Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 2, 1989

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 2, 1989, forside

Side 3

Fra våbenkultur til omsorgskultur

Vestunionen var en slags forløber for NATO.

  • I 1948 underskrev Fngland, Frankrig, Vesttyskland, Italien og Benelux-landene den sakaldte "Bruxelles-pagt".
  • I 1949 blev NATO dannet på USA's initiativ. Vestunionen kom i mølposen - indtil 1987, da afspændingen mellem USA og Sovjet førte til beslutningen om at skrotte mellemdistanceraketterne. Så kom Vestunionen (WEU) ud af mølposen.
  • Allerede i 1987 begyndte Eng­land og Frankrig at tale om sam­arbejde og en fælles atompara­ply, der kunne "bidrage til af­skrækkelse og forsvar af hele Europa."
  • I 1988 bley Spanien og Portugal optaget, og Uffe Ellemann foreslog, at Danmark søgte om at komme med under den franske atomparaplys beskyttelse - nu hvor vi er blevet af med de amerikanske!

Som en enlig svale i socialdemokratiet har Poul Nielsson (MF) erklæret sig som varm tilhænger af Vestunionen (WEU).

Ole Espersen (MF) har til "Det Fri Aktuelt" udtalt, at hvis Danmark skal være med, må Vestunionen (WEU) ændre atomstrategi.

Råd til socialdemokratiet: Formulér et grundlag for Vestunionen, som S vil kunne acceptere! Det ville være et klart signal.

Klip fra SAM's resolution på fællesmødet i Fredericia 22.1.89.

SAM= socialdemokrater mod a-våben og militarisme.

SAM tager absolut afstand fra nedenstående sætninger fra Vestunionens aftale i Haag af 27.10.1987:

II »Den tilstrækkelige tilstedeværelse af USAs konventionelle og atomare styrker spiller en uerstattelig rolle i Europas forsvar« og II »Europæerne har et udstrakt ansvar, hvad angår konventionelt og atomart forsvar... Frankrigs og Englands uafhængige styrker bidrager til global afskrækkelse og sikkerhed«.

Derfor forventer SAM, at partiet ikke fremover spilder tiden med at snakke Vestunion, men arbejder konstruktivt for afspænding.

Side 4

Ifølge Brundtland-rapporten "Vores fælles Fremtid" kapitel 11 "Fred, sikkerhed, udvikling og miljøet" er en absolut forudsætning for, at de globale miljøtrusler kan forhindres, at militærudgifterne omprioriteres til miljøarbejde.

Den danske forsvarspolitiske nulløsning bidrager ikke meget til det.

Præsident Eisenhower citeres i "Vores fælles Fremtid" med følgende ord:"Ethvert gevær som fremstilles, ethvert krigsskib som søsættes, enhver raket som affyres repræsenterer i sidste ende et tyveri fra dem hvis sult ikke bliver stillet, som fryser og som ikke har tøj på kroppen." Jamen, er der da slet intet håb om en fremtid for vore børn og børnebørn?

Måske! Ved hjælp af det russiske ordsprog ""En pessimist er "en uoplyst optimist" og nedenstående klip fra "Det Fri Aktuelt" 7.2. er min pessimisme faktisk midlertidigt overvundet af håb.

Hidtil har miljøundervisningen kun drejet sig om at afsløre og bevise forurening. Nu skal eleverne lære at handle. Det er grundlaget for den fjerde nordiske konferrence om miljøundervining, der afholdes i København 24.-26. maj.

UNGE SKAL LÆRE
MERE OM MILJØ

Måske vokser der en generation op med mere sans for, hvad det hele drejer sig om, og en generation, der har lært, at den traditionelle naboskabsetik (du må ikke gøre ved andre, hvad du ikke vil have, de må gøre ved dig) udvides med en etik, hvor det centrale bud lyder: du skal drage omsorg for jordklodens og menneskelivets fortsatte eksistens.

Inger Bjørn Andersen
Gladsaxe-gruppen

Side 5

Kvinder og det militære system

Den 10.-11. okt. 1987 blev der i København afholdt en høring om "Kvinder og det militære system", arrangeret af studiegruppen "Kvinder og Militarisme" og "International Liga for Fred og Frihed". vDet er der kommet en nydelig lille bog ud af, udgivet af ovennævnte studiegruppe på grundlag af båndoptagelser af høringen.

Bogen falder i 2 afsnit, dels en diskussion med 4 kvinder, der er ansat i det militære system samt en frivillig fra CiVilforsvaret, dels en høring om militarisme med 7 kvindelige politikere. Ligestillingsrådet, som var inviteret, ønskede ikke at deltage, skønt netop spørgsmålet om ligestilling bliver brugt som én af begrundelserne for at drage flere kvinder ind i militærsystemet.

