Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 9, 1987

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 9, 1987, forside

Side 3-8

Referat fra landsmødet

Er det da ikke utroligt, at vi kan blive ved med år efter år at synes, at "det har været alle tiders landsmøde! "?

I år var der igen et hjerteligt gensyn med "de gamle" og et frisk og opmuntrende møde med nye - tak for det alle sammen!

Vi begyndte lørdag formiddag med et oplæg fra Ruth Gunnarsen, som på forskellige led har arbejdet i fredsbevægelserne. "Een Verden" var hendes udgangspunkt - "Een Verden" er siden 1970 indeholdt i FN-forbundet, som R.G. er med i hovedstyrelsen af.

Ruth var vidt omkring, men hendes hovedtese var, at fredsbevægelserne er det eneste med perspektiv, der er værd at bruge sin tid på.

Folk orker ikke mere at høre om alt det forfærdelige, der sker i verden. Vi må derfor koncen·trere os om det positive, det perspektivrige, om løsningen af problemerne.

Vi må på verdensplan tage problemerne op i sammenhæng. Hvis folk får løst deres sociale problemer, lader de sig ikke udnytte politisk.

Det er vigtigt, at u-landene bliver selvforsynende med fødevarer. F.ex. er hjælpen til at plante skove i de udhungrede lande en god start på selvforsyning - uden rovdrift på naturen - og en god start på selvforvaltning.

Det er ikke evnen til at kunne ordne problemerne, der mangler, men den politiske vilje - og den kan vi som græsrodsbevægelse påvirke.

Ruth omtale et møde i Mexico i oktober måned, hvor man skal diskutere alternativer til FN. Og FNs status blev diskuteret meget i debatten bagefter. Alt for mange statsmænd nedvurderer FN, og alle de smukke ord, de siger der, fører som regel til ingenting, når politikerne kommer hjem. Derfor må vi kræve først og fremmest af vore egne politikere, at de respekterer beslutninger truffet i FN - og så huske på, at FNs underorganisationer laver meget godt, men også søge at ændre det enorme spild af administrative kræfter, der foregår i FNs navn.

Der blev påpeget den gode udvikling, der åbenbart er i den officielle sovjettiske fredspolitik - og der blev rådet til, at vi mildnede sprogbrugen over for vore modstandere, hvad enten de er i øst eller vest. Det gælder jo ikke om at grave større grøfter, men om at bygge bro til vore modstandere.

BERETNINGER

Dagny - som helst vil kaldes brevåbner - er jo den, der "samler os" på landsplan. Hun undrede sig over, at så megen post stadig går over Dronningensgade.

Der sker ikke særlig meget centralt på Kv.f.F.s vegne, til gengæld pipler det op over hele landet fra græsrødder af mange slags. Det er vigtigt, at Kv.f.F. hægter sig på de traditioner, der er på stedet (hvad de udsendte beretninger også vidner om).

Der kommer ikke mange henvendelse fra skoler mere til Dagny. De kommer direkte til grupperne ude i landet, hvilket beviser, at vi er ved at være kendte i lokalsamfundene.

Dagny opfordrede os til at sende vores arkivmateriale - også lokale avisudklip - til Kvinder for Freds arkiv,
Kvindehistorisk Samling,
Aarhus Universitet,
8000 Aarhus C.

Fra Det kgl. Bibliotek har vi fået henvendelse om at deltage som "konsulenter" på et forskningsprojekt "Fred på dansk". Vi valvte Birgit Horn og Bodil Graae som vore repræsentanter.

NEDRUSTNINGUDVIKLINGFREDNEDRUSTNINGUDVIK

Mange af grupperne havde sendt gode skriftlige beretninger om, hvad de arbejder med - og det blev eudnu engang bevist, at fredsarbejde er uhyre mange ting, og at alle kan være med.

Vi fik lidt mundtlig supplement. Det blev understreget, at det er vigtigt at komme ud til mennesker, der normalt står os fjernt, f.ex. hos Rotary, Y-mens club - og også i skoler af enhver slags og vi kan godt selv tilbyde vor assistance:

Problemerne i fredsarbejdet går fra besvær med at få lov til at hænge fredsduer på byens juletræ til overvejelse om det betimelige i at opretholde kontakt med den offentlige fredsgruppe i Tjekkoslovakiet.

