Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 2, 1992

Side 3

Danmark '92

Danmark '92 er en bred bevægelse der blev stiftet den 1.december 1991. Formålet er alene at sikre et nej ved folkeafstemningen om EF-unionen. Efter folkeafstemningen ophører bevægelsen med sine aktiviteter, og hvis der er penge i overskud, har bevægelsen besluttet at give dem til Folkekirkens Nødhjælp.

Alle kan være med, hvis de støtter kampagnens grundlag.

Bevægelsen har udgivet temaaviser og foldere, og satser nu på at samle så mange medlemmer, at der kan dannes lokalkomiteer overalt i landet.

DANMARK '92
Ryesgade 113
2100 København Ø
tlf. 31 38 23 80
giro 9 19 67 06


15.MAJ 1992

Kvinder siger nej tak til ef-unionen:

Ja til et fantasifuldt,farverigt fællesskab.

Vi er ikke os selv nok.

Aktionsdagen er ikke endeligt aftalt, idet vi vil se, hvad der sker de næste måneder. Men vi forbereder at vi sandsynligvis laver et arrangement i Fælledparken, hvor det er kvinder der står for arrangementer og det er kvinder der taler, danser og spiller på scenen og vi beskæftiger os med alle unionens aspekter. Der vil blive boder af indvandrerkvinder, fredslejr og andre grupper.

Mænd er velkomne til at deltage.

Drude Dahlerup, lektor og kvindeforsker ved Århus Universitet, er en af initiativtagerne til Danmark '92

Side 4

Side 5

Side 6

PROCESS - 92

International lejr for fred, natur og udvikling.

Fra Moskva har vi modtaget indbydelse til at deltage i en international lejr for "Fred, Natur og udvikling", som finder sted i Aksakovo (nær Moskva) den 25.-31. juli 1992.

Inviteret er "folk fra forskellige lande, af forskellig alder, religion og erhverv". Man håber/forventer al fri udveksling og diskussion ang. aktuelle problemer, forestillinger om overlevelse, så vel som fælles frivilligt arbejde for genoprettelse (af naturen), skal hjælpe os til at fremkomme med retningslinier for en menneskelig adfærd, som kan sikre en fremtid for vor planet.

Der bliver mulighed for at stifte bekendtskab med nogle af de radikale forandringer som er sket i det ex-sovjetiske samfund, samt for at møde repræsentanter for nye social-økologiske, fredsskabende og politiske bevægelser, såvel som forretningsindstillede grupper, der er foruroligede over mangelen på harmoni mellem udvikling og natur.

Tilmelding inden 1.marts 1992 til:

Prepiratory Committee
Bld.2. Socolnicheski
Val. 6, Moscow, 107113
tlf. (095) 269-13-21
fax (095) 269-09-29.

Visum kræves for Vesteuropæere.

Der regnes med op til 500 deltagere:

Fra Nord-Sydamerika: 100
 "     Vesteuropa: 150
 "     Østeuropa: 50
 "     Den russiske Føderation: 100
 "     Øvrige lande i det tidligere USSR: 100.

Indkvartering finder sted i feriehuse på flodbredden, 2-3 personer pr. værelse.

Konference-sprog: Engelsk, Fransk, Tysk og Russisk.

Deltagergebyr: 150 US$, hvilket indbefatter tilmeldingsgebyr, indkvartering, kost og lokal transport.

Ankomst 24 juli

Afrejse: 1. aug.

Der er mulighed for at medbringe familie (for børn over 3 år sørges for speciels program) samt at kombinere programmet med et længere ophold i Moskva eller besøg i andre byer, hos privat familie eller på hotel.

Forberedelseskommitteen omfatter sådanne organisationer som: Bevar Fred og Natur, Ruslands Fredssamfund "Ecopolis-Kosino", "Fred, Natur,Politik", International Idebank", Uafhængig Fredstjeneste" .

Side 7

Læserbrev returneret fra Politiken.

21.JAN. 1992

Ingen kunne· bedre end udenrigsminjster Uffe Ellemann-Jensen dokumentere, hvad den omdiskutede Vestunion står for: Iflg.. udenrigsministeren truede Vestunionens flådestyrker Jugoslavien til at lade evakueringsskibe passere i nov. 91.

Hvis ikke, ville de jugoslaviske flådeenheder "blive blæst væk fra overfladen" af Vestunionens flådestyrker.

Nu viser det sig godt nok, at udenrigsministeren er lidt for tidligt ude med sin Vestunion (en usandhed mere eller mindre spiller ingen rolle i Tamil-regeringen), men meningen er klar nok: Vestunionen er en klart offensiv, militær institution, som skal banke de lande på plads, som handler mod EF-regeringen og dens syn på, hvordan Europa skal se ud.

Der gøres i øjeblikket forsøg på at sløre de mest kontroversielle doktriner i Vestunionens charter fra 1987, nemlig doktrinen om, at Vestunionen skal råde over - og kunne bruge atomvåben,og doktrinen om, at unionsstyrkerne skal kunne operere'uden for EF, f.eks. i ulandene. Men lur mig, om det ·ikke blot er et forsøg på at lokke de sidste 3 modvillige EF-lande ind i militærfolden.

At "enighedsprincippet" skulle kunne bevirke et veto fra enkeltlande, som f.eks. Danmark, er udtrykkeligt dementeret af Stor-Tysklands optræden i sagen om anerkendelsen af Slovenien og Kroatien. Her tromlede Kohl selvstændigt anerkendelsen igennem uden hensyn til enighedsprincippet, og vores egen lille Uffe Ellemann kunne ikke hurtigt nok komme op at stå ret og råbe "Jawohl".

Et ja til unionen, som løgnagtigt blev erklæret stendød af statsministeren, vil også være et ja til Vestunionen, som if~g. Maastricht-traktaten skal tilkobles

EF og danne en egentlig EF-hær. Samtidig åbnes der for flertalsafgørelser i udenrigspolitik, hvorfor Danmark kan kigge i vejviseren efter indflydelse.

Derfor: NEJ til unionen, NEJ til et militariseret EF, som herefter også vil diktere vores udenrigspolitik.

Lad os bevare den sidste rest af suverænitet. Har vi først afgivet den, bliver det en svær - måske forgæves - kamp at få den tilbage.

Marts - deadline 7.2
Gladsaxegruppen.

Thyra Hansen, Virum.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1992

Til næste nummer af Køkkenrullen