Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 2, 1993

Side 3

Atomprøvesprængninger

Ad omveje er vi blevet bedt om at anmode Frankrig om at fortsætte stoppet for atomprøvesprængningerne. Vi bad Martine Petrod om at udforme brevet for os, og hun har skrevet følgende (her i dansk oversættelse) som vi har sendt til den franske ambassade i København.:

Vi vil være Dem taknemlig, hvis De ville informere os om Frankrigs aktuelle holdning til atomforsøg.

Betingelserne for da moratorium, som blev dekreteret af præsident Mitterrand sidste år, gav håb om, at Frankrig ikke ville genoptage sine atomforsøg i Stillehavet, hvis andre atommagter fulgte dets eksempel.

Idet de to store atommagter, USA og Rusland, nu har et moratorium, der løber i flere måneder endnu, mener vi, at de af præsident Mitterrand stillede betingelser er opfyldte, og at Frankrig derfor er forpligtet til eksplicit at forlænge sit moratorium (officielt gældende til slutningen af 1992) således, at den mindst gælder for den samme periode som USA's og Ruslands moratorier.

Med venlig hilsen

Inger Bjørn Andersen

Krigens kræmmere nr. 2.
Krigens kræmmere nr. 3.
Krigens kræmmere nr. 4.
Krigens kræmmere nr. 5.
Krigens kræmmere nr. 6.
Krigens kræmmere nr. 7.
Krigens kræmmere nr. 8.
Krigens kræmmere nr. 9.

Vor henvendelse til Danmarks Naturfredningsforening om at overføre den norske aktion "Miljøløftet" til danske forhold er blevet venligt afvist.

Bodil Honoré.

Side 4

Er humanitær hjælp en reel hjælp?

Det var noget nyt for mig at se på hjælpearbejdet under krig på den måde Åse gør det i oktobernummeret.

Men det er jo sådan, når man tænker efter. Mange slipper afsted med mangt og meget, fordi de har nogen til at rende og rydde op efter sig.

Det hører jo også til kvinders rolle. Volden ville vel stige til utålelige højder, hvis ikke kvinderne fungerede som udglattere og støddæmpere, og underdanige kulier. Man kan sige, de virker forlængende på utålelige tilstande, og på den anden side forhindrer eksplosioner af voldelige sammmenstød. Men det, de udsætter sig selv for, er jo også en slags vold, det at de lader sig bruge på den mIde.

Naturen er tålmodig på samme måde. Den forsøger hele tiden at bringe sig selv tilbage i balance igen efter et overgreb, og dermed udsættes tidspunktet for, hvornår vi virkelig skal til at tage destruktionen alvorligt.

Men som Åse skriver, er det vel for kynisk at lade være med at lappe krigens ofre sammen. Men så er det vel nødvendigt at gøre noget andet også. F. eks. er det jo noget hykleri, at verden fordømmer krig, samtidig med at våbenindustrien er den mest givtige at investere i. Og at over halvdelen af al forskning er krigsforskning - som samtidig har en stærkt afsmittende virkning på resten af forskningen med kynisk misbrug af forsøgsdyr- og mennesker o.s.v.

Et utroligt dødsorienteret kompleks - hele det etablerede vanvid. Og det trives i bedste velgående.

Det ser ud til, kvinder er mere fornuftige. Om ikke andet var unionsafstemningen et bevis på det. Jeg tror, det er vigtigt, at kvindeoprøret fortsætter, at vi styrker hinanden til at indse, at kloden har brug for vores omsorg og forståelse, så selv en lille græsrodsbevægelse som Vvinder for Fred har en betydning. Dialogen og dermed bevidstgørelsen kvinder imellem er meget vigtig.

Anni A. Markdal


"Nobody made a bigger mistake than by doing nothing when they could only do a little." Edmund Burke

Carl Scharnberg
Den som er tilhenger av kreftenes frie spill,
regner med at andre skal tape spillet.

Carl Scharnberg.

Dette blad er red. af Århus.
Næste blad red. også af Århus.


Junibevægelsen har nogle visioner om et EF uden militær (se Ikkevold nr. 4 92 ). Det er begrundelsen for at støtte bevægelsens underskriftindsamling ved indlagte vælger­erklæring. De der er så venlige at udfylde den, bedes indsende hele kuponen.

Side 5 blank.

