Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 3, 1986

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 3, 1986, forside

Side 2

Ris og ros

Angående "Køkkenrullen".

Tja, nu prøver vi at ændre etableret praksis i egne rækker!!

Vi ændrer forsiden, der er så tung og fantasiforladt, at man kvier sig ved at have det liggende fremme, som præsenterende et rent kvindeblad, for ikke at tale om at forære det til venner (lidt overdrevet).

Bladet skal sprudle af opfindsomhed, fleksibilitet, liv osv. og det skal forsiden også!!!

Denne gangs forside er i al forsighed blot en variation over det, der plejer at være!

Vi har kaldt bladet for Kvinder for Fred, kan der være smukkere og mere præcist????

Navnet Køkkenrullen har måske en slags symbolsk affektionsværdi for nogle. Jeg synes det er et klodset ord og det har en grim efterklang. Man får associationer i retning af at det jo er køkkenet vi udspring er fra, så vi skal ikke fjerne os så langt fra det - og da specielt ikke i dsse tider.

Vi forstiller os at redaktionsgrupperne også laver en ny forside, hvorfor dog forspilde den mulighed.

Apropos forspilde! vi har inddraget bagsiden, og vi foresl&r at det gøres i hvert andet nummer !!

Det var så vores bidrag til debatten om bladets fremtid!

Anna K. Andreasen


Efterlysning:

Liselotte Bremild, Amager 2 må være flyttet????

Hvem er ny Kontakt-Kvinde?????

Besked - oplysninger til Holstebro, der redigerer næste "Rulle".


Ny adr. i Rødding/Gram:
Inger Sandvej,
Helletvej 1
6630 Rødding
lf. 04-55 25 57,


Kære kvinder for fred.

Birthe Höeg foreslog i sidste nr. en sammenfatning af ris/ros til Køkkenrullen. Vi prøver - måske blir det en fast rubrik i bladet.

Aalborg har diskuteret bladet og er kommet til samme resultat som landsmødet i Tønder: Vi må holde fast ved vort eget blad som bindeled mellem grupperne. Er bladet for kedeligt, må vi prøve at ændre det, men det kræver, at vi får klare signaler om, hvad man forventer.

Vi mener, det er vigtigt at bringe nyt fra de forskellige KfF-grupper, så vi kan følge med i, hvad der sker indenfor egne rækker.

Vi foretrækker stof af og om fredskvinder, da de fleste andre medier nedprioriterer dette.

Alva Myrdal sagde altid, at grunden for alt ideelt arbejde er kundskaber. Der er bragt mange oplysende artikler her i bladet, men pladsen er jo begrænset, derfor er boganmeldelser nødvendige.

Tak for stof til bladet og for breve, det er dejligt at mærke interessen - stofmængden slog imidlertid til til 2 blade, så vi har måttet droppe nogle gode artikler.

Der kommer mange officielle breve østfra, de fleste udtrykker angst for USAs stjernekrigsprogram, hvorimod menneskerettigheder og uafhængige fredsgrupper i Øst. aldrig nævnes.

For red..gruppen:
Sanna, Rødding


Bladets fremtid

I januarnummeret kunne vi glæde os over, at bladets udgivelse var sikret en lille tid endnu.

Men en varig løsning er betinget af, at alle de ca. 500 modtagere af bladet betaler abonnementet for 1986, kr. 100,-.

Vi henstiller til den regnskabsgruppe, der har ansvaret for giroindbetalingerne og udgifterne til trykning, m.v., at de snarest indsender et egentligt regnskab her til bladet - udvisende den øjeblikkelige økonomiske situation.

Kun derved har vi mulighed for at vurdere, om der på længere sigt er grundlag for bladets udgivelse i dets nuværende form.

Kvinder for Fred Virum

Side 3

I-HAWK, fortsat fra februar
nummeret.

Det sidste, vi foretog os i anledning af, at Flyvestation Skrydstrup skal huse I-HAWK batterier, var at stille spørgsmål til byrådet. Vi spurgte, hvilke foransttaltninger kommunen har truffet for civilbefolkningens beskytteles ved opstilling af I-HAWK batterierne på flyvestationen.

