Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 7, 1989

Kvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 7, 1989, forside

Side 3

Odense den l3.juli 89

KÆRE LANDSMØDEDELTAGERE!

Med tasken fuld af gode intentioner og spændende visioner, glæder vi os til se jer på Brenderup Højskole lørdag-søndag den 26.og 27.august 89.

Vi satser på at være samlet kl.12.00.

Sidste rettidige bus afgår fra Middelfart kl.11.05 (bus 825).

Vi forventer at slutte omkring kl.15.00 om søndagen. Os fra Odense-gruppen er indstillet på at sørge for transport til Middelfart, så I kan nå jeres tog.

Vi håber meget at få Nezaket Sahin, der er tyrkisk indvandrer og medlem af Odense Byråd, til at fortælle om indvandrerproblemer.

HUSK!!!

ÅRSREFERAT, FORSLAG TIL DAGSORDEN OG TILMELDING, skal være os i hænde senest den l4.august 89.

Venlig hilsen, fortsat god sommer og på gensyn.

Odense-gruppen.

I har sikkert meldt jer - ellers gør det nu.
(Redaktionen)


TILMELDING, SENDES TIL
BODIL HANSEN,
HØJVANG 3,
5270 ODENSE N.

NAVN:

GRUPPE:

ØNSKER AT LEJE SENGELINNED KR.30, JA ☐

KR.350, betales ved ankomsten.

Hvis du møder én,
som intet smil har
- så giv ham dit!

v.   

Side4-7

Noget om: Fredsarbejde i USA

l løbet af vores ferieophold i USA i juli måned besøgte vi Traprock Peace Center i Deerfield, som lå i nærheden af Amherst, Massachusetts, hvor vi opholdt os. Huset og grunden, hvor der var et andet hus, som blev brugt som feriekoloni for børn på fredslejr, var stillet til rådighed af kvækerne.

På fredscenteret var 2 ½ fuldtidsansatte + mange frivillige.

Vi var så heldige at træffe Randy Kehler, som sammen med Randall Forsberg stiftede Freeze-bevægelsen.

Selvom han havde susende travlt, tog han sig tid til at snakke med os. Jeg blev meget glad, da han tog min hånd og sagde tak, fordi jeg havde deltaget i Ravnstrup-lejren og i min tale under retssagen havde taget udgangspunkt i Henry Thoreaus tanker om civil ulydighed. (I øvrigt besøgte vi Walden, hvor Thoreau boede, da han skrev sin bog om civil ulydighed).

Når Randy Kehler var så optaget, var det fordi hans og hans kone, Betsy Corner's, hus om onsdagen d. 19. juli skulle på tvangsauktion, fordi de i 12 år havde tilbageholdt den del af deres skat, som skulle bruges på militæret. Pengene 27.000 dollars - havde de givet til bl.a. fredsarbejde og hjælp til fattige og nødstedte (f.eks. kunstige arme og ben til ofre for Contra'ernes angreb i Nicaragua).

l en støtte annonce i aviser havde 800 mennesker skrevet under. På selve dagen mødte omkring 300 mennesker op (desværre var vi i Washington på det tidspunkt), men forløbet har jeg fra den store presse dækning i The Recorder, Daily Hampshire Gazette og ugeavisen Advocate).

Det var lykkes at lægge pres på købere, banker og ejendomsmæglere, sa de ikke gav noget bud på huset. Derimod havde man opfordret folk til at byde i form af madvarer og tjenesteydelser. Der kom biler og lastbiler fra 14 byer, som læssede madvarer af på en stor ladvogn. Med tilbud om tjenesteydelser udgjorde det hele et beløb på 21.454 dollars. Blandt de mere kuriøse tilbud var en rejse med alt betalt til udenrigsminister James Baker. Den skulle gå til Nicaragua, så han kunne indsamle nogle facts om situationen i landet.

Det endte med, at myndighederne købte huset for et minimumsbeløb på 5.100 dollars. De afslog at tage imod beløbet i naturalier, fordi det var ulovligt.

