Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 8, 1992

Side 3

NEJ TIL KRIG

NEDRUSTNING FOR EN VARIG VERDENSFRED

VÅBENMILLIARDERNE TIL MAD

Fra sidste års landsmøde udsendte vi en resolution, der for­dømte våbenproduktion og våbenhandel. Overskriften var en del af KVINDER FOR FREDs motto, nemlig: Våben­milliarderne til mad.

Hvad er der sket siden?

Der er ingen mangel på våben i Somalia, lyder meldingerne. Både USA og Sovjet har forsynet landet rigeligt i politisk øjemed, mens det havde interesse under den kolde krig. Andre har overtaget forsyningerne trods en våbenembargo, der ikke virker. Alle bekæmper alle, landet ligger i ruiner, og befolkningen dør i titusindvis.

Der er heller ingen mangel på våben i Jugoslavien. Våben­embargoen virker ikke, befolkninger fordrives, byer iso­leres, beboerne sulter. Der indkaldes til møde i Sikkerheds­rådet. De 5 faste medlemmer (USA, England, Frankrig, Kina, Rusland) anbefaler resolutioner og indgreb, der skal sikre nødforsyninger til de sultende.

Det er de samme 5 stormagter, som er de største våben­producenter og -eksportører i verden, og det er hoved­sagelig deres våben, der anvendes i disse og andre krige rundt omkring i verden.

Det er også de 5 stormagter, der har veto-ret i Sikkerheds­rådet, og som bruger deres veto, når der stilles forslag om indskrænkning i verdens våbenhandel.

Spørgsmålet er, om det ikke er våbenmafiaerne, der styrer verden, med politikerne som redskaber. Dobbeltmoralen er i hvert fald tydelig.

Selv herhjemme i vort tilsyneladende fredelige land be­skæftiger våbenproduktionen 11000 personer fuldtids, og hvis vi lægger indtægterne fra vor våbenhandel og våben­transport sammen, overstiger indtægterne langt eksporten af svinekød, minkpelse o.a. af de mest indtægtsgivende danske produkter. Krigsmateriellet transporteres hoved­sagelig på skibe fra vore rederier, både de store (Mærsk, Mercandia, Elite) og mange mindre rederier. Indtægterne figurerer ikke i statsregnskaberne som eksportindtægter, men som "tjenesteydelser", som har en særlig post. Myndig­hederne bryder sig nemlig ikke om, at offentligheden skal informeres om disse ting, og læserbreve til aviserne har vanskeligt ved at blive optaget.

Oplysningerne om Danmark er fra ALDRIG MERE KRIGs og INTERNATIONAL LIGA FOR FRED OG FRIHEDs våbenproduktionsudvalg.

KVINDER FOR FREDs motto er altså desværre mere aktuelt end nogensinde.

Hvordan vinder vi ørenlyd i denne penge- og magtgriske verden?

Thyra Hansen, Virum.

Side 4-5

Da "Nordiske Kvinders Fredsnetværk" har fået 2.000 kr. fra fonden "Røde Øre", og da vi i vort program for årsmødet 6.-9. aug. har skrevet, at de 225 kr. pr. person for opholdet på "Rysensten" ville blive reduceret, hvis vi fik fondsstøtte, beder vi dem, der har benov for at få del i de penge, om at meddele det til Bitten Forchhammer, Hedevej 14, Rebild, 9520 Skørping (Tlf. 98 39 15 63) senest 31.12.92.

Hvad der evt. måtte være til rest, vil blive brugt i forbindelse med årsmødet i 1993 i Stockholm.

Inger Bjørn Andersen.

På plads

Nordiske Kvinders Fredsnetværk: Glem aldrig Hiroshima. 6.august 1992, Købehavnns Rådhusplads.

NORDISKE KVINDERS FREDSNETVÆRKs møde 6.-9. aug. i Kbhvn.

Tyve norske, svenske og danske kvinder markerede Hiroshimadagen med "Båndet omkring Jorden", løbeseddel om atomprøvestop, taler, sang og lygter, som vi måtte opgive at tænde på grund af stormen. Glem aldrig Hiroshima.

Nordiske Kvinders Fredsnetværk: Glem aldrig Hiroshima. 6.august 1992, Købehavnns Rådhusplads. Aase Bak-Nielsen.
Nordiske Kvinders Fredsnetværk: Glem aldrig Hiroshima. 6.august 1992, Købehavnns Rådhusplads.
Nordiske Kvinders Fredsnetværk: Glem aldrig Hiroshima. 6.august 1992, Købehavnns Rådhusplads.

Københavns Rådhusplads. 6. aug. 1992

Kvinner danner netverk.

Kvinner danner
Nettverk

Side 6

Efter Nej'et

Efter kræftanstrenselserne med arbejdet for et Nej op til den 2. juni og glæden derefter har der været en afslappet sommerperiode i de forskellige Nej-bevægelser.

