Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 10, 1986

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 10, 1986, forside

Side 3

Kvinder og militær

Der kommer mange ting til Køkkenrullens redaktion. Bl.a. Kvinfo kalender nr. 27, november 1986, som er en oversigt over aktiviteter, møder og foredrag. Ud af mere end 80 datoer, var der en eneste med relation til vores interesse­område. 22-25 januar 87 afholdes et stort internationalt symposium i Finland om emnet: Kvinder og militær. Læs Bitten Forchhammers artikel side 5.


"Truslen i Nord"

Kære alle:

For budskabet gælder alle, søstre og brødre, børn og voksne, edderkopper, firben og elefanter.

Nu har vi fået et bevis, som alle må se. Hvordan får vi sendt det ud over TV?

Hvordan sørger vi for, at hvert eneste folketingsmedlem bliver tvunget til at se denne film? Alle I politikere, som vi har gi vet ansvar til at handle for os. Vi må bede om, at I kommer med, hvor beslutningerne for dette vanvid træffes.

Inden det er for sent!
Nu gælder det om saglighed og viden!
Jorden er til at lege på, ikke til at lege med!
Vi må slutte det kollektive vanvid!
Vi forsvarer os med udryddelsesvåben!
Selvmordsvåben!
Vort forsvar fører til udryddelse!
Skal Tronhjem eller Køge blive nye Hiroshima eller Nagasaki?
???????????????
?????
?

Side 4

Hvorfor er jeg så ophidset? Jo, jeg har netop set videofilmen,

"Truslen i Nord" VHS. kopi - Spilletid 4"3 min.

Producenter: Skipper J. C. Johansen,
Nær-Radio Køge Danmark.
Major Einar A. Edvardsen Norge.
Scenografi: Finn Haugård Danmark.

Filmen er produceret med økonomisk støtte fra:
SID Køgeafdeling og Fredsfonden, København.

USA's såkaldte fremskudte flådestrateri i de nordatlantiske farvande, samt i Norske Havet og Barentshavet har medført, at de nordiske lande fra at være et af de stille hjørner i verden, er blevet et af de mest truede områder, hvis en konflikt mellem de to supermagter USA og Sovjetunionen bliver en realitet.

Desværre bærer såvel skiftende norske som danske regeringer et stort ansvar for denne situation, idet begge lande gennem bilaterale aftaler (de såkaldte COB-aftaler og Invictus-aftaler) har bidraget til, at såvel Norge som Danmark er blevet gjort til angrebsbaser i USA's fremskudte strategi.

Videofilmen "Truslen i Nord" redegør for den militærpolitiske udvikling og påviser, hvorledes de norsk/danske baseaftaler er afgørende for, at USA kan gennemføre sin fremskudte flådestrategi i de nordatlantiske områder. Programmet afslører også, hvad der ligger bag det amerikanske Holystoneprojekt, der uagtet, det blev startet for ca 15 år siden, aldrig har været genstand for de danske og norske mediers interesse.

Såvel Danmark, som Norge har sagt nej til udplacering af atomvåben på dansk/norsk grund, men alligevel gennemfører både det danske og det norske forsvar procedureøvelser med atomvåben, hvori indgår, at begge lande skal anvende atomvåben mod et EVT. konventionelt angreb fra Warszawa-pagtlandene.

Dette sker i henhold til NATO's doktrin om det såkaldte flexible svar.

Hvilke konsekvenser får denne doktrin i en konfliktsituation ikke blot for Danmark og Norge, men også for Sverige og Finland?

Skaf videofilmen hjem og se den i jeres grupper - vis den overalt:

Skriv til TV og bed om at få den at se:

Filmen kan rekvireres ved henvendelse til:

Skipper J.C. Johansen
Ringstedvej 211, Lellinge
4600 Køge.
Tlf.: 03 82 04 85

Prisen pr kopi i Danmark: ved leje kr. 300, - ved køb kr 425,exclusive forsendelses omkostninger.

Birgit H.

Side 5

Women and the Military System

Symposium i Finland

I dagene 22-25. Jan. 1987 afholdes i Siuntio Baths, Finland (nær Helsinki) et internationalt symposium "Women and the Military System", arrangeret af Peace Union of Finland og International Peace Bureau.

