Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 9, 1984

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 9, 1984, forside

Side 3-7

LANDSMØDE 29. - 30. sept. 1984 i Aarhus.

Igen et dejligt landsmøde!

Aarhusgrupperne havde lavet et meget fint og veltilrettelagt program.

Vi var ca 50 deltagere - og som snakken gik! Før det egentlige landsmøde (generalforsamling) talte Lilli Gyldenkilde om "Strukturproblemer , indre anliggende- og visioner i fredsarbejdet" .

Et inspirerende oplæg, som udløste en livlig diskussion, som greb så grundigt ind i dagsordenens pkt.7: samarbejde med andre fredsgrupper, at det punkt udgik af dagsordenen.

Lilli G. påpegede stærkt, at det gjaldt om at nedbryde fjendebilleder.

Såvel på international plan - som internt i fredsbevægelserne - gælder det ikke om, hvem vi samarbejder med, men om, hvad vi samarbejder om!

Flere kvinder stønnede over al den parole-snak, men baggrunden for al den diskussion er nok meget forskellig fra sted til sted. Nogen samlet indstilling til problemet kom der ikke, men konklusionen blev nok, at hver enkelt gruppe må finde ud af, på hvilket grundlag et samarbejde kan finde sted - det er vilkårene for en græsrodsbevægelse - men flere talte om at huske at opprioritere vores motto: Våbenmilliarderne til mad!

FREDSLEJREN

Fredslejren i Ravnstrup gav også stof til en del snak.

Mange Kv.f.F. har deltaget i lejren og oplevet glæden ved den styrke, det giver, at vi står mange sammen om en sag.

Men også angsten ved at træde op mod landets Øvrighed: at gå ind på forbudt område - at blive, eller risikere at blive arresteret. Hvilke følger får det?

Det første problem er at overvinde sin egen blokering mod at bryde loven.

I den sammenhæng må vi støtte os til den regel, at det er tilladt at bryde mindre love (adgang forbudt på militært område) for at forhindre større forbrydelser (oprustning = krigs forberedelse = forbrydelse mod menneskeheden).

Dagny foreslog, at alle over pensionsalderen må melde sig blandt dem, der lader sig arrestere, for de har da tid til det!

Rent konkret blev det vedtaget, at vi skal bede en jurist redegøre i Køkkenrullen for, hvilke følger den slags lovovertrædelser får for kvinderne.

I efterårsferien bliver der igen aktion i fredslejren, og da skal der også tages stilling til lejrens videre skæbne.

Har man brug for en til at fortælle - og evt. vise lysbilleder fra fredslejren, så kontakt Tine Forchhammer, Gasværksvej 29, 1656 Kbh.V. tlf. (ol) 22 73 21.

Tine modtager også gerne lysbilleder, hvis I har nogle fra lejren.

NATO FOR MENNESKERETTIGHEDSDOMSTOLEN

Skal vi indklage NATO for menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg?

Virumgruppen forslår det, fordi de anser det som en direkte overtrædelse af menneskerettighederne, at NATO ikke vil erklære at undlade at bruge atomvåben i et første-slag. (Warchawapagtlandene har erklæret, at de ikke vil være dem, der bruger atomvåben først).

Virumgruppen arbejder videre med sagen på Kv.f.F.s vegne, og vi vedtog, at evt. indvendinger fra juridiske kapaciteter ikke skal standse vores forsøg på at nå til Strasbourg med anklagen.

HOLDPOLITIKERNE FAST

Vi må bestandigt bearbejde vore politikere - både dem, der er med os (de trænger til opbakning) og de mere lunkne ( de trænger til påvirkning!) De, der er imod os, skal om og om igen have at vide, at de skal overholde vedtagelserne i folketinget! Og de skal fastholdes på deres pæne ord fra FN, som desværre kun har rådgivende status, men derfor er det ikke i orden, at vore politikere med statsminister og udenrigsminister i spidsen totalt lader hånt om FNs udtalelser.

Læs "FN og nedrustningen". Den kan fås gratis ved henvendelse til Udenrigsministeriets Nedrustningssekretariat, Asiatisk Plads 2,1448 Kbh.K. Bestil et expl. til hver enkelt i jeres gruppe og brug oplysningerne deri om alverdens statsmænds gyldne løfter og kræv dem overholdt af samme statsmænd!

