Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 3, 1987

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 3, 1987, forside

Side 3

Efter fredsåret - hvad nu...

FNs fredsår er forbi, men aktiviteter for fred og nedrustning fortsætter med mange nye initiativer i 1987.

Her nævner vi nogle af dem, der har været omtalt i den post, redaktionsgruppen har fået de sidste par måneder:

Alle atomvåben væk

Repræsentanter for en række fredsorganisationer bl.a. "Kvinder for Fred" havde den 20 og 21 januar på Christiansborg samtaler med politikere fra VS, Soc, SF, Rad.V. og Kr.F. for at oplyse om kampagnen "Alle atomvåben væk". De var alle meget positive og opfordrede til flere uformelle møder - for fremtiden ca. hver 3. måned.

København-netværk for
fred og atomafrustning

Som opfølgning af Verdenskongressen i Fredsåret arbejder en række fredsorganisationer, heriblandt "Kvinder for Fred" (Grete Møller, Vesterbro), på at oprette et kontor i København, som ville kunne benyttes af alle interesserede danske og udenlandske organisationer og bevægelser, der er aktive i fredsarbejdet.

Formålet er først og fremmest at fastholde og udvikle den brede kontakt, der blev etableret i forbindelse med forberedelserne og afholdelsen af Verdenskongressen og at udvikle kontakter til endnu flere kredse i det internationale fredsarbejde.

Folkelige øst-vest kontakter

Seminar lørdag den 28: marts kl. 13-ca.20 på Århus Seminarium,
Trøjborgvej 82,
8200 Århus N.

Seminaret vil bestå af to afdelinger. Første afd. med oplæg om de mellemmenneskelige kontakters betydning for sikkerheden i Europa m.m. Anden afd. består af workshops, hvor man, alt efter hvilken art kontakt, man er interesseret i, kan deltage i erfaringsudveksling samt diskutere og planlægge, hvorledes kontakter udvides og forbedres. Der er altså lagt op til handlingsorienteret seminar.

Alle er meget velkomne og deltagelse er gratis. Der vil være mulighed for privat indkvartering.

Tilmelding og yderligere oplysninger hos Jens H. Lund, Skelagervej 12A,st.tv., 8200 Arhus N. tlf. 06 10 92 56.

Kvindernes verdenskongres
Moskva 23-27 juni

Arrangør er Kvindernes Demokratiske Verdensforbund.

Motto: Mod 2000 uden atomvåben! For fred, ligestilling og udvikling.

Kvinder for Fred, Vesterbro, er med i forberedelseskomiteen.

WOMEN IN ACTION

Side 4

Next Stop Nevada kampagnen

Vi kunne fylde et helt blad med alle de sprudlende ideer de unge i next stop har. Bevægelsen er udsprunget af en ameri­kansk organisation mod prøvesprængninger og herhjemme er det Unge for Fred, der har taget initiativet til en fanta­stisk fantasifuld og boblende bevægelse, der tager helt nye midler i brug for at få penge til at sende ca. 50 fredsvagter til Nevada ørkenen. Det er det konkrete mål, men lige så vigtigt er det selvfølgelig at komme ud med budskabet, der er meget enkelt: stop atomprøvesprængningerne!

Lige nu er det USA, der ikke vil gå ind på et stop, fordi Reagan har stirret sig blind på sit SDI, Stjerne­krigsprojektet.

1600 atombrag siden 1945 - sådan lyder en overskrift i Next Stop Nevada avisen. Den kan rekvireres sammen med andet materiale

Next Stop Nevada
Vesterbrogade 29
1620 København V
tlf. 01-23 42 83.

Her kan man også købe Tickets to Peace, hvorved man støtter de unge, der skal afsted til Nevada. Den l7.marts er landsdækkende indsamlingsdag for at samle den million kr. ind, som er nødvendig til rejsen. Der har været busser rundt i hele landet med et forrygende totalteater og med musik og Dias-show. Next Stop har været i P4 og har udsendt bånd og foldere og flotte aviser med et smart, professionnelt lay-out. Jeg vil vove at påstå, at en helt ny stil har holdt sit indtog i fredsarbejdet. Vi gamle 'Kvinder for Fred' vil sige tillykke til fredsbevægelsen. I andre sammenhænge, f.eks. i Greenham Common og i vores hjemlige Ravnstrup lejr har vi også set fantasifulde aktioner, men jeg synes, det er længe siden jeg har været så opløftet, som den aften jeg havde set 'Cactus og Popcorn,' her i Dronninglund, hvor 300 gymnasieelever så stykket om formiddagen på skolen. I har fat i det helt rigtige: med livsmod og humør kan vi bekæmpe vores egen krigsfrygt og forhåbentlig også være med til at udbrede kravet om et atomprøvestop.