Ligestilling er da også et af de spørgsmål, der ivrigt diskuteres i begge fora sammen med spørgsmål som forsvarsvilje, Nato, demokrati, kvindeværdier, mistillid, o.m.a.

Alle de 4 kvinder, der er ansat i militæret, er havnet der ved en tilfældighed og ikke af ideologiske grunde. Betegnende er da også, at de alle fremhæver Forsvaret som "en ganske almindelig arbejdsplads", og at de alle sidder i "kontoragtige" 8-16 jobs, hvor det militære islæt næsten er bortelimineret. Ingen har tilsyneladende helt gennemtænkt den yderste konsekvens af medlemskabet af det system, de sidder i.

De 7 kvindelige politikere har i langt højere grad en fast mening om begrebet Forsvar, naturligvis affødt af deres politiske tilhørsforhold.

Derfor er de sværere at rokke i deres overbevisning, mens der kan konstateres visse tegn til åbning hos nogle af kvinderne i det militære system.

Alt i alt en spændende bog at give sig i kast med, fordi så mange væsentlige spørgsmål bliver stillet.

Den direkte "båndede" form gør den lidt vanskelig at holde sammen på, men samtidig utrolig levende.

Thyra Hansen
Kvinder for Fred, Virum.

Bogen kan bestilles hos:

Bitten Forchhammer,
Rebild Hedevej 14,
9520 Skørping,
tlf. 08/39 16 63.

Pris: kr. 50,-. Ved bestilling af 3 eller flere: kr. 35,- pr. stk.

Side 6

Palau

Der har været præsidentvalg i Palau.

Vicepræsidenten er grundlovsforkæmper - Kuniwo Nakamura, en slægtning til ham, der forfattede den atomvåbenfri grundlov i 1979.

Gennem Else Hammarich har Bernie Keldermans spurgt os, om vi kan arrangere et Danmarksbesøg for Nakamura i foråret.

Vi har naturligvis svaret, at han er hjertelig velkommen, og ih hvor skal vi i gang med at forberede det. "Fredsfonden" har givet os tilsagn om støtte.

Og hør nu! Jenny Mosland fra "Bedstemødrene på Stortings Plass" i Oslo, vil virke for at norsk TVs store pengeindsamling i efteråret 89, skal gå til Palaus kvinder. Fint!

En amerikansk menneskerettighedsgruppe har foreslået de 2 fredsorganisationer "KLTAL-RENG" og "OTIL A BELUAD" i Palau til Nobels Fredspris 89. Vi har bakket initiativet op.

Jeg var i Skovlunde Medborgerhus i går aftes med oplæg og video. Skaren var ikke stor, men meget engageret, og vi endte aftenen med at arbejde konstruktivt, og jeg blev også bekræftet i, at det ikke er nogen dårlig ide altid at medbringe et miniloppemarked til fordel for Palau.

Hvis du har et eller andet i din kludepose, som du kan lave et eller andet tiltrækkende af, så siger jeg tak.

Inger Bjørn Andersen
Gladsaxe-gruppen.

FOLKETINGET
CHRISTIANSBORG
SOCIALISTISK FOLKEPARTIS
FOLKETINGSGRUPPE

Nobelkomiteen,
Nobelinstituttet,
Drammensveien 19,
0255 Oslo 2,
Norge.

Vedr. indstilling til Nobels Fredspris 1989.

Medlemmer af Socialistisk Folkepartis folketingsgruppe i Danmark foreslår hermed de to organisationer KLTAL-RENG og "Otil A Beluad" i Palau til Nobels Fredspris 1989.

Vores begrundelse for denne indstilling er, at disse organisationer i deres arbejde igennem et ti-år med fredelige og ikke-voldelige midler har holdt stand over for alle former for trusler herunder endog mord - i deres forsvar for Palau-befolkningens ret til at forblive atomvåbenfri.

Med venlig hilsen.

15 underskrifter.

Palau-ordsprog: Hellere musens hoved end løvens hale.

Side 7

Marianne Larsen

To der snakker sammen

Jeg har et liv!

Det er da godt!

Nej det er ikke så godt
for samfundssystemet regner ikke med det!

Det er da dårligt!

Nej det er ikke så dårligt
for samfundssystemet er alligevel så gammelt
at det snart går istykker!

Det er da godt!

Nej det er ikke så godt
for jeg må heletiden passe på
at mit liv ikke går istykker sammen med det!

Det er da dårligt!

Nej det er ikke så dårligt
for jo mere jeg må passe på ikke at gå istykker
jo mere mærker jeg at jeg har et liv!

Det er da godt!