Blandt hovedtalerne vil være Elise Boulding, tidl. professor på Dartmouth College, forfatter til "The Underside of History", og Cynthia Enloe, bl.a. kendt for bogen "Does Khaki become you?", samt en række andre kvinder, der internationalt har bidraget til oplysning om det overordnede emne.

Symposiet, der vil foregå på engelsk, vil blive delt op i seks hovedafsnit:

  1. HistoricaI perspectives
  2. Military economy: its impact on women.
  3. Women, men and the Military
  4. Liberation struggles and the liberation of women
  5. Militarisation of women, current trends
  6. Women, peace movement & women's rights: women as creators of world peace.

Der vil blive arbejdet om ovennævnte emner i workshops efter oplæggene er givet.

Her i Danmark er der dannet en arbejdsgruppe, bestående af kvinder, der på den ene eller anden måde har haft tilknytning til "Ravnstrup-Kvindefredslejren". Vi håber på at kunne deltage i Symposiet med i bedste fald 6-8 kvinder - hvis økonomien tillader.

Der er søgt div. fonds etc. og foreløbig kan det siges, at Det Sikkerheds- & Nedrustningspolitiske Udvalg, SNU, har støttet med 15.000.-, Fredsfonden med 6.000.-, (m.klausul: kun anvendes til det opfølgende arb.) Græsrodsfonden med 1.000.- og RØDE ØRE med 1.000.-.

Skal i denne forbindelse ikke undlade at gøre opmærksom på, at de mandlige fredsforskere på Center for Freds- & Konfliktforskning ikke mener, de vil støtte projektet (ingen akademikere med i gruppen !!), og iøvrigt mener de heller ikke, det fremgår af vor ansøgning, at dette skulle blive til et konkret forskningsresultat "til at sætte på en reol" (deres egne ord). Gået nærmere på klinge må de mandlige fredsforskere erkende, at der intet findes om dette vigtige emne på Centret. Man har nok for travlt med at tælle kanonrør, sammenligne våbentyper og afveje terrorbalancen !!

Der findes beskæmmende lidt på Dansk om emnet - andre lande har for længst bidraget med publikationer, f.eks. udkom for nylig "Educating for peace" af Birgit Brock-Utne, Oslo. For interesserede var det måske en ide at læse antologien "Loaded Questions" - Women in the Military, edited by W. Chapkis, findes på Garnisons Bib. Kastellet Kbhvn. fåes gennem alm. bib.

I den "hellige" Ligestillings Navn har man presset på for at få kvinder med helt frem på barrikaderne i den mest mandsdominerede institution i Danmark, Forsvaret. Man har kørt frem siden 1978, hvor Loven om Ligestilling trådte i kraft.

Hvor var vi, alle vi kvinder, der har en kritisk holdning til ~ Forsvar, der i dag tilbydes os ?? Ikke et kvæk har vi tilsyneladende givet var det ikke på tide, vi fik sat debatten igang - er det rimeligt, kvinder fortsat går ind i Forsvaret,som det er, på mændenes præmisser - var det ikke på tide, vi kom frem med alternativer ??

Har nogen lyst til at indgå i arbejdsgruppen om Women and the Military System, kan yderligere oplysninger fås hos

Bitten Forchhammer,
Rebild Hedevej 14,
9520 Skørping.
08/391663.

Side 6

Bevilling fra FN-forbundet

På Landsmødet blev vi enige om, at jeg skulle skrive til FN-forbundet og spørge, om de nu også gjorde Udenrigsmini­ster Ellermann-Jensen opmærksom på de mange forgæves henvendelser fra fredsbevægelserne om støtte i fredsåret, for Ellermann-Jensen havde jo bedyret, at det var rigeligt med de 800.000 kr.

I sit svar skriver Kristof Kristiansen, at man i begyndelsen af fredsåret fik en rækkebreve, derefter var det først og fremmest telefoniske henvendelser - og færre og færre efterhånden som rygtet var gået om tingenes sørgelige tilstand. Han skriver, at man gerne lader henvendelserne gå videre, men han frygter for, at det vil blive opfattet som en tom demonstration, der ikke vil gøre indtryk på nogen. Jeg ringede til Kristof Kristiansen og spurgte om jeg måtte citere ham, når jeg gik videre og skrev til Uffe Ellermann. Det var iorden, og jeg skrevet gribende brev på l½ side til Uffeministeren, som svarer, "at det ikke er muligt indenfor rammerne af vort budget at bevillige yderligere penge til dette formål".