Tak skal I have.

Vi kan lære noget af jer.

Elsie Kristensen

Side 5

Kvinder for Fred: Nordisk Fredsfestival Stokholm 1987.

Årets store Nordiske Fredsfestival foregår i år i Stokholm.

Temaet for festivallen bliver i år,- Norden som atom­våbenfri zone og stop for atomprøvesprængninger.

Festivalen har gennem årene ændret sig, fra at være et sted man diskuterede fredspolitik i panelform, til et sted hvor også den livsbekræftende kultur, som findes indenfor fredsbevægelsen, får lov til at komme til udtryk.

Arrangørene regner med stor tilslutning fra alle fredsaktive i Norden.

Så,- "Fredscyklister, fredsaktivister og debatører,- vi mødes til fem intensive dage i Stokholm."

Information om festivalen fås på

Fredsfestival - 87
Høgalids fritidsgård
Långholmsgatan 17
S-117 33 Stokholm
08-5868 13/14.

Side 6

Vision...

Hvilken dag
når Landsforeningen
til Kræftens Bekæmpelse
får alle de midler,
de har brug for,
medens militæret
må arrangere landslotterier
for at få de penge, de siger,
de skal bruge til fly,
bomber og raketter.

kvindernes verdenskongres, Moskva 1987.

Side 7

Ikkevoldelig modstandslejr

i Belgien, 8-13 april 1987

I Belgien planlægges for øjeblikket en international aktionslejr i protest mod udstationering af 32 krydsermisiler (NATO's dobbeltbeslutning).

Arrangørerne, et netværk at adskillige fredsgrupper, ønsker at lejren både skal planlæege og udfører direkte aktioner mod den base hvor raketterne opstilles, samt skabe et miljø hvor basisdemokrati og ikkevoldelige samværsformer kan udvikles.

Lejren som ligger ca. 90 km syd for Brussel ved militærbasen i Florennes, starter onsdag d. 8. april. Den første dag er afsat til ankomst, indkvartering (tag om muligt eget telt med!) og samvær.

Torsdag, fredag og lørdag blir' der muligheg for at forme grupper, planlægge aktioner, udforske området; samt udføre små og større aktioner. Ikkevoldstræning er osse på programmet for de som har lyst.

Søndag og mandag er afsat til evaluering og planlægning af nye aktionsdage; koordinering af int. fredsaktioner, osv.

Lejrens adresse er:

Action Base Florennade
Houte Charlemagne 20
5526 Roseé, Florennes

Pris for hele ugen ca. 115 kr.
Pr. dag ca. 45 kr.

Børnepasning er der mulighed for hvis du kontakter arrangørerne på forhånd og siger hvor mange børn i hvilken alder det drejer sig om.

Hvis du/din fredsgruppe ikke kan komme med, men gerne vil støtte, er ethvert beløb velkommen på:

001-1687771-47 (konto)
Transit-dagen
p/a Bijlokevest 151
9000 Gent, Belgien

Her kan du også få yderligere oplysninger.

De har kontortid ti.-onsd. 10-12 og 14-17
tlf: 082/ 68 8802

Side 8

Kvindemøde om
feminisme og ikkevold

I tiden 26.juli til 2.august 1987 er kvinder, der er interesserede i feminisme og ikke vold, inviteret til at deltage i et seminar med indhold spændende fra antimilitarisme og vold mod kvinder, til om sexisme er af afgørende betydning i arbejdet mod krig.

Seminaret foregår på "Glendree Centre for Reconciliation",- en gård oppe i bjergene ca. 15 km. fra Dublin.

Tilmelding vil blive accepteret indtil slutningen af april.

Der er sat et max deltagerantal på 10 kvinder fra hvert land.

Kontakt person i Danmark er

Tine og Opal
Løjenkærvej 28
8300 Odder
06926205


Regionsmødet for Sjælland

Regionsmødet d. 7. marts i Virum for Sjællandsgrupperne blev en dejlig oplevelse med 35 engagerede deltagere.

1) Bitten Forchhammers indlæg om "Kvinder i militær" optog os alle meget, og der blev dannet en interesse-gruppe, som vil holde kontakt til Bittens arbejdsgruppe for at samarbejde og videreforske i emnet.

2) Regionsmødet vedtog at henvende sig til "Danske Kvinders Nationalråd" og opfordre rådet til at tilslutte sig "Norske Kvinders National-råd"s kampagne for en TV-aktion i efteråret 1988 til fordel for U-landskvinder under mottoet: Våbenmilliarderne til mad. En sådan aktion vil falde godt i tråd med kvindekonferencen "Nordisk Forum", som afholdes i Oslo i sensommeren 1988.

