., nr/år m.v. Dels kan vi presse bibliotekerne til at abonnere på nogle af bladene ved stædigt at bestille dem der, dels undgår vi i grupperne, at for mange holder de samme blade og kan i stedet referere det vigtigste for hinanden.fra flere forskellige tidsskrifter.

Efterlysning

Har I, som vi følt et behov for en "ordbog" tiL tydning af de utallige forkortelser, som ex. E.N.D. (European Nuclear Disarment), S.N.U. (Regeringens sikkerheds- og nedrustnlngspolltlske udvalg) og C.N.D. (Campaign for Nuclear Disarmament)?

Der er måske også brug for en parantetisk beskrivelse af "rammerne" der opereres indenfor?

Send bidrag inden d. 4/3-83 til "Den blå Køkkengruppe"

Side 11

Abonnement på Køkkenrullen

Abonnement på Køkkenrullen koster for tiden 60 kr. om året.

Det er lige i underkanten af, hvad der skal til for at bladet kan løbe rundt. Måske bliver det nødvendigt at sætte prisen op, så Køkkenrullen fortsat kan udkomme og være bindeled mellem alle køkkengrupperne.

At regnskabet netop balancerer er baggrunden for, at vi i Den blå Køkkengruppe mener, at det ikke er muligt at nedsætte prisen for pensionister, modtagere af kontanthjælp og andre med små indtægter. I øvrigt ved vi slet ikke, hvordan, vi skulle finde ud af og eventuelt kontrollere, om en abonnent havde ret til at få Køkkenrullen til nedsat pris.

Venlig hilsen fra
"Den blå Køkkengruppe"


Greenham Common -

Støt Greenham Common

Den 14-15 februar vil 44 engelske kvinder blive dømt for at betræde offentlig ejendom og forstyrre ro og orden. Kvinderne hilste det nye år med at trænge ind på den base, hvor de første 96 amerikanske krydsermissiler skal opstilles. Det var bare en af mange protestsaktioner, som disse kvinder har udført i de sidste 1½ år.

For at vise solidaritet med de anklagede kvinder og sprede oplysning om fredslejren ved Greenham og andre lejre, fx i Comiso på Sicilien, afholder Støttegruppen for Greenham Common en fredslejr ved i 24 timer at lejre sig foran den engelske ambassade i København. Det sker fra mandag d. 14/2 - tirsdag d. 15/2. Altså efter at dette nr. af Køkkenrullen er udsendt. Men der vil fortsat være brug for jeres støtte. Kontakt:

Inge Kristine 01 - 194026

Louise 01 - 371380

Ingegerd 01 - 219048


De danske fredsbevægelses motto for 1983 :

Stop atomraketterne - livet skal fortsætte

Aktivitetskalender

Sket

Januar, 24. - Landskampagnen Stop Atomraketterne, møde om påskemarch 83.

25. Frederiksberg Fredskomite afholdt møde på Frederiksberg Bibliotek.

Februar, 5 - Landsmøde i Fredstræf 83 i Odense

Vil ske

Marts, 8. - Kvinder i fredslejren i Comiso, Sicilien, indbyder til 3-dages internationalt samvær for kvindernes fredsbevægelser

Arrangementer, demonstrationer m.v. på den internationale kvinde dag

  • Fagbevægelsens 8. marts
  • Internationale Liga For Fred og Frihed

April 23. Regionsmøde

Sidste år arrangerede Virumgruppen et vellykket regionsmøde. Gladsaxe-gruppen vil i år forsøge at leve op til "virummerne" og beder østdanskere allerede reservere dagen.

Grupperne vil senere få nærmere besked. Venlig hilsen
Gladsaxe-gruppen.

Juni, 25. - International dag for atomnedrustning. Arrangeres af Livermore Action Group i Californien

Juli, 11 - 17: Fredstræf 83

31 - 6. august - WILPF, international kongres for kvindernes fredsbevægelser i Gøteborg

For de kommende arrangementer har Den blå Køkkengruppe materiale, som vi gerne sender til interesserede. Kontakt os, hvis du mangler oplysninger.

Denne Aktivitetskalender er vort første, forsøg på en kronologisk og løbende information om aktiviteter. Måske er der meget, som burde have været med.

Send oplysninger om kommende aktiviteter til Køkkenrullens redaktion. Så bliver det bedre næste gang.


Om fredstræf 83. kontakt Jussi - 01 644940
Ulrik - 02 967263
Folmer -07 432340
Torsten - 02 649213

(NB hvorfor ingen kvinder ?7)

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1983

Til næste nummer af Køkkenrullen