Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 10, 1988

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 10, 1988, forside

Side 3

Palau

Situationen i Palau er den, at da kvinderne vandt retssagen i foråret, vil en eventuel ny folkeafstemning om pagten med U.S.A., der gør Palau til atomvåbenbase, kræve 75 pct. ja-stemmer.

"Women for a nuclearfree independent Pacific" i England har netop meddelt mig, at de har modtaget vort bidrag på 1500 danske kroner til indkøb af en brugt computer og fotokopieringsmaskine til grundlovsforkæmperne i Palau.

Den indgik i projektet "Otil A Beluad", som blev omtalt i sidste "Køkkenrulle". I projektet indgår også en brugt "van" til $ 6.000. De skal bruge den til deres mødevirksomhed i forsøget på at få flere kvinder involveret og til at kunne transportere internationale sympasitører rundt.

Jeg søger fonde, og jeg medbringer et mini-loppemarked i en rygsæk, når jeg går til fredsmøder. Hvis I har lyst til at lave et indsamlingsmøde, kan I låne min video (VHS) " A moment of Oblivion" om militariseringen i Stillehavet med et kvarters indslag om Palau og et interview med Bernie.

Hvad I kan samle ind, kan sættes ind på "Kvinder for Fred", girokonto 5 71 87 08, mærket Palau.

Inger Bjørn Andersen


Fra kvindekonferencen i Oslo fik vi tunge ting med hjem.

'Plastiktasken" blev tungere dag for dag.

Brundtlandkommisionens rapport blev det tungeste for mig. Jeg synes det er umuligt at komme uden om hele miljøproblematikken. Forureningen af jord, luft og vand, ja også af ordet, sproget.

Journalist Knud Vilby, har udfra den store "rapport" skrevet en mindre bog der hedder "Kan jorden bære". Den fås kun hos Røde Kors. Her tas alle spørgsmålene op, og der er oplysninger vi ikke kan undvære i kampen, der jo er et kapløb med tiden.

Bogen kan bruges som julegave.

Vor gode ven Jan Øberg er medforfatter til bogen "Vind freden". Den kan bruges til det samme.

J.Ø.siger i en radioudsendelse, 11-11,88. Vor tids etiske fordring er at se mulighederne. FRED = stærk bekendelse til LIV.

Du kan selv være med til at vinde freden, begynd nu.

Ingrid.


Side 4

Mediesiden

Casettebånd med optagelser fra landsmødet.

Det var meningen, at Radio Hornsfierred skulle lave en udsendelse, der dækkede vores landsmøde.

Ved en fejltagelse fra deres side lod det sig ikke gøre.

Til gengæld lavede man så en udsendelse, der handler om KFF.

Dagny, Grethe og Mie bliver inter.tawet og klarer det naturligvis godt.

Det var meningen, at vi ville have købt båndet, så vi havde tilladelse til at sende det ud i andre lokalradioer, men det har vi droppet. Det koster 600 kr og handler altså ikke, som vi havde håbet, specielt om landsmødet.

Vi har båndet, og I kan låne det hos os, det må altså bare ikke sendes ud i æteren. Ring eller skriv til mig efter det, så sender jeg det.

Ellen Starup
Kignæsbakken 12
3630 Jægerspris
02 33 15 26

p.s. Hvis der er nogen, der efter at have hørt det, synes, at vi skal købe det, tager vi det op.


Fra "Ekstraposten" kan vi anbefale, at man læser temasiderne om Rumænien. Demonstrationerne er forlængst overstået, når dette blad udkommer.

Der findes en plade med en rumænsk "fredsmesse".

Den vil bl. a. kunne høres i en folkeradioudsendelse, der i øjeblikket arbejdes på af "Folk for Fred" i Holstebro. Se i radioprogrammet efter udsendelsen: "Kan vi leve med det"?

Side 5

Debatsiden

Hvor er debatten?

Er miraklernes tid forbi?

Dør naturen dør vi

Side 6

BESTEMØDRE
MOT ATOMKRIG:

Norges Tungtvannsskandaler

Brev sendt til den norske regjering og UD 15. sept. 1988:

Norsk Hydro produserer fortsatt fire-fem tonn tungtvann i året. Det gir en inntekt på fem millioner kroner pr. år. Hydro selv sier at det er et lite biprodukt som ikke har særlig betydning for konsernet.