Svaret var, at kommunen ikke har truffet særlige foranstaltninger i relaton til spørgsmålet. Men brevet gør opmærksom på kommunens forpligtigelser i henhold til civilforsvarslovens § 18 stk. 2, hvor det er pålagt at oprette en kommunal hjælpetjeneste ved det kommunale civilforsvar efter de retningslinjer, der er pålagt i CF-loven.

Brevet fortæller videre, at der er udarbejdet en beredskabsplan, at mobiliseringsstyrken er på ca 500 personer, og at der er materiel for 950.000 kr. .

Endvidere er der gennemført kælderanalyse for at finde beskyttelsesmuligheder i en katastrofesituation. Og sandsække vil kunne udleveres.

Disse oplysninger sammenholdt med CF-pjecen "Hvis krigen kommer" fortæller faktisk at vi almindelige mennesker er henvist til våde håndkldæder, vejgrøfter, sandsække og for nogles vedkommende, kældre, hvis beskaffenhed svarer til 2 verdenskrigs trusselsniveau.

Bladet "Kommunalarbejderen DKA nr. 3 1982 har en en artikel, der hedder "kommunens ansatte skal vinde næste krig", Der er vedtaget en ny lov om det civile beredskab. Det nye er, at kommunen får pligt til at lave beredsskabsplaner for alle dele af deres virksomhed. Loven slår også fast at de kommunalt ansatte har pligt til at udføre de opgaver, de bliver pålagt, både i fredstid og under krig. Det kommunale civilforsvarskorps vil klare en del af visse opgaver men i de fleste tilfælde vil det være de ansatte i kommunernes tekniske forvaltninger, forsyningsforvaltninger og socialforvaltning.

Artiklen fortæller videre om de enkelte ministeriers initiativer, der er bygget under jordiske bunkere til malerier, topembedsmænd osv., men det eneste ministerium, der tænker på os alle sammen, er kirkeministeriet. Det har ladet udfærdige regler for udpegelse af massebegravelsespladser.

Endelig refererer artiklen kontorchef Michael Elmquist fra civilforsvarstyrelsen, der siger, at CF er fredsbevægelserne stor tak skyldig for at have stimuleret debatten og fået noget sat i gang.

Hvad jeg vil sige med at refere denne artikel, er, at CF også er et arbejdsområde for os. Her i Vojens, Gram, Rødding fortsætter vi.

Iøvrigt er "næste generation" af IHAWK allerede under onbygning, og den vil kunne indgå i det Europæiske stjernekrigssystem KVI. Derved vil ABM traktatens artikel 6 blive krænket.

Anna K. Andreasen Rødding

Olof Palme er død -
Han lever videre
i vore hjerter

Side 4

Ud på flisen ...

I KFF, Vojens er vi i gang med en lille fredelig aktion, der ikke kræver store kræfter og mange forberedelser.

Vi har fået byrådets tilladelse "til om torsdagen - en times tid før lukketid - at BZte nogle fliser i Rådhuscentret, forudsat arealet til enhver tid fremtræder ryddeligt, som man bl.a. skrev til os i "flisebevillingen".

Vi begyndte lige før FNugen Og med os har vi et rødlakeret strygebræt til fredelige materialer, en malkespand til plakatruller og en høj dobbeltstige, hvor der er plads til fredsplakater opklæbet på hårde masonitplader.

På en af masonitpladerne har vi "ugens tilbud". Fx gjorde vi opmærksom på FNdagen, og at flaget i den anledning var hejst foran rådhuset.

Vi havde et par gange "Parlamentarikerkonferencen om Norden som atomvåbenfri zone" og samlede underskrifter ved strygebrættet.

Vi kondolerede med indvielsen af kommandobunkeren i Ravnstrup og den samtidige øvelse i simuleret A-krig.