Nej det er ikke så godt for ét liv kan ikke passe på sig selv alene!
Der skal i millionvis af liv til at passe på hinanden!
Og passe på at det gamle samfundssystem ikke begynder en krig
fordi det ikke regner med liv!

Det er da dårligt!

Nej det er ikke så dårligt!
For jeg har et liv!
Og du har et liv!
Lad os begynde med at slå vores liv sammen!
Så bliver vi stærkere!
Lad os få andre med!
Så er vores liv ikke til at få bugt med under nogen omstændigheder!

Det er godt!

Ja!

Side 8

FORUM - FESTIVAL.

"Danske Kvinders Nationalråd" har taget initiativ til en "Forum-Festival" en opfølgning af "Nordisk Forum 88" i Oslo.

Det bliver 10.-11.juni 89 i Fælledparken og på Københavns Universitet.

Jeg deltog i et åbent planlægningsmøde den 12.1. på DKN, hvor der blev nedsat arbejdsgrupper.

På en foreløbig tilmelding af aktivitetsgrupper, der skulle indsendes inden 10.2., har jeg tilmeldt "Kvinder for Fred" med en udendørs "fredslejr" og en indendørs Palauworkshop.

Vi kan jo omkranse lejren med vore fredsklude (45 x 90 cm).

Har I nogle gode ideer til "fredslejren"s indhold?

Hvem vil være med?

Inger Bjørn Andersen
Gladsaxe-gruppen

International Liga For Fred og Frihed.

Kvinders ABC for En Økologisk
Økonomi eller En Naturlig Økonomi.

Med en Naturlig Økonomi mener vi en økonomi, som tilgodeser menneskets og naturens behov. Det vil sige, en økonomi som fremmer den enkeltes personlige udvikling under ansvar for miljøet og under ansvar for alle andre mennesker med social retfærdighed og global solidaritet.

Med en Naturlig Økonomi mener vi en økonomi, hvor mennesker og natur er vigtigere end penge og magt over andre.

Der findes i dag en del alternative økonomiske teorier.

Vi finder dem alle utilstrækkelige og for udspekulerede. Der må findes en alment tilgængelig form for økologisk økonomi,som naturligt udspringer af de menneskelige behovs forsvarlige samspil med naturen.

ABC'ens opbygning.

ABC'en er simpelt opbygget,og alle kan være med til at supplere med bidrag. I alfabetisk rækkefølge efter tema ordnes de indkomne forslag. Har man f.eks. et bud på "spildevandsrensning" kommer det under "s", et bidrag om "arbejde" kommer under "a".

I første række vil der ikke blive fraredigeret bidrag, med mindre der er identiske gentagelser.Senere vil en redaktion få ansvaret.

Formentlig vil Den Naturlige økonomi's ABC aldrig blive færdig, men være under stadig udvikling.

Velkommen til dette vigtige, måske vigtigste projekt!

Hanne Norup Carlsen

Af pladsmæssige grunde har redaktionen måttet forkorte.

Side 9-10

Aktivitetskalender

27.2.kl. 18.15-20. Professor Håkan Wiberg: Kaprustning-hvori består problemet, og hvad viden har vi om det?

Center for Freds- og konsliktforskning,
Vandkunsten 5, Kbhvn.
Tlf.: 01-32 64 32.


4.-5.3. Samarbejdskomiteens landsmøde,
Lyngsiehus,
Nyropsg. 25, Kbhvn.
Alle er velkommen.
Kontakt:
Tlf.01-39 67 ll.


8.3. International kvindedag.


11.-12.3. Nordisk medborgerkonference i Oslo.

Fælles nordisk konference om bl.a. konventionel nedrustning.

Mordernisering af atomvåbnene. Oprustning til søs. Situationen i fredsarbejdet. Fred og miljø.

Kontakt:

Nordisk forum for sikkerhed.
Tlf. 01-32 14 50.


8.4.kl.10-16. Energicentret i Nykøbing Falster."Vores Fælles Fremtid".

Hvad er sikkerhed og bæredygtig sikkerhedspolitisk udvikling?

Hvordan ser en pålidelig energifremtid ud?

Oplæg: Hans Hækkerup,Jørgen Estrup, Niels Meyer,Ove Oietrich.

Kontakt:

G. Andersen.
Tlf.03 76 24 62.


4.4. Atlantpagtens 40 års dag.

Annonce med underskrifter i Berlingske Tidende og Det Fri Aktuelt. Lister kan rekvireres.

Liste og penge sendes til:

Fredscentret/Samarbejdskomiteen,
Nørrebrogade 7, Kbhvn.N.
senest d. 20. marts 1989.
Indbetaling:pr.giro 4 10 66 44 eller 1 77 43 95 eller pr. check.