Indtil videre bliver pårret Corner/Kehler boende, som om intet er hændt. 150 mennesker har lovet at bz'ette huset, hvis fogden kommer for at smide dem ud.

Randy Kehler - Betsy Corner

Daniel Elsberg og flere politikere udtalte i aviserne, at det i høj grad var Freeze-bevægelsen, som havde været med til at vifte tågesløret væk fra den atomare oprustning og tvinge myndighederne til at tage folkets vilje alvorlig.

Daniel Elsberg siger i flere artikler, at det var Randy Kehlers tale, før han gik 22 mdr. i fængsel p.g.a. militærnægtelse under Vietnam-krigen, som fik ham til at udlevere de hemmelige papirer fra Pentagon i sin tid. Kehler selv refererer til Martin Luther Kings tale: "l have a dream" foran trappen til Lincoln Memorial - den havde forandret hans liv.

Under den euforiske, næsten karnevalsagtige stemning under tvangsauktionen, blev der delt løbesedler ud, hvoraf det fremgik, at i 1988 havde Franklin County's indbyggere betalt 230 millioner dollars i indkomstskat til Forbundsregeringen. Heraf gik 83,7 mill. til Pentagon, 6,2 mill. til husleje, 5,3 mill. til uddannelse og 1,2 mill. til miljøbeskyttelse.

Under vores besøg i Washington gik vi forbi Det hvide Hus og så på den anden side af gaden fredsbannere og plancher. Vi skyndte os naturligvis nysgerrige at forcere gaden og traf en spansk kvinde (havde været gift og bosat i USA i flere år), som påstod, at hun havde stået der i 8 år i protest mod oprustningen.

Den spanske kvinde foran Det Hvide Hus

Side 6

FREDSMARCH

Under deltagelse i det 8. END-konvent i Vitoria i Baskerlandet blev jeg bekendt med, at den italienske fredsorganisation, Associazione per la Pace,Arci, planlægger at arrangere en fredsmarch på grænsen mellem Israel og Vestbredden (Palæstina) som støtte for de kræfter i både Israel og Palæstina, der arbejder for dialog og forhandlinger mellem de to stridende parter for at nå frem til en fred, baseret på selvbestemmelse, ligeberettigelse og sikkerhed for begge parter, således at der kan eksistere to suveræne stater side om side i fred, venskab og samarbejde.

Da situationen efter 19 måneders "Intifada" er desperat, er tiden til planlægning knap, og målet er, at .narchen skal finde sted i december måned ved juletid (30/12. i Nablus, 31/12. i Jerusalem), da flest mennesker har fri i de europæiske lande omkring den kristne jul.

Associazone per la Pace, Arci, opfordrer alle fredsorganisationer og-bevægelser i alle europæiske lande til at deltage/støtte dette projekt så meget mere som Europa har en stor medskyld i den i Mellemøsten opståede situation og ikke på anden måde har kunnet yde noget bidrag til løsning af konflikten.

Yderligere oplysninger kan fås (på engelsk) hos Associazione per la Pace, Via Francesco Carrara 24, 00196 Roma, Italia.*

Den ovennævnte organisation arbejder også på en sponsor-ordning for palæstinensiske børn. Kampagnen kaldes "Salaam, ragazzi dell' olivo". Grupper, enkeltpersoner, foreninger kan tegne sig for et beløb af ca 80 dollars om måneden for 2 år til det palæstinensiske barn, der "adopteres". Lister kan rekvireres fra ovennævnte adresse.

Lise Dybvad, Gladsaxe-gruppen.

* tlf. 06/3608687 og 06/3612539.


"KÆRE TEKNOLOGINÆVN"

er en lille bog på 40 sider, som Teknologinævnet har udgivet og som er udarbejdet på grundlag af svar fra elever i 4.-9. klasse - ialt 18 klasser fra 5 skoler spredt over hele landet. Eleverne blev spurgt om: "Hvordan synes du samfundet skal se ud i år 2010?".