De sidste torsdage før jul hed det på tilbudsplakaten: "Tag en gratis julefredsdue! På byens juletræ måtte de ikke hænge!" Det gav mange forbavsede kommentarer. For juletræet var placeret et par meter fra os, kun udstyret med noget plastik-dillerdaller i toppen. Folk konstaterede, at pladsmangel kunne ikke være årsag til dette veto, for plads var der så rigeligt af, og vores duer var der da heller ikke noget i vejen med. De var da pæne...."Jamen, så tar vi en med hjem og hænger den op i vinduet." Den almindelige reaktion var hovedrysten - og nogen fornuftig forklaring kunne vi så sandelig heller ikke give. Handelsstands­foreningen havde fået uddelegeret "pynteret" fra borgmesteren og ønskede ikke KFF som medpyntere!!

Ugens Tilbud har osse været stop for atomprøve­sprængninger med angivelse af tallene for USA og Sovjet og omtale af, at 1986 er FNs fredsår.

Vi er to KFF, der står - og vi gør det så vidt muligt hver torsdag. Nogle gange har vi i forvejen uddybet "Ugens Tilbud" gennem læserbreve i Jydske Tidende og Vest­kysten. Andre gange har vi kontaktet samme avisers lokal­redaktioner, og de har loyalt refereret vores uddybende kommentarer, ligesom begge aviser bragte billeder og fyldig omtale, da vi startede med de "fredelige torsdags-tilkendegivelser".

Der er fra gang til gang stor forskel på, hvor meget vi får snakket, delt ud eller solgt. Men en ting er sikkert: Ingen af de mennesker, der er på vej til og fra Fakta, Brugs, Bibliotek, Rådhus m.m., kan undgå at se os og de kan næsten ikke undgå at tænke nogle tanker i den anledning. Og når de har set os et tilstrækkeligt antal gange, må de i hvert fald være klar over, at vi ikke står der for sjov, men at det drejer sig om en livsvigtig sag - freden!! Den enkeltes arbejde og ansvar for fred, frihed og retfærdighed.

Annelise Traberg & Gertrud Hoffmann

Side 5

Nyt fra Aalborg

Fredskonferencen på Aalborghus Statsgymnasium 1.marts havde samlet 125 deltagere. Borgmester Kaj Kjær åbnede konferencen. Talen var naturligvis præget af det dystre budskab om mordet på Oluf Palme, som forsamlingen mindedes stående.

Borgmesteren understregede betydningen af venskabsforbindelser og arbejdet for at forbedre vores forhold til flygtningene.

FN-forbundets rep. Kristof Kristiansen appellerede til fredsbevægelserne om at imødegå en! BT-journalist desillusionerede skråt-op med fredsåret som en række nålestribede taler, ved at tage fat på det nære, forudsat vi er opmærksomme på de store sammenhænge.

MF, Lasse Budtz,soc.dem., talte om EF-pakkens udelukkelse af andre europæiske lande i det politiske arbejde, Anker J. 's forslag til Nordisk Råds-møde om at tage udenrigs-og sikkerhedspol.debat op, samt soc.dem. holdning til Norden som atomvåbenfri zone og arbejdet for fred og nedrustning indenfor rammerne af NATO.

Efter frokost arbejdedes der i grupperne, som gav referat og ideer til videre arbejde i plenum.

Dagen sluttede med at Maj Wekselmann talte om fjendebilleder.

Fjenden er os selv, og det begrundede hun dels med sit detektivarbejde om de sovjetiske ubåde i skærgården, dels ved at sammenligne WP-landenes befolkningstal og ressourceforbrug med Vestens - Vestens indblanding i krige siden 2.verdenskrig sammenlignet med Øst. Hun sluttede med en appel om at kæde fredsarbejdet sammen med miljøkamp og kampen for retfærdighed overfor 3. verdenslande - for det haster enormt!

Fra fredskonferencen blev der sendt kondolancebrev til den svenske ambassade, et krav til Folketinget og regering om at arbejde aktivt for Norden som atomvåbenfri zone, samt en udtalelse.

ref. Birgit Horn


Ideer til køkkengrupperne.

Ifølge Fredsavisen hungrer medierne efter ideer til fredsåret. Selvom det ikke er særligt originalt, er det vigtigt at opfordre til at sende Maj Wekselmanns film om de sovjetiske u-både i de svenske farvande.