Det var bare ærgerligt.

Birgit Horn, Aalborg-gruppen.


våbenløse atomvåbenfri zone
Kerteminde og Ålborg er nu også erklæret atomfrie


Side 7

ØST-VEST-ØST-VEST-ØST-VEST-ØST-VEST-ØST-VEST

Brev fra USA

Århus-gruppen har lige fået brev fra Patricia i Ohio.

Hun huskes sikkert af mange, derfor et lille resume her.

Patricia skriver, at hendes gruppe har arbejdet hårdt med at få Kongressen til at afstå fra at sende 100 mille dollar til contraerne i Nicaragua.

Det går op for flere og flere, at Reagan vil bruge alle midler for at vælte den sandinistiske regering.At det er utroligt, at en præsident, der taler så meget om lov og orden, er så ivrig efter at bruge et hvilket som helst middel f to stop the communists".

Meningsmålinger viser konstant, at det amerikanske folk ikke støtter kontrarevolutionære men Kongressen giver efter for Reagan.

Patricias gruppe arbejder også med at få USA til at stoppe prøvesprængningerne sålænge Russerne ikke begynder igen, men det er upopulært hos Reagan, der er så bundet til sit Star War projekt.

Repræsentanternes hus havde ellers stemt for at tilbageholde pengene til prøve sprængningerne, men så kom der en "Mini-Summit", og de gav efter for Reagans pres om ikke at binde hans hænder, så nu er det uvist, hvad der vil ske skriver Patricia.

Hiroshimadagen højtideligholdes i Granville Ohio, næsten som vi har fået for skik rundt om i danske byer. Det fremgik af en løbeseddel fra dagen, der var vedlagt.

Til sidst skrev Patricia, at hun forberedte sig til at tage en treårig præsteuddannelse.

Dog forventer hun, det vil tage længere tid, da hun må arbejde samtidig. Det vil også medføre, at familien flytter til Richmond Indiana - hvis de kan få solgt deres hus.


Brev fra DDR

Siden foråret 1986 har Kv. f. Fr. i Århus en lovende kontakt til en kvinde fra en østtysk uafhængig fredsgruppe. Det er erfaringsmæssigt svært at opretholde kontakt til mennesker fra andre lande, når man kun kan skrive breve og ikke udbygge kendskabet til hinanden ved besøg, men det ser ud til, at vi har været heldige, vi har regelmæssig brevkontakt med den pågældende kvinde, som fortæller en del om østtyske forhold i almindelighed og mindre om arbejdet i fredsgrupperne.

I sit sidste brev fortæller hun om de såkaldte Fredsværksteder, som etableres en gang om året i mange byer i Østtyskland. Mange grupper deltager, kvindegrup­per, menneskeretsgrupper, økologigrupper, tredjeverdens­grupper, fredsgrupper og Bausoldatgrupper.

Hun skriver, at disse forestiller sig, at mange flere mennesker ville interessere sig for deres arbejde, hvis de kunne henvende sig frit til offentligheden, som vi kan, og hun finder det komisk, at vi i Vesteuropa, til trods for, at vi har denne fordel, heller ikke altid har den helt store tilslutning.

Hun konkluderer, at både i Øst og i Vest har mennesker tilbøjelighed til at interessere sig mere for materielle goder end for politik og samfundskritik

zum Frieden
ØST-VEST-ØST-VEST-ØST-VEST-ØST-VEST-ØST-VEST

Side 8

"Freds-Info"

Freds-informationscenter i København

Fredsfonden tager nu initiativ til at oprette et informationscenter for freds- og sikkerhedsspørgsmål for at forbedre mulighederne for at sprede oplysninger om disse emner. Centret, der får navnet "Freds-Info", og som startes i samarbejde med Nej til Atomvåben, men iøvrigt er en selvstændig institution, åbner mandag den 10. november i lokaler i Fredsfondens ejendom i Dronningensgade 14 i København. Der bliver foreløbig én person, Poul Schou, deltidsansat på centret, der har åbent mandag-fredag 12-17.