Vi diskuterede igen vore demonstrationer, som ikke mere er så store, om hvilke bannere og faner, der virker tillokkende eller skræmmende - og om vi skal bruge vore kræfter andre steder end blandt de i forvejen "frelste". Det er f.ex. en god ide at leje en stand på de kommercielle messer, hvor masser af "andre" kommer.

Grethe Møller fortalte om et optimistisk arrangement i Moskva, hvorfra der udspandt sig et netværk til a-våbenfri zoner i hele verden.

DIALOGFORUM

Grethe fortalte også om det initiativ, der er taget til at sætte fokus på "sammenhængen mellem fred, nedrustning og løsning af de globale og sociale problemer". (Det rimer jo godt med Kv.f.F.s program l

Der stiles efter at holde et stort dialogforum om denne sammenhæng i martsapril 1988.

Alle interesserede er velkomne til at deltage i forberedelserne.

Der er holdt et par møder. Vores kontakt er Grethe Møller, Bådsmandsvej 13, 2660 Brøndby Strand.

Kontakt Grethe, hvis I vil være med. Der er brug for mange!

NORDISK FORUM FOR KVINDER

i Oslo 30/7. - 7/8. 1988.

Inger Bjørn Andersen opfordrede os meget stærkt til at tage med til Oslo til næste sommer.

Inger har påtaget sig at skaffe de økonomiske midler til deltagelse af en grundlovsforkæmper fra Palau (se Køkkenrullen nr.8). De, der vil støtte, kan sende penge til "Grundlovsforkæmper fra Palau til Kvindefredsforum 88 i Oslo" Nr. 841-44-13707. Sparekassen SDS, Bagsværd Hovedgade 154, 2880 Bagsværd.

Else Hammerich vil deltage i en workshop om Palau.

Se i Køkkenrullen nr. 8 om de mange punkter i forberedelserne. Gladsaxegruppen sender til pkt. 6 "Frit fra leveren" et lydbånd, og til pkt. 9 sender de et bånd om deres Hiroshimadagsarrangement.

Vi blev opfordret til at sende lydbånd, artikler, udtalelser, som kan bruges i Frit-fra-leveren-gruppen. Vi vedtog at sende det lille hefte med talerne fra retssagen om Ravnstrup-kvinderne og filmen "Kommer der krig, mor?"

Alle er velkomne til at sende materiale til Bett Romstad, Trudvangveien 12, 1342 Jar, Norge.

Vi må også meget gerne sy små fredstæpper på 90 + 45 cm, med et bændel i hvert hjørne, så de kan bindes sammen til et meget langt tæppe. De kan dekoreres helt frit efter syerskens hoved. Ideen stammer fra USA, hvor Pentagon blev helt omvundet af små sammenbundne fredstæpper. Inger havde en lille stak af "Pentagon-tæpperne" med, og hun modtager gerne flere. Adr.: Inger Bjørn Andersen, Buegården 9, st.h., 2880 Gladsaxe.

Ruth foreslog, at vi sender en collage med billeder (avisudklip m.v.), der viser, at det er næsten kun mænd, der dominerer den internationale scene. Kræv, at kvinder bliver synlige i verdenspolitikken. Kræv, at der ansættes kvindelige dommere ved den internationale domstol i Haag. Har nogen gode billeder til collagen, så send dem til Mie Jakobsen, Sol vangen 6, 9210 Aalborg Sø.

FRED I TV

Vi sendte brev til TV om i FN-ugen at have en kvindelig fredsaktivist som "Ugens Gæst" (forslag: Lisbeth Bendix, Dagny Riis, Birgit Horn, Aase Bak N.) Dagny Riis, Ida Kaas, Eva Gildsig og Hanne Hansen vil arbejde på en TV-båndudsendelse om Kvinder for Fred.

KØKKENRULLEN

Oplaget er på 600. 420 får det tilsendt. Resten bruges til de grupper, der ønsker det til pr. Kun 212 har betalt for 1987!!! (Så skynd jer at få betalt - der er girokort med i dette nr!)