Bogen indeholder uddrag af svarene, og det er interessant og spændende at se den alvor og de tanker, der ligger bag svarene, hvori indgår tanker om både fred og miljøhensyn.

Der sluttes meget optimistisk med følgende konklusion fra de voksne: "De voksne kan lære meget af børnenes løsningsforslag. Børnene og de unge har endnu ikke mistet sansen for, hvad der er det væsentlige, nemlig et godt liv i harmoni med naturen og andre mennesker. Og de har en fundamental tro på demokratiet - det ægte demokrati, hvor meninger brydes i forsøgene på at løse fælles problemer."

Og et bevis på dette er elevsvaret: "En persons tanker, ideer og drømme kan ikke bare realiseres, man må snakke og diskutere ideerne mennesker imellem for at finde et fælles grundlag.

Man kan ikke afskaffe alle de dårlige ting (krig, forurening osv.) så længe cer er nogen, der har fordel af det i form af materielle værdier. Det nytter heller ikke, at man tror, tingene bare kommer af sig selv eller ved mirakler, man har ikke andre muligheder end at blande sig i udviklingen. Vi bliver nødt til at se ud over vor egen næsetip og indse, at vi tilhører et samfund og ikke bare os selv".

- - Det er virkelig en bog, der giver stof til eftertanke.

Den koster 40 kr. og kan rekvireres hos
Teknologinævnet,
Løngangsstræde 25,
1468 Kbh.K.
tlf. 33 32 05 03.

Lis Føltved. Vesterbro/Frb.

Kvinder for Fred: Giv freden en hånd.

Side 7

ER DER STADIG BRUG FOR OS?

På det nyligt afholdte END-konvent har der ifølge pressen været røster fremme om, at der ikke mere er brug for fredsbevægelserne - nu er stormagternes forhold blødt så meget op, at vi kan overlade arbejdet til dem.

Herhjemme er der i hvert fald i nogle af de "gamle" fredsbevægelser afmatning i arbejdet. De store entusiastiske marcher og møder er historie nu. Til gengæld opstår så nye initiativer - Next Stop - og det er skønt, at disse unge på deres måde gør et godt fredsarbejde. Men derfor behøver "vi gamle" da ikke at tro, at vi ikke har mere at gøre! Der er stadig brug for alle kræfter!

"Folk mener, den virkelige trussel er imod miljøet og ikke på det sikkerhedspolitiske område", bliver der sagt.

Det er rigtigt, at den økologiske trussel er meget farlig - og vi skal og kan gøre en masse for at afværge den. Men tingene hænger sammen! Oprustning er en dobbelt trussel mod miljøet: den intensive industri forurener og de mange ressourcer, der bruges på militær, har vi ikke til miljøforbedringer, som jo også betyder bedre levevilkår for mennesker.

Og oprustningen og militærforskningen fortsætter med uformindsket styrke. Det er meningsløst, da det politiske klima jo er forbedret, men det berører ikke pengemagten. Stormagterne har måske lovet a~skrotte noget af det nuværende militære isenkram - men ikke at lade være med at udvikle nye og stadigt mere raffinerte våbenformer, der ikke fylder så meget, når der skal tælles. NATO vil måske love at formindske sine atomlagre. Men Englands og Frankrigs atomvåben tælles ikke med, heller ikke USAs a-våben på skibe.

Vestunionen (WEU) som er en overstatslig militærunion, der har "sovet" i mange år ~r ved at få ny betydning på grund af EF, og den er farligere end NATO, som i hvert fald på papiret er "mellemstatslig". De fleste EF-lande er medlemmer af WEU, og fremtrædende danske politikere med udenrigsministeren i spidsen arbejder for, at Danmark skal bydes indenfor i kredsen.

WEU har atomoprustning på programmet - og førsteslagsdoktrinen - (så vores håb om a-våbenfri zone ryger), desuden skal man erklære sig for en europæisk union (så dansk politisk selvstændighed bliver afskrevet), og som et tredie u-dansk fænomen forpligter WEU-medlemmer sig til at bistå hinanden militært, hvor i verden et af landene involverer sig (Danmark kunne f.ex. være tvunget til at hjælpe England i Falklandskrigen).