3) Fra regionsmødet sendtes breve til USA's og Sovjets ambassader med støtteerklæringer til forslaget om fjernelse af alle atomvåben fra Europa. Kopier sendtes til Politiken, Aktuelt og Information.

4) Regionsmødet gik stærkt ind for genoptrykning af den nordiske "Kvinder for Fred"-plakat med de 5 nordiske flag. Foreløbig undersøges, hvad en genoptrykning vil koste a) som plakaten er - b) med alle nordiske flag indtegnet.

Thyra Hansen, Virum.

Side 9

Nyt om Køkkenrullen

I januar-nummeret fortalte jeg bl.a., at af 377 Køkkenrulle-abonnenter havde kun 152 betalt for 1987 på det tidspunkt.

Det har fremkaldt en forskrækket kommentar fra Aase Bak Nielsen, Nibe. Med henvisning til landsmødevedtagelsen skriver hun, at der bør gøres en hurtig indsats over for "gamle holdere" af bladet, hvor man med udsendelse af girokort sammen med de nyeste blade som "appetitvækkere" opfordrer dem til at genoptage støtte-abonnementet.

Jeg er fuldstændig enig med Aase, men syntes det forekom temmelig uoverkommeligt - også økonomisk. Imidlertid tilbød Aase - og har allerede gennemført - at skrive alle adresserne (205) på klæbemærkater, og det er naturligvis en kolossal hjælp. Økonomisk kan aktionen dækkes ind, hvis blot 10 reagerer positivt på henvendelsen, og vi håber meget på, at det vil lykkes at komme et stykke op over det tal.

Når dette blad udkommer, er "rykkerne" altså udsendt, og reaktionerne håber jeg at kunne bringe nyt om i april-nummeret.

Tak til Aase.

Thyra Hansen

Side 10

Sikkerhedspolitisk konference

Konferencen er arrangeret af Socialdemokraterne i Sønderjyllands Udenrigs- og Skkerhedspolitiske Arbejdergruppe, USA-gruppen.

Praktiske oplysninger:

Deltagerbetaling for konference + ophold:

125 kr. for overnatning i 2- eller 6-personers værelse.

100 kr. for overnatning i adskilte M/K soverum. Sengetøj medbringes. Antallet af værelsespladser er begrænset til ca. 60, hvorfor man specielt bedes anføre, om deltagelse er betinget af overnatning på værelse.

Foredragsholdere er bl.a. Lilli Gyldenkilde, Jytte Andersen, Inga Thorsson, Knud Damgaard.

Tilmelding kan ske til:

Socialdemokraterne i Sønderjylland, US/a-gruppen,

Helen Jørgensen,
Frejasvej 7,
6070 Christiansfeld.
- 04561649

Gertrud Hoffmann,
Ørstedvej 16,
6560 Sommersted.
- 04552544

snarest muligt.

SI Centret
Rødekro

25-27 april -87

Side 11

Efter i sidste nummer af Køkkenrullen at have brugt et dejligt digt, som slutning på lidt skriverier omkring det vigtige spørgsmål, at skabe tillid mellem folkene,- blev vi ringet op af Frida fra Als angående forfatteren.

Hun vidste i modsætning til mig, hvem forfatteren var.

Vi fik telefonnummeret på vedkommende, og jeg ringede Edith Kløver Jensen op for at fortælle at jeg havde brugt hendes digt.

Det resulterede i en dejlig samtale, hvorunder Edith Kløver Jensen fortalte at digtet var skrevet for mange år siden under krigen, hvor hun var i tysk fangenskab.- Hun kaldte det dengang, - Mit ikke bange digt -. Jeg vil hermed sige tak for lån,- digtet er lige så vigtigt i dag som dengang, så jeg vil tillade mig at gengive det endnu en gang.


Hvis jeg måtte vælge et fredssymbol
der kunne gælde fra pol til pol,
Jeg tror jeg valgte en tørresnor
med bleer fra alle småbørn på jord.

Når mænd farer op og bru'r store ord
og tror at regere den hele jord,
så tænker jeg altid så stille:
"hvordan mon han var som lille?"

Så ser jeg ham sove i moders arme,
og straks bliver tankerne kærlige, varme.
Han er jo bare min lillebror
For vi er alle Guds børn på jord.

Og stormænd i Moskva, New York eller Nibe
har alle som små haft maveknibe,
og alle har de gjort bleerne våde
på nøjagtigt den selvsamme måde.

Så nu går jeg ud for at trække en snor
fra øst til vest om den ganske jord -
og en vil jeg trække fra pol til pol
Fold jer ud, vore bleer - vor enheds symbol!

Hilsen Birgit.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1987

Til næste nummer af Køkkenrullen