Redaktion for det næste år: november 87 og jan. 88: Odense. febr.-marts 88: Dronninglund. april-maj: Gladsaxe. juni, august: Jægerspris. sept.-okt.: Vesterbro.

FREMTIDEN

Der blev efterlyst nye materialer på landsplan: nye, små plakater, T-shirts til børn og voksne, bærenet, puslespil, legetøj, krammedyr, lys, badges, postkort osv.

Odensegruppen kommer med et nyt postkort fra 15.okt.

Aalborggruppen afslører på FN-dagen et gavlmaleri med en dejlig frodig Moder Jord, der udstråler fred og forsoning.

Maleriet kommer senere på postkort og måske som plakat.

Vi nedsatte et materialeudvalg, som består af Anne Marie Andersen,Nibe, Hanne Hansen, Jægerspris, Emmy Fønss, Espergærde og Kirsten Gravsholt, Valstedvej lo, Vals ted , 9240 Nibe.

Sidstnævnte modtager meget gerne gode ideer til nye materialer.

Menneskerettighedserklæringen blev vedtaget i FN 10.dec. 1948. Begynd bare så småt at tænke på, hvordan vi skal markere 40 års-dagen til næste år. Det er stærkt påkrævet at vise, at der stadig er et stort behov for arbejdet for de mest elementære menneskerettigheder i store dele af verden.

Næste års landsmøde: 24. - 25. sept. i Jægerspris (eller omegn!)

Vi glæder os allerede!

Tak for et dejligt landsmøde, hvor vi også fik tid til at synge, snakke, grine, gå tur og spise dejlig madl

ref./Aase

Amerikanske kvinder havde sendt 30 meter af deres »Pentagon-ribbon« som en hilsen til kongressen. - The »Ribbon« består af 25000 billedtæpper syet af kvinder fra USA. Den 4. august 1985 omkransede de Pentagon og andre magtcentre i Washingtan. Kæden var 25 km lang.

RESOLUTION FRA LANDSMØDET

Kvinder for Fred samlet til landsmøde i Aalborg 26.-27.sept.1987 udtaler:

Det er glædeligt, at Øst/Vest mødet om afskaffelse af atomvåben ser ud til at ende med vedtagelsen om skrotning af kort- og mellemdistancevåben.

Psykologisk og politisk er det af stor værdi at se, at supermagterne kan starte et nedrustningsforløb, selvom de få procents nedskæring militært set er af minimal betydning.

Det store spørgsmål er nu, om aftalen bliver fulgt op af en yderligere nedrustning.

Det folkelige pres på politikerne må fortsætte, så nedrustningen kommer til at omfatte alle former for a-våben, herunder ubåds- og flybaserede raketter. Atomprøvesprængninger, stjernekrigsvåben, kemiske og konventionelle våben og andet djævelskab skal væk!

Magtens mænd har desværre ikke ændret opfattelse af magtens midler: i USA fremskynder præsidenten stjernekrigsprojektet (SDI), i Europa forskes der videre i den europæiske variant (EDI), og i Danmark erklærer udenrigsministeren, at nedrustningen af a-våben logisk må følges af oprustning på de konventionelle våbens område!

Men ved FN-konferencen om nedrustning og .udvikling udtalte Danmarks FN-ambassadør: "Verden kan ikke anses for sikker, når så mange mennesker lever i nød, under frygt for invasion, under frygt for at miste deres frihed eller andre grundlæggende menneskerettigheder.

Sult, social retfærdighed og fattigdom er de største kilder til konflikter, der starter lokalt, men ofte breder sig til regionale krige."

Temaet for landsmødet er "Fred og demokrati".

Der bliver ingen fred, før verdens befolkninger - via en ny økonomisk verdensorden - får mulighed for reel deltagelse i politiske beslutninger gennem demokratiske systemer.

Så længe magtens mænd misbruger menneskene, må KVINDER FOR FRED fortsætte arbejdet for at få anvendt våbenmilliarderne til mad!


