Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 3, 1988

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 3, 1988, forside

Side 3

FOLKEMØDET I KOLDING

den 23. april 1988 kl.14-17.

I slutningen af april mødes NATO-landenes forsvarsministre i Kolding. Her skal de bl. a. drøfte nye planer for oprustning i og omkring Europa. Flere atomvåben og konventionelle våben vil være på vej, hvis tilhængerne af afskrækkelse og oprustning får deres vilje.

Det må ikke ske. Det håb, der blev tændt med nedrustningsaftalen mellem USA og Sovjetunionen, skal ikke slukkes nu. Tværtimod. Nedrustning må besvares med mer nedrustning, med mere dialog og samarbejde, mere demokrati og åbenhed i og mellem stater, mellem politikere, foreninger og græsrødder i øst og vest.

Der er, som aldrig før, brug for alle ressourcer, der kan frigøres fra det militære område og overføres til bevarelse af det globale miljø og udvikling for den 3. verdens milliarder af mennesker.

Det var de tusinder af protester mod oprustningen og appeller om nedrustning, der banede vej for amerikansk-sovjetisk dobbelt nul for atomvåben med rækkevidden 500-5000 km.

Disse tusinder må atter på banen og sikre, at nedrustnings- og afspændingsprocessen fortsætter og ikke blokeres af flere våben og strategier om afskrækkelse, konfrontation og styrkens politik.

Derfor appellerer vi til alle om at finde vej til FOLKEMØDET I KOLDING lørdag den 23. april kl. l4.

Paroler: Nej til nye atomvåben-Mer nedrustning-Fælles sikkerhed-For vor fælles fremtid.

Efter mødet holdes fest med, musik, gøgl, taler o.s.v.

Søndag den 24. april kl. 9.30-13 er der høring om "Alternativer til afskrækkelse".

Der arrangeres fællesrejser.

Kontakt:

Fredscentret,
Gothersgade 8c,
1123 Kbh. K
tlf. 01.13.93.1~.

Materialer: Aviser, plakater, postkort og bånd og flere oplysninger fås hos: Kolding Fredsgruppe,

Else Svensmark,
Skovbogade 19,
6000 Kolding,
tlf. 05537446,
giro 7 56 98 58.

Side 4-5

8. marts -
International kvindedag

»Fra Nairobi til Oslo«

Foredrag v.
Ann-Dorte Christensen, AUC.
Video: »Kvinder sammen«


Ann-Dorte Christensen

NOTER FRA FOREDRAG I DRONNINGLUND 8/3

Ann-Dorte Christensen er kvindeforsker på Aalborg Universitetscenter og arbejder især med kvinders deltagelse i græsrodsbevægelser. Hun har bl.a. lavet en undersøgelse af den nye fredsbevægelse - dels med udgangspunkt i Kvinder for Fred (Kv..f.F.) og Nej til Atomvåben (NtA) i Aalborg og dels på baggrund af en analyse af Kvindefredslejren ved Ravnstrup.

KVINDER I FREDSBEVÆGELSEN I DAG

Med udgangspunkt i Kv.f.F. var formålet at vise noget om forskellene blandt deltagerne og i det politiske grundlag. Budskabet var bl.a., at man ved at være opmærksom på forskellene til andre grupper ofte får en bedre forståelse af sig selv/sin egen organisation.

Kv.f.F. blev på den ene side sammenlignet med NtA og på den anden side set i sammenhæng med de forskellige grupper af kvinder, som var aktive på Kvindefredslejren ved Ravnstrup, især de radikale feminister.

Kv.f.F. og NtA Kv.f.F. og NtA er begge en del af den nye fredsbevægelse. De startede i 1980 som en reaktion mod udstationeringen mod NATO's dobbeltbeslutning om at udstationere 572 atomraketter i Europa fra december 1982. Begge bevægelserne er landsdækkende med en lokal organisation i Aalborg. Det er denne lokale organisation, som undersøgelsen er dækkende for. Begge organisationer lægger stor vægt på at skabe en bred bevidsthedsændring i befolkningen. Men til trods for disse ligheder findes der en række forskelle mellem de to bevægelser.

