Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 4, 1987

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 4, 1987, forside

Side 3-4

Palau

Palau er et lille ørige i Stillehavet. Det har siden 1542 været "opdaget" af skiftende kolonimagter. De hørte under Japan i 2. verdenskrig, og i efteråret 1944 udkæmpedes der voldsomme kampe mellem USA og Japan om herredømmet over øerne.

Disse kampe gik mest ud over civilbefolkningen, og da man samtidig er nabo til Marshalløerne, der påførtes enorme lidelser ved USA's prøvesprængninger af 66 atombomber på Bikini-øerne, forstår alle befolkningens modstand mod atomvåbenbaser og en ubådshavn til atomvåbenbærende skibe.

Siden 1947 har Palau været under FN's formynderskab med det formål, at landets selvstyre og uafhængighed skulle udvikles. USA blev indsat som administrator.

I dag er det modsatte sket, og landet er totalt afhængigt af støtte fra USA, der aldrig har villet acceptere Palaus grundlov, der forbyder tilstedeværelsen af atomvåben, atomaffald, biologiske og kemiske våben.

Derfor har USA presset palauerne igennem 6 folkeafstemninger (ca. 1 om året) for at få ændret grundloven, idet de ønsker at bruge Palau Republikken som det yderste østlige forsvarsværk.

USA har tilbudt regeringen et lån på 1 mia £ for at få 1/3 af arealet til militærbaser i 50 år og har allerede nu fået bygget et elektricitetsværk på palauernes regning, der kan levere 3 gange så meget elektricitet, som befolkningen kan bruge.

Under den sidste folkeafstemning d. 2/12 86 blev der brugt 270.000 £ fra USA for at ophæve forbudet mod atombomber.

Desuden fik offentligt ansatte besked om, at der ikke blev udbetalt løn efter 1.april 19B7; hvis man ikke gik ind for USA s forslag. Samtidig ville landsbyer ikke få indlagt elektricitet, hvis ikke de stemte ja. Bøger til skolebørn ville også blive standset.

Samtidig blev nej-sigerne truet med fyring, og der ville ikke blive medicin til syge.

Resultatet af afstemningen blev, at USA ikke fik det ønskede 3/4 flertal, der skal til for at ændre grundloven, men man har allerede bebudet en ny folkeafstemning i 1987. Denne kommer allerede i slutningen af april, så det haster.

P.S. Det er især kvinderne, der fører an i modstanden mod atomvåben. Dette skyldes måske, at palauerne gennem tiderne har haft matrilineært styre, hvor gamle kvinder valgte høvdingene.

Fredsholdet på Båring Højskole - 5466 Asperup.

Appel

Vil I være med til en aktion, som kan give genlyd over hele verden, og som ikke behøver at koste hver enkelt mere end det I og vi selv kan overkomme?

I kan gøre en af flere ting.

1) Send et brev til høvding Ibidul Yutaka Gibbons, State House. Koror.West Carolina Island. Republic of palau 96940.

Høvding Ibidul Gibbons fik den alternative Nobel-fredspris i 1983.

I kan skrive et opmuntrende brev i lukket kuvert. Skriv ikke noget USA fjendtligt, så vil det blive brugt som sovjetpropaganda, men skriv noget i retning af:

"All people have got the right of independence and the right of a country without nuclear weapons. For the sake of all peace-loving people it is of great importance that you insist on your resistance against nuclear-weapons on the native so il of Palau. Stick to your Constitution! We support you.

We, as well as the whole world, put our hopes to your struggle."

2) De mangler penge til deres kampagne.Hvis I kan, så prøv at samle nogen ind. I så lille et samfund med 15 000 indbyggere betyder også små beløb meget.

Else Hammerich vil tage pengene med, så de helt sikkert kommer i de rette hænder.

Send dem foreløbig til nedenstående adresse eller bank. Så vil jeg sende dem videre.

3) Send andre ting ud, som kan opmuntre dem.

4) Send denne opfordring videre til alle i indland og udland, som kunne tænkes at ville være med.

5) Hvis I kender nogen, der har indflydelse i FN eller i USA, så lad dem få brevet og bed dem gøre, hvad der står i deres magt for at forhindre, at endnu en folkeafstemning skal trækkes ned over dem.

6) Den bevægelse, vi støtter derude, hedder "Peoples headquarter for the Palau Constitution".