Juletæppe til
Helen Woodson

Kv.f. f., Tønder beder alle Kv.f.F.grupper i DK med­virke til en julehilsen til Helen Woodson, som har siddet fængslet i USA siden 84 med en dom på 18 år (se Køkkenrullen nr.3/86). Send en due i stof el. filt - i postkortstørrelse - med en skrevet hilsen, f.eks. "Peace and greeting" + navn på gruppen, til Tønder­gruppen, som vil lave et vægtæppe, der kan pynte op i H.W.s fængselscelle.

Send duerne inden 28. novb.

Irmgard

OBS_OBS_OBS_OBS_OBS_OBS_OBS_OBS_OBS_OBS_OBS

Indbetaling til Køkkenrullen nu

Med dette nr. af Køkkenrullen følger et girokort til indbetaling af abonnement på bladet for 1988. De 100,- kr., det drejer sig om bedes venligst indbetalt inden 15. november.

Der er på girokonto en - efter at september-nummeret er betalt kun kr. 2256,30 tilbage. Hvert nr. koster i trykning og udsendelse ca. 1650,-kr., så hvis pengene ikke løber hurtigt ind, er november-bladet i fare!

I virkeligheden er hele næste års bladproduktion afhængig af de giro indbetalinger, der kommer nu. Derfor var det et chok at konstatere - ved en gennemgang af kartoteket pr. 31.8. - at af 420 abonnenter havde 161 overhovedt ikke betalt for 1987, selvom de hele tiden har modtaget bladet!

Det er klart, at økonomien ikke kan bære det. Derfor går der i nov.dec. en sanering af kartoteket i gang, og så er det nødvendigt at pille ikke-betalerne ud for at spare på trykning og udsendelse.

DERFOR! Tag girokortet ud og på på posthuset, mens du husker det!

Bladet er det, der binder os sammen. Vi kan ikke undvære Køkkenrullen!


128 FN-lande vil skære ned på
militæret

Pengene skal bruges til udvikling

Pol. 13/9 87

Af Allan Silberbrandt

NEW YORK (Politiken) - 128 lande i FN går ind for oprettelse af en databank, der skal oplyse om landenes militærudgifter. Formålet er at nedbringe udgifterne og i stedet bruge pengene på udviklingsstøtte.

Det fremgik af et slutdokument, som blev vedtaget, da FN afsluttede en to uger lang konference om nedrustning og udvikling. USA havde fra starten boykottet konferencen med den begrundelse, at der efter USAs opfattelse ikke er nogen sammenhæng mellem nedrustning og udviklingsstøtte - selvom begge emner er vigtige. Men de 128 lande, der valgte at deltage i konferencen, vedtog slutdokumentet enstemmigt.

Et af problemerne er, at mange lande bevarer deres militærudgifter som en hemmelighed, som gør det umuligt at finde ud af, om de op- eller nedruster.

FN-landene peger på, at udgifterne til sikkerhed i verden er steget 4 -5 gange siden anden verdenskrig, og at seks pct. af jordens samlede produktion bruges til militær. Samtidig er disse udgifter 20 gangc større, end de penge, der bruges til udviklingsbistand. FN-landene sætter disse tal op mod oplysninger om, at 1000 millioner mennesker i verden lever under fattigdomsgrænsen, at 780 millioner er underernærede, at 850 millioner ikke kan læse og skrive, og at 1500 millioner ikke har adgang til lægehjælp.

FN -konferencen tog alle disse forhold med i betragtning, da man fastlagde, hvad begrebet sikkerhed dækker over. Det betyder nemlig, at politiske, økonomiske og sociale forhold hører ind under begrebet sikkerhed, ligesom f.eks. overtrædelse af menneskerettigheder også kan påvirke et lands sikkerhed.

Underudvikling og misbrug af ressurcer er ligeledes en trussel mod sikkerheden i en verden, der ikke kan betragtes som sikker, så længe der er tale om polarisering mellem rige og fattige lande, hed det i FNs slutdokument.

Thyra. Hansen

Opfordring til S - kvinderne

Aalborggruppen har sendt brev til de socialdemokratiske kvinder i Folketinget med opfordring til at holde fast ved den klare nedrustningspolitik, så det alternative flertal mht. sikkerhedspolitikken ikke smuldrer.