Kvinnegave til dig selv

Britiske fredskvinner vil innen slutten av året gi ut en komplett oversikt over alle kvinneorganisasjoner, grupper og enkeltmennesker som arbeider for fred i verden.

Pris £ 3.50. bestill fra:

Women' s Peace Directory.
18 Bromley Gardens. Wodsall.
Wolverhampton. West Midlands
WV8 LBE. England

Landslotteri?

I Sverige har man hvert år et fredslotteri med meget store præmier.

Spørgsmålet er,om det danske lotterimarked er mættet?

Og om der er nogen der kan det der med lotterier, for sådan noget gør man jo ikke bare.

Men tænk om vi fik lidt flere midler til rådighed og i højere grad kunne blive repræsenteret på de mange internationale møder. Jeg fornemmer, at kvinder f. Fred - netop i kraft af at det er tværpolitisk - har særlige muligheder for at balancere mellem yderliggående standpunkter.

Ring til

K. E. Spanow i Skals
Tlf.: 06 69 48 58

Skal dit barn
have en tippi
i julegave?

Sunshine syr tippier til alle. Underviser også i denne kunst.

Tlf.: 07 84 80 06

Side 9

Krigslegetøj

I løbet af de sidste tre år er salget af krigslegetøj steget 600 procent i USA.

Stadig flere reagerer mod den gigantiske salgsøgning.

Privatpersoner og organisationer. Opinionen mod denne form for legetøj øges over hele verden. En af de organisationer, der reagerer er det internationsle forbund mod voldsunderholdning (ICAVE). Denne organisation har rettet søgelyset mod krigstegnefilm, som næsten uden stop ruller over amerikanske TVskærme, enkelte af serierne er dukket op på Sky Channel i Norge.

ICAVE mener disse serier fremmer salget af krigslegetøj, og det er da også meningen. Serierne financieres af legetøjsfabrikker, som laver krigslegetøj, fremhæver organisationen.

Salgskampagnen er lykkedes over al forventning: syv af de ti mest populære legesager på det amerikanske marked må klassificeres som krigslegetøj.

På Nagasakidagen, 9. august, startede engelske kvinder en simultan aktionsdag, som kom til at vare i 24 timer. 77 kvinder blev arresteret for at have entret basen Greenham Common, 9 for at have entret Aldermaston, og 3 i Upper Heyford. 56 kvinder entrede flybasen i Welford, hvor der blev anholdt flere kvinder inde i bombelageret. I Burghfield skar to kvinder hul i hegnet, og 3 blev arresteret for at være gået gennem det. Hele dagen blokerede kvinder portene til Greenham, Aldermaston, Welford og Upper Heyford, og ved Aldermaston var der oprettet en kvindefredslejr i anledning af dagen.

Over hele Storbrittannien var der en række marcher og arrangementer i anledning af Hiroshima- og Nagasakidagene.

Side 10

Anmeldelser

Vi vil leve!

Nej til Atomvåben genudsender bogen i forøget og lidt ændret udgave.

Vi vil leve er redigeret og skrevet af 9.b, Sydskolen, Albertslund. Pris kr 55,86 sider. Fås ved henvendelse:

Nej til Atomvåben.
Dronningensgade 14
1420 København V.

Engelsk i Gymnasiet:

The Arms Race or the Human Race

Antologi for engelskundervisningens øverste trin ved Erik Bernstorff og Erik Philipsen.

Forlaget FAF,
Ægirsvej 3,
3600 Frederikssund. Tlf.: 02 317740.
176 sider.
Pris kr 67,10.
Glosehæfte 48 sider.
Pris kr 18,30.
Hvert af bogens afsnit efterfølges af en række emner, eleverne kan diskutere. Og forslag til videregående arbejde for den enkelte, for grupper eller på klasseniveau.

