Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 6, 1983

Side 3

Side 4

Nægtere i fredstjeneste.

Militærnægtere får for fremtiden mulighed for at aftjene deres civile værnepligt i fredsbevægelser, FN-organisa­tioner, kirkelige organisationer og miljøorganisationer. Det vedtog Folketinget i går i et beslutningsforslag fra SF. 79 (SF, S, R, og VS) støttede forslaget, mens 66 (regerings­partierne og Frp.) stemte imod.
(Avisnotits af 2.6.83).

Kirke nyt.

Kristne fra 60 forskellige lande var i april samlet i Uppsala, Sverige, til en fredskonference Liv og Fred.

Der er udarbejdet et dokument, som for interesserede kan fås ved henvendelse til:

Det økumeniske Fællesråd,
Nørregade 11
1165 København K,
tlf: 01 - 15 59 27.

Ålborggruppen ved Helle Rhode har anmodet om at flg. optages i Køkkenrullen:

Greenham Common.

Ålborggruppen planlægger et arrangement søndag 30.10.83, hvor vi bl.a. har inviteret 2 kvinder fra Greenham Common.

Hvis andre grupper er interesseret i at 'bruge' dem og dele udgifterne med os, så kontakt snarest:

Helle Rhode,
Runddyssen 26,
9230 Svenstrup.


Nyt om bøger og pjecer

'Fagbevægelsen og indsatsen for freden' er et temahæfte fra LO's koordineringsudvalg, der fortæller om samfundsnyttig produktion contra produktion af våben.

Hæftet kan rekvireres i LO's pjeceafdeling,

Rosenørns Alle 12,
1970 København V,
tlf. (01) 35 35 41.

Hæftet koster 3,00.

Side 5

Fredsmarch 83 Oslo - Washington.

I Køkkenrullen for maj 83 stod der at læse, at Fredsmarchen 83 ikke var et Kvinder for Fred arangement samt at der var tvivl om, hvilke fredsorganisationer der støtter den. Som kontaktperson for Danmark iler jeg med at bekræfte, at marchen ikke er et Kvinder for Fred arrangement, men at foreløbig Kvinder for Fred i Sverige og Finland støtter den foruden en lang række andre organisationer i USA og de nordiske lande, som det fremgår af nedenstående liste.

Desuden støtter FN's generalsekretær Peres de Cuellar fredsmarchen og har i et brev til Birgitte Grimstad, Norge, erklæret, at marchdeltagerne vil blive modtaget enten af ham selv eller hans medarbejdere, når de ankommer i New York.

I Danmark er en forberedelsesgruppe ved at sammenstille en liste over danske organisationer, der støtter marchen, og vi beder derfor Kvinder for Fred i Danmark om hurtigst muligt at lade gruppen vide, om de ønsker at stå på listen.

Vi ønsker Kvinder for Fred velkommen i forberedelsesarbejdet og som marchdeltagere.

Med venlig hilsen på gruppens vegne

Dagmar Fagerholt
tlf. 01 - 15 80 20.

Liste over støtteorganisationer er p.g.a. pladsmangel udgået, men kan rekvireres hos ovennævnte.


Praktiske oplysninger
om Fredsmarch 83.

Beslutningen om marchen blev truffet på et nordisk møde i Oslo den 10.4., hvor repræsentanter for en lang række fredsorganisationer var til stede. Fra Danmark var Nej til Atomvåben og Samarbejdskomiteen repræsenteret. En udførlig rapport blev efter hjemkomsten sendt til fredsorganisationerne i Danmark.

Følgende paroler blev vedtaget:

  • Nej til atomvåben i Europa, Øst og Vest.
  • Nej til atomvåben i hele verden.
  • Ja til atomvåbenfri zoner.
  • Nej til udstationering af nye atomraketter i Europa.
  • Våbenmilliarderne til mad og arbejdspladser.
  • Stop for afprøvning, produktion og udstationering af alle atomvåben.
  • Ja til nedrustning og fred.

Marchen starter med fly fra Oslo til New York den 7.8. efter et stort fredsmøde dagen før på Hiroshimadagen. I New York finder der en festlig modtagelse sted, bl.a. vil marchdeltagerne blive hilst velkommen af guvernøren for staten New York og af medarbejdere:fra FN's generalsekretærs kontor. På Nagasaki-dagen den 9. august begynder selve marchen og går over Princeton, Philadelphia, Delaware, Baltimore til Washington, hvor man ankommer den 26. august, dagen hvor amerikanske kvinder fik stemmeret i 1918. Undervejs afholdes store fredsfester og møder med amerikanske fredsbevægelser. Strækningen New York - Washington er på ca. 500 km.

Side 6

Den 27. august, årsdagen for Martin Luther Kings march til Washington og hans berømte tale 'I have a dream...' afholdes der en kæmpedemonstration under mottoet 'Jobs - Peace Freedom', hvor man venter 2 millioner deltagere fra alle egne af USA. Dagen efter finder hjemrejsen sted.