LENINGRADSEMINARET

Lis Bisgaard redegjorde for de mange forviklinger omkring dette seminar, og det var ret umuligt at finde ud af, om nogen udnyttede andre, eller det bare var bureaukratisk rod.

Efter en meget dejlig middag på "Yggdrasil" i Klostergade diskuterede vi ud fra Leningradseminaret, hvordan vi repræsenterer Kv.f.F. på basis af vore tre grund- sætninger, formuleret i den blå folder.

Der udspandt sig en god diskussion, der endte i følgende beslutning:

I Køkkenrullen offentliggøres alle indbydelser til konferencer, seminarer m.v. inclusiv indbydelse til at deltage i forudgående planlægningsarbejde.

De, der har mulighed for det, melder sig til. Den, der melder sig til planlæggende arbejde, er selvskreven til den egentlige konference/seminar.

Melder der sig flere, end der er pladser til, falder de sidst tilmeldte ud.

Der er pligt til at melde tilbage om oplevelserne i Køkkenrullen.

Hvis en privatperson modtager en indbydelse til Kv.f.F. om at deltage i møder m.v. skal indbydelsen straks gå til koordineringsgruppen, som så foretager det videre fornødne i Kv.f.F.s navn med formidling ud gennem Køkkenrullen eller brev til grupperne, hvis det haster meget.

VENSKABSBYER

Flere grupper arbejder på kontakt over øst-Vest grænsen for ad den vej at nedbryde fjendebilleder.

Mange byer har i forvejen venskabsbyer rundt i verden. Derfor er det nemmest at spørge hos de kommunale myndigheder, hvor kontakterne er, og bede om hjælp til at få familie-til-familie kontakt.

Man kan også evt. tilmelde sig Kvækernes kvindegrupper, som findes verden over. Spørg på adressen Vendersgade 29, 1363 Kbh.K.

Køkkenrullen

Redaktionsgrupper for det kommende år:
nov/jan Aalborg, febr/marts Skals I. april/maj Vesterbro. juni/aug Holstebro. sept/okt Dronninglund.

Forsiden på Køkkenrullen skal beholde nuværende udseende - af praktiske grunde (postvæsnet, bibliotekernes registrering og genkendeIsens glæde!)

Bagsiden med oplysning om adresser og materialer bibeholdes også.

Kun et landsmøde kan ændre disse vedtagelser.

Indholdsfortegnelse er unødvendig, men en aktivitetskalender er nyttig.

Håndskrevne manuskripter modtages også - men skriv tydeligt!

Et specialnummer af Køkkenrullen udarbejdes af Aarhusgrupperne. Det skal indeholde uddybende informationer om Kv.f.fs arbejde, så det kan uddeles på skoler m.v. og til interesserede. Det skal være et supplement til den blå folder, som stadig er vort første pr-materiale.

Ideer og forslag til specialnummeret sendes inden 1.dec. til Aarhusgrupperne.

En ide til den blå folder: læg en strimmel med lokaladresser og tlf.nr. indeni og læg dem ud på biblioteker m.v.

Den blå folder bliver oversat til engelsk og hollandsk og kan fås hos Lillemor i Aalborg (se bagsiden af Køkkenrullen).

BREVÅBNER - OG KOORDINERINGSGRUPPE

1.oktober 84 - 31.marts 85: Skals 1
1. april 85 - 30.sept.85: Holstebro.

HUSK: brug brevåbnergruppen i koordineringsarbejdet! Meddel, hvad I har planer om, og spørg om der er noget nyt, I skal meddele på egne møder.

Når brevåbnergruppen uddelegerer forskellige arbejder til grupper ude i landet, er det den arbejdende gruppe, der også skal give pressemeddelelse om det.

Er der nogle journalister i Kv. f. F ., der vil gøre et stykke professionelt arbejde, bedes I melde jer til brevåbnergruppen.

Brevåbnergruppen har adr. på udenlandske kontakter - og modtager gerne nye.

Janne Houmann vil gerne medvirke i en gruppe, der koordinerer Kv.f.F.s arbejde på nordisk plan. Fint! Vi glæder os til at høre om det i Køkkenrullen.

