Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 8, 1983

Side 3-5

Der foregik noget...


Symbolets magt

Torsdag morgen d. 1. sept. kl. 5.45 indledtes blokaden mod en af de amerikanske raketbaser i Tyskland, nemlig i Mutlangen i nærheden af Schwäbisch Gmünd.

Datoen var valgt med om­hu, idet den markerer starten på 2. verdenskrig med Hitlers invasion i Polen i 1939.

Demonstrationen, som er den første i en lang ræk­ke gennem hele efteråret, har været grundigt for­beredt: i ugevis har freds­aktivister trænet i ikke-voldelige ak­tioner i en fredslejr tæt ved basen.

Ialt næsten 1000 er med i denne blokadedemonstra­tion, der slutter med en stordemonstration lørdag d.·3. sept. og kulminerer med en aktionsuge sidst i oktober (FN-ugen).

Der ventes omkring 4 millioner deltagere i de samlede aktioner, bl.a. en menneskekæde mellem to amerikanske baser.

Kendte vesttyskere
støtter aktionerne.

Således forfatteren og Nobelpristageren Heinrich Böll, der hin torsdag morgen sad med sin krykke på en lille klapstol bag i flokken. Desuden den pensionerede pansergeneral Gert Bastian, nu Forbundsdagsmedlem for De Grønne, - samt Vest-Berlins tidligere socialdemokratiske overborg­mester pastor Heinrich Albertz. Alle tre har deltaget i den sidste krig og kan bekræfte, at mange gik med af tvang og ulyst. Dengang turde man ikke andet end tie. Det ny og håbefulde er, at befolkningen nu tør åbne munden og tage til genmæle mod de ledende kræfter.

Aktionen spændte fredeligt af.

Alle parter var indstillet på et konfliktfrit forløb: politiet viste sig kun i afslappede skjorteærmer (de større styrker var dog i beredskab et par km. borte), og lige inden blokaden kørte USA's 56.feltartelleribrigade sine raketter ud fra basen og forsyninger ind, så ingen færdsel ud og ind af basen var nødvendig under blokaden, og det altså heller ikke var nødvendlgt for politiet at bryde blokaden.

Spørgsmålet er så, om dette skal tolkes som en fuser eller et "anti-klimaks" (som visse dele af pressen skrev). Nej, lad os hellere bruge dette som et eksempel på, at symbolets magt kan bryde våben- og ordensmagt.

Et par dage forinden skal delstatens konservative inden­rigsminister Roman Herzog have sagt det lige ud over en bajer efter en TV-diskussion med fredsaktlvister: "Vi vil ikke give jer den triumf at få et billede med en Nobel­pristager, der føres væk af to betjente rundt i hele verdens­pressen."

Kort tilføjet april 2007 (red).


Information d. l4.sept.

Freds-fastere avorligt svækkede.

Dorothy Granada er begyndt af miste synet efter 38 dages faste, men hun er stadig villig til at ofre sit liv. Hendes mand, Charles Gray, kritiserer den amerikanske regering for at være den eneste stormagt, der har nægtet at tale med de fastende.

Side 4

Sultestrejke

Pacifister i flere lande indledte 6. auqust en sultesterejke på ubestemt tid.

Blandt aktørerne er amerikanske og sovjetiske militærstrateger på den ene side og på den anden 11 pacifister, som har svoret på at ville faste til døden i protest mod atomvåbnene.

"Vi har ikke mange chanser", indrømmer Solange Fernax, den 49-årige leder af det franske Grønne Parti og af Kvinder for Fred i Frankrig. Men hun mener, at sådanne aktioner på grund af den risiko, der er forbundet med dem "er med til at fremskynde beslutningstagningen, bryde dødvandet og skabe forandringer. Hvis der nogen sinde har været brug for at det skal lykkes for os, er det nu. Børnene dør, og den tråd, der holder bomben, er ved at være tyndslidt".