I alt vil der være 100 deltagere fra de nordiske lande inkl. Færøerne, Island og Grønland. Det er dette antal, de amerikanske fredsorganisationer kan påtage sig at skaffe gratis natlogi og helt eller delvis gratis forplejning.

Andre kan tilslutte sig for egen regning og risiko. Rejsen kommer til at koste ca. 4000 kr., men en dansk økonomigruppe forsøger at skaffe bidrag til rejsen.

Luftfartsselskabet skal have en liste over deltagerne senest den 15. juni og tilmeldingsfristen er derfor sat til den 10. juni. Ring derfor hurtigst muligt på et af nedenstående telefonnumre.

Den danske forberedelsesgruppe har allerede afholdt to møder.

Næste møde finder sted den 9. juni på Samarbejdskomiteens kontor, Gothersgade 8 C kl. 19.30.

Alle interesserede er meget velkomne.

Dagmar Fagerholt
tlf. 01 - 15 80 20

Pernille Jensen
tlf. 01 - 13 93 14

Nej til Atomvåben
tlf. 01 - 54 86 86


Kunstnerkaravane for Fred.

Nej til Atomvåben i Ålborg ønsker, at en kunstnerkaravane for fred i sommeren 1984 skal gennemrejse landet.

Modstanden mod atomoprustningen skal spille på alle strenge, der bevæger mennesker til at føle og tænke.

Det er meningen, at kunstnerkaravanen kan opsøge andre og flere mennesker end sædvanlig, f.eks. på arbejdspladser, uddannelsessteder, institutioner, fængsler, sygehuse, alderdomshjem og plejehjem samt gader og torve.

Deltagerne i karavanen skal helst repræsentere alle kunstgrene, de skal selv skabe karavanen og give den form og indhold. Karavanen arrangeres af de enkeltpersoner / grupper som tilslutter sig.

Målsætningen er at styrke aktiv modstand mod atomoprustning og skabe større bevisthed om årsagen til krig.

Første møde i København er den 21.6.83. De, der ønsker at del tage, kan henvende sig til:

Kirsti Ashildsdatter,Torvaldsen,
Rosenlundsgade 11,
9000 Ålborg,

eller

Helle Rasmussen,
Nørregade 23, 3.sal,
9000 Ålborg,
tlf. 08 - 12 73 70.

Side 7

Side 8

Liv-mødre kontra dødens købmænd.

Liv-mødrene er et oprør mod det degenererede patriarkat, som ødelægger naturens kredsløb. Mod det samfund, som tror at det kan udnytte alt til sidste dråbe, fordi det jo nok går alligevel. Derfor vil vi ikke kun aktionere mod våben­handlerne, men også være parate, når andet truer vores livsbetingelser.

Aktionsgruppen Liv-mødrene opstod en aften i Kvinde­galleriet i Eøbenhavn, da nogle kvinder i en artikel i Information læste, at der på Hotel Sheraton i dagene 14.-16. marts i år skulle holdes seminar i elektronisk krigsførelse som led i et salgsfremstød for amerikansk våbenindustri.

I programmet stod, at 'begivenhederne i de sidste måneder, den teknologiske udvikling, en blomstrende forretning, samt stærkt stigende efterspørgsel tyder på en kraftig udvidelse af markedet for elektronisk krigsførelse'.

Liv-mødrene havde begrundet formodning om deltagelse af danske virksomheder involveret i våbenindustrien, bl.a. Disa, Therma, Chr. Rovsing og Høyer, samt af virksom­heder med underafdelinger i DK, som Philips og Siemens.

Seminaret blev flyttet til Hotel d'Angleterre, som siden også afviste det, og det lykkedes ikke Liv-mødrene at få op­lyst, hvor det blev holdt, hverken gennem DTH, Industrirådet, Forsvaret eller Justitsministeriet.

Gruppen besluttede alligevel at gennemføre en aktion i København den l4.marts. Forinden udsendtes en presse­meddelelse - med god respons, et åbent brev til Justits­ministeriet og kopi af dette brev til udvalgte folketings­medlemmer.

Selve aktionen blev udformet som en rettergang over 'dødens købmænd'. Derefter blev der ved Storkespring­vandet født et 'fredens barn', som blev ført i procession til Industrirådet. Her blev 'barnet' overrakt vicedirektør Chr. Einfeldt, som senere samme dag til pressen udtalte, at det var det grimmeste barn, han nogensinde havde set, og at det var en skam, at Liv-mødrene bruger andre folks tid.

Det fortsatte gruppen dog med at gøre, da de dagen efter sendte en opfordring til Therma, Chr. Rovsing, Disa og Høyer om at fortælle offentligheden, hvilken slags våben­materiel, de er med til at fremstille.

Refereret efter 'Kvinder' nr. 50,1983.

Side 9

Fred og menneske

Weekend på Louisiana 3.-4/9

For et par år siden blev der på Louisiana afholdt en week­end med temaet: Krig og Menneske. Det var et storstilet arrangement, der trak mange mennesker til.

l år har Louisiana inviteret til en weekend den 3.-4. september med det mere optimistiske tema: Fred og Menneske.