RAPPORT FRA GRUPPERNE

Skalsgrupperne forbereder regionsmøde for Jylland/Fyn til foråret.

Vi blev kraftigt opfordret til at bruge Hiroshimadagen 6.aug.1985,da det er 40 år siden, første a-bombe blev kastet. Skal vi lave en landsdækkende stjernedemonstration til Odense?

Gerd fra Amager tilbød udkast til ny plakat. Interesserede, ring 01-54 93 41.

Mange gode ideer kom frem: tjen penge ved salg af postkort eller hjemmelavede ting, f.ex. grydelapper med duer. Ved kommende menighedsrådsvalg og kommunalvalg i 1985: stem på kandidater, der er fredsvenlige. Lav løbesedler og uddel dem, hvor filmen "Dagen efter" bliver vist. Lav udstillinger på bibliotekerne. Brug de nye nærradioer eller båndværkstedet ved Danmarks Radio (DR giver honorar!) Send meddelelser og adresser til radioens "Forbrugernyt" og send stof til "Udspil". Lav tegnekonkurrence for børnene. Sag balloner med fredsduer (køb af dem:se bagsiden af Køkkenrullen) - og HUSK: giv pressen meddelelse om, hvaad I laver!

Bed TV om at sende BBC-filmen "Dommedag", der blev sendt i svensk TV 23/9.
adr. er TV-byen, Mørkhøjvej 170, 2860 Søborg.

Ingrid Stade foreslår, at vi kræver en speciel fredskonference på kvinders præmisser - i modsætning til mændenes såkaldte fredskonferencer. Der er f.ex. masser af plads og faciliteter dertil i EFs bygning i Strasbourg, som kun bruges 1 uge pr. måned. Det må være en opgave for dem, der har internationale kontakter.

Fra Svendborg anbefaler de Lisbeth Bendix fra Båring højskole til foredrag om psykologien omkring krig og fred.

Hvem vil undersøge, om vi af etiske grunde kan slippe for at betale skat til militæret? Det var en måde, kvinder kunne blive militærnægtere på!

Fra Aarhus sendte Kv.f.F. 6000 kr til Greenham. Amtsrådets kvinder skulle på rejse til England, og de tog personligt ud med pengene.

Fra landsmødet udgik et brev til Socialdemokratiet for at støtte dem - og fastholde dem på deres kongresbeslutning ang. Norden som atomvåbenfri zone i freds-, krise- og krigstid.

Vi sendte en hilsen til Greenham, hvor de netop havde stordemonstration, som den danske presse ganske har overset.

En pressemeddelelse, som fokuserer især på statsmændenes forpligtelse til at holde de løfter, de så smukt fremsætter i FN, blev udsendt til både lands- og lokalaviser foruden til Ritzau.

HUSK: når man skriver noget i Kv.f.F.s navn, skal der altid navn Og adr. på, så vi ved, hvem der er ansvarlig.

Næste års landsmøde i Tønder.

Vi glæder os allerede!!!

ref/Birthe og Aase Aalborggruppe

Side 7

Pressemeddelelse:

Kvinder for Fred har på landsmødet i Århus i week-enden d.29.30.sept. drøftet fredsbevægelsens aktuelle situation og fremtidige aktiviteter.

Vi finder det oprørende, at vi i fredsbevægelsen fortsat skal gøre politikerne opmærksomme på, at de skal overholde de beslutninger FN's medlemslande har vedtaget i Slutdokumentet af 1978 om nedrustning både internationalt og landspolitisk.

Ifølge Slutdokumentet har medlemslandene forpligtet sig til at skabe varig international fred og sikkerhed gennem hurtig og effektiv reduktion af både våben og væbnede styrker.

På trods af disse vedtagelser opruster verden i en grad, som man aldrig før har været vidne til.

Vi mener, at dette er katastrofalt både af hensyn til vores sikkerhed og til troen på demokratiet. Da det demokratiske princip bl.a. bygger på en stadig strøm af relevante oplysninger til befolkningen har pressen her et stort ansvar.

Kvinder for Fred kræver, at pressen lever op til dette ansvar. Vi henviser til Slutdokumentets ord om, at undgå udbredelse af falske og tendentiøse oplysninger.