Charles Gray fra Oakland i Californien siger:" Jeg har prøvet at skrive, udsende appeller, oplyse, gå i demonstration, arrangere aktioner, nægte at betale skat og lave sit-ins ved våbendepoter. Nu faster jeg, fordi vor krise er så stor, og den tid vi har til bage er så kort".

Han får følgeskab af sin kone Granada, som siger: "FN-undersøgelser siger, at en årlig investering på 15,8 milliarder dollars ville være nok til at skaffe mad, tøj, husly, skoler og lægehjælp til alle. Det beløb er omtrent det samme, som verden bruger til våben i løbet af 14 dage".

Det var for at støtte disse menneskers aktion at Kv.f.F., Aalborg sendte appellen til alle køkkengrupper om at skrive til 5 statsledere verden over.


Fredsplade fra Aalborg.

Børn, unge og pæd. fra Thulevejens fritidsklub har indspillet en plade:

"Aalborg Fredsorkester". Den indeholder deres eget nr. "Fred og Kærlighed" og Rose Abrahamsens "Hænderne". Vi sælger pladen for 30 kr. (se bagsiden)


Skive Seminar

Fra d. 25.6. til d. 30.6. ophodt jeg mig på Skive Seminar sammen med 67 kvinder og mænd, flest kvinder. Der var plads til mange flere.

For mig var det en stærk, men god oplevelse. Den bedste var at høre Bodil Graa fortælle om Fredsmarch 82 til Moskva. Ja, i det hele taget, hvad hun kunne sætte igang: kædedans, synge, hun var god at opleve.

Ville egentlig gerne have været i gruppen Kvinder for Fred, men havde tilmeldt mig Poul Bjerres gruppe: Alternativ logik og værdilære.

Kunne godt have skiftet gruppe, men ville gerne have andre oplysninger med hjem. Det var tungt stof for mig. Personligt synes jeg ikke Poul Bjerre var god til at formulere sig, men jeg fik dog alligevel noget ud af det.

Der var foredrag af Th. Bjørnvig, Ebbe Reich Kløvedal, H.H. Brydenholt, Lasse Budtz - det vil føre for vidt at fortælle om dem. Lasse Budtz var der kun kort tid, til gengæld blev jeg ilde tilpas over den måde, han tog fat på tingene.

Han forhandler om at få nedsat raketterne fra f.eks. 400 til 200. - somom det ikke kan være ligemeget, om der er 400 eller 200, der skal jo ikke så meget til at udrydde os, men det er deres taktik. Det virker enormt umenneskeligt.

Der blev respekt om Kvinder for Fred.

Jeg kan anbefale at tage på Skive Seminar.

Venlig hilsen Lisbeth Espersen, Aarhus.

Digt skrevet på Skive Seminar:

Fredsalfabet.

Når Lasse Budtz er A
og den politiske virkelighed B
så kan I nok ind C
at vi selv må gøre noget ved D.


Myten er myten om manden
hans krig og hans kærlighed.
Jeg tror vi har fundet en anden,
myten om Kvinder for Fred.

Poul Kroon.

Side 5

Peace

Hiroshimadagen

På Hiroshimadagen 6. august plantede Kvinder for Fred i Aalborg en fredsrose på den plads, som kommunen har udset til massebegravelsesplads i tilfælde af krig.

Stadsgartneren havde givet tilladelse til aktionen, og pladsen skulie gerne i løbet af nogle år blive en rosenhave.

I Gladsaxe har man for 3. år i træk også plantet en rose på Hiroshimadagen - ligesom man mange steder på Nagasaki-dagen lavede arrangementer som protest mod øget spredning af a-våben i øst og vest og som oplysning om, at "civilt" plutonium fra kraftværker i stigende grad bruges til bombefremstilling.

En speciel og meget smuk aktion var japansk inspireret med 500 lysende lotusblomster, der blev sat ud på Peblingesøen i København.

"Spaltningen af atomet har ændret alt - undtagen vor måde at tænke på - og derfor glider vi henimod en katastrofe uden sidestykke."

Einstein.



Ryslinge-mødet

Løse ord fra Ryslinge-mødet om Fred, folkelighed og kirke.