Deltagerne i NtA er i gennemsnit ca. 10 år yngre end deltagerne i Kv.f.F. (hhv. 34 og 45 år). Blandt andet som følge heraf har Kv.f.F. en mere bred og direkte tilknytning til kvinders traditionelle områder - især familie og børn, men også omsorgsfunktioner på arbejdsmarkedet. Det er også typisk, at langt flere fra Kv.f.F. end fra NtA har deltids- og hjemmearbejde og endvidere har etableret sig med mand og børn. Det er denne tilknytning til kvinders traditionelle erfaringer og værdier, som danner grundlaget for Kv.f.F.'s humanitær- og moralsk baserede angreb på oprustning og militærpolitik. Disse forskelle i hverdagsliv og livserfaringer danner grundlag for forskellige politiske profiler. Mens Kv.f.F.'s udgangspunkt er selve livets opretholdelse og et behov om en mere livsbekræftende anvendelse af de enorme samfundsmæssige ressourcer, der anvendes på oprustning og våbenindustri, så er NtA i højere grad orienteret mod at påvirke de politiske beslutningsprocesser - især Socialdemokratiet - for på denne måde at få de ansvarlige politikere til at fØre en anden sikkerheds- og udenrigspolitik. Denne forskel fører også til forskellige argumentationsformer, hvor Kv.f.F. især bruger humanitære, etiske og moralske argumenter, mens NtA i højere grad argumenterer med saglighed og logik. De skoler sig i, at kende de militære argumenter så godt, at de er i stand til at opbygge alternativer på et sagligt grundlag.

Kvindefredsbevægelsen Kv.f.F. er opstået som en organisation kun for kvinder i tilknytning til den nye fredsbevægelse. Det er dog ikke noget nyt, at kvinder danner selvstændige organisationer i fredsarbejdet. F.eks. blev Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed dannet i 1915 i tilknytning til den gamle fredsbevægelse.

Men inden for den nye fredsbevægelse findes der også andre grupper af kvinder, hvilket bl.a. hænger sammen med den udvikling, der har været i den nye kvindebevæglse. På Kvindefredslejren ved Ravnstrup (1984-85) arbejdede forskellige grupper af kvinder sammen.

Selvom der naturligvis er store variationer tegnede der sig to hovedlinjer:

En hovedlinje, som kan kaldes en radikal-feministisk orienteret kvindefredsbevægelse.

Fredsspørgsmålet ses her som direkte knyttet til mænds individuelle og samfundsmæssige magt og kontrol over kvinder. Fred og frihed er uløseligt forbundet med kvindefrigørelse og nedbrydning af kønsdominansforhold. I fredsarbejdet ses det ofte i den betydning som spørgsmålet om vold mod kvinder tillægges.

En anden hovedlinje, som kan kaldes en humanitær-moralsk orienteret kvindefredsbevægelse. Det er den hovedlinje, som bl.a. er meget fremtrædende i Kv.f.F. Den er ikke knyttet til kvindeundertrykkelse, men snarere til kvinders ansvar for og tilknytning til familien med særlig vægt på moderskab. Fred og frihed kædes ikke her sammen med ophævelse af kønsdominansforhdold, men ses i et humanitært og ofte demokratisk perspektiv.

For disse to grupper handler det ikke kun om forskelle i livssituationer , men også om forskelle mellem generationer og om kvindekulturer . Det er forskelle, som er vigtige at være opmærksomme på i fredsarbejdet.

Men det er også vigtigt at se, hvad der forener de forskellige kvindekulturer og generationer af kvinder. Ann-Dorte Christensen stillede i den forbindelse spørgsmålet, hvordan to så vidt forskellige kvindekulturer, som var repræsenteret Kvindefredslejren ved Ravnstrup, overhovedet kunne forenes.