I betragtning af, at menneskeheden i dag står over for valget mellem nedrustning eller total udslettelse, kræver Kvinder for Fred, at Slutdokumentets beslutninger overholdes af både politikere og presse,

På Kvinder for Fred's vegne

Lis Bisgård
mødeleder

Aarhus, the 30th September, 1984

To the women of Greenham Common.

Women for Peace in Denmark gatheret at their annual national meeting in Århus send their love and greetings to all the women of Greenham Common.

Though unable to be physically present we join in our thoughts the millions of women who this weekend support your steady and perserving work for peace.

In our hearts we are all Greenham Common women.

For Women for Peace in Denmark

Jette Seier

Visborgaardsvej 18
DK 9200 Aalborg SV
Denmark


At ikke være sig selv nok

Tanken om Norden som atomvåbenfri Zone bliver ikke til virkelighed blot ved en højtidelig erklæring.

Argumenterne mod den ide er en liste over problemer der skal løses for at realisere tanken.

Det er nødvendigt med debat og forhandling til mange sider. At være sig selv nok er ikke tillidsskabende.

En atomvåbenfri zone i Norden har tyd som impuls til yderligere nedrustningsprocesser, som bidrag til bestræbelserne for en verdensomspændende atomvåbennedrustning.

24. - 25. november holdes på Christiansborg en fællesnordisk konference om Norden som atomvåbenfri zone med nordiske politikere og fredsforskere som talere og paneldeltagere samt en græsk repræsentant om bestræbelserne på at opnå en atomvåbenfri zone på Balkan. Inviteret er repræsentanter for alle politiske partier, LO, FTF, Dansk Ungdoms Fællesråd, Det Eukumeniske fællesråd, Danske Kvinders Nationalråd, Chr. Christensen som Minister for Nordiske Anliggender, Forsvarschefen, FN-forbundet, Internatiol Liga for Fred og Sikkerhed, Kvinder for Fred, Læger mod Kernevåben, Nej til Atomvåben, Samarbejdskomiteen, Sikkerhedsog Nedrustningspolitisk Udvalg, Fredsforskningscentret Københavns Universitet, rektor Ove Nathan Kbh. IS Univ., Sikkerhedspolitisk Institut Ålborg, K. Helveg Petersen, Hermod Lannung m.fl..

Side 8-9

ØST ' VEST ' SEMINAR

Fra 4.-9. september deltog seks kvinder fra Danmark i et seminar i Leningrad, arrangeret som opfølgning af Fredsmarch '82 og et møde på Ålandsøerne i juni 1983.

I forbindelse med forberedelserne til seminaret havde der været nogle misforståelser, som vi forsøgte at få klarlagt i et fælles møde med nogle af de nordiske deltagere.

I Køkkenrullen's aug.-nr. havde vi læst om Lis Bisgaards beslutning om at sige nej til indbydelsen til seminaret, efter at hun fra Harriet Otterloo i Sverige havde hørt, at den sovjetiske kvindekomite selv ville vælge de repræsentanter, der skulle med, og at man havde fået det indtryk, at den selv ville planlægge mødet.

Hvad angår tilrettelæggelse af mødet, stod der i det skriftlige referat fra Ålandsmødet ikke, at en nordisk planlægningsgruppe skulle deltage, men mundligt havde man bestemt, at en kvinde fra hvert af de repræsenterede lande skulle finde tre kvinder i sit eget land til en kontaktgruppe. Disse grupper skulle så kommunikere, - skønt Danmark ikke deltog i Ålandsmødet, kom vi med, idet vi skulle vælge to fra Kvinder for Fred og en fra International Liga for Fred og Frihed.

Et foreløbigt resultat blev meddelt i et brev af 30.-1.-84 fra Gøteborg (fra Harriet Otterloo og Marianne Lindstrøm). Da var der valgt tre i Danmark - seks i Finland - tre i Norge - tre i Sverige + Ålandsøerne og tre i USA, - I samme brev meddeltes, at der for få uger siden var kommet brev fra de russiske kvinder, som nu havde begyndt at planlægge et seminar i juni (egentlig ikke så mærkeligt, da tiden var fremskreden ).