Side 9

Sidste nyt fra Palau

Kvindernes oprør.

Men i det matrilineære Palau må høvdingen ikke afgøre noget så vigtigt, uden at spørge kvinderne. Det havde han ikke gjort. Så disse stærke kompromisløse kvinder tog sagen i egne hænder, stillede foran Domhuset og genoptog retssagen. Hele Palaus fremtid hang nu på dem.

Der skulle stærk medicin til at knække dem: En af præsidentens assistenter opfordrede nu på TV folk til at "tage aktion" mod kvinderne. Terror-gruppen iførte sig røde pandebånd (=blod) og kørte rundt i en sortdraperet bus (=massebegravelse). Natten før retssagen var der black-out og en gammel grundlovsforkæmper blev myrdet. Brandbomber eksploderede, bla.a. foran den stærkeste, gamle kvindes hus, hvor 6 småbørn og mange voksne og gamle boede.

De fik slukket branden, men næste dag trak kvinderne "med tårer" retssagen tilbage, fordi de stod med ansvaret for børn og familie og var helt ubeskyttede. Var alt nu forbi? Ikke helt, for dommeren førte til protokol, at sagen var trukket tilbage "efter uhørt pres mod kvinderne" og opfordrede andre borgere til at genoptage den.

Dette kan vi gøre.

Der er endnu et spinkelt håb. Bla.a. fordi Pagten kan bremses i FNs Sikkerhedsråd, hvor der er veto-ret. Det er nemlig her, FNs formynderskab kan ophæves. Derfor bør poli tikere lægge pres på Sikkerhedsrådet om at beholde FNs bånd til Palau, indtil alt er opklaret og gået rigtigt til.

Det har været svært at gøre Palau synlig i verden. "Herregud", sagde en journalist, det er kun 15.000 mennesker på et koralrev. Han tænkte skævt.

Dette er en sag om FNs vigtigste principper: afkolonisering, selvstændighed og nedrustning, og om levende mennesker.

Så her er et par forslag til fredsgrupper:

  1. Skrive protestbreve til UN Security Council og UN Trusteeship Council, UN Plaza, New York.
  2. Få kontakter i Folketinget og de nordiske parlamenter til at virke for, at sagen tages op på FNs kommende generalforsamling.
  3. Få dem til at kontakte kolleger i Kongressen i USA, som bør:
    • nedkøle forbindelsen til den dybt kompromitterende Præsident Salii.
    • optage seriøse genforhandlinger om pagten med Palaus parlament (DEK)
    • støtte udviklingen af en selvstændig økonomi i Palau (det lovede USA FN i 1947) .
  4. Snarest bør en international ekspertgruppe (måske fra Danida og det svenske SIDA) hjælpe Palau med en selvstændig udvikling af erhvervene. Unde selvstændig økonomi ingen politisk frihed.
  5. Palaus grundlovsforkæmpere har brug for eksperter i international ret.

Else Hammerich

Side 10

Plakatkonkurrence - Nordisk Forum

Hvem udformer forum-plakaten til den store nordiske kvindekonference "Nordisk Forum" i Oslo 1988 ?

Den nordiske planlægningsgruppe udskriver hermed en konkurrence om udformningen af Forum-plakaten. Det er tanken, at plakaten skal uddeles og evt. sælges i hele Norden fra jan. 1988, således at den kan være en opfordring til kvinder i Norden om at tage til Nordisk Forum. Oplag mindst 20.000.

Plakatens størrelse: 50 x 70.

Følgende tekst bør fremgå af plakaten:

Nordisk Forum 30/7 - 7/8 1988 Oslo.

Desuden skal Nordisk Forums logo kunne placeres på plakaten.

Konkurrencen er åben for alle kvinder i Norden.

Præmie: DKK 25.000, gratis rejse til Oslo og gratis ophold under Forum.

Er du interesseret - ring snarest til Mie i Aalborg (08)14 19 58, så sender jeg straks nødvendigt materiale.

Bidrag skal være afleveret i Finland inden 1.november!

Mie.

Børnefilm

Børnefilm om fred kan lånes på Statens Filmcentral - evt. via biblioteket:

Er du fej, Alfons Åberg.
Balablok.
Den blå kat.
En plads i solen.
Igra.
Blyanten og viskelæderet.