Side 6

Side 8 blank.

Side 9

Kvinder for Fred har modtaget en invitation til at at deltage med en bod.

I År er det gratis, vi skal skal blot møde op 8. marts, kl 16 og betale entreafgiften.

Hvem vil være med til at vise flaget?

Der er ikke længere så mange arrangementer, hvor vi har mulighed for at vise, at vi stadig eksisterer.

Ring til mig på tlf 4273 0063, Grete Møller.


UPPROP OM KÖPFRIDAG,
8. MARS

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

Kvjnnor, vad sägs om en köpfridag en dag då vi inte handlar - en dag då vi bestämmer att nu ska vi göra något trevligt - inte luras att slösa tid och pengar, En symbolisk aktion - men ställer många upp, nog kommer den att märkas, för vilka är det som står för de oftast i dagliga hushållsinköpen - jo kvinnorna!

En sådan här dag kan ha många innebörder:

- vara en protest mot vår överkonsumtion - vårt resursslöseri - att vi i den rika världen visar att det är på vårt ansvar att vi minskar vår konsumtion., - vara en markering att vi vill vara med och bestämma varuutbudet i våra butiker, och inte minst känslan av gemenskap.

Alla kan vara med, gammal som ung, var man än bor, vare sig i storstan eller på landet.

Bästa sättet att sprida iden är att bertitta om den för vänner och bekanta och be dem sprida den vidare. Ju fler vi blir som ställer upp bakom köpfridagen desto större chans att den blir ordentlig uppmärksammad.

Tanken på gemensamma köpfridagar har förts fram vid olika tillfällen. I Stockholm hölls i februari förra året en konferens "Kvinnors inre marknad", då et nittiotal kvinnor från de nordiska län. derna samlades. Avsikten med mötet var att skapa visioner om det framtida Norden vi ville arbeta för. I en grupp diskuterades vad vi kan göra som konsumenter och ett· av gruppens förslag var just köpfridagar. Förslaget togs även upp vid sommarens fredsnätverksträff i Köpenham.

En första köpfridag genomfördes i början av december. I Norge var den väl förberedd och fick stort genomslag i norsk massmedia. I Sverige fick den lite blygsammare former. Den fick utrymme i några radioprogram: i "Klarspråk" ett lyssnarforum, i "Radio Ellen" kvinnornas eget program och i ett miljöprogram. I det sistnämnda deltog förutom programledaren och jag även Ingunn Birkeland ordförande i norska och nordiska Husmorsförbundet.

Jag hoppas att den 8 mars 1993 skal bli den köpfridag vi planerade för ett år sedan.

Astrid Möller

Side 10-11

Mobil uden bil

Hei alle sammen, anti­fasister, miljöaktivister, sykl­ister og venner i Danmark, Sverige og Norge!

Velkommen til den störste begivenheten i den alter­native bevegelsen på 90-tallet: AUFTAKT!

AUFTAKT betyr opptakt og er navnet til en stor miljöfestival i Magdeburg/Tyskland som skal finne sted mellom 28 juli og 1 august 1993.

Det blir en fest av felles aktiviteter, utveksling, informasjoner, kampanjer, prosjekter, kunst, musikk og multikulturalisme.

Fra alle kanter av Tyskland og forhåpentligvis hele Europa (spesielt Skandinavia !!!) kommer stjerneformete sykkelturer til festivalen.

Omtrent 20000 unge aktivister er forventet, og dere får sjansen til a vaere med!

Politiske Mål

I utgangspunktet skulle sykkelturene og festivalen ha trafikkproblemet som hovedtema. Men den skremmende politiske og sosiale situasjonen i Tyskland krever at vi ikke bare arrangerer en massedemonstrasjon mot biltrafikken og veibyggingen, men også mot rasisme og nynazisme i Tyskland og hele Europa.

Begrepet miljö inneholder mer enn bare naturen; miljövern bet yr at vi passer på det som skjer omkring oss, både når det gjelder traer og mennesker.

Målet ved AUFTAKT er å forene miljöaktivister, antirasister og fredsbevegelser for en felles stor aksjon som bare skal vaere opptakten til mange andre som fölger. De to temaene bör vaere felles på alle sykkelturer, men blir spesifisert på lokalt plan.