Jeg og et par andre har med stor ihærdighed prøvet at få Forbrugernyt (P.1, kl.7) til at bringe indslag med fredsbevægelserne og deres adresser. Vil I støtte massivt, så lykkes det nok.

Er der nogen af grupperne, som har positive erfaringer med Husmoderforeninger, så skriv og fortæl.

Birgit H., Aalborg-gruppen.

Rapport fra Aalborg

På stormødet 25/2. diskuterede vi bl.a. aktiviteter i fredsåret og bestemte, at vi ville markere os med Kv.f.F.s vedtagne tema: gør fjender til venner.

Det er jo emnet for regionmødet 12/4.

(se andetsteds om det) og derfra håber vi, der kan komme konkrete udspil, som man kan rejse hjem og arbejde videre på.

Vi er som Kv.f.F. stærkt involveret i fredsårskomite-arbejdet i Aalborg - se om konferencen 1.marts - og vi vil prøve at få komiteen med på vores tema, så det kan virke langt uden for vore egne rækker.

Vi diskuterede også Køkkenrullens fremtid, og fra en af vore undergrupper var der forslag om, at Køkkenrullen evt. kunne slåes sammen med et af de andre fredstidsskrifter. F.ex. har der jo også lydt undergangstoner fra Fredsavisen. Var det en ide at få et par faste sider der? Der var overvejende stemning for, at Køkkenrullen skal fortsætte som selvstændigt blad! Så der blev kraftigt opfordret til, at flere abonnerede og at flere sendte bidrag ind.

"Den er tit for kedelig" - - men det er jo vores egen skyld!::

Alle gode ønsker for Køkkenrullen!

Aase

Side 6-7

Hjørdis Varmer, medlem af Kunstnere for Fred, deltog i fredskonferencen på Vallensbæk Statsskole sidst i januar. Efter at have hørt debatten mellem forsvarets repræsentant og konferencens deltagere skrev H.V. følgende digt

Svælg

Han havde valgt
at uddanne sig til
at uddanne andre
i at begå mord

Han forstod ikke
at fredsfolket
ikke forstod

Han forstod ikke
at fredsfolket
afviste hans isenkram
og billige salgsargumenter

Manden var major
han forstod ikke

Hjørdis Varmer

Regionsmøde i København

den 1.marts 1986.

Der var repræsentanter fra 7 grupper "Kvinder for Fred" på regionsmødet for København og omegn, som fandt sted i Medborgerhuset på BIågårds Plads.

Olof Palme var blevet myrdet om natten til den 1.marts.

Det forfærdelige budskab, at en af fredens forkæmpere var blevet offer for volden, prægede stemningen på mødet. Vi begyndte med 1 minuts stilhed og sang "Kringsatt av fiender".

Ruth Gunnarsen, som bl.a. er medlem af det radikale venstre, formand for Amager fredsgruppe, medlem af Samarbejdskomiteen, var indbudt til mødet.- Hun fortalte om aktiviteter i FN,s fredsår.

Hun opfordrede os kraftigt til at tage del i disse aktiviteter bl.a. Påskemarcherne, Den store Fredsrejse og Verdenskongressen i Bellacentret i oktober.- Til det forberedende møde i Køge havde man manglet kvinder.

R.G. fandt det beklageligt, at fredsåret havde fået så dårlig en start. Regeringen havde først for nylig bevilget 500000 kr til fredsåret og på betingelse af, at pengene bestyres af FN-forbundet. Hun opfordrede os til at melde os ind i FN-forbundet (Kronprinsensgade 9,1114 Kbh. K., tIL 01-123939), så vi kan få lidt indflydelse på, hvad pengene bliver brugt til samt billigt materiale (bl.a. pjecer og badges).

Hanne Andersen, socialdemokratisk folketingsmedlem, var også gæst på mødet. Hun fortalte om den nordiske parlamentarikerkonference i København den 29.-30. november 1985.