9.7. Palaus grundlovsdag.

KVINFO,
Nyhavn 22.
01-13 50 88.

28.2. kl.19.30: Rose-Marie Tillisch: Den gennem hvem stenene drypper - et musisk-økologisk helhedsbillede fra middelalderen.

Angående medlemsskab af netværket se "Køkkenrullen" nr. 9/1988 side 7!

Nettverkssamling på
kvinneuniversitetet.

Løten i Norge 8.-12. august 1989

Et preliminært forslag til program ble satt opp som falger:

tirsdag: Ankomst Oslo. Felles buss tiI Löten (ca. 2 t. nord om Oslo). Vi blir kjent med hverandre og forteller/berattar om vårt arbeid for fred, mi Ijo etc.

onsdag: tema: konfliktlösning med etterfölgende gruppearbeid.

torsdag: utflukt med buss til Kornhaug Fredssenter, evt. også til Nansenskolen på Lillehammer. Picnic i det fri og muligheter tiI bading underveis.

fredag: diskusjoner/visjoner om Norden som Freds-zone og Netlverkets videre arbeid.

lørdag: her ble ulike temaer foreslåtl, bl.a. Feminisme og lederskap, Kvinner og miIitarisme, Det postpatriarkalske samfunn...

Avslutning lördag ca. kl.18.00.

Innledere som ble foreslått: Eva Nordland, Berit ÅS, Tine Forchhammer, Eva Bjorkhauger, Jaqueline Altberg...

Pris pr. dögn inkl. mat: NKR 300.-

Send snarest dine egne forslag/ önsker tiI Fredsstikka.

Meld deg på så snart du er sikker på at du viI delta.

FREDSSTIKKA

BENTSRØDVElEN 95
3200 SANDEFJORD
NORGE.
TEL.: 034/73 875

Side 10

Fredstreff på grensen

SOMMER'N 89:

FREDSTREFF PÅ GRENSEN

På det nordiske fredstræf på A-landsøerne sidste sommer besluttede man, at næste træf skulle være til Nordkalotten. I det militært hedeste område vil man diskutere, hvordan man river murene ned mellem øst og vest i Europa. Da stabil og varig fred bygger på økonomisk samarbejde, inviterer man også erhvervsledere, turistchefer m.fl. til at deltage.

Fredstræffet finder sted i Norge (Sør-Varanger) og Sovjetunionen (Murmansk), og der er bus- og cykelture for fred gennem de nordiske lande.

Kontakt: Stockholm 08 - 16 07 25.

Gladsaxe-gruppen rekvirerer program - så mere i næste nummer.

Side 11

Til Odensegruppen ang.
LANDSMØDET 89.

Tak for jeres indlæg i Køkkenrullen i januar.

Det er et meget relevant problem at rejse, og vi vil gerne sige, at vi forstår jeres synspunkt, hvis landsmødet skal ligge fast på Fyn. Det er et stort arbejde at lave det, og vi foreslår, at vi holder det skiftende steder, men til gengæld for de små penge, da vi ellers vil være afskåret fra at deltage.

Vi er ikke flere aktive end I og har altså problemer med at skaffe penge til gruppen og for den sags skyld også privat.

Vi foreslår den gode gamle skolemetode og sender en dåse knofedt.

Kærligst Jægersprispigerne.


En læser har sendt os en liste over de 56 kvindelige folketingsmedlemmer.

16 (S), 11 (K), 9 (SF), 7 (FP), 5 (R), 4 (CO), 3 (V), l (KFP).

Af pladsmæssige grunde må vi nøjes med at meddele, at en bopælsliste over samtlige folketingsmedlemmer kan rekvireres gratis:

Folketingets Sekretariat,
Christiansborg,
1218 Kbhvn.K.
Tlf. 01-11 66 00.


HVEM ER I?

Når I skriver indlæg til Køkkenrullen, vil I da være så rare at skrive under med både fornavn, efternavn og gruppe?

Det er altså irriterende, at man skal gætte sig frem til, hvem Ingrid, Bodil, Karen osv. er, og hvor de hører hjemme!

Siger Thyra Hansen, Virum.


Side 2 har slanket sig, efter at den nu kun indeholder kontaktpersoner, som ikke har noget imod at stå på listen, og som holder bladet. Skulle nogen synes, at det ser lidt vemodigt ud, må I trøste jer med, at den så nu i hvert fald er en effektiv telefonkæde.

Skulle vi have lavet fejl, så gør os fredeligt opmærksom på det.
Redaktionen, Gladsaxe.

Gladsaxe-gruppen redigerer næste blad.

Tidsfrist for aflevering af stof 3.3.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1989

Til næste nummer af Køkkenrullen