Det er slut nu. Regeringens luskestreger i Lissabon og London med at acceptere, at unionsarbejdet fortsætter, som om intet var hændt, nærmer sig forræderi, som Drude Dahlerup har sagt.

Uffe Ellemann Jensen siger, at han "leder efter en kattelem", som Danmark kan listes ind ad til unionen. Derfor gælder det om, at Nej-sigerne kommer op på mærkerne igen.

RAV-kvinderne holder Nordisk Kvindekonference om internationalt samarbejde den 11.-13. september for at fastholde det danske Nej og inspirere til Nej-arbejdet i det øvrige Norden.

Vi bringer et referat i næste KØKKENRULLE.

Kontakt til RAV: Vibeke Høeg 35 45 52 48 el. Tove Jensen 31 16 '31 06.

En række andre Nej-bevægelser stiftede den 23 aug. 1992 JUNIBEVEGELSEN, hvis idégrundlag er følgende:

Idegrundlag for Junibevægelsen

JUNIBEVÆGELSEN siger JA til et åbent og samarbejden­de Europa og NEJ til en Union. Bevægelsen er tværpolitisk, og dens hovedformål er at fastholde det danske Nej til EF-Unionen og samarbejde med ligesindede i andre lande.

JUNIBEVÆGELSEN bygger på folkestyre og frihed og på lighed mellem mennesker uanset køn, race, religion og nationalitet. JUNIBEVÆGELSEN virker for global solidaritet, fred og sikkerhed Den vil sikre beskyttelse af miljøet og skabelsen af en bæredygtig udvikling. Den nordiske velfærdsmodel skal bevares og udvikles.

JUNIBEVÆGELSEN virker for alsidig oplysning og kritisk debat om EF og europæisk samarbejde.

JUNIBEVÆGELSEN skaber også mulighed for politisk indflydelse til unionsmodstandere, som ikke er medlemmer af et politisk parti. Bevægelsen samarbejder med partier, politikere og andre bevægelser med det formål at styrke modstanden i Danmark og i Europa mod en lukket, protektionistisk og centralt dirigeret europæisk supermagt.

Således vedtaget på JUNIBEVÆGELSEN stiftende møde søndag den 23. august 1992

Som dirigent: Per Walsøe

JUNIBEVÆGELSEN adresse er: Ryesgade 113, 2100 København Ø.

Vil man være medlem er kontingentet kr. 100,- for erhvervsaktive, 50,- for pensionister, arbejdsløse og uddannelsessøende.

Side 7

FN - magtesløs

International Liga for Fred og Frihed inviterer til seminar:

Lørdag 24. okt. 1992

"Hvad kan vi som nation eller enkeltmennesker gøre for at styrke FN?"

Seminaret afholdes på det norske fredscenter Kornhaug, Oslo, hvor der både er rimelige overnatnings- og spise­muligheder.

Seminaret starter kl. 10 og fortsætter hele dagen. Næste dag har LIGAEN internt møde.

Man kan tilmelde sig til:

KORNHAUG NORSK FREDSSENTER,
postboks 73,
2620 Follebu,
tlf. 062 20964.
Prisen er ikke opgivet.

Foredragsholdere:

Mari Holmboe Ruge, international vicepræsident i IKFF (Int. Kvinneliga for Fred og Frihet).
Professor Johan Galtung.
Jens Evensen, den int. domstol i Haag.
Åge Eknes, norsk udenrigspolitisk institut.


NORDISK FORUM 1994

Informationsmøder om Nordisk Forum 1994 i Finland er startet over hele landet i august/september måned.

Måske kan Koldingenserne endnu nå at deltage tirsd. 22. sept. Kl. 19 ca. 21 i Kloster­gården, Klostergade 16, Kolding. De andre møder i landet er desværre afholdt.

Er man interesseret kan man rekvirere Nordisk Forum-Nyhedsbrevene fra sekretariatet:

Nordisk Forum sekretariat i Danmark,
Danske Kvinders Nationalråd,
Niels Hemmingsensgade 10,
postbox 1069,
1008 København K,
tlf. 33 12 80 87.


Nedenstående oplysning var placeret øverst på bagsiden i augustnummeret, hvor adresse-plakaten altid påklistres. Derfor gentages den her:

Holger Terps bog Fred på tryk, en bibliografi over dansk freds- og sikkerhedspolitisk litteratur kan bestilles hos Vibeke Aagaard for kr. 20,- + porto kr. 14,-, men skynd dig, vi har kun ganske få.

Dette nr. er redigeret af Virumgruppen, som også redigerer næste blad.

Sidste frist for indlæg fredag 2. oktober.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1992

Til næste nummer af Køkkenrullen