Hun fremhævede her, at der mellem de to kvindekulturer også findes væsentlige lighedspunkter, som kommer til udtryk i kvindefredsbevægelsens politiske praksis. Der lægges særlig vægt på f.eks. kreativitet, fantasi og intuition. Det kan konkret ses på den måde, hvorpå elementer fra kvinders erfaringsverden inddrages i fredsarbejdet: blomster, farver, urter, kvindehåndværk m.V. Det er områder, som historisk har haft stor betydning i den traditionelle kvinderolle og kvindeopdragelse, men som også har værdi i dele af den nye kvindekultur .

Side 6-7

NORDISK FORUM

Bernyie Keldermann fra Palau har sagt ja til at deltage i Kv.f.f. workshop på Nordisk Forum.

Inger Bjørn Andersen søger nu diverse fonde for at få dækket hendes rejse. Bidrag fra Køkkenrullens læsere modtages også meget gerne. Hvis du vil støtte sender du pengene til: "Grundlovsforkæmper fra Palau til Kvindefredsforum 88 i Oslo" Nr. 841-44-13707. Sparekassen SDS, Bagsværd Hovedgade 154, 2880 Bagsværd.

Tine og Opal var med til koordinerings mødet ang. nordisk freds forum d. 6-7. feb. i Stockholm. Mødet forløb meget posetivt. Vi vil i det følJende berette om ændringer og nye ting i forhold til fredsforum.

For det første må vi sige, at selvom den nordiske arbejdsgruppe har indsendt et helhedsprogram for Fredsteltet og beslægtede workshops, er det ikke sikkert at sekretariatet i Oslo bevilger os disse rammer.

F.eks. har universitetet modsat sig tanken om et fredtelt, og det har fået sekretariatet til at overveje muligheden for at give os en stor foyer istedet. Vi regner dog fortsat med teltet, som vi finder er de bedste rammer. M.h.t. programmet kan vi heller ikke være sikre, før vi har fået en bekræftigelse fra Oslo.

Åbningen af Nordisk Forum finder sted lørdag d. 30.7 kl. 15 på Aggershus fæstningen (den benyttes stadig af militæret til administrative formål). Vi synes det er en god ide med fredsoptog fra Oslo centrum derud, men det er endnu ikke planlagt.

For hele forum gælder det, at tiden på Blindern er indskrænket med én time hver dag, sådan at alle workshops, foredrag mv. skal slutte klo 17. Om aftenen kan vi ikke som planlagt være i Folkets hus, men har fået stillet to mindre huse til rådighed. I disse kan rum ikke bookes på forhdånd.

Fra Grønland har vi været så heldige, at få Henriette Rasmussen til at deltage. Hun er i landstinget, og har her bl.a. fået vedtaget at Grønland skal være atomvåbenfrit.

Hvis du skal med til Nordisk Forum skal du helst melde dig til inden d. 15. april. Vi anbefaler, at du kontakter det danske sekretariat forst og får Nyhedsbrev + tilmeldingsblanket der.

Hurtig tilmelding er nødvendig, ikke mindst af hensyn til billig indkvarteringsmulighed. Det danske sekretariat holder til hos

Danske Kvinders Nationalråd,
Niels Hemmingsensgade 10,
1153 Kbh. K
01- 128087.

Så snart Fredsteltet er endelig godkendt, vil vi trykke programmet i Køkkenrullen. Forhåbentlig allerede i april nummeret. Du er velkommen med spørgsmål, ideer mm. hos Inger 02- 44 08 97 eller Tine & Opal 06- 92 62 05. Se også Køkkenrullen nr. l & 2.

På genhør, Tine & Opal


International Liga for Fred og Frihed

Vesterbrogade 10,1
1620 København V
Telefon 01 231097
Postgiro 6402658

De nordiske sektioner af International Liga for Fred og Frihed har fra vores isralske sektion, der har et tæt samarbejde med den israelske fredsbevægelse "Fred Nu", fået en opfordring til medicin- og fødevarestøtte i de palæstinensiske flygtnin­gelejre i Gaza og på Vest­bredden.

Enhver, der ønsker at støtte formålet, kan dette ved at indbetale beløbet til: giro nr 6 40 26 58, International Liga for Fred og Frihed, Vesterbrogacle 10,1., 1620 København V, under mærket "Palæstinenserstøtten"


PYCCKИИ; ПPYT =
"Russkij Prut"

Er "Next Stoppernes" nystartede blad.

