Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 11, 1990

Side 3

SLUTDOKUMENT FRA "EUROPÆ­ISK ØKUMENISK MØDE I BASEL".

Det europæiske møde "Peace with Justice" fandt sted i Basel i dagene 15.-21. maj 1989.

Som der står i forordet "er det i højeste grad bemærkelsesværdigt, at den romersk-katolske kirke via CCEE (Concilium Cenferentiarum Episcopalium Europae) er medansvarlig for indkaldelsen til mødet på lige fod med de øvrige kirker som er repræsenteret af KEK. På den måde fik Basel-mødet en økumenisk bredde, som ikke er set i Europa siden reformationens dage."

Dokumentet er - som der står - båret af en lidenskabelig appel til Europas kristne og kirker om omvendelse. Dokumentet forsøger at beskrive årsagerne til den krise, verden befinder sig i, herunjer kirkernes medansvar, derved at kirkernes forkvndelse har svigtet. (min understregning)

De 600 mennesker med forskellig kirkelig, folkelig og personlig baggrund blev - enige om bl.a. (citater fra grundlæggende erklæringer, forpligtelser, anbefalinger og fremtidseprspektiver):

"vi betragter det som en skandale og en forbrydelse at millioner af mennesker hvert ar dør af sult i en verden, hvor der er tilstrækkeligt med ressourcer ..... Vi vil arbejde for en ny økonomisk orden."

"vi opfordrer alle lande og regeringer i Europa til et forene deres kræfter og arbejde for at udvikling, fremstillinq, spredninq, besiddelse oq benyttelse af masseødelæggelsesvåben, hvad enten det er kernevåben, bioloqiske eller kemiske våben. fordømmes ved international lov og således afskaffes...."

"Alle lande i Europa bør bestræbe sig for at samarbejde om at udvikle og indføre rent defensive sikkerhedsstrukturer."

Det vil føre for vidt med flere citater, men under miljø nævnes, at kernekraft ikke bør være grundlaget for frentidens energiforsyning, at det haster med særlige forholdsregler for at beskytte ozonlaget, at europæiske lande under ingen omstændigehder bør dumpe deres affald på bekostning af andre lande.

Slutdokunentet kan købes hos
Det Økumeniske Fællesråd,
Nørregade 11,2
1165 Kbhv. K.
telf. 33 15 59 27.

Birgit Horn,
Aalborggruppen

Side 4-6

Klip fra en kronik, der har været en tur på sømmet i et par
kronikredaktioner.

"Uanset hvilke tilbageslag, der måtte komme, er det klart, at den kolde krig er under afvikling, og at vi står ved et historisk vendepunkt.

Vi befinder os på en byggeplads, fulde af håb. 33 europæiske lande plus USA og Canada kan - hvis de vil - virkeliggøre Mikhail Gorbatjovs vision om "det fælleseuropæiske hus", et fredens og samarbejdets hus, åbent ud mod den øvrige verden.

"Huset" kommer ikke af sig selv. Der er brug for alle arbejdere. Hver må arbejde kreativt og konstruktivt uden på noget tidspunkt at tabe helheden af syne. Åbenhed er den absolutte forudsætning for, at det kan lykkes.

I løbet af firserne er åbenhed mig blevet det mest betydningsmættede ord, der findes.

For at forklare det nærmere bliver jeg nødt til at bede læseren følge med mig tilbage til århundredets midte, hvor vor tænkning var dybt præget af Niels Bohrs komplementaritetsteori.

Niels Bohr beskæftigede sig ikke alene fysisk med komplementaritet, men også filosofisk. Han skrev, at Retfærdighed og Barmhjertighed var komplementære, altså absolutte modsætninger, der hørte sammen. Når man bliver behandlet retfærdigt, får man, hvad man har fortjent. Når man bliver behandlet barmhjertigt, får man uden at have fortjent.

Den teologiske tænkning blev præget af komplementaritetsprincippet: gud blev sammenfatningen af modsætningen ret­færdig-barmhjertig, og kun troen kunne rumme modsætningen.

Den klassiske filosofiske modsætning, om menneskets vilje var fri eller bunden, fik nyt perspektiv. Det var ikke et spørgsmål om enten/eller men snarere både/og.

Dybdepsykologen C.G.Jung har lært os,at bevidstheden og underbevidstheden er komplementære størrelser, men vanskeligheden ved at åbne til underbevidstheden kan være stor. Men det kan lade sig gøre, og der er mange forskellige hjælpemidler, og endelig er det vel sådan, at det for mange mennesker sker ganske af sig selv. Det er uhyre vigtigt, at den åbnings-proces kommer i gang. For hvis den ikke gør det, projicerer man uden at vide det sin underbevidsthed over på andre mennesker. Har man i sin bevidsthed en glorværdig opfattelse af sig selv, er den komplementære underbevidsthed "skyggen" - tilsvarende skurkagtig. Hvis jeg'et ikke kan optage "skyggen" i sin bevidsthed, projiceres den ud - og der opstår fjendebilleder.

