Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 5, 1987

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 5, 1987, forside

Side 3

Menneskebevægelsen - vælg kvinder til folketinget.

Bevægelsen arbejder for at få valgt flere kvinder til folketinget, og målet er, at kvinder får de højeste stemmetal, da det vil give flest valgte. Det vil også være et kraftigt signal til partiorganisationer om, at de skal praktisere de idealer om ligestilling, som der ofte tales om.

Det er også et mål, at der overalt i landet føres aktiv valgkamp for både en kvindelig og en mandlig kandidat først da får vælgerne reel mulighed for at tage stilling tilligestillingsspørgsmålet.

Ved folketingsvalget 1984 var der opstillet 299 kvinder eller 26,3 % og resultatet blev valg af 47 kvinder eller 26,9 %.

Socialdemokratiet i Vejle amt opstiller 5 mænd og 1 kvinde (i den mindste kreds) og alle er valgbare i hele amtet. Men i praksis fører hver opstillingskreds valgkamp for "vores egen" kandidat. D.v.s. at der overfor langt den største del af vælgerne føres valgkamp for valg af mænd- det er en hån mod idealerne og mod halvdelen af vælgerne.

Valg af kvinder er ikke et kvindeproblem men et menneskeproblem, og derfor skal det løses i samarbejde mellem kvinder Og mænd..

Det er nødvendigt med mange kvinder i folketinget, hvis deres specielle erfaringer og holdninger skal kunne slå igennem i det mandsdominerede miljø.

Der er ingen grund til at frygte, hvad der dog kan ske, dersom kvinder får mere magt og indflydelse - de kan ikke gøre det dårligere end mænd har gjort det i generationer. Der er intet at tabe men meget at vinde.

Hvis du er enig, så gå igang med arbejdet og få en indholdsrig og spændende fritid til gavn for fremtiden.

Det vil måske være en god ide at arbejde tværpolitisk, indtil valget udskrives. Hovedopgaven her kan være at argumentere for hvorfor det er vigtigt at få flere kvinder ind i folketinget og at gøre kvindelige kandidater kendt udenfor deres egen opstillingskreds.

Når valget er udskrevet, er det tiden til at arbejde specielt for sit eget partis kvindelige kandidater.

Brug din fantasi, opfindsomhed og kendskab til lokale forhold - send ideer til og få ideer fra Menneskebevægelsen (vedlæg svarporto).

Venlig hilsen

Kaj Varming, kontaktperson
Olafsvej 7
7000 Fredericia.


fredsfonden etablerer permanent råd af globalt vise kvinder.

Dame Nita Barrow, Lynne Janes, Hazel Henderson, Corinne Kumar D'souza, Maj Britt Theorin, Helga Schutz og Lise Østergård udarbejder en "Verden Nu - Erklæring".

Erklæringen præsenteres for offentligheden samt dansk og international presse ved åbningen af Fredsfondens store CAMPS Forum 1987 Fredag den 29.5. kl. 12.00-14.00.

Side 4-6

I denne tid, hvor dansk forsvar kulegraves, må Helen Jørgnsens artikel i "Ny Poliik" være aktuel.

De småbitte skridt i rigtig retning.

Hvad er det, vi skal forsvare os imod?

Det er vel et relevant spørgsmål at stille, når forsvaret er til debat. For mig er den primære trussel ikke en besættelse af vort land, men tre andre trusler: Udslettelse i en atomkrig, sulten i verden og miljøets sammenbrud.

Men for mig er truslerne i al deres alvor symptomer på noget endnu mere alvorligt. Selve den menneskelige psyke er syg. Der er u-balance i det menneskelige sind.

Den menneskelige hjerne er noget underligt noget. Blandt andet er den center for vores bevidsthedsliv. I den ene side er der et center for følelser, og i den anden side sidder centret for matematisk logisk tænkning. Af mig kaldet henholdvis den varme og den kolde hjernehalvdel.

U-balancer er imod naturens orden. Den civilisation, vi har udviklet i vores del af verden, har kaldt på ev.nerne i den kolde hjernehalvdel. Der er flest af de koldhjernede, derfor ser Jorden ud, som den gør: Grim, møgbeskidt, forgiftet, strittende med atommissilernes djævlehorn.