Alle henvendelser til

Next Stop
Sekretariatet
Vesterbrogade 29
1620 Kbh. V

01 23 42 83

Side 8

Dialogforum "Vores Fælles Fremtid" 16. 17. april 1988

Vores fælles fremtid er sat på spil.

Atomvåben og andre masseødelæggelsesvåben truer selve livet.

Det globale miljø er truet af forurening og rovdrift på ressourcerne.

Fattiedom, sult og gældskrise slavebinder hundreder millioner mennesker i den tredje verden.

Massearbejdsløshed og andre sociale problemer tager til i de industrialiserede lande.

Problemerne rækker verden rundt og kan kun løses gennem en fælles indsats på tværs af mange traditionelle grænser. Og gennem en omfattende omstilling af ressourceforbruget.

Globalt beløber militærudgifterne sig til 1.000 milliarder dollars om året. Verden har brug for "nedrustning for udvikling".

Kontakt Fredscentret og få tilsendt katalog over emner og foredragsholdere. Emnegrupperne er: Energi og ressourcer, Økonomi og produktion, Sociale fremskridt og nedrustning, Globale miljøproblemer, Fælles sikkerhed, atomnedrustning og omstilling samt Udviklingslandes situation.

Nærmere oplysninger hos dialogforum

Vores Fælles Fremtid
c/o Fredscentret
Gothersgade 8C
1123 København K
Tlf 01 13 93 14


REKLANER - REKLAMER - REKLAMER - REKLAMER

NEJ TAK!

NOAH opfordrer os alle til at hjælpe med at få stoppet ressourcefråseriet. Denne gang gælder det reklametryksagerne.

GEM dine reklamer, og deltag i aktionen som finder sted i begyndelsen af april.

Send en frankeret svarkuvert til:

NOAH-Odense
v/ Peter Karlsen
Alpevej 30
5771 Stenstrup

Du vil så få besked om, hvilken dag reklamerne skal afleveres på dit lokale posthus (postkassen).

Få også andre til at deltage i aktionen!

Side 9

Nej til militariseringen
af Nordjylland

"Nej til militariseringen af Nordjylland" bliver en af parolerne for Påskemarchen i Ålborg, der finder sted lørdag d. 26. marts.

Som vi skrev i sidste nr. af "Køkkenrullen", er der planer om at Nordjylland skal udbygges som NATO-base.

Hvor langt planerne er fremme, er vi meget usikre på. Men foreløbig er armeringen af 17 flyhangarer i Ålborg til brug for ikke danske fly udbudt i licitation. Der er også tale om udbygning af havne, veje, lufthavne o. s. v.

Alt dette vil koste 4-5 milliarder kroner - og hvem skal betale dem? Vi tror ikke på, at NATO betaler, men vi er overbevist om, at det kommer vi selv til, og det kan samfundsøkonomisk betyde yderligere nedskæringer på hospitalsområdet, i undervisningssektoren o. a.

Det hævdes, at der i anlægsperioden vil blive mange nye arbejdspladser - ja, men vi mener, pengene kan bruges mere fornuftigt til nogle civile arbejdspladser.

På et møde d. 10. marts i Huset i Ålborg blev de uhyggelige NATO-planer for vor landsdel drøftet af repræsentanter fra DKP, VS,SF,Fagbevægelsen for Fred og fredsbevægelsen i Nordjylland (bl. a. Kvinder for Fred).

Alle på mødet var meget bekymrede over det hemmelighedskræmmeri, planerne er omgivet med, og det besluttede vi at gøre noget ved bl. a. ved at skabe debat om planerne i aviser, på møder, i fagforeningerne og hvor vi ellers færdes.

Desuden vedtog vi også at sende følgende appel til Folketinget: Vi nordjyder har hørt om NATO s nye planer om en massiv militarisering af Nordjylland. Vi er bekymrede for vor landsdels fremtid. Vel er den for øjeblikket ikke rosenrød, men et gråt NATO-Nordjylland fylder os med afsky. Vi kræver, at forsvarsministeren offentligør alle oplysninger om disse NATO-planer. Vi vil arbejde for, at Nordjylland ikke militariseres yderligere.