Man mente da i Sverige, at det nu var for sent at organisere noget for at få kontaktgrupperne med i planlægning til dette møde, og foreslog, at grupperne hver for sig skulle arbejde med planer for et senere fælles seminar.

Men selvfølgelig skulle vi benytte lejligheden til at mødes med de russiske kvinder i Leningrad. 20 kvinder ville blive inviteret, 4 fra hvert land. Man opfordrede grupperne til at skrive til Xenia Proskurnikova i Moskva og give hende navne på dem, der blev valgt.

Noget tyder på, at den sovjetiske kvindekomite, da den et par måneder intet havde hørt fra kontaktgrupperne, har sendt indbydelse ud til en- kelte personer, men slet ikke generelt, I Danmark valgte LIgaen på et hovedbestyrelsesmøde tre repræsentanter, og da der efter tilmeldelse fra Kvinder for Fred (efter opfordring i Køkkenrullen) viste sig at være syv personer i alt, blev det meddelt til den sovjetiske kvindekomite, som svarede, at alle kunne komme. - Da der kom afbud, blev det endelige resultat altså seks danske deltagere til seminaret, der nu var udsat til september på grund af mange arrangementer i Leningrad i juni.

I øvrigt blev der lagt et godt program, som vi alle kunne acceptere. Programmet hed : Kvinders rolle og opgaver i den nuværende Anti-Krigs-Bevægelse og omfattede emner som : Hvad kvinder gør for at bidrage til hindring af en atomkrig - opdragelse til fred - mediernes rolle og den offentlige mening ang. problemer om krig og fred. - Emner, vi alle er interesserede i og gerne vil drøfte.

Forhåbentlig kan denne redegørelse hidrage til at rydde misforståelse og mistro af vejen, da det har stor betydning, at vi kan samarbejde over grænserne. - Den sovjetiske kvindekomité er indstillet på at deltage i Norge næste år.

Meta N. Ditzel

International Kvindekongres i
Leningrad.

I dagene fra den 4. til den 9. september har 6 danske kvinder fra Den internationale Liga for Fred og Frihed og Kvinder for Fred deltaget i en kongres i Leningrad. Titlen var "Kvinders rolle og opgaver i den nuværende anti-krigs bevægelse". USA og alle de nordiske lande - undtagen Island var repræsenteret.

Kongressen var en succes. Under den sovjetiske astronaut - Valentina Thereskovas demokratiske og sikre ledelse - nåede vi frem til fælles beslutninger om en resolution og fremtidigt arbejde.

Resolutionen er rettet til Stockholmkonferencens deltagere med krav om at nå resultater.

Ture med orientering om byens voldsomme historiske begivenheder, kulturelle og administrative vikrsomhed gav værdifulde menneskelige kontakter. Åbne drøftelser fandt sted også udenfor programpunktet "friendly talks" .

Seminaret var en opfølgning af Fredsmarchen til Moskva i 1982 og et seminar på Ålandsøerne sidste år ( desværre var der ingen danskere med på Ålandsøerne) .

Det blev beklaget fra dansk side, at vi savnede vore islandske repræsentaner, især når spørgsmålet om atomvåbenfrie zoner var oppe. Vi gjorde opmærksom på, at ikke alene er rejsen fra Island dyr, men at den nuværende inflation på Island sammenholdt med at Keflavik-basens store amerikanske styrker giver Island så store indtjeningsmuligheder i amerikansk valuta, at kvinder ikke kan komme af sted til USSR i fredsarbejde.

De finske synspunkter i debatten viste tydeligt, at USSR og Finland har årelang træning i forhandling og samarbejde.