De koldhjernede er besat af frygt:

De giver frygten forskellige navne til forskellige tider. Nu om dage kalder de den for "truslen om en sovjetisk besættelse«. I Sovjetunionen er de koldhjernede pudsigt nok også besat af frygten for en besættelse. Derfor må freden, herogder, være bevæbnet for frihedens skyld.

Vi har allesammen det til fælles, at vi er blevet opdraget. Og jeg vil påstå, at en af årsagerne til at verden ser ud, som den gør, er, at opdragelsen af alt for mange mennesker er lykkedes alt for godt. Der er for mange veldresserede mennesker i verden - af begge køn.

Elementer i de flestes opdragelse har været følgende: »Gør din pligt«. Hvad, der er din pligt, bestemmer de voksne. »Behersk dig.« Dette bud betyder, at heftige følelser er skadelige og må bekæmpes. Men en lille dreng eller pige har behov for kærlighed og tryghed og accept, også selv om barnet har nogle følelser, som er forbudt. Det kan være vrede, sorg, jalousi. Hvis et menneske ikke lærer at integrere også disse følelser, har det ikke fred med sig selv. Forbudte følelser, der ikke får afløb, forsvinder desværre ikke, men forvandler sig med tiden enten til ødelæggelse af en selv eller søger forskellige former for udladning.

Det er derfor, det er tilladt i vores verden at slå hinanden ihjel. Derfor bliver vi ved med at ophobe alt, hvad de koldhjernede kan udtænke af snedige tilintetgørelsesvåben .

Men der er håb forude. Det er mennesket, der tærer på vores fælles kapital, Jorden, i sin evige higen efter fred i sindet. Vi må holde op med at dulme uroen i sindet med alskens narkotika i form af huse, biler, magt og prestige og i stedet bruge den konstruktivt til at få ryddet op .og gjort rent.

Håbet er, at det enkelte menneske besinder sig, fredsbevægelsernes virke og de europæiske socialdemokratiers arbejde for fælles sikkerhed for de to blokke, NATO og Warszawapagten. Vi må have lov til at være her, de må have lov til at være her. De socialdemokratiske partier bliver i den borgerlige presse udsat for en ren hetz, der går på, at de er utroværdige NATO-partnere. l virkeligheden forholder det sig lige omvendt. Det er de socialdemokratiske partier, der tager NATO's dobbelte grundlag, som det kom til udtryk i Harmel-rapporten fra 1967 og Washington-rapporten fra 1984, om på den ene side at opretholde en lroværdig afskrækkelse og på den anden side virke for afspænding, helt alvorligt.

I Danmark er afspændingsbestræbelserne kommet til udtryk i de senere års sikkerhedspolitiske dagsordener. Mere afgørende er de rammeaftaler om en kemivåbenfri zone og en atomvåbenfri zone ned igennem Centraleuropa, der er indgået mellem SPD i Vesttyskland og SED i DDR.

Disse aftaler ligger klar til underskrift, så snart vælgerne i Vesttyskland indser, at livet er vigtigere end penge. Med disse aftaler er nogen tillid mellem øst og vest skabt. Jnden for en kort årrække vil de kunne efterfølges af en tilsvarende aftale om en zone fri for konventionelle våben.

I SPD's program »Fred og Sikkerhed" slås det fast, at øst-vest konflikten ikke kan løses med militære midler. Den atomare afskrækkelse kan ikke til evig tid forhindre udbrud af krig. Derfor må militære strategier i både øst og vest udformes på en sådan måde, at evnen til al trænge ind på modstanderens område opgives, Derfor vil SPD i NATO arbejde for, at strategier som »Airland Battle«, »Airland Battle 2000« og »FOFA« opgives,

Men det kræver, at også Warszawa-pagten indskrænker sig til forsvar af egel territorium og opgiver strategien om fremskudt forsvar, som giver dem evnen til indtrængen på fjendtligt område, Om vejen til nedrustning siger programmet, at det gælder om at skabe tillid ved at respektere princippet om fælles sikkerhed, En reduktion af våbenarsenalerne på begge sider vil skabe tillid, Men så er spørgsmålet selvfølgelig, hvordan får man brudt den onde cirkel af mistillid? Her kan begrænsede ensidige skridt, der ikke fratager en selv forsvarsevnen, lette vejen mod de nødvendige forhandlinger og aftaler.