Brundtland - rapporten

Vores fælles Fremtid.

Brundtland-kommisslonens rapport om miljø og udvikling. Oversat af Jørgen Nielsen. Udgivet af FN-Forbundet og Mellemfolkeligt Samvirke, 1987. 360 s., 148 kr.

Kommissionens opgave har været enorm: At anvise veje til en bæredygtig global udvikling, at - med udgangspunkt i vores fælles miljø - sammentænke både: trusler og løsningsforslag til en slags »helhedsplan« for verdens­samfundet.

BRENDERUP FOLKEHØJSKOLE
NORDISK FREDSHØJSKOLE
STATIONSVEJ 54
5464 BRENDERUP

Brenderup Folkehøjskole arrangerer fra søndag d. 15. november til lørdag d. 28. november et 14-dages kursus med titlen:"Verden - lige nul".

Side 11

Fonde der støtter græsrødder

BT-klubbens Solidaritetsgruppe,
Antonigade 9,
1106 Kbh

Columbusfonden,
Enebjergvej 16,
9500 Hobro

Fingerfonden,
c/o Las Thomsen og Martin Sundsbøll,
Ryesgade 103 D,4.h.,
2100 Ø

Fonden til fremme af det humane ligevægtssamfund,
c/o Niels Meyer
Grønnevang 55,
2970 Hørsholm

Fredsfonden,
Dronningensgade 14,
1420 Kbh.K

Freja Fonden,
Advokatkontoret,
Skindergade 23 st.,
1159 Kbh.K

Græsrodsfonden,
Kontorvej 44,
2860 Søborg

Kampfonden
St.Restrup Højskole,
St.Restrup Højskole,
9240 Nibe

Kvindekulturlegatet,
Grevinde Dannerstiftelsen,
Nansensgade 1,
1366 Kbh.K

PH-fonden,
S.E.Møller,
Falkoner Alle 19,
2000 Kbh.F

Røde Øre,
Postbox 2596,
2100 Kbh.Ø

Rødstrømpernes kampfond,
Havnegade 22,
8000 Aarhus C

Spars Miljøfond,
Gammelager 13,
2600 Glostrup

Spisehusets Støttefond,
Magsstræde 14,
1204 Kbh.K

Trærød Fonden,
Vesterbrogade 41 B,
1620 Kbh.V


Bognyt

KVINDEHÅNDBOGEN.

En bog om kvindesammenslutninger:

indenfor politik, forskning, undervisning, medier, ligestilling, religion, rådgivning, krisecentre m.m.

Pris kr. 98, Porto kr. 12, 270 sider,

Toldbodgade 15 A3, Kbh. K.

Bøger med fredelige lege, uden konkurrencemotiv, kan lånes på biblioteket:

"Tag fat", Børn og Unge 1985.
Terry Orlick:"Alle vinder" 1987.
Dale N.le Fevre:"Nye lege" 1986.
"Jorden skal leve", UNICEF 1985.
"Så vælg da livet", Økumenisk Fællesråd.


Mogens Godballe:

Selvforsvar i atomalderen.
En debatbog om defensivt forsvar.

Bogen handler om: hvordan og hvorfor sikkerhedspolitikken efterhånden selv blev den største trussel mod verdens sikkerhed, hvordan vi slipper ud af den stormagtspolitiske spændetrøje, der gør os til fjender af folkene i øst.

Selvforsvar i atomalderen er muligt, men det kræver et brud med både den forstokkede militære tænkning og den ofte lige så forstokkede antimilitaristiske opposition.

Bogen giver et bud på en radikalt ny samfUndsudvikling.

NtA har udgivet en ny, god bog

"Lokale atomvåbenfri zoner,
Danmark og internationalt".

Den kan købes for 35 kr hos Gertrud Hoffmann,
Ørstedvej 16,
6560 Sommersted.
tlf. 04 55 25 44.

Dette nr. er redigeret af Aalborg. Næste nr. redigeres af Odensegruppen, som skal have bidrag senest 6. nov.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1987

Til næste nummer af Køkkenrullen