Man havde på konferencen været enige om, at Norden må tage selvstændige initiativer. Det var blevet besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, der skulle arbejde med en traktat for Norden som atomvåbenfrl zone.

H.A. fremhævede, at det i fredsarbejdet er vigtigt at beskæftige sig med andre ting end våben og nedrustning. Uden frihed ingen fred. Fred betyder frihed og demokrati. - Fred for fattigdom, intolerance og had.

Efter frokostpausen tog man først stilling til et udkast til en henvendelse til fhv. statsmin. Anker Jørgensen om at fastholde den fredspolitiske linie m.v. - Se udtalelsen efter referatet her.

Derefter drøftedes forslag til fælles aktiviteter i forb. med de kommende stor-aktiviteter.

Til Freds- og Venskabslejren i Albertslund - som afslutning på cykeltræf - blev vedtaget at gå med i work-shop med et forslag om at bearbejde en masse avisers pressedækning af kvindeomtale, hvadenten det drejer sig om fødselsdage eller artikler eller omtale i det hele taget.- Man vil også forsøge at få den norske kvinderetsforkæmper Berit Ås herned. - Disse aktiviteter vil Frb./Vesterbro-gruppen stå for i forbindelse med work-shops. Derudover vil gruppen sørge for at trykke adresselister over Kv. for Fred-kontakter til omdeling, af salg af Særnummeret af Køkkenrullen (3 kr.) og salgsbod iøvr. til alle arrangementer, der er omtalt.

Det samme gælder for Gladsaxe og Virum-grupperne, der vil indøve Keening og Die-in-happenings.

Der var forslag om, at Kvinder for I Fred skal møde i overvejende hvidt tøj til fællesarrangementer - med en FN-blå hat med due, hvilket Alice Dyre fra Vesterbro/Frb.gruppen vil undersøge prisen for.

Gruppen omkring Munk-Plum-fonden vil på Hiroshima-dagen den 6.8. aktivere værtshusene fra Nyhavn til Peblingesøen til at serveren en speciel freds-menu.

Bella-Center gruppen vedr. Verdensfredskonferencen i oktober d.å. vil arbejde med opsætning af en stor ballon med fredssymboler, der skal svæve oppe i luften. Samtidig vil de finde udvej for at skaffe et spec. fredstelt, evt. en tippie fra den nedlagte fredslejr.

Der fremkom forslag om at få et bryggeri til at lave en fredsmærkat på flaskerne. Det vil Ruth Gunnarsen og Gerd Nielsen, begge Amager, samt Vesterbro/Frb.gruppen henvende sig om.

Herudover fremkom forslag om at indøve fredsdue-formation, at opsende levende duer og balloner med duer. Dette tages op senere.

Fra Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed er der et forslag om, at Kv.f.Fred og Kunstnere for Fred er medarr. af Bedstemorsmarchen lørdag den 6. september 1986.

Der efterlyses nye slogans udover "Vi vil ikke være den sidste generation". Næste møde, hvortil man er velkommen, er torsdag den 17. april 1986 kl. 19,Vesterbrogade 10, Kbhvn. V.

Der blev gjort opmærksom på en fredsplakatudstilling fra Vestberlin, hvor plakater kan rekvireres til leje for 1 DM stykket.

Er foreslået over for bl.a. lyngby bibliotek. Evt. også til Verdensfredskonferencen i Bellacentret.

Da der var enighed om, at mange af de nævnte forslag burde afprøves i fællesskab og nye opgaver evt. fordeles, enedes man om at indkalde til nyt regionsmøde onsdag den 23. april 1986 kl.19 i

Medborgerhuset,
Blågårds Plads 3, 3.,
Kbhvn. N.

/lis Føltved.

Udtalelse fra regionsmødet:

Til Anker Jørgensen,
Folketinget.

Kvinder for Fred på Sjælland samlet til regionsmøde i København den 1.marts 1986 er blevet enige om at rette en henvendelse til dig og dine partifæller med opfordring til at stå fast på den fredspolitiske linie, I har arbejdet aktivt på siden 1983. Hvor langt er Initiativgruppen, som blev nedsat på den nordiske parlamentarikerkamference i november / december 1985, kommet i arbejdet for en traktat om atomvåbenfri zone i Norden?

