Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 7, 1984

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 7, 1984, forside

Side 3

BODIL MANZ, keramiker, Hørve, har skænket den her afbillede skulptur til Kvinder for Fred, Lyngby. Som teksten viser, er den inspireret af Natovedtagelsen af 12. December 1979, hvor det blev besluttet at udstationere nye mellemdistanceraketter i Vesteuropa, våben der passer til strategien om "den begrænsede atomkrig".

Bodil Manz og ægtefællen keramiker Richard Manz inter­esserer sig især for porcelænet. De fik i 1974 Handels­bankens Jubilæumsfonds studierejselegat til Japan, hvor de arbejdede 3 måneder i en mindre porcelænsfabrik. Re­flektionerne herfra kunne spores på en separatudstilling "Variation i Porcelæn" på Kunstindustrimuseet, Køben­havn, i 1977. Siden fulgte følgende udsmykningsopgaver: Farum Svømmehal, Grenå Idrætscenter, Ringsted Sygehus og i Genève, Schweiz.

Vor lille skulptur (bemærk tændstikæsken) er udført i massiv porcelæn, uglaceret. med orange begitning. Bodil Manz fortalte, at hun ikke tænkte på at sælge den, men da jeg forklarede, at min interesse for skulpturen skyldtes mit engagement i Kvinder for Fred, erklærede hun spontant, at hun ville forære den til min gruppe! Hun var selv blevet fyr og flamme over Bodil Graas kronik i Politiken, havde fotokopieret den og fordelt den til naboerne. Skulpturen havde hun altid ønsket skulle havne et sted, hvor den blev set af flere. Nu skal den stå som inspiration på bordet ved vore møder!

Kate, Lyngby.

Side 4

Lis Bisgaard
Digtergangen 33
8200 Aabyhøj

Omkring 1. februar blevjeg, vist nok via brevåbner-gruppen, spurgt, om jeg kunne tænke mig at deltage sammen med Frederikke Juncker i et seminar i Leningrad i Juni måned. Efter lange overvejelser gik jeg ind i projektet fordi jeg mener, at det er vigtigt, at vi holder dialogen i gang med Sovjet, men også at vi viser vores kritiske holdning til oprustning også i øst og fortæller dem det.

Semenaret skulle være en opfølgning af Ålandseminaret sidste år. Beslutningen herfra var, at tre kvinder fra hvert af de deltagende lande skulle være med i planlægningen af dette seminar, som skulle finde sted i Sovjet.

Af en eller anden grund blev det Harriet Otterloo, der har kommunikeret planlægningen videre til Danmark, så hele min brevveksling er sammen med hende.

Pludselig kommer der brev om, at de ting vi foreslår vedrørende seminaret ikke bliver taget til efterretning, da man i Sovjet vil planlægge selv.

Efter lange overvejelser beslutter jeg at fortsætte med planerne om tage til Sovjet, og så der fremlægge kritikken af, at man ikke har fulgt det vedtagne fra Ålands-øerne. Samtidig kommer der så besked om, at seminaret flyttes til september fra juni, som det var besluttet.

Efter denne tid har jeg haft kontakt med en anden af Kvinder for Fred i København, som også ville med, og vi har fået undersøgt rejsemuligheder i fællesskab, priser o.s.v..

Det sidste i denne sag er så et brev fra 12/7 fra Harriet, hvor hun fortæller skuffet, at hun har fået et brev fra Sovjet fra Ksenia Proskurnikova, hvori hun nu skriver, at det ikke er meningen, at de deltagende lande selv skal udvælge deres repræsentanter til seminaret i Sovjet. Gruppen i Sovjet vælger selv repræsentanterne, som ialt i antal uden for Sovjet skal være ca. 20.

Jeg spørger nu mig selv, hvad der er op og ned i denne sag. Jeg spørger også mig selv, hvad gør vi ved et samarbejde med kvinder, der handler mod alle vedtagne beslutninger?