Det, der i fysikeren og fredsforskeren Anders Boserups tænkning i midten af firserne virkede som et lynnedslag i mig, var, at han sikkerhedspolitisk arbejdede med afskrækkelse og tillidsskabelse som komplementære størrelser.

"Lynnedslaget" sad fast i mig, men kunne ikke blive en dialog med Anders Boserup, der den gang var leder af freds- og konfliktforskningscenteret i Vandkunsten. De begreber, jeg besad var ikke militære. Mit "lynnedslag" måtte jeg nøjes med at snakke med mig selv om i famlende brokker som f.eks. Søren Kierkegaards ord om "springet ud på de 70.000 favne vand" og det paulinske "min svaghed er min styrke ". Altimens forandrede min symbolverden sig. "Jerntæppet" blev et ubleget tyndt stykke lærred, der bevægede sig sagte for vinden. En fredsklud".

Inger Bjørn Andersen

Side 7

27. oktober 1990

Kære Venner:

Her er det reviderede brev til præsidenterne.

Det bliver nu oversat til engelsk og arabisk, og I bedes ringe til Inger, hvis I vil være medunderskrivere, så kommer hun og henter jeres underskrifter.

Derefter afgår brevene, og samtidig sender vi dem til pressen. Vi er ved at skrive til Dalai Lama, I får brevet, når det er færdigt. Vi undersøger mulighederne for at komme i kontakt med ham, måske - og vi mener det alvorligt - skal han opsøges og tales med i Indien.

Synes I, vi skal involvere den amerikanske ambassade her og den irakiske i Stockholm?

Kære Præsident Saddam Hussein
Kære Præsident George Bush

Luk øjnene og forestil jer, at I ude fra rummet ser på jorden, der roligt bevæger sig rundt om solen. Forestil jer, at I ser et mønster af skyer, have, grønne vækster og jord. Der er ikke noget centrum på jorden. Den er en helhed. Smuk og skrøbelig.

Forestil jer de milliarder af mennesker, som lever, elsker, arbejder, lider og glædes på vores planet. Forestil jer børnene.

Når man ser kloden ude fra rummet, er det logisk, at intet folk er mere værd end et andet. Vi er alle lige meget værd. Ligeværdigheden har mange mennesker svært ved at forstå, især i den vestlige verden. Men lige så mange er på vej til at forstå.

FNs rapport "Vor fælles fremtid" advarer om, at et økologisk sammenbrud forestår, hvis vi ikke ændrer kurs: De fælles ressourcer må ikke sløses bort til våben.

Vi har næppe chance for at overleve, hvis vi prøver at løse konflikterne med krig og stadig grusommere våben, i stedet for at vise sandt mod ved at forhandle opfindsomt, åbent og intelligent.

Kære Præsident Saddam Hussein: Du er Iraqs og den arabiske verdens søn, og du er også en søn af denne enestående planet.

Kære Præsident George Bush: Du er USAs og en vestlige verdens søn, og du er også en søn af denne enestående planet.

I har et sted i jer dette fællesskab, som I måske ikke kan se, fordi I kun tænker på jeres egne befolkninger. Men i har ansvar for hele jordens befolkning.

"Vor fælles fremtid" har det budskab, at jordens ressourcer kan brødføde alle, hvis vi deler dem mellem os. Det er, hvad vi må gøre: dele, ikke bekrige hinanden.

Jeres dialog er afbrudt, og måske har den aldrig eksisteret. En god og kløgtig person som Dalai Lama, som står uden for konflikten, ville måske kunnee få jer to præsidenter til at se hinanden og tale sammen. Så ville der måske opstå elementer til en holdbar fred, som vi slet ikke kan se i dag.

Vi sætter os i forbindelse med Dalai Lama, og I vil høre fra os igen.

Kærlig hilsen Inger og Else.

Med venlig hilsen
En gruppe kvinder fra Danmark

Side 8-9

DØDENS KØBMÆND

I oktober-nummeret foreslog jeg, at vi som arbejdsopgave i 1991 samlede os om en registrering af danske virksomheder, der fabrikerer våben eller våbendele af alle slags.

I den anledning blev jeg kontaktet af Tine Forchhammer, Aldrig Mere Krig, som fortæller, at AMK i flere år har indsamlet navne på danske virksomheder, der er mere eller mindre involveret i våbenindustri. Listen udvides stadig (og enkelte streges), og AMK er meget interesseret i et samarbejde med os om dette.