Lis Hansen.

Side 10

Cincuenta milliones por el mundo -
Fifty Millions for the World

Studenter og lærere ved Forum Universitetet i Costa Rica arbejder på en international kampagne for at samle 50 millioner underskrifter til støtte for fredsbestræbelserne i Centralamerika.

De skriver bl. a."Vi beder dig om at tage del i denne kampagne,som var det din egen og hjælpe os med at samle underskrifter til at opbygge en solidaritet blandt verdens borgere. Solidaritet til at udelukke krig og aggression og til at etablere en ny verdensorden.

Verdens brødre og søstre, fremtiden er i vore hænder. Din underskrift vil direkte støtte indførelsen af en ny etik, en ny verdensorden, som er så bydende nødvandig idag." Overskriften på underskriftindsamlingslisten ser således ud:

We, the undersigned, as citizens of the world, support the Arias Plan which initiates the process of establishing a concrete and durable peace in Central America. We also support an ethically negotiated solution to current Third World external debt problem,acknowledging the faet that where there is poverty, there is no peace.

1. ___________________________

2. ___________________________

o.s.v.

Please return to Apartado 349-1009, San Jose, Costa Rica

Irmgard Rathje, Emmerlevvej 17, 6280 Højer opfordrer til at vi støtter underskriftindsamlingen - yderligere oplysninger kan fås hos hende og Irmgard vil også stå for indsamling af "danske lister".

Fredsfonden

Camilla Plum er gået af som forkvinde for Fredsfonden.

Henrik Zahle, professor i statsforfatningsret ved Kø­benhavns Universitet, fort­sætter hendes arbejde.

Side 11

De sønderjyske fredsgrupper

I Sønderjylland har vi igennem mange år haft et fast og godt samarbejde mellem mange forskellige fredsgrupper i hele landsdelen.

Vi har gennem mange år holdt påskemarcher palmesøndag som i den øvrige del af landet, men i år har vi besluttet at flytte marchen til lørdag d. 2. april for sammen med fredsbevægelsen i vort naboamt syd for grænsen at demonstrere ved USA's atomvåbenlager i Meyn ved Flensborg.

Vi har taget denne beslutning, fordi NATO på sit atomplanlægningsmøde i Kolding 27-28. april efter alt at dømme vil beslutte en såkaldt "modernisering" af de taktiske atomvåben i Vesteuropa.

En del af disse moderniserede våben skal have en rækkevidde op til loftet på 500 kilometer, som USA og Sovjet aftalte i december.

Våbnene i depotet syv kilometer syd for den dansk-vesttyske grænse rækker 125 kilometer. De nye våben vil således kunne nå hele Danmark.

Derfor protesterer vi mod de eksisterende atomvåben så tæt på grænsen, og vi markerer modstanden mod flere og stærkere atomvåben i en tid, hvor mulighederne for nedrustning er tilstede.

Vi opfordrer med dette brev fredselskende mennesker fra hele landet til at tage en tur syd for grænsen i påsken og være med til at markere en dansk protest.

Der bliver en lille fordemonstration i Flensborg kl. 11 fra Nørre Torv, hvor partirepræsentanter og det lokale LO har talere med. Efter en demonstration gennem byen mødes man kl. 13 ved Amtsgården i Schafflund sydøst for Padborg og går derfra til atomvåbenlageret i Meyn.

Bagefter vil der på markedspladsen i Heyn fra ca. kl. 15 til 19 være folkefest med talere, boder, børneunderholdning, musik og muligheder for at købe mad og drikke.

På vegne af De sønderjyske Fredsruppers fællesmøde 18. feb.

Gudrun Hansen Tønder

To be or
NATO be

Dette nr. er red. af Dronning­lund. Næste nr. red. af Glad­saxe.

Sidste frist 1.4.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1988

Til næste nummer af Køkkenrullen