7)Send et postkort til os om det, I finder på, så denne aktion ikke bliver usynliggjort, men netop synlig for alle.

Der er kun 15000 mennesker på øerne, så hvert et brev vil blive læst.

Det er vigtigt for alle, at dette folk får lov til at bevare deres grundlov og deres ret til som det er nedfældet i den, at forblive atomvåbenfri. Det er en prøvesag for alle, der ønsker, at verden skal blive atomvåbenfri.

Penge kan sendes til:

Lisbet Bendix,
Højskolevej 2 A,
5466 Asperup,
Danmark.

eller til:

Konto 778-04-01290
Palaus venner i Danmark
Amtssparekassen, Båring Asperup.

P.S. Redaktionen af "Køkkenrullen" har sendt appellen til "Kvinder for Fred", Norge, Sverige, Finland, Færøerne, Island.

Den 6.-11.juli afholder "International Liga for Fred og Frihed" i samarbejde med "Kvinder for Fred" et internordisk seminar i Nørre Nebel med repræsentanter fra USA og USSR. Mødet er det 5. fredsseminar i en kontinuerlig møderække efter fredsmarcherne til Paris og Sovjet. Temaet er i år en ny økonomisk verdensorden.

  1. Forarmelsen forårsaget af militærproduktion og -handel Inga Thorsson, Sverige.
  2. Den ulige fordeling af ressourcer i i/lande/u/lande Birgit Storgård, Danida.

Pris: 1000 kr.

Tilmelding til Ligaens kontor 01-23 10 97 og indbetaling af depositum 300 kr. senest 1.6.

Yderligere oplysning på Ligaens kontor eller hos Aslaug Modahl Larsen 02-29 47 08.

Side 5

Udklip fra "Information"

Fredsaktivister bestormer Socialdemokratiet med protester.

Socialdemokrater mod atomvåben og Militarisme har igangsat en brev-aktion op til torsdagens debat i Folketinget om det nye amerikanske radaranlæg ved Thule.

Brevenes indhold bygges over kravet:"Vi forlanger en dansk undersøgelse af Thule-radarens lovlighed i henhold til ABM-traktaten"....... ..... i partiets sekretariat oplyses, at "der er kommet mange breve", og de "ligger her i en stor dynge". Man har dog ikke tal på, hvor mange henvendelser der er kommet."
Telefon-kæder
Den socialdemokratiske fredsgruppe har samtidig bedt ligesindede organisationer i fredsbevægelsen aktivisere telefonkæder og få sendt postkort og telegrammer til partisekretæren.

Klip fra læserbrev i "Information" d. 12.3. ........telefonkæderne i brevkortkampagnen op til folketings-debatten 5.3. fungerede - men ikke godt nok.

Jørgen Dragsdahl har ret! - for sent - for svagt (lederen i Information 7.3.)"

Niels Møller.....hvor fredskampen mest af alt gøres til noget med parlamentariske manøvrer.....

"Mener du, at jeg i lighed med Plovskærfolket i USA og Greenham Common-kvinderne i England selv skal begynde at pille Thule-radaren ned, når parlamentarikerne ikke vil? Plovskærfolk har fået op til 30 års fængsel, og forskeren Rosaiie Berteli mener, at Greenham Common-kvinderne måske bestråles med mikrobølger.

Jeg tør ikke......


Angående "rykker"-aktionen meddeler Thyra, at den nu er økonomisk dækket ind, idet der i skrivende stund er kommet ·30 genindmeldelser. Vi håber på flere.

Redaktionen.

Greenham Common

Flere af jer kender sikkert et kædebrev, hvor situationen skildres således:

"The situation at Greenham Common is desparate and urgent.

Where there used to be 8 ar 9 flourishing women'peace camps, there are now only 6, with a handful of tired and desperate women at each. After the cold and wet weather during winter and summer and frequent evictions they need help NOW."

Jeg er i brevkontakt med Mary and Ioma, som flere af jer nok kender fra Fredsfestivalen på Louisiana i 83.

De har sendt mig 2 A-4 sider om evt. bestråling af mikrobølger. Det har også været omtalt i "Fredsavisen", og forskeren Rosalie Bertell omtalte det på fredsseminaret i Umeå i 86.

Hvis nogen ønsker en kopi, sender jeg det gerne.

Tlf. 02-44 08 97.

Solidartiet er ømhed mellem mennesker.

Side 6

Informationsmateriale til de 14-20
årige - om Forårets Fredsaktiviteter.