For ikke at lave dobbeltarbejde vil det nok være mest formålstjenligt, at man indberetter virksomheder, som man har mistanke til, til ALDRIG MERE KRIG, Mellemmøllevej l, 5550 Langeskov, tlf. 65 38 33 74 (Peter Kragh Hansen og Hanne Nielsen). Her vil man hurtigt kunne konstatere, om virksomheden er registreret i AMKs kartotek, som er indkørt på EDB.

Det er tanken, at AMK vil udvide listen til også at omfatte udenlandske virksomheder, så også dette har interesse!

For dem, der har ment, at Danmark er et fredens land, er listen deprimerende, men læs selv på modstående side (fra AMKs udmærkede blad IKKE VOLD), som velvilligst er stillet til rådighed af AMK!

Thyra Hansen, Virum.



Ikkevold nr. 2 1989

Den sorte liste af 1. juni 1989

Som læserne af listen i nr. 4, 1988, vil kunne se, er den sorte liste svulmet kraftigt op siden sidst.

Aldrig mere Krigs database over dansk våbenindustri er ved at blive (vel)voksen. Det er imidlertid ikke alle de her nævnte firmaer, som er "lige slemme". Nogle har vi kun relativt gamle oplysninger på (f.eks. er nogle opført i Jan Øbergs "Myter om vor sikkerhed" fra 1980). Andre er kun med på mistanke: invitation til og/eller deltagelse i industrirådets - og forsvarsministeriets oplysningsmøder om mulighederne inden for "forsvarsmateriel". Læs listen grundigt. Kan du afkræfte firmaer, har du andre, eller vil du bare vide, hvad vi har på de enkelte firmaer, så kontakt Peter på landskontoret.

A Jespersen & Søn
A.B.C. Hansen Comp
AC. Ørsslefs Efterf.
AP. Radiotelefon
AEG-Telefunken
AMPLIDAN
ASEA Brown Boveri
AVICO
Accumulatorfabrikken LYAC
Albert E. Boye / Co
Alcatel Kirk
Ambu International
Andrex Radiation Prod.
Anker L. Pedersen Arms Gallery
Ascan-Randers (Scandia)
Atcon
Atronic B&S International
B.V.K Projektering
BEWU Ingeniørfirma
BTR Industries
Benne & Partners
Bigum & Steenfos rådgivende Ingeniører
Bjørn Thygesen Instrumenter
Bohnstedt-Petersen
Brüel & Kjær
Brødrene Eegholm
Bukh Motorfabrik
Carl Munters
Caspersens Maskinfabrik
Celwave
Chomerics Europe Inc. v. Ev. Johanssen
Chr. Rovsing
Christian Bruhn
Christiani & Nielsen
Computer Resources Intern.
Cowiconsult
Datacentralen af 1959
DEMEX, rådgivende ingeniører
DISA
DTDanmark
Dampa
Danalith
Danarms
Danavia
Danbridge
Dancom/Danish Communication
Danish Aerotechnology Systems
Danish/Greenland Arctic Contractors
Dansk Ammunitionsfabrik
Dansk Data Elektronik
Dansk Datamatik Center
Dansk Erhvervsinvestering
Dansk Komponent Import
Dansk Radio
Dansk Sintermetal
Dansk System Elektronik
Dantest
Danyard
Daytronic Power
DeSmithske
Demitas
Domex Plast - Viskemi
E. Pihl & Søn
E.Rasmussen Industri
EEV/Classen-Schmidt
EMRI
ER-Electric
Electromatic
Elektromagnetisk Institut
Everlite
F.L. Schmidt
FN Elektro
Falck-Schmidt
Formidlingsrådet
FOFT
GN Laur. Knudsen
GNT Automatic
Ginge Brand & Elektronik
Glahn & Lichtenberg
Granger Associate
H.C. Grube
Hans Jensens Maskinfabrik
Hellesens
Helsingør Værft
Heto Lab. Equipment
Hoffmann & Sønner
Honeywell Bull
Højbjerg Maskinfabrik
Højgaard & Schulz
ISS Inmentic
ITTCannon,
Ingeniørfirma Gorm Niros
Instrutek Isotopcentralen
JAI (Jørgen Andersen Ingeniørfirma)
Jeros Marine
Juristernes og Økonomernes Pensions.
Jørgen Høyer
Kampsax
Korrosionscentralen
Logimatic Marine Consultants
Lønmodtagernes Dyrtidsfond
Maersk
Maersk Line
Maskinfabrikken Avnsø
Monberg & Thorsen
Multikomponent
NESA
NKT -Elektronik Navitronic
Nea-Lindberg
Neselco
Nobel/Bofors
Nordisk Elektronik
Nordisk Solar
Nordjysk Spændbeton
OPOS Electronics
Orlogsværftet
Ove Arkil
Pearl Slips
Pensionskassernes Administrationskontor
Per Udsen Co. Aircraft Industry
Philips Industri & Handel
Phønix Contractors
Printca
Purup Electronics
Quitzau Industri
Sønderborg
Radartronic
Radiometer
Randers Tandhjulsfabrik
Rauff & Sørensen
Re Instruments
Regnecentralen
Reson System
SC Metric
Saabye & Lerche
Scan Space
Scanray
Schiønning & Arve
Semco Odense
Ship Mate
Siemens
Silcon Elektronik
Skandinavisk Motor Kompagni
Skanti - Skandinavisk Teleindustri Skanti
Skibsteknisk Laboratorium
Sophus Berendsen
Storno
Surina Cykler & Sportswear
Svejsecentralen
Svendborg Værft
Sønderjyllands Maskinfabrik
Søren T. Lyngsø
Tage Olsen
Terma Elektronik
Uniras
W.S. Shamban Europe
Wejra
Whright, Thomsen & Kier