Nogle få af deltagerne havde et negativt forhold til sam­menhængen mellem fred og kirke:

  • fred eller ej er kun et politisk spørgsmål - ikke noget kirkeligt eller folkeligt!
  • næstekærlighed gælder først og fremmest vore nærmeste og vort eget samfundssystem!
  • militærfolk har et mere nært-følt ansvar for freden!

Men heldigvis var de fleste positive:

  • hvad skal forsvaret forsvare: Vesteuropas gridskhed eller u-landenes behov?
  • Martin Luther Kings ord "Jeg har en drøm" viser det mod, der er nødvendigt for at turde tro på, at kærlighed har magt.
  • der findes ikke nogen retfærdig fred, men en barmhjertig fred.
  • det kristne bud om næstekærlighed må betyde, at vi skal arbejde for fred mellem mennesker.
  • findes der et politisk mål, der er en atomkrig værd?
    (spørgsmålet blev af den tilstedeværende militærmand afvist som "irrelevant!") - indignation og vision er nødvendig for en græsrodsbevægelse.

Øberg sagde bl.a.:

  • militarismen findes også i vore demokratiske lande. Den ligger gemt i den samfundsstruktur, vi har opbygget. Så længe sam­fundet måler sin kvalitet på bruttonationalproduktets størrelse, tror vi også, at øgede militærudgifter skaber større sikkerhed.
  • hvorfor er atombomben skabt i Vestens tankegang?
  • nedrustningsforhandlingerne i Genève handler ikke om fred og nedrustning, men om magt og regulering af oprustningen.
  • vi skal nok have et forsvar, men så "snævert", at mennesker kun skal forsvare deres egen hjemstavn.
  • a-våben er ikke defensive, for ingen vil bruge dem i sin egen hjemstavn.
  • forsvar er at forsvare sig selv uden at true andre.

Aase

Side 6

En hyldest til de få

Det er vist umuligt at forhindre, at de tvær-organisatoriske arrangementer kommer til at hvile på nogle ganske få - på dem, der virkeligt tør satse 100% og som kaster al tid, alle kræfter og mange slags talenter ind på forberedelserne eller gennemførelsen.

Jeg tænker i denne forbindelse på Bodil og Janne, da det gjaldt Moskvamarchen, på Dagmar og Pernille m.h.t. New York-Washington, på Dagmar og Louise når det gælder Nordisk Sikkerheds- og Nedrustningskonferencen i Stockholm og på Grete og Nis ved "Fred og Menneske"-weekenden på Louisiana.

Lad o s sende sådanne vovehalse en stor tak og være lykkelige for, at de findes. På den måde kan vi andre komme til næsten færdigt dækket bord og yde vort lille bidrag, mens vi nyder frugterne.

FJ

DUI-LEG OG VIRKE

DUI-Leg og Virke udtaler: "Krige og tro på, at konflikter kan løses med vold og magt, skabes i menneskers hjerner på baggrund af den opdragelse, uddannelse og de erfaringer, som man får gennem sin opvækst. - mener, at konflikter kun kan løses, hvis de reelle årsager hertil fjernes i et tillidsfuldt samarbejde, hvor midlerne er demokratiske og fredelige løsninger.

DUI-Leg og Virke kræver fredsuddannelse som obligatoriske fag i folkeskole, ungdoms- og højere uddannelser. Af emner nævnes:

Menneskerettigheder, undertrykkelse, op- og nedrustning, udvikling, beskæftigelse, fattigdom, konfliktløsning og vold i hverdagen.

Side 7

Uro i forsvaret

Side 8

Brevstorm over Atlanten

I forbindelse med Gertrud's opfordring til at lade brevene flyve afsted i forbindelse med NTA's brevkampagne, vil jeg fortælle om, hvad der skete i forbindelse med et brev til en senator, som jeg fik adressen på ved Landsmødet sidste år af Frederikke Junker (så ideen er ikke ny - men husk alligevel at følge den op!!). Senator Bumpers, Arkansas sendte et venligt brev tilbage og fortalte, at hans kone var aktiv i Women's Peace Links. I den anledning havde Washington Post beskyldt hende og tidl. præsident Carters kone Rosalynn for at være kommunister. Senator Bumpers sendte fotokopier af artiklen og af en senere, hvor avisen giver en uforbeholden undskyldning.