Skitse af en drøm

Nu kommer vi til problemet for dem, der mest tænker med den varme side af hovedet. Europa er spækket med Pershing 2-raketter, SS-20'ere, krydsermissiler, SS-21--22-23, Lance og Seud og Frog raketter. Det er overvældende, grotesk og absurd. Det hele må væk i en håndevending, hellere i dag end i morgen, så vi kan bruge »våbenmilliarderne til mad«, Men den går altså bare ikke, fordi der er flest af de koldhjernede, De varmhjernede må lære, at vejen til nedrustning går over småbitte skridt i den rigtige retning. De må lære, at teknikken er der. I sig selv er den neutral, blot et middel (godt nok kostbar), som vi kan vælge at bruge til destruktion eller til at genopbygge, hvad vi har ødelagt.

Hvis vi vil kan vi bruge den moderne teknologi som et redskab til at skabe tillid, Ved hjælp af informationsteknologien vil det være muligt at kigge ind på fjendens territorium og konstatere, at han intet ondt har i sinde, samtidig med at vi gradvist reducerer våbnenes offensive kapacitet i begge blokke, I løbet af en årrække har begge blokke helt mistet evnen til offensiv, Der er skabt tillid, vi kan tynde ud i de defensive våben, Visionen er et Europa uden atomvåben, kemiske våben, konventionelle våben, Et åbent Europa.

Det svære for almindelige mennesker er at gennemskue, om det går i den rigtige retning, fordi våbnene er de samme, men med forskellige egenskaber.

Imidlertid er det tvingende nødvendigt, at de koldhjernede og de varmhjernede lærer at arbejde sammen, Vi er nødt til at bruge de koldhjernedes midler i omrustningsprocessen, De har magten, og de kunne af bare frygt i en spændingsperiode gå i panik, overreagere og dermed sætte hele ødelæggelsesmaskineriet i gang.

Atomvåbnenes massive tilstedeværelse også i Europa gør det umuligt at udkæmpe og vinde en krig her. Nogle taler, som om de ikke vidste det.

Sirenetoner - men hvorfra?

Konkret hvad angår det kommende forsvarsforlig i Danmark, bliver jeg mere og mere glad for Socialdemokratiets forslag til modernisering af forsvaret, der netop indeholder begrænsede defensive elementer uden af den grund at skabe u-balance, Tværtimod vil de sætte os i stand til på en mere rationel måde at løse vore opgaver inden for det samlede NATO-forsvar i overgangsperioden til defensive strukturer i begge blokke.

For mig at se er tiden endnu ikke inde til at lave forsvarsforlig med SF, fordi der er for mange drømme og visioner og for lidt politik i dele af SF på nuværende tidspunkt. (Som Oscar la Fontaine udtalte i anledning af bruddet mellem de Grønne og SPD i Hessen).

Det vigtigste, når man nu ikke kan få det hele på en gang, nemlig konsensus om dansk forsvar, må vel også være, at det går i den rigtige retning. Hvis de borgerlige ikke kan acceptere tankerne om omlægning af det danske forsvar i retning af en defensiv struktur, så vil de blive nødt til at acceptere de økonomiske kendsgerninger. Disse er, at vi ikke kan fortsætte med at anskaffe materiel af den nuværende slags, fordi vi om 10 til 20 år ikke vil være i stand til at betale det.

Fregatter er blevet for dyre både i anskaffelse og i drift. Desuden er de utidssvarende, da de i en kampsituation vil blive skudt i sænk i løbet af 10 minutter. Er det virkeligt så forfærdeligt, at vi i fremtiden bliver nødt til at hævde vores suverænitet med Dannebrog viftende stolt på Codans bølge om bord på en Standard-Flex i stedet for en fregat?

Jeg ville ønske, at de kære mænd i forsvaret og hos de borgerlige, der selv tror, de er så rationelle, ville erkende, at de i virkeligheden handler ud fra irrationelle motiver, når de bliver ved med blindt at rette sig efter, hvad høgene i Pentagon og NATO's snørklede korridorer i Bruxelles siger.

Gid de ville lukke øjne og ører op og se og lytte til, hvad der sker. Der er nye toner fra øst. Det er ikke sire'nernes lokkende sang fra klippeøen, der pønser på at kaste os alle i fordærv.

Sirenernes lokkende sang kommer et ganske andet sted fra. De synger om stjernekrig og strategisk overlegenhed og er til førsteslag og bedrager os med smukke ord om at befri menneskeheden for atomvåbnenes svøbe.

Hvis vi følger disse falske toner, ender det med det helt store atombrag, flot, festligt, farverigt, de koldhjernedes endelige sejr!