Videre leser vi at Kanada, Sovjet og Kina skal overta videreforedlingen til plutonium av Hydros tungtvann. Dette innebærer at det fortsatt skal fremstille plutonium til atombomber.

Bestemødre mot atomkrig vil understreke at Norge selger død og fordervelse tiI hele verden - for fem millioner kroner pr. år!

Israel hevder at 12 tonn norsk tungtvann er forsvunnet, uten at de kan si hvor. Norges regjering har ikke fått adgang tiI å inspisere Dimona-atomreaktoren i Israel, men Israel innrømmer at de har tilstrekkelig plutonium til å fremstille 100 atombomber.

Norge må fortsette arbeidet for å få inspisere reaktoren og også be om å få tiIbake de 12 tonn tungtvann som er eksportert til Romania.

Bestemødre mot atomkrig vil på det sterkeste henstille til Regjeringen å øyeblikkelig stoppe denne umoralske og uverdige handel med tungtvann. Norge bør ikke sitte og vente på en eventuell nedlegging og overføre videreforedling til Kina, Sovjet og Kanada.

Norges regjering vil stå seg på å ta opp saken i full bredde med de konsekvenser det medfører.

Norge er medlem av FN og bør støtte FNs ikke-spredningsavtale.

Norge skal snart dele ut årets Fredspris. Det burde være et gunstig tidspunkt for vår Regjering for å vise handlekraft og gå aktivt ut og stoppe produksjonen av Hydros tungtvann på Rjukan.

KONTAKT:

Bestemødre på Stortings Plass,
Nordraaksgate 22,
0260 Oslo 2
(Postgiro 2 40 16 44)

Kjære bestemødre:

Det hjalp!!!

Vi leser i WISE nr. 297 dvs. septemberutgaven - at den norske Regjering har sagt til Hydro at hvis de ikke nå slutter med disse tungtvannssalgene sine frivillig, så kommer de til å inndra eksportlisensen deres. Så det så. Det hjelper å skrive - og det hender at man blir hørt. Kanskje?

Stå på fortsatt. Husk varme sokker nå når kulda setter inn.

Vi trenger slike "tøftinger" på Stortings Plass.

Til dere andre skriver Gerd Jacobsen fra Tønsberg:

Ha alltid noen postkort i lomma som dere kan sende til Regjeringen(e) eller andre myndigheter når dere synes noe er for galt. Postverket har sånne med ferdige frimerker på, dere vet...

LOVEANDPEACE
red.

Klippet fra "Fredsstikka."

Side 7

Storebæltsbroen.

Tak for dit ønske, Birgit Horn, det falder fint inden for,hvad vi synes hører med i miljøspørgsmålene.Else Marie Boyhus skriver i Højskolebladet, nr. 43 om "Hvide Elefanter" - det kalder man anlæg, som er blevet opgivet, før de er nedslidt, ja endog før de er taget i brug. Det er mest industrielle anlæg i tredie verdens lande, som aldrig er kommet igang på grund af manglende viden, teknisk infrastruktur eller manglende teknisk tilpasning.

Der er andre interesser end et folks behov, der har været drivkraften bag elefanterne. Danmark undgik at skulle afvikle atomkraftværker- takket være folkelige bevægelser; hvordan kan man nu kræve blod, sved og ofre af befolkningen og så samtidig lægge formuer på bunden af Storebælt? En stor hvid elefant. Skal det sidste ord mon være sagt i denne sag?

Adresse på formanden for Storebæltsbroen:(foreningen MOD)
T. Dinesen,
Sct. Jørgensbjerg 21,
4400 Kalundborg.
Tlf. 03 51 58 36 + Folketinget.

Kasserer Bent Jørgen,
Strandvejen 22,
4220 Korsør.
Tlf. 03 57 38 67.

Sekretær Erik Mortensen,
Musvågevej 58,
5210 Odense NV.
Tlf. 09 16 40 67.


Vi retter ikke side 2 denne gang. Kun to har reageret. Vi har forstået, at alle skulle lade høre fra sig - så nu venter redaktionen en masse julekort, så vi kan få tid at skrive side 2 rent.

Foreløbig ønsker vi alle en glædelig jul med børn og børnebørn.

Karen, Karen og Ingrid.


Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1988

Til næste nummer af Køkkenrullen