Forslag til fremtidigt arbejde fra deltagerne:

  1. Norske kvinder foreslog store demonstrationer med slogan mod enhver form for atomvåben.
  2. Den internatione LIga for Fred og Frihed omtalte deres nyligt startede kampagne mod prøvesprængninger. De ønsker støtte fra andre organisationer til deres indsamling af underskrifter, som skal overrækkes FN's generalsekretær og regeringer.
  3. Kvinderne fra USA oplyste om arbejdet for en global kampagne, inspireret af general La Roque, der skal gøre ende på alle atomsprængninger. Det er planlagt at markere Hiroshima-dagen den 6. august 1985 med at love en gang for alle, at nu skal alle atomsprængninger være forbudt i hele verden.
  4. Svenskerne forslog, at vi næste sommer samler europæiske kvinder i busser og kører rundt mellem europæiske regeringer for at indsamle deres svar på grundlæggende spørgsmål fra os med reference til FN's charter. Vore respektive fredsgrupper opfordres til snarest at formulere de rigtige spørgsmål til denne lejlighed og finde støtte og deltagere til turen. Når vi næste år må bruge busser - i stedet for gå-ben eller cykler som i år - er det for at få fart over aktiviteterne. Svenskerne ønskede hvide busser - danskerne blå.

Meta Ditzel og
Ruth Gunnarsen

Side 10-11

Hvad kan du selv gøre - udover at forlange våbenmillionerne til mad -

Bliv medlem af U-Lands importen!

Hvorfor ?

  1. for at gøre handel og bistand til 2 sider af samme sag
  2. for at hjælpe mennesker i ulandene til at hjælpe sig selv gennem at handle med os
  3. for at nå nogle af de mennesker. som det er svært at hjælpe gennem alm. bistand.

Hvem er U-Lands importen ?

- en almennyttig forening. Handelen skal tjene producentens kamp mod underudvikling og fattigdom.

Derfor er det vores politik at betale så meget for varerne, at producenterne har en reel mulighed for at forbedre egne levevilkår. Vi handler kun med producentgrupper (f.eks. andelsforeninger) og lande, der udnytter de muligheder vi giver dem.

- Vi har også information som formål, information omkring det der sker lige der, hvor varerne produceres. Og vi vil også fortælle generelt om handel mellem rige og fattige lande.

Det koster min. kr. 200 for at blive medlem. Beløbet er et eengangsbeløb og der er ingen købetvang. Foreninger kan tegne medlemsskab for kr. 2000,- også min.

Varesortiment: vil dække kaffe, the, tøj m.m.

En række organisationer er medlemmer: Det Danske Missionsselskab, Mellemfolkeligt Samvirke, Internationalt Forum og Fællesforeningen for Danmarks Brugsfor.

Garantkreds: bl.a. er direktør Ole Bang, Landsforeningen for kræftens bekæmpelse, biskop Henrik Christiansen, Aalborg, redaktør Lis Garval, Danida, Ulandsstyrelsens formand Chr. Kelm-Hansen m.f.. Postgiro 2016958, Ulandsimp.
c/o Poul Illemann,
Postbox 7,
7900 Nykøbing M.

hvor også yderligere oplysninger om vedtægter, budget m.m. kan fås.


Kære Venner

Den ll. december 1983 holdt den sovjetiske kvindekomite deres årlige plenarmøde for at diskutere de'. problemer , som bekYJllrer alle i verden, problemer angående forebyggelse af atomkatastrofer.

Repræsentanter fra alle de største selvstyrende republikker,og fra regioner og egne af dette land, som deltog i mødet, udtalte sig om den farlige udvikling i den internationale situation og erklærede sig parat til at gøre en indsats for at hjælpe med til at opretholde verdensfreden.

Mødedeltagerne kunne enstemmigt tilslutte sig et budskab fra de sovjetiske kvinder til alle kvinder i verden " Vi må forebygge atomkrig".

Vi sender denne besked i håbet om, at det vil have interesse for jer, og at I vil bekendtgøre det for jeres medlemmer af organisationen.


Vi må forhindre atomkrig

Budskab fra de sovjetiske kvinder til alle kvinder i verden.

Moskva 12. maj 1984

Til alle kvinder i verden
Kære medsøstre
Venner

I denne afgørende tid, når vores fremtid og fremtiden for vores efterkommere på baggrund af historien - vi - kvinder i sovjetunionen appellerer til jer til jeres forstand, hjerte og samvittighed.

Den internationale tendens i oprustning, først og fremmest atomvåben har nærmet sig et kritisk punkt.

Spredningen af Pershing II og havmissiler i vesteuropa - hurtigangribende atomvåben - har konfronteret verden med virkelig fare for en atomkrig.

Og forsøget på at sprede våbenkapløb et i rummet forøger truslen om at ødelægge kloden i mange år.