Kvinder for Fred over hele landet er enige i, at arbejdet for Norden som atomvåbenfri zone er det vigtigste politiske fredsinitiativ at fremme i FN's fredsår 1986.

Målet på længere sigt er en atomvåbenfri verden.

På forsamlingens vegne
Lis Knudsen, ordstyrer.
Lillemor Hornbech-Madsen
Bendzvej 10, 4., 2000 F.

Udtalelsen blev også sendt til RB.

Side 8

Om opdragelse til fred

Vi har i de forløbne år,som led i fredsarbejdet, lært en hel del om raketter, balan­cer, strategier m m., men meget lidt om hvorfor men­nesker - og særlig mænd - kriges: Reitzels Forlag udsendte i 1984 den schweiziske psykolog Alice Millers bog: I begyndelsen var opdragelsen (235 sd., kr. 198). Bogen handler om den menneskelige ødelæggelse - og måske især selvødelæggelse. Miller beskriver bl.a. opvækst­vilkårene for en kvindelig stofmisbruger, en barnemorder og Adolf Hitler. Miller valgte Hitler, fordi hun ikke kendte nogen anden forbryder, der havde så mange liv på sin samvittighed.

Miller er klar over, at hun bevæger sig på et følelses­mæssigt område, når hun analyserer Hitlers barndom, alligevel identificerer hun sig helt med den lille Adolf, der havde en meget svær barndom og fik en masse bank af sin fader. Familien Hitlers liv angår os alle, når vi tænker følgerne og på faren for en gentagelse.

Ophobningen af kernevåben er kun et symbol på op­dæmmede følelser af had. For at forstå hvordan et livslangt og umætteligt had, som det Hitler var behersket af, opstår, må man spørge sig selv, hvad det er der sker hos et barn, som på den ene side bliver ydmyget og fornedret af sine forældre og på den anden side får at vide, at det skal respektere og elske dem og under ingen omstændigheder må give udtryk for sin smerte.

"Det er naturligvis vores ret og en nødvendighed," siger Miller, "at spærre mordere inde, når de er en trussel for vore liv, men det ændrer ikke det faktum, at den tvangsprægede trang til at slå ihjel, er udtryk for en tragisk barndomsskæbne - - vi ved endnu ikke, hvordan verden ville se ud, hvis børn fik lov at vokse op uden at blive ydmyget." A. Miller har ikke megen fidus til forestillingen om, at høj alder og visdom skulle være uløseligt forbundet. De gamle mænd, der sidder ved magten i dag, gentager hvad de har lært af deres forældre - derfor er det mere end 100 år gamle principper, der styrer verden. De gamle "ledere" er ikke opdraget til at føle, og den der ikke kan føle, tør ikke gøre nye erfaringer - derfor lever vore politikere i et forældet værdisystem.

Miller hævder, at den aggressivitet fredsbevægelserne giver udtryk for,er velbegrundet, idet det er bedre at sige fra end at tie stille. "Aggressiv, det kan du tvinges til at blive, når du bliver nødt til at forsvare dig. Destruktiv bliver du, når du ikke får lov at forsvare dig. De destruktive råber ikke op, protesterer ikke - de er føjelige og til­syneladende veltilpassede, når krigen kommer, er det dem der marcherer, adlyder og dræber... således som Hitler fik sit barndomstraume overført på hele det tyske folk."

Mange af de mænd der regerer verden i dag er usikre,derfor må de have magt til at stive sig af med, de søger at dræbe barnet i sig selv, for at blive de almægtige forældreskikkelser, som de selv engang blev kvæstet af.

AM sætter sit håb til de unge: vi har færre lydige børn i dag,og jo mindre unge mennesker blir ydmyget og behandlet efter principper, desto mere kan de udvikle sig sjæleligt. Hvis verden ikke blir sprængt i luften, tror jeg vore børn og børne­børn blir meget mindre destruktive, end dem der var unge i 30erne og 4oerne.