Avisen »FN, krigen og freden«

Avisen udgives i anledning af Det internationale Fredsår. I en række artikler behandles de mange aktuelle trusler mod freden. Det diskuteres, hvilke muligheder der er for fredelige konfliktløsninger, herunder FN's rolle. Avisen vil være velegnet til f.eks. undervisningsbrug i Folkeskolens ældste klasser, men kan rekvireres gratis af alle interesserede mod betaling af forsendelsesomkostninger. Avisen er på 16 sider med mange illustrationer og redigeres af David Jens Adler. Henvendelse til

FN-forhundet,
Kronprinsensgade 9,
1114 København K,
Tlf. 01 12 39 39

SFOF: dag- og aftenskole

Socialistisk Folkeoplysningsforbund (SFOF) laver voksenundervisning og folkeoplysning, hvor man altid vil finde en international og mellemfolkelig infaldsvinkel: sprogundervisning, hvor kultur- og samfundsforhold er ligeså vigtige som den sproglige indlæring (pI. tilbydes portugisisk, italiensk, spansk, swahili, kinesisk, japansk og nygræsk).

Også de brændende internationale problemer tages op: krig og fred, Mellemamerika, Østeuropa osv. Desuden naturligvis, også kurser om medier, krop og bevægelse, teater, musik, dansk for indvandrere m.v.

Kontakt SFOF,
Vesterbrogade 15,
1620 København V,
Tlf. 01 21 48 47, kl. 12-17.

Fredsbånd og -film

Kolding Fredsgruppe har en række kassettebåndsoptagelser og videofilm i arkiv. De kan brpges til at indlede en diskussion ved et møde eller til undervisning. Del' er debat· udsendelser fra Danmarks Radio, f.eks. om Hiroshima, om cruise-missiler, Dyvig-rapporten, rød sikkerhedspolitik og atomvåben syd for grænsen. Video om en fredsmarchs forløb. Vil man høre nærmere eller låne fra arkivet, kan man henvende sig til

Jacob Bjerre,
Clemensgade 13,
6000 Kolding,
Tlf. 05 54 16 84

Idekatalog

44 s. artikler til inspiration for lokalt fredsarbejde samt omfattende materialeliste. Pris 15 kr. - kontakt Fredsårssekretariatet.

Regionsmøde for Sjælland

Alle Sjællandsgrupper inviteres hermed til regionsmøde i Virum

lørdag 7. marts 1987
kl. ca. 10.30-16

i Sorgenfri Kirkes Menighedshus
(v. Sorgenfri Station).

Nærmere specificeret invitation m. dagsorden fremsendes senere til grupperne, men:

Reservér dagen allerede nu!

Virumgruppen
TAK

til Grete Bjerg og Janne Houmann for 6 års arbejde med kartotek & regnskab for støttekredsenl

Side 11

Regnbuepagten

Regnbuepagten

Efter syndfloden sagde Gud Herren:
"Jeg vil aldrig mere forbande jorden
for menneskenes skyld,
thi menneskehjertets higen er ond fra ungdommen af,
og jeg vil aldrig mere tilintetgøre alt,
hvad der lever
således som jeg nu har gjort."
Og Gud satte som et tegn herpå
Regnbuen,
som i alle spektrets farver viser sig i skyerne,
når det trækker sammen.

Regnbuepagten er den eneste
ubetingede pagt
Gud efter Bibelen har oprettet med menneskene:
"Aldrig mere vil jeg tilintetgøre
alt hvad der lever."

Men mennesket gjorde sig til herre over alle ting,
og mennesket skabte et våben så mægtigt,
at det kunne true regnbuepagten.
Hvad Gud afstod fra
har mennesket taget sig magten til.
Så nu hænger skyen over os
- uden regnbue.

Den kristne fredsbevægelse
har drejet regnbuens symbol
så den som et C for Christ
omslutter den truede jord
og sender sit spektrums farver
som håbets lys om fred.

Under den pagt skal vi se frygten i øjnene
dele den med hinanden
og finde en vej ud af den.

Duen med oliebladet
fredens symbol
blev sendt af Noah fra den strandede ark.
Første gang kom den tilbage
for den fandt intet sted at sætte sin fod'.
Anden gang vendte den hjem med bladet i munden.
Tredie gang fandt den blivende sted.

Regnbuen blev sat over jorden

Flemming Behrendt

Meget frit efter Krister Stendahl

Regnbuepagten

God Jul

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1986

Til næste nummer af Køkkenrullen