Enhver af os må have forståelse for naturen og værdien af katastrofen, som truer os og resolut opponere mod enhver lære om antageligheden af at bruge atomvåben og om muligheden af at føre langvarig eller begrænset atomkrig.

Denne lære er ikke kun fuldstændig umenneskelig, men fundamentalt forkert.

Der kan ikke blive nogen begrænset atomkrig.

Den ville uundgåeligt vokse til en global konflikt.

Vi må reagere beslutsomt, før det er for sent.

Vi appellerer til jer for at få jer til at deltage i vores ønske om at forebygge atomkrig.

Lad os presse på for:

  • at forbyde propaganda for enhver form for atomkrig, globalt eller begrænset,
  • at alle atommagthavere aflægger løfte om ikke at være de første, som bruger atomvåben
  • øjeblikkelig stoppe alle atomlagre og senere reducere dem indtil total afskaffelse og lighedsprincippet om lige sikkerhed.
  • pålægge et totalt og universalt forbud mod atomprøvesprængninger.
  • forhindre militarisering af ubeboede områder.
  • kritisere planer af atomvåbenkonfrontationen i Europa.
  • blive af med alle atomvåben i Europa både mellemdistance og taktiske våben.
  • forhindre spredning af atomvåben i enhver form.
  • oprette atomfri zoner forskellige steder i verden.

Det er op til jeres dybeste samvittighed at få afskaffet atomvåben.

Lad os forsøge at spærre vejen til en atombrand og redde vort fælles hjem jorden.

Oversat fra engelsk af Vibeke Schmidt.


Nordiske Kvinders Fredsinitiativ.

Da vi, undertegnede og Gitte Gottlieb, trækker os ud af det planlæggende arbejde for Danmark i IINordiske Kvinders Fredsinitiativ" søger vi 2 eller helst flere kvinder, som kan deltage i det koordinerende samarbejde for næste sommers Fredsarbejde. Vi mener, at det er godt med nye ansigter. Første møde finder sted allerede den 13. oktober i Helsingfors.

Vi er rede til at give oplysninger, Johannas telf.nr. er 02-857500 og Gittes 01-264830.

Se iøvrigt fyldigt referat fra lejren ved Stockholm i Køkkenrullens sept.-nr.

Fredelig hilsen - Johanna Tarp,
Holmevej 48,
2830 Virum.


Begyndelsen på bogliste om
Fredsundervisning. Børn og unge.

Aktivitetsmappe : nedrustning, udvikling og fred .

Udgivet i 1983 i samarbejde med Aldrig mere krig, Arbejderbevægelsens U-landsudvalg, FN-forbundet, International Liga for Fred og Frihed, Kvinder for Fred, Kvindernes U-landsudvalg, Mellemfolkeligt Samvirke, Midteroprøret, Nej til atomvåben.

Fredsundervisning - psykologi og pædagogik i fredsarbejdet, Gyldendal pædagogiske bibliotek 200.

Undervisning for fred - udvikling, nedrustning, menneskerettigheder. FN-forbundet.

Den danske folkehøjskoles Fredsundervisning, Lissie Struer, Fredscentret, Gothersgade 8 C, 1123 København K.

Jorden er til at lege på - ikke til at lege med, Stig Brostrøm & Jørgen Pauli Jensen, Socialstyrelsens Fællesudvalg.

1. nr. af Gymnasielærere for fred her er det om freden i undervisningen.

Dansk Psykolog Nyt dec. 82, nr. 24, 36. årgang, side 536-542, Jørgen Pauli Jensen m.fl.: Bidrag til en psykologi for fred.

Bibliotekscentralen har haft 2 boglister i 1983 Krig eller Fred udarb. af Bertel Heurlin, og et blåt bogmærke.

Mellemfolkeligt Samvirke har udgivet en bibliografi 1982: Litteratur om oprustning.

Vi er kede af det POSTyr
vi har voldt Grethe Bjerg
fordi vi forsømte at skrive
Køkkenrullen på vores køkkenrulle
Vi håber næste landsmøde
får mange gode forslag til
ny forside!!!

Kvinder for Fred,
Odense

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1984

Til næste nummer af Køkkenrullen