Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 7, 1993

Side 3

Landsmøde

Side 4

Efterlysning

Jeg efterlyser hermed en person, der er villig til at overtage regnskabet for Køkkenrullen/Støttekredsen efter lands­mødet under forudsætning af, at landsmødet beslutter, at Kvinder for Fred fortsætter sin selvstændige tilværelse.

Jeg overtog regnskabet 1.11.86 for at redde en situation, hvor et medlem pludselig trak sit tilsagn tilbage, og har altså nu haft det i knap 7 år.

Arbejdet indebærer, at man holder rede på ind- og udmel­delser i forhold til postvæsenet, betaler de løbende udgifter over giro eller kontant samt fører medlemskartotek og kassebog over indtægter og udgifter.

Jeg ville være meget glad for at blive aflastet og håber, at én eller anden vil melde sig enten på landsmødet eller direkte til mig.

Thyra Hansen - adr. og tlf.nr. på bagsiden.


Xanana in court

Kvinder for Fred: Xanana Gusmãu, 1993.

Øst-timoreserne betragter Xanana Gusmãu som deres Nelson Mandela.

Hjælp med at få ham ud af fængslet, så han kan tale sit folks sag i FN.

Se side 5-6! Else Houmøller/Åse Bak beder om, at I skriver under med navn og fuld adresse.

Find saksen og et frimærke, og du er med til at forandre verden.

Se Åses brev side 15!

Side 5-6

porto
5 kr.

PRIORITAIRE

Mr. Bill Clinton
President of the United States
The White House
Washington D.C. 20500
USA

porto
5 kr.

PRIORITAIRE

His Excellency Mr. Boutros Boutros-Ghali
Secretary General United Nations
New York
NY 10017
USA

Side 6

Denmark
August 1993

Re: East Timor Dialogue
under US auspices

Sir,

I hereby beg to draw your attention to a statement in Xanana Gusmau's defence plea, which he was not permitted to read in court:

'I appeal to President Bill Clinton to press Jakarta to accept dialogue with the Portuguese and the Timorese in the search for an internationally acceptable solution.' (27 March 1993)

I also point to the fact that inside East Timor, Xanana Gusmau is applauded for his struggle in defence of the interest of the East Timorese - they regard him as their Nelson Mandela.

With reference to the above I entreat you to press for Xanana Gusmau's release from prison so that he can represent his people in UN talks to resolve the conflict in East Timor.

Recognizing that the US last year did cut some military aid to Indonesia in protest over the Dili massacre I further urge you to cut all US government and private weapon sales to Jakarta until Indonesia agrees to set Xanana Gusmau free. Such an act would facilitate a dialogue between Indonesia, Portugal and the East Timorese.

Most respectfully yours

Side 7

En ny råvarepolitik

Politikere i de rige lande fremhæver ofte deres vilje til at hjælpe de kriseramte kaffebønder i u-landene. Men i tre år har i-landene trukket tiden ud i forhandlingerne om en ny International Kaffeaftale. Tre år hvor de rige lande har sparet milliarder af kroner på de lave kaffepriser, og hvor fattigdom, håbløshed og underudvikling har bredt sig i de råvare afhængige u-lande. Tre år er nok.

Skalkeskjulet ved forhandlingsbordet må ikke længere blokere for, at EF viser sig som en ansvarlig stormagt og griber ind.

Den danske regering bør derfor i EF starte processen mod en Ny Råvarepolitik. En råvarepolitik hvor problemerne med faldende priser på eksportafgrøder og stigende behov for fødevarer ses i en sammenhæng og søges løst gennem opbygning, med hjælp fra de vestlige lande, af nationale landbrugsordninger i u-landene. Ordninger, der kan give direkte større til den enkelte landmand i et forsøg på at fremme fødevareproduktionen, skabe udvikling i landområderne og forbedre miljøet (jvf. artiklen s. 5).

Det bør være den overordnede målsætning.