A Hitlers mors rolle er måske særlig interessant for os som kvinder og mødre. Læs selv!

Sanna.

Side 9-12

Aktiviteter

Fredsudstilling

Kvinder for Fred har fået brev fra Nottingham CND Exhibitions Group. De opfordrer os til at sende bidrag til en udstilling af børnearbejder om emnet: Peace, Nuclear Weapons and The Arms Race Udstillingen vil omfatte tegninger, malerier, poesi og prosa (engelsk), men kan også bestå af relieffer, skulptur, kunsthåndværk.

Udstillingen vil blive vist i schools, colleges, libraries, theatres, churches etc. i England.

Sidst på året vil den blive vist hos FN-forbundet i London for at markere FN-året.

Bidrag sendes via Air Parcel Post til:

Nottingham CND Exhibitions Group,
c/o 28, Carnarvon Road,
West Bridgford, Nottingham, NG2 6DE,
England.
Tlf.(0602)234220.

Bidrag sendes i slutningen af maj.

-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-♀-

Vi minder om det internationale fredsseminar i Leningrad den 12-17 maj, som er en forberedelse til verdensmødet i Kbh. i oktober.

Der er endnu ikke fundet en KfF til at repræsentere os ved mødet.

Mens den sovjetiske kvindekomite afholder alle udgifter under opholdet i Sovjet, må man selv betale rejsen. Kan du deltage, så meld dig hurtigst muligt til Dagny Riis - (09) 21 90 99


KfF har fået invitation fra den jugoslaviske ungdomsunion til en konference i Prag den 20.-22./6. Mødet er en opfølgning af fredstræffet i 1983 og 1985.

Mødet arrangeres i anledning af FN-året. Man satser på en åben udveksling af meninger og erfaringer, som unge fra forskellige lande har har omkring fredsarbejdet. Der vil blive sendt yderligere oplysninger om programmet i slutningen af april.


Fredsmarch

1. marts startede en fredsmarch fra Los Angeles med Washington som mål. Marchen strækker sig over 9 mndr.. Pro Peace, som organisationen bag marchen hedder, er international. Kender du nogen, som kan gå med et stykke af vejen, kan marchen kontaktes på adr: Beverley Boulevard, Suite 301, Los Angeles Ca 90048, USA

Brobygning øst-vest

Kvinder for Fred i Sverige afholder brobygningsseminarium mellem nordiske kvinder og kvinder fra Sovjet og USA fra 23-27/6 Er du interesseret i at være med så skriv til: Kffs kansli, Packhusgrand 6, 11130 Stockholm.

Bedstemormarch 1986

International Liga for fred og frihed afholder i år Bedstemormarch lørdag den 6.september kl. 12,00.

Start på Københavns Rådhusplads med taler af bl.a. Inga Thorsson, Sverige,samt underholdning af kunstnere.

Derefter optog til Christiansborg Slotsplads.

Høring om aftenen i Borups Højskole kl. 19.30. Temaet:
Våbenproduktion kontra civil produktion med repræsentanter fra fagbevægelsen og industrien.

Der vil blive en del forberedende møder. Næste møde: Torsdag den 17/4 kl. 19.00 på Ligaens kontor. Vesterbrogade 10 A.

Kunstnere for fred og Kvinder for fred er i år indbudt til at være medarrangør. På Kvinder for freds regionsmøde for København og omegn den 1.3. var der fuld tilslutning til arrangementet. Kvinder for fred Gladsaxe


Internationalt kvindecenter på
Verdenskongressen

Verdenskongressen i anledning af FN's Fredsår skal finde sted i Bellacentret i København den 15.- 19. oktober 1986.

Der er nedsat et dansk arbejdsudvalg, som skal forberede kongressen sammen med en international organisationskomité.

På et møde i arbejdsudvalget den 3. marts blev man enige om, at anmode diverse fredsgrupper om at komme med forslag til aktiviteter pa Verdenskongressen.

Forslagene skal fremsættes på den internationale organisationskomites møde i København den 24.- 25. marts.