Side 10

I NTA's Ekstraposten nr. 6 1990 omtales en konference for fuldt stop for atomprøvesprængninger, som skal finde sted 8/1 1991 i Geneve eller New York. Skriv breve til politikerne og kræv, at Danmark støtter et fuldt prøvestop ved konferencen.

den 17. okt. 1990

Til regering og folketing.

Den 19.-21. november afholder CSCE sit topmøde i Paris for at planlægge CSCE-processens videre arbejde for at skabe sikkerhed. stabilitet og samarbejde i det nye Europa.

I den forbindelse og under henvisning til beslutningen på udenrigsministrenes CSCE-møde i New York den 1.-2. oktober i år, hvor de udtrykte håb om, at "CSCE-landene ville blive i stand til at yde et stadig større bidrag til, at spændingen mindskes i andre dele af verden" vil vi indtrængende opfordre folketinget til at støtte følgende:

Statsminister Schlüter skal på CSCE-mødet i Paris den 19.-21. nov. tage initiativ til, at CSCE-landene som en af deres kommende opgaver samarbejder om at begrænse våbeneksporten.

Vi mener. at Irak-krisen med al ønskelig tydelighed demonstrerer, hvor farlig og spændingsskabende den store våbeneksport er.

Som støtte for dette arbejde vil vi yderligere foreslå. at men på CSCE-mødet vedtager:

1. at alle CSCE-lande binder sig til at arbejde for at omlægge deres produktion af v6ben og v6bendele til civil produktion. og

2. at CSCE arbejder for oprettelse af et internationalt register over våbensalg i FN-regi

Med venlig hilsen

Hanne Norup Carlsen.
International Liga for Fred og Frihed

Følgende organisationer bakker op om ovenstående:

Samarbejdskomiteen
Nej til Atovåben
Kvækersamfundet i Danmark
Aldrig mere Krig

Side 11

Hjælp Rumæniens børnehjem!

Sygeplejersker landet rundt har indsamlet flere tons lægeudstyr til syge børn og handicappede i Rumænien, hvor manglen på udstyr er desperat. Men - der mangler Kr. 70.000 til transportudgifter. Sygeplejerskerne har en klar aftale med det nationale sygeplejeforbund i Rumænien om hvilke institusioner, der skal modtage udstyret, nemlig et hospital i Bukarest, et genoptræningshospital i det vestlige Rumænien og flere børnehjem i den østlige del, som bortset fra byen Timisoara i ringe omfang har fået del i nogen nødhjælp. Svindel og sortbørshandel med udstyret skulle således være udelukket. Transporten foregår med tre lastvognstog med ASF/Dansk folkehjælp. - Film og rapporter om forholdene på de rumænske børnehjem er ubeskrivelig chokerende det minder nærmest om koncentrasionslejre for småbørn!

Sygeplejerskerne tager mod bidrag til projektet på Giro 1658042

Dansk Sygeplejeråd,
Vimmelskaftet 38,
Postbox 1084
1008 København K.

Kate Helweg, Lyngby. (Fra Pol. 1 - 11 - 90)

Møder . Konferencer

Et lille hjertesuk:

Vi savner meget information om alle de møder/konferencer og lign., der bliver afholdt rundt omkring.

Det ville være rart med en liste sidst i bladet, hvor man kunne se, hvad der foregår hvornår?

"DEAD"-line for januar-nummeret er 4/1, men information om ovenstående modtages lige indtil 10/1.

Venlig hilsen Jægersprisgruppen.

Og så siger vi tak til Kirsten Hoffmann for de dejlige tegninger, vi kunne bringe i dette nr.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1990

Til næste nummer af Køkkenrullen