WEU hænger nøje sammen med den magtposition i verden, som EF stiler efter. En magt som skal "sikres" med et stort militærapparat. Det er ikke flere stormagter, vi har brug for. Derimod overskuelige samfund, som er behersket af respekt for mennesket. Samfund, hvor det er den stærkes pligt at sørge for, at den svage også får sin ret. Samfund, hvor man samarbejder med andre.

I den slags samfund har man ikke brug for militærmagt. Men udviklingen disse år går modsat: man bilder folk ind, at vi er nødt til at samle os i store "fællesskaber" for at klare os mod de andre - og så er et stærkt militær nødvendigt!

Der er brug for os til at modvirke denne udvikling ! Det er fredsarbejde, og vi må finde nye former, der kan vække den store del af befolkningen, der siger: det kan nok ikke nytte noget - de store bestemmer alligevel! Selvfølgelig kan det nytte!

Bare vi vil! Vi skaber ikke fred i verden ved at bøje knæ for de store - det giver kun grobund for en ny krig.

En ny positiv form kunne være det nystartede NORDISK ALTERNATIV TIL EF, der nægter at tro på, at danskerne og de andre i Norden er skabte til at være trælbundne under en europæisk stormagt. Vi må hive vores selvtillid og selvrespekt frem igen.

Der er nedsat en komite med to fra hvert af de nordiske lande. Fra Norge er Eva Nordland med, fra Danmark er det Else Hammerich og Niels I Meyer. Man kan blive støtternedlem for et selvvalgt beløb fra 100 kr og opefter. Så modtager man bladet "Nordisk Netværk". Adressen er
NORDISK ALTERNATIV,
Dronningensgade 14,
1420 Kbh.K.

Aase Bak-Nielsen
Aalborggruppen

Side 8

Klam 'NATO-reklamefidus, der
ligner forklædt bombemaskine

Af lærer Geo Horn, Gandrup

Aalborg Stiftstidende 20/6 89

Så blev NATO 40 år. Det er blandt andet blevet fejret med en fin blå forsikrings­police, hvor teksten er trykt på baggrund af en fredsdue med palmegren. En klam reklamefidus. Den ligner nu også mest en forklædt bombemaskine.

Policen lover forsikring af fred, frihed og fremtid og dækker Danmark, Grøn­land og Færøerne. Her er tale om en vis dobbelt­forsikring, idet Grønland i forvejen er forsikret i selskabet Rio Pagten af 1947. Men ikke noget om nedsættelse af præmien af den grund!

Forsikringens punkt 1 er garanti for fred for folk og rige. forstået som sikkerhed mod krigshandlinger og deraf følgende lidelser. Ingen små bogstaver om, at garantien hviler på første brug af atomvåben. Eller indbefatter »hvilende baser«, der på 10 timer kan være operationsklare angrebsbaser med atomvåben.

Eller at disse forstærkningsaftaler har krævet indgåelse af War Host Nation Supportaftaler (Krigs-værtsnation støtte-aftaler). ifølge hvilke vi skal udbygge vor infrastruktur og stille faciliteter og mandskab - også civilt, til rådighed for udenlandsk kommando. Alt dette støttet af bl.a. NADGE-radar og AWACS-fly, der begge er led i offensiv krigs­førelse. Eller at civilforsvarets hovedopgave er at betjene den militære magt og først i tredje række tage sig af civilbefolkningen.

Punkt 2 i forsikringen omhandler folkets friheds- og menneskerettigheder, frit valg af styre- og livsform, organisationsfrihed samt frihed til at rejse ud af og ind i Danmark. Det lyder jo rimeligt nok, men disse forhold fik vi allerede 100 år før dette selskab var på markedet, dog med den begrænsning, at ikke alle i familien følte en retfærdig fordeling af goderne mellem familie­medlemmerne. I de senere år har det bl.a. knebet gevaldigt med den menneskeret, der hedder, at enhver har ret til arbejde uden forsikringen har ydet noget af den grund!