Iøvrigt er senator Bumpers tilsluttet Freeze-kampagnen.

Vi kunne jo f.eks. skrive til mrs. Bumpers organisation. Adressen er:

Women's Peace Links
723 8 th Street, SE
Washington D. C. 20003

Birgit H.


Peace Group Twinning

Side 9-11

Der skal foregå noget...


Kultur for fred i
dueAarhus

Kultur for fred-uge i Aarhus 10. til 16. okt..

I maj indbød Kultur for Fred kulturinst., kunstnere, forfat­tere, musikere og fredsorga­nisationer til at være med til at planlægge en uge, hvis mot­to skal være Nordahl Griegs ord: Krig er foragt for liv.

Fred er at skabe.

Når denne uge er valgt fremfor FN-ugen er det fordi by­orkesteret opfører Brittens War Requiem.

Det tegner til at blive en levende og alsidig uge. Skolerne formningslærere er konaktet, og vi håber på en udstilling af børnetegninger i Musikhusets foyer, som vi har til rådighed hele ugen. Skoler og børneinst. er indbudt til at lave fælles maleri, og der sker noget for børn og voksne i løbet af dagen.

Der bliver kabareter, debatmøder, forfatterarrangementer for børn og voksne, kunstudstilling, og ugen slutter med en stor gallaaften.

Inge Lunding
Aarhus.

BESØG PÅ SKOLER

Fire fredsorganisationer i Aalborg har slået sig sammen om at tilbyde skolerne besøg af en fredsaktivist i forbindelse med at børnene i 8-9-10. klasserne næsten obligatorisk besøger en kaserne.


FN-UGEN

IDEER TIL FN-UGEN.

Stk.18 i slutdokumentet opfotograferet og sat i en smuk ramme foræres byens borgmester til ophængning på hans kontor.

Salgsudstilling fra U-landsfonden eller Svalerne for at vise solidaritet med dem, der sulter, fordi ressourcerne bruges til våben.

Send allerede nu brev til byrådet med opfordring til at flage med FN-flag i hele FN-ugen.
- til skoler med opfordring til at bruge FN-ugen til tema om fred og nedrustning.

Det går da godt

Politiken

Side 10

FN-ugen

Blåt for fred

Gemt på Politikens bagside og tilsyneladende ikke omtalt i Information, har vi fundet følgende: 25/8 83. I dag vil musikelskere og musikere over det meste af kloden ses bærende et fint, himmelblåt armbind. Armbindet er en usædvanlig, international demonstration for en fastlåsning af atomoprustningen.

Initiativet til denne demonstration for en fastlåsning er udgået fra Komiteen for Leonard Bernsteins 65 års fødselsdag, som i samråd med den verdensberømte komponist og dirigent, ønsker, at alle slags musikere fra filharmonikere til rockbands og folkesangere bærer dette bind på denne dag, som er hans fødselsdag. Bernstein selv vil - iført det blå bind - dirigere en koncert i state Park, Lawrence, Massachusetts, hans fødeby.

Side 11

International Liga for Fred og Frihed

Weekendseminar 1.-2. oktober 1983 på Den internationale Højskole i Helsingør.

Titel:

Skal vi have fredsundervisning i den danske folkeskole?

Medvirkende:

Undervisningsinsp. Kamma Struwe, sem.lærer Anna Halvorsen, Oslo, og lektor i psyk. Johannes Mørk Pedersen, København.

Priser: for kursus, overnatning og fuld kost kr. 150, for kursus og 3 måltider kr. 100. - Tillæg for enkeltværelse.

Tilmelding: Ligaens kontor,
Købmagergade 69,
1150 Kbh. K.
Tlf. (01) 117058.
Betal med check eller på giro 6402658.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1983

Til næste nummer af Køkkenrullen