"Lærere for Fred" har i samarbejde med "Unge for Fred" og "Gymnasielærere for Fred" udarbejdet et materiale, som dels rummer en aktuel gennemgang af sikkerheds- og nedrustningspolitiske forhold, dels en gennemgang af forårets og sommerens aktiviteter for fred og nedrustning, specielt sådanne som er velegnede for unge at deltage i:Next stop Nevada-kampagnen, Påskemarch, prøvesprængningsdemonstrationerne, massegravsaktionerne, Fredsfestival i Stockholm, underskriftsindsamlingen "Alle atomvåben væk", Unge for Freds aktiviteter.

Stykprisen er 5 kr.plus forsendelse.

Særtilbud til 50 kr.: 10 hefter samt 1 kampagneplakat, 1 kampagnebulletin, 1 Next stop Nevada-avis. Gratis forsendelse.

Bestilles hos:

"Lærere for Fred", Gothersgade 8C, 1123 K.

Tlf. 01-110929 mand.og torsd. kl. 14-16.

Tillid mellem Øst og Vest

Offentlig konference om opfølgningen af Helsinki-aftalerne og Danmarks rolle i CSCE-processen 9.-10. maj 19B7.

Sted: Landstingsalen (lørdag) Borups Højskole (søndag).

Tilmelding: Senest 1.5. til

FN-forbundet,
Kronprinsensgade 9,
1114 Købhavn K.
Tlf. 01- 12 39 39.

Deltagergebyr: 50 kr. - indbetales ved tilmeldingen på FN-forbundets giro nr.: 8 17 61 75.

Side 7

"From Arms Race to Disarmament"

an international conference in Stockholm september 25-26.1987.

The Swedish Organizing Committe: Journalists for Peace, Physicians against Nuclear Arms, Engineers for the Prevention of Nuclear War, Psychologists against Nuclear Arms, Teachers against Nuclear Arms, Scientists against Nuclear Arms, Lawyers against Nuclear Arms. Architects for Disarmament,against Nuclear Arms.

Nærmere oplysning hos:

Britta Björnsson,
Olaus Petrigatan 10,
S-115 34 Stockholm.

Sø.19.7.-1.8.

Mod et ikke-volds-samfund.

Et internationalt seminar med delemnerne: Voldens problemer - Visioner om et samfund uden vold - Er et sådant muligt?

Kan det skabes globalt?

Sted: Den internationale Højskole, som arrangerer i samarbejde med Kristne for Nedrustning.

Programmet (på engelsk) kan rekvireres fra højskolen,

Montebello Alle 1,
3000 Helsingør.
Tlf. 01-21 33 61.

Fr.29.5.-31.5.

Fredsfondens Camps Forum
på Louisiana, Humlebæk.

Culture, Activism, Media, Politics, Science vil ikke skabe endnu en udstilling, en kongres eller et politikermøde, men en helhed udfra et puslespilbillede af verden, både som meget forskellige mennesker ser den, og som vi mener, den kunne se ud.

Hovedtema: Risiko for krig,håb om fred. Undertemaer: Den lille og den store vold, konfliktløsning, visioner og verdensbilleder, teknologi og etik, de fysiske omgivelsers rolle, barrierer mod forandring, og hvordan kommer vi over dem?

Paneler, dialoger, høringer, video, debatcafe, fremtidsværksteder, dans, konfrontationer, udstillinger, workshops, gudstjeneste, oplæsning, koncerter, installationer og organiseret kaos.

En snes kendte udenlandske og danske medvirkende.

Nærmere hos Fredsfonden, der i samarbejde med Louisiana er arrangør. Tlf. 01-32 44 17.

Ingrid Stade tager sig af vor materialebod.
Tlf. 01-120037.


LUGELEJR 12/7 - 25/7

Hold sommerferie på Kvindehøjskolens evigt arbejdende marker - lug ukrudtet, slå græsset, vand kålene, forsyn køkkenet med grøntsager, bliv sort på tæerne og hyg dig ved bålet om aftenen.

Ring og hør nærmere.
04-76 34 93 mellem kl.9.30-12.30.

Kvindehøjskolen, Visby,
6261 Bredebro.

Side 8

Århus

22.5.

Konference om atomvåbenbærende skibes besøg i havnebyer og sammenhængen mellem en atomvåbenfri zone i Norden og oprustningen til søs, især i Nordatlanten.