P .S. I øvrigt mener jeg stadig, at regeringen bør pålægges at iværksætte en dansk undersøgelse af lovligheden af Thule-radaren i henhold til ABM-traktaten. Hvis vi bare lader stå til af frygt for storebror, USA, bliver al tale om, at NATO er en alliance af suveræne, demokratiske stater meningsløs.


Women-Peace-Politics
Peace Seminar

Vi har været i kontakt med Janne Houman, der gerne så, at vi gentog annonceringen af seminaret i Nørre Nebel 6. 11 Juli (Køkkenrullen" nr. 4) og understregede betydningen af kontinuiteten i disse seminarer, der har deres udspring i kvindefredsmarcherne 1981-1983. Gennem personlig kontakt ved Janne,at de russiske og amerikanske kvinder, der bliver inviteret til at deltage, tillægger seminarerne stor betydning og ønsker dem fortsat. Så vi mødes i stort tal i Nørre Nebel i sommer!

Yderligere oplysning på Ligaens kontor 01-231097 eller hos Aslaug Modahl Larsen 02-294708.

Side 6

Side 7

Palau

Palau, som vi skrev om i sidste nummer, skal have folkeafstemning 20. maj.

Else Hammerich rejser derover.

Fra Palau vil hun rejse direkte til FN, hvor hun vil tale for en reel selvstændighedsproces for Palau.


Den danske Forberedelseskomite af
Kvindernes Verdenskongres, Moskva, 1987

c/o Danmarks Demokratiske Kvindeforbund
Landgreven 7, 3.,
1301 Kh. K
tlf.: torsdag 17-19:
01-323296 ellers 01-224149 (Karen Roepstorrf


Fredsfonden

Fredsfonden er med den nye skattelovgivning kommet i en meget vanskelig situation. De 2 mill., som Lise Munk Plumfonden yder, vil blive beskattet med 80%. "I 1988 vil vi faktisk blive nødt til at dreje nøglen om!", siger Fredsfonden. Fredsfonden har sendt sin årsrapport og en appel om at protestere til skatteminister lsi Foighel og regeringen.

Redaktionen af "Køkkenrullen" har skønnet, at her var en sag, som vi ikke kunne have delte meninger om. Så vi har skrevet de 2 breve på "Kvinder for Fred"s vegne.

Den 29.5. - 31.5.

Fredsfondens Camp s Forum på Louisiana.

Se sidste nr.!

Ingrid Stade mangler hjælp til materialeboden. 01-120037

Der mangler aktivister til hele arrangementet. Kontakt
Hanne Lindqvist: 01-201262.

Side 8

Nordisk Kvindekonference i Oslo 30. juli - 7. august 88.

Nordisk Ministerråd har inviteret Nordens kvinder til at samles i et Nordisk Forum 30/7 - 7/8 19'88 i Oslo.

Nordiske fredskvinder er blevet bedt om at lave deres eget Fredsforum.

Nogle af de norske kvinder, der tog initiativet til "Kvinder for fred"-bevægelsen, har nu taget et nyt initiativ. Bett Romstad, Anne-Marit Duve, Marie Larssan og Berit Ås har etableret en central norsk Forum-gruppe for at samle norske fredskvinder.

De vil også etablere et nordisk samarbejde. Derfor opfordrer de "Kvinder for Fred" i Danmark til også at organisere en central Forum-gruppe.

Den danske centralgruppes opgave bliver:

  1. Indsamling og koordinering af ideer og forslag fra lokale "Kvinder for fred"grupper.
  2. Kontakt og samarbejde med de tilsvarende centrale Fredsforum-grupper i de andre nordiske lande.

Måske bliver det nødvendigt med et møde i sommer over landegrænserne.

Vil nogen være med i en central dansk gruppe, og vil nogen være koordinator? Indtil andet er besluttet, føler Gladsaxe gruppen sig ansvarlig for koordinationen.


Kongres i Mexico
26.-29. oktober 1987.

Arrangør: World Federal Authority Committe

Kongressen hovedemne er at udarbejde og vedtage et forslag til en græsrodsprovokeret sikkerhedsordning, som alle fredselskende mennesker kan tilslutte sig - herunder:

at opstille regler for en verdensautoritet med besluttende myndighed i spørgsmål om forbrydelser mod menneskeheden (krig),

at udarbejde et lovudkast for alle nationer som kriminaliserer brugen af militær magt uden for egne grænser,

at udkaste regler for en verdensdomstol bestående af både mænd og kvinder, hvis afgørelser om forbrydelser mod menneskehedsn og mod freden skal efterleves,

at opstille regler for et system som skal sikre, at domstolens afgørelser efterleves.