Det er planen, at der bl.a. skal være et internationalt kvindecenter på Verdenskongressen.

I opfordres alle til at komme med ideer til, hvad der skal være i kvindecentret og/eller gå ind i det praktiske arbejde med at få kvindecentret til at fungere.

Ring eller skriv til:

Inger Bjørn Andersen
Buegarden 9 st, th
2880 Bagsværd
02-44 08 97

eller

Grete Møller
Bådsmandsvej 13
2660 Brøndby strand
02-73 00 63


Kvinder for Fred i Sverige planlægger en march fra Kiruna til Narvik til sommer for at rette opmærksomheden mod oprustningen i Nordatlanten.

Om denne oprustning sagde tidligere officer ved NATOs Nordkommando, Einar Edvardsen, i efteråret, at amerikanske skibe i Norskehavet råder over omkring 1000 krydsermissiler og at USA inden længe vil anbringe yderligere 7000 missiler, hvoraf nogle vil være konventionelle.


Plovskær-gruppe i fængsel

Vore aviser er meget opmærksomme på de vanskeligheder fredsfolk i Sovjet og Østeuropa er udsat for, og det er udmærket.

Det må bare undre, at man samtidig fortier de lange fængselsstraffe, amerikanske fredsfolk har fået.

I nov. 1984 ødelagde en "Plovskær-gruppe" med trykluftbor et cementdæksel til en Minutemansilo og skadede samtidig det elektriske system.

I aktionen deltog 2 katolske præster, Carl og Paul Kabat, Helen Woodson - enlig mor med en stor flok adopterede børn samt indianeren Cloud-Morgan. Sidstnævnte blev idømt 8 års fængsel, Paul Kabat fik 10 års fængsel, mens Carl Kabat og Helen Woodson fik hver 18 års fængsel.

Vold mod statens ejendom takseres højere end vold og drab på mennesker i USA.

Dommerne sagde, at Plovskær-folkenes handling var en alvorlig forbrydelse. De sagde ikke noget om den forbrydelse det er at udstationere atomraketter, der kan udslette alt liv på vor planet.

Helen Woodson er meget religiøs, hun vil gerne have breve.

Har nogen lyst at skrive er adr:

Helen Woodson
03231 - 045 Alderson Women's Prison,
Box A Alderson,
WV - 24910
USA

Et evt. svar fra Helen Woodson kunne bruges til læserbrev i avisen.

Side 11

Side 12

MØOOPMØOOPMØOOPMØOOPMØOOPMØOOPM

Flyvestation Skrydstrup i Vojens
Kommune er modtagested for
forstærkninger.

I Skrydstrup har vi AWACS-jordstation og AWAGS-fly i luften.
I Skrydstrup har vi F16.
I Skrydstrup har vi snart IHAWK.
I Skrydstrup har vi masser af arbejdspladser.

Men vi mangler i den grad sikkerhedspolitisk debat!!

SÆT DERFOR X I KALENDEREN!
OG SMID, HVAD I HAR I HÆNDERNE!

Tirsdag den 8. april kl 19.30 på restaurant Pauli i Vojens

Oplæg ved:

SD MFer Jytte Andersen En ansat fra Flyves.tationen Einar Edvardsen, Norge, tidligere operationsstabsofficer og major i NATOs hovedkvarter i Nordnorge, taler i Kbh. ved sidste års FN-fredsmarch.

Fællessang: VOS-pigerne fra ALS

Mødeindbyder er Socialdemokratiet i Rødding- og Haderslev-kredsen og mødet er tilrettelagt af:

Helen, Chr.feld og Gertrud, Vojens

MØOOPMØOOPMØOOPMØOOPMØOOPMØOOPMØO


Dette blad er redigeret af Rødding/GramjVojens. Næste nr. redigeres af Holstebro. Sidste frist for modtagelse af stof er 4 april.

Stof til brevåbnergruppen sendes til: Dagny Riis Tuxenvej 4B, 57 00 Svendborg (09) 21 90 99

bakager - tryk Tlf. (06) 96 86 29

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1986

Til næste nummer af Køkkenrullen