Arr."Nej til Atomvåben",
Guldsmedegade 25, Århus.
Tlf. 06-12 89 33.


Inbjudan till ett Seminarium i Stockholm om den marina up prustningen och dess konsekvenser för Norden.

Lørdag 9.maj kl.8 inkl. kvällssamvaro-söndag 10.maj 9-13.

"Kvinnor för Fred",
Packhusgränd 6,
5-111 30 Stockholm.


BRENDERUP FOLKEHØJSKOLE

Nordisk Fredshøjskole

STATIONSVEJ 54
5464 BRENDERUP, DK
TLF.: 09442414

KONFLIKTERNES VERDEN

Tid: 21.-27.juni 1987.

Sted: Brenderup Folkehøjskole (ved Middelfart).

Tilmelding: Senest 9.juni til FN-forbundet,
Kronprinsensgade 9,
1114 Kbhvn. K.
Tlf.:01-12 39 39.

Her kan også indhentes nærmere oplysninger. Indbetaling af seminargebyr skal ske ved tilmeldingen på FN-forbundets giro nr. 8 17 61 75.

Pris 1.000 kr. (indkvartering i enkelt- eller dobbeltværelse), børn under 14 år: halv pris, under 6 år gratis. Der vil blive arrangeret børnepasning.

atomprøvestop nu

VI NORDSJÆLLÆNDERE SATTE

DENNE STEN FOR AT FORTÆLLE

VI FORETRÆKKER LIVET OG FREDEN

Nordsjællands Fredsbevægelse har opgivet deres massegravsmarch og har i stedet dette spændende program:

Livsmarch d. 24.maj 87.

Marchmål: Gribsø i Gribskov.

Startsted: Ottevejshuset - distance 5 km - starttid kl. 10.30.

Hillerød Station - 9 km - 9.00

Helsinge Station - 11 km - 9.00

Fredensborg St.-13 km - 9.00.

Offentlig transport: Afgang København H kl. 10.22 med S-tog Hillerød St., Gribskovbanen kl. 11.07. Ankomst kl. 11.41.

Program.

Afsløring af sten skænket af billedhuggeren Steffen Lund.

Taler: Claus Jensen, International sekr. SID, rektor Otto Krabbe, forfatteren Karen Lykke Poulsen, borgmester Jens S. Jensen, Birgit Agger, Next Stop Nevada.

Spillemandsmusik, marchmusikanter, trompetist Erik Daugbjerg, Savage Rose.

Medbring madkurv og tæpper!

Arrangører: Nordsjællands Fredsbevægelse
Tlf. 02 251420 eller 02 268205.

Side 9

Next
Stop

Nevada

Efter midtvejsvalget sidste efterår er der nu flertal både i Repræsentanternes Hus og i Senatet for en atomprøvestoplov.

Reagan kan nedlægge veto.

Men jo flere aktiviteter, der bliver i og udenfor USA mod prøvesprængningerne, des vanskeligere vil Reagan have ved at bruge sit veto.

De unges fredsvagtinitiativ er et godt bidrag. vSovjet har lovet hurtigt at følge efter et amerikansk atomprøvestop.


FOV's skoleserie 1: Hvorfor bruger vi våben?

Side 10-11

"Hvis er størst?"

"Læger mod Kernevåben" har i efteråret sendt hvert folketingsmedlem et eksemplar af Helen Caldicotts sidste bog "Missile Envy". Den danske titel er "Hvis er Størst'" Helen Caldicott er medvirkende ved arrangementet på Louisiana d.29.-31.5. (Køkkenrullen s.5).

Jeg citerer et afsnit fra bogen:

"Psykologen Carl Jung beskrev to grundlæggende principper, kaldet arketyper, der styrer al menneskelig adfærd. Den kvindlige arketype, anima, og den mandlige arketype, animus. Hvert menneskes psyke påvirkes til en vis grad af begge arketyper. Lad mig uddybe dette:Begge arketyper har et positivt og et negativt aspekt. Den positive anima er den livnærende, omsorgsfulde og kærlige arketype, som kvinden legemliggør, og som også har stærk indflydelse på nogle mænd. Den negative anima er det gnavne, ondskabsfulde karaktertræk, som bedst udtrykkes, når en mand og en kvinde skændes, og manden fortørnet går sin vej og gnavent nægter at tale med kvinden i flere dage. Den positive animus er den arketype,der motiverer folk til at være aktive i deres forhold eller i verden som sådan, til at tage initiativer og til at blive en tillidsfuld, positiv, magtfuld kraft. Mange mænd legemliggør denne arketype, men de fleste kvinder har en meget uudviklet positiv animus, undtagen hvis de føler, deres børn er i fare.