REJSEN:

Fra Europa rejser vi med fly fra Luxenburg til Mexico City.

Normalprisen indikeres af luftfartsselskabet til kr. 6.500 t/r, men vi kan regne med en væsentlig rabat, hvis størrelse afhænger af det endelige deltagerantal.

Yderligere oplysninger:

Generalsekretær for WFAC
Ruth Gunnarsen,
Ingolfs allé 24 B,
2300 S.
Tlf. 01-55 50 80.

Side 9

Maria

Maria

Maria

I dag ser man i Politiken, at kvinderne på Island har formået at samle 6 mandater i Altinget, og at de måske får nøglen til at præge Islands politik' fremover. Det er altsammen utrolig opmuntrende og gi'r næring til ny foretagsomhed

I lørdags havde "Folkevirke" en forårsfest i Holstebro, hvor pastor Brita Haugens opsætning af passionsspillet:Maria, Maria Maria kunne opleves. I introduktionen til spillet talte Brita Haugen om de "vise kvinder i Norden" og en af slutreplikkerne var denne: "Så bærer vi kvinder altså en ny jords fødsel i vore hænder".

Så stort et ansvar og så vidunderlig en opgave!!!

Vi kæmpede først for freden Brussel - Paris - Gøteborg Minsk - USA Nevada -. Vi må udvide til standende kamp for rent vand - ren jord og ren luft. Hvor som helst - når som helst. Ligeså giftfri mad og mad til mennesker- ikke til lagre.

Når vi engang imellem går i knæ, så kunne vi måske få mod af de islandske kvinders indsats,eller man kan sørge for at opleve Brita Haugens passionsspil hvis det skulle komme i nærheden af, hvor I bor eller endnu bedre - køb en forestilling og indbyd mange flere. Det er et teater, som kun kan opleves med hjertet.

Jeg vil gerne formidle kontakten.

Forårshilsen til alle

Ingrid Nielsen
Krunderupparken 1
7500 Holstebro
tlf. 07-432187


Side 10

Side 11

Truslen i Nord

"Truslen i Nord"

På grund af mange forespørgsler er det blevet besluttet at fremstille en engelsksproget version af "Truslen i Nord".

Ved et møde i "International Liga for Fred og Frihed" den 28.4., hvor Einar Edvardsen selv var tilstede, besluttede Ligaen at sende en opfordring til fjernsynet om at bringe "Truslen i Nord". "Kvinder for Fred"-grupperne opfordres hermed til at gøre det samme.

Truslen i Nord

"Next Stop Nevada" har haft "Truslen fra Nord", forsynet med en foreløbig skriftlig oversættelse, med på sin rundtur i U.S.A.

Til indsendere.

Bemærk!

Spaltebredde max 8 cm,l7 cm.
Spaltelængde max 25 cm.
Godt farvebånd, rene typer.

Dette nr. er redigeret af Gladsaxe. Næste nr. redigeres af Espergærde.

Sidste dag for stof: Fredag den 5.6.

Kvinder for Fred: Nordisk Fredsfestival Stokholm 1987.

Fredsfestival - Stockholm 87.

Indholdet i festivalen er omtalt i "Køkkenrullen" nr. 3.

Her er de praktiske oplysninger:

Cykeltur København-Stockholm eller Gøteborg Stockholm 1724/6 incl. forplejning og indkvartering: 250 kr.

Entre og overnatning på festival: 250.- kr.

Hjemtransport med tog incl. cykel transport : 350.- kr.

Bustransport til festival 2428.6. med turistbus t/r incl. sightseing, rejseleder og guide: 425 kr.

Teknisk arrangør: Fremadrejser APS.

Yderligere oplysning og tilmelding til:

Fredscentret,
Gothersgade 8 C,
1123 København K.
tlf. 01-139314.
Sidste frist den 10.6.


Kvinder for Fred: Vilde blomster.

"Er der slet ingen fredelige blomster?" sagde Lotte, da hun kikkede på vilde blomster i botanikken med farmor.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1987

Til næste nummer af Køkkenrullen