Selvom det nu skulle blive muligt, vil jeg i hvert fald ikke rejse til et seminar, der i den grad har tilsidesat beslutninger, som er vedtaget på Ålandsseminaret.

Det er efter min mening vigtigt, at vi på vores landsmøde i september tager spørgsmålet om samarbejde med Øst op til debat. Jeg er i hvert fald både skuffet og vred over, at demokratiske beslutninger tilsidesættes.

Lis.

Side 5

PÅSKEMARCH 1984

Af Gerd Jensen
Kvinder for Fred

Tekst om FN's Verdensnedrustningskampagne 1983

Uddrag: "Kampagnen skal være fuldt opmærksom på mas­semediernes betydning som det mest effektive middel til at opnå vid adgang til offentligheden med henblik på at fremme et klima for almindelig forståelse, tillid og sam­arbejde, som kan bidrage til fred og nedrustning. "

Ja, men hvor var så Danmarks monopoliserede TV søndag den 15. april, da ca. 50.000 danske borgere, som et farve­strålende bændel tegnede historie på asfalten fra Vedbæk til Rådhuspladsen.

Det var selve den danske folkeskare som her demon­strerede sin århundrede gamle tradition for fred og frihed.

Her var pæne folk i søndagstøj og med hinanden i hånden. Her var slidte cowboyender med kulørte lapper. Her var børn, som solgte påskeliljer for freden, og her var vrælende unger der gav pokker i verdenssituationen. Her var hunde med påskemarchens mærke kækt placeret midt i panden, og her var gamle folk med stokke.

Så sandelig om ikke Danmark var på benene den dag.

Også Vorherre var i sit bedste lune, og lod sin milde forårssol skinne på selv den mindste orm.

Der var sang og musik, og der var happenings langs kanterne af vejen.

Gennem hele turen stod det danske politi, som vi både i TV og presse har lært at vare os imod på grund af deres påståede brutalitet og tævelyst. Her stod de smilende og hjælpsomme. Jo, det var fredens dag.

Bespisningen i Skovshoved Skole (for selv fredsfolk kan føle både sult og tørst) bragte os tilbage til barndommens testamentlige historie om de to fisk og de syv brød. - Også dette var en journalistisk lækkerbid i TV-regie.

Vidste du iøvrigt, at der ligger kaserner i din hovedstad? - Nej vel! - Det gjorde jeg faktisk heller ikke. Men det ved jeg nu.

For foran een af dem stod unge aktivister og fortalte, at dette i virkeligheden ikke var nogen særlig god idé; og iøvrigt ledte det tanken hen på våbenfolk i flygtningslejre et helt andet sted på jorden.

Næ, så foretrækker vi den atomvåbenfri zone ved Kildevældsgade.

Et imponerende lnitiativ, som vi ved er realiseret også andre steder i landet.

Tænk engang om hele Danmark i nær fremtid kunne erklære sig atomfri zone. Tænk engang om det var hele Norden, hele Europa, ja, hele verden, der var atomvåbenfri.

Men nu tilbage til TV.

Hvem prioriterer i en timelang søndagsavis med ca eet mi-nut om fredsmarch og resten af tiden med stof, som mere eller mindre kunne have været bragt en anden dag.

Har tv ikke plads for bare een eneste journalist med sans for " life" ?????

Side 6

Bedstemødre gav a-bomben et spark

Fredsdemonstration på Rådhuspladsen i København

7/8 Pol.

Af Trine Larsen

Danske og udenlandske bedstemødre gav i går atombomben et spark, og affyrede samtidig deres stærke meninger mod atomvåben og ikke mindst mod opstilling af krydsermissiler i Europa.

På Rådhuspladsen i Køhen· havn samledes bedstemødrene, med mænd, børn og børnebørn, under mottoet: Vi vil ikke være den sidste generation ...