Den negative animus er en kappelysten, selvoptaget, ond,magtfuld arketype, som ofte fører til drab i psykologisk eller fysisk forstand. Mange mænd er domineret af og bliver motiveret af den negative animus, som i sandhed holder verden i sit greb. Når kvinder går til angreb på en mand med ord og følelser, er det deres negative animus, der er i funktion.

Den udfordring, menneskene står over for i atomalderen på grund af deres trang til at overleve, er at lære at forstå de grundliggende principper, som betinger og motiverer deres adfærd og at finde ud af, hvordan de kan få de negative arketyper til at sygne hen, mens de fremdyrker de positive arketyper.Det er virkelig en udfordring. De fleste mænd må lære at udvikle deres positive anima og bekæmpe deres negative animus, mens kvinderne stort set alle må udvide deres positive animus og styre deres negative anima. Der var et menneske, som sandsynligvis mere end nogen anden personificerede disse positive arketyper, og det var Jesus. Han var blød og kærlig, omsorgsfuld og beskyttende, men havde også en stærk vilje til at afhjælpe det onde og hjælpe folk med at handle rigtigt, og han kunne somme tider være positivt aggressiv, når situationen krævede det. Han udtrykte retfærdig vrede og moralsk harme, når han så mennesker blive mishandlet eller misbrugt, og han udtalte nogle meget dybsindige psykologiske sandheder. Han var sandsynligvis den mest fremragende, velafbalancerede psykiater, som nogensinde har levet.

Kvinderne har en meget vigtig rolle at spille i verden i dag. De må hurtigt udvikle deres egen styrke, så de kan blande sig i lokale, nationale og internationale anliggender og gøre anvendelse af deres positive animus for at redde landets og verdens børn. I løbet af de sidste 10-15 år har de via kvindebevægelsen erfaret, at de er lige så intelligente som mænd ,og kan være lige så stærke eller stærkere, når lejligheden byder sig. De har også udviklet en selvtillid, som det er en fornøjelse at se. Det er kvindernes tidsalder nu. Hvis vi ikke tager kampen op og hurtigt bliver valgt til landets højeste stillinger, og dermed ændrer Amerikas politik fra en dødbringende politik til en livsbekræftende, vil vi alle blive udryddet. Det betyder ikke, at jeg mener, kvinderne skal afsværge sig deres positive kvindelige livnærende, omsorgsfulde, kærlige og følelsesfulde arketype. (Margaret Thatcher, Golda Meir og Indira Gandhi blev i virkeligheden til mænd). Jeg mener, de bør holde stædigt fast ved disse værdier, men også lære at finde og bruge deres utrolige styrke.

Den positive kvindelige arketype skal danne grundlaget for verdenspolitikkens moral"

Bogen kan købes for 80 kr. hos

"Læger mod Kernevåben"
Ulrik Gerdes,
Graven 10,
8ooo Århus C.
Tlf. 06-18 48 49.

Helen Caldicott er børnelæge fra Australien. Hun er forfatter og fredsaktivist og mor til tre børn. Grundlægger af Women's Action for Nuclear Disarmament og præsident for Psysicians for Social Responsibility. I Danmark er hun mest kendt for TV-udsendelsen: "Hvis du elsker denne jord".

Norden atomvåbenfri zone

FREDSDUEN

- Saa længge jeg har noget at sælge, skal denne her ikke blive sluppet løs.

Robert Storm Petersen (1916)

Originalillustration tilføjet februar 2007. (Red.)

Nej til stjernekrig

Marianne Larsen:

digtsamlingen:

"Pludselig Dette"

(1985)

skulder ved skulder
i græsset

det der gror på jorden
når os til knæene

det der gror på horisonten
når os til hjertet

det der gror på stålet
når os ikke


Til indsendere. Bemærk!
Spaltebredde max 8 cm, 17 cm.
Spaltelængde max 25 cm.
Godt farvebånd, rene typer.

Dette nr. er redigeret af Gladsaxe. Næste nr. redigeres også af Gladsaxe.

Sidste dag for stof: Fredag den 1.maj.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1987

Til næste nummer af Køkkenrullen