Punkt 3 garanterer folket ret til udvikling og fremskridt og til at forme fremtiden på egne vilkår, samt indflydelse på fremtidige internationale våbenkontml- og nedrustnings­forhandlinger. I disse EF-valgtider må man så kunne forvente visse erstatningsbeløb udbetalt. Vi kan jo kun forme en fremtid, der passer overens med EF. Vi har heller ikke lov til at sikre at vore havne og farvande er atom­våbenfri. Vi kan ikke erklære os for atomvåbenfri zone, skønt et stort flertal større end de 72 pct. NATO-til­hængere - ønsker, at landet skal være atomvåbenfrit og ikke skal forsvares med atomvåben på noget tidspunkt. Og endelig er vi i vor handel begrænset af den hemmelige handelsembargo, COCOM, som vi var forpligtet til at tilslutte os for at få Marshall-hjælp og komme i Atlantpagten.

Præmien er indeksreguleret. »Den andrager en af det danske folk fastsat andel af nationalproduktet. Ved underforsikring reduceres dækningen (men præmien reduceres altså ikke ved overforsikring). Ved restance bortfalder den.«

Jamen hvad er præmien?

Hvad koster de hemmelige aftaler og tjenester? Hvad koster COCOM-begrænsningerne os? Hvordan kan vi finde ud af det, når ikke engang de politikere, der repræsenterer os, kan få det at se? Det er derfor ren svindel at hævde, at folket har ansat præmiens andel af nationalproduktet.

Policen fortæller, at der ikke er nogen særlige betingelser. Men der var jo da den med COCOM-reglerne. Straffen er hård for ikke at følge dem. Spørg bare på Kongsberg Våbenfabrik. Det er jo også en betingelse, at vi ikke undersøger krigsskibe for a-våben, og at alle, der godt ved, hvordan det forholder sig, holder mund. Og forsikrings­selskabet er allergisk over for fodnoter.

Til sidst hedder det, at det er en genforsikring mellem 12 frie, vestlige nationer. Det er vel en tilsnigelse at regne diktaturlandet Portugal anno 1949 for en fri nation! Men det er glædeligt at se en klar konstatering af, at Den Nord-atlantiske Traktat er én ting og organisationen NATO en anden ting. Det fortæller jo indirekte, at man godt kan være forsikret i Atlantpagten uden at være med i NATO. Det ved de jo også godt i både Frankrig og Spanien. Men nu kan også danskerne langt om længe læse det på policen.

Policen oplyser ikke, at forsikringstageren kan opsige med et års varsel, men at man ikke kan smides ud af forsikringen mod sin vilje. Dette forsikringsselskab træffer nemlig kun énstemmige beslutninger!


"Den magt som ligger i kanonkugler er ingenting sammenlignet med den magt der ligger i det skrevne ord"

Georg Brandes (1842-1927)

FRA EN TALE AV
ALBERT EINSTEIN:

Vi må advare på nytt og på nytt, uavlatelig.

Vi må ikke gå trett i våre anstrengelser for å gjere verdens folkeslag, og fremfor alt deres regjeringer, klar over den veldige ulykke som de med absolutt sikkerhet fremkaller, dersom de ikke i bunn og grunn forandrer sin holdning til hverandre og sitt syn på fremtiden.

Vår verden trues av en krise hvis omfang tydeligvis ikke har gått opp for dem som har makt til å treffe store avgjørelser til godt eller ondt. Den frigjorte atomkraft har forandret alt. bare ikke vår egen tenkemåte. Derfor glir vi mot en katastrofe uten like. Vi trenger en grunnleggende ny tenkemåte, dersom menneskeslekten skal fortsette å leve.

A gjøre noe med denne nye trussel er blitt vår tids mest påtrengende oppgave.