Den danske afdeling af International liga for Fred og Fri­hed stod bag demonstrationen, der markerede 39-års dagen for atombombesprængningen i Hiroshima.

Blandt de mange talere fra udlandet var den 62.årige freds­aktivist fra Holland, Sienie Strikwerda. Hun er feminist, formand for det hol· landske Ligestillingsråd, medlem af radiorådet og leder af den hollandske fredskomite: Nej til krydsermissiler. På disse breddegrader er hun bedst kendt som kvinden, der gik i spidsen for Europas hidtil største fredsmarch, der fandt sted i Haag sidste år. Over 500.000 mennesker protesterede mod udstationeringen af 48 krydsermissiler på hollandsk jord, - og det gav resultat. Beslutningen blev udskudt til 1985, så fredskomiteen har nu et år til at intensivere kampen ydeligere.

- Netop den demonstration viser tydeligt, at det nytter at kæmpe for freden. Mange kvinder involverer sig ikke i fredsarbejdet, fordi de følter, at de så svigter hjemme­fronten. Jeg mener, at de svigter mere ved ikke at deltage. Det kan ikke nytte at kvinder bare frygter krig og græder når den kræver sine ofre. Det er vores pligt, ikke mindst som mødre, at bære det ansvar, der skal være med til at forhindre en atomkrig. Og det ansvar må vi tage, inden det er for sent.

- Politik og krig er altid blevet betragtet som mændenes problem alene. Det er det ikke længere. Kvinderne skal fø­re kamp for fred, og de skal bryde rollerne og gøre op med heltebegreberne. Vi skal væk fra det glorværdige i at del­tage i krig, og at være mere mandfolk fordi man har ordner på brystet. Det skal ikke være en kamp mod mændene, tværtimod skal det være men fordele for begge parter, siger Sienie Strikwerda


Hundreder af papirlanterner oplyste i går søen uden for ru­inen af Hiroshimas rådhus, der siden er blevet et mindes­mærke for den første atombomesprængning

Mindefest for A-ofre

Sørge-uge i Japan

7/8 Pol.

TOKYO (UPI - DPA) Japan indledte i går en ugelang min­defest tor ofrene efter de to atombombesprængninger over byerne Hiroshima og Nagasaki for 39 år siden.

Den første af de to A-bomber blev bragt til sprængning over Hiroshima den 6. august 1945. Den anden bombe faldt over Nagasaki den 9. august.

Hundrede tusinder af japanere deltog i gårsdagens mindehøjtideligheder.

Den største mindefest blev holdt i den genopbyggede by Hiroshima, hvor borgmesteren, Takeshi Araki opfordrede alle lande i verden 'til at afskaffe atom-våbene'.

I Hiroshima blev 140.000 mennesker dræbt den 6. august 1945. Siden døde andre 60.000 mennesker af bestrålingen og følgesygdomme fra atombombesprængningen.


KRONIKKEN

Atomvanviddet er en fare for NATO

- Man kan ikke undgå krig ved at planlægge den i detaljer.

- En fredsbevægelse, der vil noget, kan ikke være pacifistisk.

To skarpe synspunkter i den aktuelle forsvarsdebat; frem­ført af et af Frihedsrådets medlemmer under anden ver­denskrig, den gamle socialdemokrat Frode Jakobsen.

2. sektion Side 5

Side 7

Ravnstruplejren

kontaktkvinde i Viborg:

Inger Bentsen
Søbakken 9,
8800 Viborg
tlf. 06 623240

Det er af stor vigtighed, at vores budskab kommer ud i lan­det. Derfor hlber vi, at I vil bringe denne pressemeddelelse i jeres blad.

Kvindefredslejren ved Ravnstrup opfordrer alle kvinder til at tage del i lejren, hvor dagen går med praktiske opgaver, planlægning af aktioner og diskussioner omkring kvinder og fred. Vi har brug for alle slags kvinder. Hver kvinde gør hvad hun kan og presses ikke til mere. Forskellighed giver styrke - da vi kan lære af hinanden. Medbring evt. telt - men har du/I ikke telt, så kom alligevel, vi finder ud af noget.