Der skal også denne gang foregå en mængde ting, og man har bl.a. bedt alle fredsorganisationer og -bevægelser om - vistnok i et stort telt på plænen - at vise, hvad de arbejder med.

Vi i Gladsaxe-gruppen har påtaget os at stå for Kvinder for Freds afdeling, og vi har trøstigt bedt om at få tildelt så megen plads som muligt.

Vi mener, at der her er en lejlighed til at vise Kvinder for Freds flade struktur og har sendt brev til alle grupper og bedt om, at l sender os materiale, plakater og/eller andet, der viser, hvad l har lavet - måske blot en beskrivelse af, hvad der foregår i jeres område.

Vi ved godt, at også l har meget at se til, men send nu alligevel nogen af jeres ting. Her har vi jo lejlighed til - for en større offentlighed at svare på spørgsmålet: "Hvor er Kvinder for Fred?". Svaret skulle gerne fremgå af vores udstilling: "Alle vegne". "Og vi har nok at lave - og meget forskelligt at lave".

Vi venter spændt.

Kærlig hilsen Gladsaxe-gruppen


Følgerne af et atomvåbenangreb
på Århus.

En gruppe af Kvinder for Fred i Århus er ved at arrangere en høring i FN-ugen tirsdag den 25. oktober 1983.

Vi hørte for nogen tis siden en udsendelse i Østjyllands radio, hvori civilforsvaret og repræsentanter fra hospitalerne besvarede spørgsmålet om hvilket beredskab man havde til at imødegå følgerne af et atombombeangreb på Århus.

Vi syntes svarene tydede på total uvidenhed om, hvordan en by vil se ud efter at have været atombombemål, derfor fik vi ideen til en høring om spørgsmålet.

Vi har tækt os at indbyde repræsentanter fra civilforsvaret , hjemmeværnet, Vestre Landsdels-komando på den ene side. På den anden side: Danske Læger mod Kernevåben, Sundhedsarbejdere for Fred, samt et af de byrådsmedlemmer, der har arbejdet for at få Århus erklæret for atomvåbenfri zone i forbindelse med lokalplanernes vedtagelse.

Med fredelig hilsen
Ida Møller
Kvinder, for Fred i Århus

Side 10

Frederikke Juncker skriver om

Fastfrysning!

Tidligere CIA-chef, William E. Colby, giver i en artikel på side 1 i Guardian Weekly/Washington Post (1.5.) fire gode grunde til, at præsident Reagan bør gå ind for fastfrysning. 'Why Reagan should go for a Freeze' hedder artiklen.

Små reduktioner på visse områder (appeasement) er ikke nok. Det standser ikke arbejdet med MX, D5, B1, og rumskibsvåben.

Der må komme en gensidig, kontrolleret nedfrysning af testing, produktion- og opstilling. Det er ikke bare muligt, men det er afgørende for landets sikkerhed:

  1. Fastfrysning af de nye typer landbaserede missiler vil sætte en stopper ikke bare for MX, men også for Sovjets to nye. Deres træfsikkerhed og hurtighed vil øge faren for fælles ødelæggelse ved en teknisk fejl.
  2. Fastfrysning af USA's cruise missiler vil forhindre, at landet overrende s af sovjetiske cruise-missiler i slutningen af 8o'erne.
  3. Fastfrysning vil standse den vldere udvikling af Sovjets Blackjack bombefly og USA's B1 - og dermed af kostbare forsvarssystemer mod dem.

Side 11

Endnu en bog:

'Det Alternative Danmark' er en vejviser, der indeholder beskrivelser af ca. 800 græsrodsbevægelser og venstrefløjsorganitioner i Danmark.

Kan bestilles ved at indsætte 75 kr på Giro 3 17 60 02

Tidsskriftcentret
Løngangsstræde 37 c, 1.
1466 København K
tlf. 01 12 99 49

Greenham Common kvinderne
indbyder til:

Fuldmåne-Regnbue-Drage-Kvindefest, lørdag den 25. juni 1983.

Vi håber nogen er taget afsted så vi alle kan høre/læse om oplevelsen i næste nummer af 'Køkkenrullen'.


4 spørgsmål til den
danske befolkning:

- Hvem tror, at det vil være muligt at tøjle en atomkrig?

- Hvem tror på, at en atomkrig kan vindes ?

- Hvem tror, at yderligere 572 atomraketter i Europa kan skabe fred, når de over 60.000, der i forvejen findes verden over, ikke kan?

- Hvem tror, at oprustning er et godt udgangspunkt for nedrustning?

Vi gør ikke!

Det bedste forsvar er nedrustning!

Line Vierø
Overbyvej 5
8732 Hovedgård

Et digt sendt til redaktionen:

Kære Danmark

Hvordan vil du forklare
om din kærlighed til børn,
så længe du sender våben.
til et andet sted på jorden,
hvor de bliver brugt
til barnemord.

Al form for krigsmateriel
er våben.
Selv bag den mindste skrue
står to bange barneøjne.

Gerd Jensen, Amager.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1983

Til næste nummer af Køkkenrullen