Side 9

Det er lykkedes mig at købe et mindre restoplag af min tidligere bog - "Hvorfor Krig" som jeg kan sælge for 45,00 kr - så længe lager haves!

*) START-TILBUD: FÅ TO BØGER FOR PRISEN PÅ DEN ENE !!!

Bestil og betal "Kaprustning & Atomkrig" før 1.juli - og du får gratis 1 stk "Hvorfor Krig?" med i pakken.

(Tilbud gælder så længe lager rækker).

Sendes til:

Forlaget EDUPAX
Elmelunden 15
9260 Gistrup

klip ud!            
skriv!            
send!        

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jeg bestiller og betaler ___ stk "Kaprustning & Atomkrig" før 1.7.89 og får "Hvorfor Krig" gratis med. Pris: 119,60 kr (Inkl.moms/excl.porto)

Jeg bestiller ___ stk "Kaprustning & Atomkrig" à 119,60 kr
(Inkl.moms/excl.porto)

Jeg bestiller ___ stk "Hvorfor Krig?" à 45,00 kr (exe/.porto)

Navn: ____________________________

Adresse: _________________________

Postnr./by: ________________________

Søren Keldorff: Hvorfor krig, 1986

Hvem gider mere intressere sig for freden? Skal vi tro medierne, er der jo tale om at den kører af sig selv! Gamle aktivister ved "skindet bedrager" - aldrig er der kommet så mange, nye våben til arsenalerne - aldrig er der omsat flere våbensystemer på det intemationale marked for Dødens købmænd. Den udviklede verdens monopol på abstrakt krig - modsvares af et utal af virkelige krige på kloden.

Bogen, "Hvorfor krig?" er desværre ikke forældet. Den taler konsekvent om de bløde veje til en stabil, menneskelig fred - og om nogle betingelser for at vinde freden.

Side 10

Side 11

DEN ER I VINKEL med nedrustningen nu. Sovjetiske ingeniører i Odessa har sammen med det schweizisk/vesttyske firma Liebherr konstrueret en ny byggekran, der kan løfte 120 ton. Fidusen er nu, at kranens understel og transportmaskineri er lavet af skrottede transportvogne oprindelig beregnet for SS-20 missiler.

Det understel giver kranen fornemme terrængående kvaliteter, så den kan krydse en meter dybe vandløb.

FØRST VAR DER CYKLER, NU er det motorcykler, som skal føre de danske Jens'er rundt i landet.

Hærens Materialkommando har netop bestilt 500 stk. BMW R65 motorcykler, hvoraf de første 150 er på vej, mens resten leveres i løbet af 1990. BMW vandt ræset foran mærker som Honda, Yamaha, KTM og Cagiva, men BMW er samtidig den dyreste af de fem modeller til 28.000 kr. stykket.

IKKEVOLD nr. 2 1989

Alle mennesker har
ret til at leve i fred

SIDSTE

I nedrustningsforhandlingerne er man omsider nået frem til det væsentlige: begrænsningen af sure miner.


KRIGSBESKATNINGSMODSTAND

Repræsentanter fra 13 lande deltog i den anden internationale konference om "krigsbeskatningsmodstand", som afholdtes i oktober måned i Vierhouten, Holland.

Der var adskillige workshops og der blev forberedt en erklæring fra kandidater, som opstiller til EF-parlamentet. I en anden erklæring til det forestående europæiske økumeniske møde (JPCI) i Basel, beder man om at tage emnet op omkring krigsbeskatningsmodstanden. Det blev besluttet at fortsætte med at holde International Krigsbeskatningsmodstandsdag den l. september. En tredie international konference er planlagt til at blive afholdt om godt og vel to år.

Grupper, som er villige til at afholde denne, bedes kontakte:

RewegungWeigering Defensiebelasting,
Ultrechtseweg 159,
3818 ED Amersfoort,
Holland.

Dette nr er redigeret af Aalborggruppen.

Næste nr. redigeres af Odensegruppen.
Sidste frist for indsendelse: 1. september.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1989

Til næste nummer af Køkkenrullen