11/8 Fuldmånefest ved søen.

19/8 Åbent hus for alle 14-20. Det gælder mænd, familie, venner, børn o.a. Tag selv madkurv med.

25/8 Vi tar' jorden tilbage. Stor fredsaktion ved Ravnstrup­bunkeren. Aktionens form og detaljer er vi alle med til at bestemme dagen forinden. Vi opfordrer jer til at komme i god tid (eller når I kan) d. 24/8. Tag nogle veninder med.

Det er vigtigt vi er mange. I skal vide, at I er meget velkomne.

Den 25. August mødes man i Mønsted lejren, Hvidevej 13, kl. 14 og marcherer samlet til Natobunkeren.

Vigtigt: Der arrangeres fællestransport i bus fra København samme morgen, så man undgår overnatning.

Tilmelding:

Bente Jørgensen,
c/o Jensen,
Østbanegade 157, 4 th.,
2100 Kbh. Ø
TIf. 01 426976

Side 8

Hillerød, den 3.aug. 1984.

Til Køkkenrullen.

Optag venligst nedenstående:

Greenham Common kalder til
demonstration/aktion.

Kvinderne i Greenham Common kalder til en storstilet ak­tion dagene 20.-30. september. De kalder aktionen "10 millioner kvinder i 10 dage" og håber således på at mange, mange kvinder vil møde op eller i hvert fald lave en demonstration, hvor de er.

Jeg vil varmt anbefale at tage til Greenham Common. Jeg mener, at sagen støttes bedst ved at vi samles så mange som muligt der, det vil vække størst opmærksomhed. Og vær ikke bange, du kan deltage så langt som dine kræfter og dit vovemod rækker - der bliver ingen pres lagt på dig. Jeg har været der 3 gange, og hver gang er jeg vendt stærkere hjem!

Louise Højlund og jeg har besluttet at tage af sted med fly fra København onsdag den 26.9. kl. 9.40, hjem fra Heatrow søndag den 30. kl. 14.40 på en såkaldt "grøn afgang" til kr. 2.145. Der er andre muligheder bl.a. en billigere flyafgang, "rød", med hjemkomst og afgang kun onsdage og tirsdage til kr. 1.645.

Allerbedst ville det naturligvis være at opholde sig i Gr. C. i hele perioden, men Louise og jeg kan ikke afse tiden til det.

Vedrørende økonomien:

Husk "Greenham Common Rejsestøttefond" giro 4290453.

Send dit bidrag til fonden til hjælp til andres rejseudgifter eller send en begrundet ansøgning om rejsestøtte. Vi har p.t. ca. 2.000 kr i fonden. Fondens adresse er:

Greenham Common rejsestøttefond
v. Merete Hansen,
Hørdumsgade 43,2.
København SV, 2450
og gironummeret altså: 4290453

Yderligere oplysninger hos:

Louise Højlund,
Suomisvej 1,
1927 Kbh.
telf. 01- 371380

eller hos:

Hanne Svensson,
Sættedammen 27,
3400 Hillerød,
telf. 02-263090.

Make peace

Hanne Sv.

Side 9

Landsmøde i Århus 29.-30 september

Landsmødet finder sted i Kvindehuset, Havnegade 22, lige ved Kalundborg-færgen.

Vi starter lørdag, den 29. september kl. 10 og slutter efter frokost søndag. De, der kommer langvejs fra kan overnatte fra fredag, hvis der gives besked forinden.

Tilmeldelse senest 22. september til en af de nedenstående:

Lis Bisgaard
(06) 259035

Birgit Hansen
(06) 263124

Bodil Honoré
(06) 231293

Vi forsøger at holde prisen på det samme som sidste år, nemlig kr. 100,00 som skal indbetales til "Kvinder fod Fred", Århus, giro 5 28 02 73. Skriv Landsmøde på girokortet.