Det som er viktig er at det ikke bare blir en "anti"-demonstrasjon, men at vi har en positiv utstråling og viser alternativer Altså, vi .er mot SeAN LINK og nye motorveler, men vi har også det positive mottoet "Mobil uten bil".

Alle sykkelturene beviser at det ikke bare er mulig å reise uten bil, men at det til og med er kjempegöy.

Utlendiger som sykler gjennom Tyskland for å demonstrere mot rasisme får en viktig be tydning: tyske politikere er mer bekymret for hva utlendiger synes om Tyskland enn hva tyskerne gjör og tenker. De er redd for Tysklands anseelse i verden. Deres stemmer har kanskje större vekt enn våre!

Men det betyr ikke at utlendiger skal sykle gjennom Tyskland og rette moralske pekefingrer mot disse rasistiske tyskere (helt klart at det ikke er slik man får en god respons i befolkningen). Men det skal vaere en demonstrasjon for multikulturalisme. I Tyskland forenes sykkelturer fra omtrent 10 europeiske land (både öst og ves t), og vi håper at vi også får mange deltagere som er innvandrere i disse land.

Hele festivalen skal ha et fargerikt kulturprogram og skal utvikle og spre ut et tydelig budskap og klare fordringer mot fremmedhat.

Konkret planlegging

Uken för festivalen blir hele Tyskland en stjerne av 20 (TYVE!) sykkelturer. De kommer til å blokkere hele trafikken i Tyskland! Syklister, Tysklands veier er deres!

Vi håper å ha internasjonale deltagere på alle 20 turer.

A forbinde 20 tyske sykkelturer med 20 turer fra utlandet ville vaere fantastisk! Hitti! har vi sykkelturer fra Nederland, Belgien, Luxemburg, Frankrike, Sveits, Ungarn, (Rumenia), Polen, Ukraine og Latvia.

OG: Det finnes noen få forrykte tyske sykkelentusiaster som har tenkt seg en tur fra Nordkap til AUFTAKT.

Og det finnes noen flere som vil sykle fra Bergen via Oslo, Göteborg, Köbenhavn...

Nå kommer jeg med en stor bönn til dere: finnes der noen som kunne tenke seg å vaere med på dette?!

Har du, sykkelentusiast, antirasist og miljöaktivist mellom Nordkap og Rödby lyst til å understötte sykkelturene ?

Kjenner du grupper eller overnattingsmuligheter i ströket ditt? Kjenner du noen som kunne organisere mat eller penger til turene? Har du lyst tU å arrangere aksjoner sammen med syklistene ?Kanskje du har lyst å skrive presseerklaeringer eller resolusjoner?! Kanskje du har gode kontakter med pengefolk?!

Jeg ville innstendig be dere om all slags hjelp!

Dere er hjertelig velkommen til den internasjonale forberedelse serninar i Tyskland (invitasjon kommer snart) som finner sted mellom 26 og 28 mars

Reisekostnader kan stort sett erstattes.

Vaer så snill å svar på dette brevet så snart som mulig.

Allerede et bite lite stykk hjelp er topp!

Jeg holder på å lage et skandinavisk flyveblad.

Hvor mange skal jeg sende til dere? Hvor mye folk vil dere mobilisere?

Jeg gleder meg til alle.

Påmeldinger til turene kan sendes til: Mobil ohne Auto / mobil uden bil, 1993

Nordische Tour

JUP
Am Bürgerpark 4
2060 Bad Oldesloe
Tyskland

For flyveblader, informasjon, motivasjon og mottak av HJELP (organisatorer, overnattinger, penger, aksjoner og informasjoner om deres aktiviteter)
ta kontakt med:

AUFTAKT International Coordination

Sandra Weber
c\o EYFA
P.O.Box 566
6130 AN Sittard
Nederland
tel.++31 46513045
fax.++31 46516460

Grönne, antirasistiske og forhåpentligvis motiverende hilser!


PALESTINA-
ISRAEL 93/94

En resandekurs med temat

kvinnor för rättvisa och fred
15/8 1993-5/6 1994

Vill du veta mer, hör av dig till:

Gull Tömegren 08/703 92 33, Ann-Britt Andersson 0533/16638

Färnebo Folkhögskola 0291/205 13
Box 23,
810 20 Österfärnebo

Kvinnor För Fred 08/6404181
Tjärhovsg 9,
116 21 Stockholm

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1993

Til næste nummer af Køkkenrullen