Program:

lørdag:

kl. 10: Velkomst. Derefter oplæg til diskussion ved Lilly Gyldenkilde, MF: Strukturproblemer, indre anliggender og visioner i fredsarbejdet.

Efter frokost landsmøde.

Efter middagen ved 19-tiden: sang, snak og hyggesamvær.

søndag kl. 8.30: Morgengudstjeneste om fred i Aaby kirke.

kl. 10: Landsmødet fortsætter og slutter med frokost kl. 13.

Sove-udstyr samt krus, tallerken og bestik medbringes.

Dagsorden:

Har I emner, I gerne vil have, vi snakker om, beder vi jer sende dem til: Birgit Hansen, Ørvadsvej 138, 8220 Brabrand inden 22. september. Så vil vi sammensætte en dagsorden, der vil blive udleveret på landsmødet. De, der ønsker det, kan få dagsordenen tilsendt.

På gensyn
Kvinder for Fred
Århus gruppe I og II.

Side 10

Køkkenrullen

Det forlyder fra kompetent side, at der er lavvande i Køkkenrullens kasse! En kraftig indsprøjtning tiltrænges! Hvordan kan man forestille sig, at man kan holde kontakt med hinanden uden Køkkenrullen?

Vi sidder her i redaktionen med et overvældende materiale, som med al tydelighed beviser, at vi fortsat må bevare vort blad! Også det, at vi på 1½ time kan få kontakt fra Gedser til Skagen er meget væsentligt.

Vil I ikke slå et slag for nye abonnenter? Vi vil også appellere til jer om at bidrage ud over de kr. 85-!

Obs.: Giroblanket er heftet i dette nummer.

Redaktionen.


NYT FRA COMISO - Sicilien

KVINDERNES JORD KONFISKERET

Den 11 og 12 maj 1984, konfiskerede politiet lejren, og arresterede 3 kvinder. Kvinderne var ansvarlige for at hjælpe og støtte de kvinder som kom til basen den 20 og 21 april, og som malede vandtårnet med fredskvindesymboler. De 3 kvinder blev i 5 dage holdt tilbage uden at få bistand fra jurist eller tolk, og gik følgelig i sultestrejke. Derefter blev de løslaut, men blev tvunget til at forlade Italien inden 5 dage.

Lejren er blevet konfiskeret dvs frataget os (Ligesom de to fredslejre for begge køn). De blandede fredslejre har nu fået deres jord tilbage -

VI APPELLERER OM AT FÅ VOR JORD TILBAGE


I Køkkenrulen nr. 6, side 5, foreslog Lyngby-gruppen en indsamling til COMISO kvinderne.

HIDTIL er der kommet 100 kr - hjerteHg tak.


Læserbreve til den
amerikanske presse

Idéen med at gå ind i den amerikanske valgkamp på Mondales side synes jeg er god, da han dog har nogle af vore krav med i sit valgprogram.

Jeg har forbindelse med en amerikansk kvinde, der vil prøve at formidle at Mondales kampagnekontor i hendes hjemby fordeler læserbreve skrevet af os til amerikanske aviser over hele USA. Sekundært vil hun i samarbejde med sin fredsgruppe selv sørge for det.

Hendes adresse er:

LINDA J. FIELD
463 Jefferson Road 1
PRINCETON
NEW JERSEY 08540
USA

Med fredelig hilsen
Helen Jørgensen, Christiansfeld


Freden har det ikke nemt

I lørdags afholdt »Fred for Folk« for første gang et fredsfestival i Nykøbing.

Efter mange strabadser var det lykkedes at få stablet arrangementet på benene men da arangementer skule starte lørdag kl. 10.00, begyndte problemerne. Den afrikanske dansetrup Afro Tiambo kom over en time for sent - men de skulle også komme helt fra Malmø.

Vejret var heller ikke helt som man kunne ha' håvet.

Det var koldt og blæsende.

Alligevel holdt arangørerne ud - og arrangementet løb af stablen. Odsherred Spillemændene underholdt - og Trille kom også og sang et par sange Kresten HeIveg-Petersen holdt en god tale og sagde bl.a., at vi må holde op med at se på verden gennem økonomiske briller - hvis freden skal ha' en chance.

Der var omkring 600 betalende gæster - hvilket var noget mindre end man havde regnet med - så der bliver nok tate om et underskud.

På spørgsmålet om fredsguppen vil prøve med et rangement igen næste år, er svaret »Det ved vi ikke endnu«.

Tina Raahage

Side 12

GRÆSRODSGÅRDEN

Bregningevej 6, Bregninge
4593 Eskebjerg
Tlf. (03) 491527
Giro 3 10 80 82

Nyt mødested for græsrodsbevægelsernes grupper og enkeltpersoner. Brugerne fungerer kollektivt. Der er plads til ca. 50 personer. Priser pro persona:

Kr. 30.- pr. døgn Kr. 55.- pr. week-end ( fr.-sø.) Børn 3 - 17 år i følge med voksne halv pris. Børn 0 - 2 år gratis.

Tilmelding ved henvendelse til:

Eina Erstad,
Højgårdsvej 65,
8362 Hørning
Tlf. (06) 922260, sikrest efter kl. 18.


SIPRI ÅRBOGEN 1984

Våbenkapløb og våbenkontrol

MELLEMFOLKELIGT SAMVIRKE

Kr. 70.- ved bestilling inden 15.10.84
Kr. 90.-" " efter 15.10.84

Forkortet, dansk udgave (700 sider til 200 sider).

I sin helhed består den af følgende artikler:

1 Introduktion
2 Atomvåben - USA og Sovjetunionen
3 Atomsprængninger i 1983
4 Verdens militære udgifter
5 Handel med større konventionelle våben
6 "Deep strike" - nye teknologier
7 Kemisk og biologisk krigsførelse
8 Fælles sikkerhed
9 Aftaler om våbenkontrol


KVINDEHØJSKOLEN; VISBY:

6270 Tønder.
tlf. 04 763493

Kvindernes udstråling

Engagement - Hvor kommer kræfterne fra. 28/10 - 4/11 - 1 uge

GIV LYD - RADIO OG BÅNDOPTAGER 5/11 - 22/12 - 7 uger

KROPPENS ENERGIER 5/11 - 22/12 - 7 uger


INDHOLDSFORTEGNELSE

s. 2 Telefonkæde
s. 3 Skulptur af Bodil Manz
s. 4 Lis Bisgaard, Seminar i Leningrad
s. 5 Påskemarch 1984 af Gerd Jensen
s. 6 Avisudklip
s. 7 Ravnstrup-lejren
s. 8 Greenham Common kalder !
s. 9 Landsmøde Aarhus
s. 10 Diverse
s. 11 Bestillingsliste etc.
s. 12 MEDDELSER

UNGE FOR FRED - KONFERENCE

Reserver week-end 29-30 sept. til landsdækkende ungdomsfredskonference.

Der hvor kvinder for·fred især skulle komme ind i billedet, er lørdag den 29. sept. fra kl.14-l8, hvor vi forventes at deltage i en gruppe kaldet: "Debat mellem de forskellige fredsorganisationer".

Gode ideer, spørgsmål m.m, ring da: 01/ 341070, også for tilmelding.

RESERVER onsdag den 26. september en kl. 20.00 på Stadsbiblioteket, store sal, LYNGBY til FORFATTERAFTEN arrangeret af KVINDER FOR FRED LYNGBY

Dette nummer er redigeret af Lyngby gruppen.

Næste nummer redigeres af Odense gruppen.

Husk deadline 7.September

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1984

Til næste nummer af Køkkenrullen