Konkret og på kort sigt bør den danske regering arbejde for;

  • at fjerne toldbarriererne og toldeskaleringen, når u-landene forarbejder deres råvarer. (bl.a. tolden på forarbejdet kaffe, forarbejdede kakaobønne mmm);
  • at aftrappe EFs eksporstørreordninger til landbrugsprodukter, der konkurrerer med den tredje verdens egen produktion.
  • at bevare u-landenes mulighed for at støtte og beskyne deres landmænd - modsat de nuværende tendenser i strukturtilpasningsprogrammerne og i udkastet til en GATTaftale;
  • at u-landene gennem GATT-aftalen får mulighed for at lægge en anti-dumping told på de landbrugsvarer fra den rige verden, der sælges under produktionsprisen.
  • at sikte landene i Afrika, Caribien og Stillehavsornrådet en markant stigning i STABEX-midlerne under Lomé-konventionen ved midtvejsforhandlingen af de økonomiske midler, så landene er sikret en rimelig kompensation for de faldende råvarepriser;
  • at større etableringen af en mærkningsordning i Danmark og EF for kaffe og andre råvarer produceret under forbedrede miljømæssige og sociale forhold (i stil med Max Havelaar-ordningen fra Holland);

Side 8-12

Nordisk Forum '94

Grete Møller, Lise Dybvad, Inger Nyegaard og Inger Bjørn Andersen deltog i årsmødet i "Nordiske Kvinders Freds­netværk" i Stockholm 5.-9. august.

Det var glædeligt over­raskende, at 60 deltagere var anmeldt - så mange har vi ikke været før.

Fredsnetværket blev dannet på "Nordisk Forum 88" i Oslo. På "Nordisk Forum 94" i Åbo, Finland, 1.-5.august skal der som i Oslo også være fredshus, -telt eller hvad rummet nu bliver. Danmark står for programmet den første dag.

Foreløbigt program skal indsendes senest 1.november 1993.

Fredshusets overordnede titel bliver: "En nordisk model for global retfærdighed og fred".

På de følgende sider kan du læse resolutionerne fra årsmødet i Stockholm.

De er bl.a. sendt til 10 danske aviser - alt hvad jeg hidtil har set er en lille notits i Politiken.


Der bliver kvindekonference i Kina i 1995 8.-14. september.

Side 9

Side 10

Side 11

8 augusti 1993

Til de nordiske regjennger
ved statsministerene

Det finnes idag kvinnelige flyktninger som i sine hjemland i sammenheng med krigshandlinger er blitt voldtatt og torturert. Også i våre land står disse kvinner i fare - for å bli avvist som flyktninger og risikerer å bli sendt tilbake dit det er prekar fare for deres liv og helse.

Kvinner samlet i Stockholm under Nordiske Kvinners Fredsnettverks 6. årssamling, krever at disse tortur- og voldtektsofre må få status som ofre for krigsforbrytelser og automatisk gis asyl. En slik politikk er i overensstemmelse med våre nordiske regjeringers humanistiske likestillingspolitikk.

Sign. Inger Nyegaard, Danmark, Eva Nordland, Norge, Gunnel Bemerfeldt, Sverige, Elisa Kulla, Finland.


Thyra Hansen og Inger Bjørn Andersen deltog i Fredsvagt-møde i Valby den 11.aug.

I stedet for fredsvagt på Christiansborg Slotsplads enedes vi om at satse på et stort møde - sammen med flygtninge - på Rådhuspladsen i oktober. I hører nærmere!

Side 12

8 augusti 1993

Til de nordiske regjeringene ved statsministrene

Norden som fredssone

Ideen om fredssoner oppsto i FN i 1978 og er blitt tatt opp av fredsbevegelser over hele verden. FN har uttalt:

"Oprettelsen af fredszoner i forskellige regioner af verden under behörige betingelser, der klart skal defineres og fritt bestemmes af de stater, dere beröres af zonen, hvorved zonens karakteristiske forhold og principperne i FN-pagten tages i betragtning, og i overensstemmelse med folkeretten, kan bidrage til styrkelse af sikkerheden for stater inden for sådanne zoner og til international fred og sikkerhed under eet".

HVA ER EN FREDSSONE?

En fredssone er et geografisk definert område der det eksisterer et sikkerhetssamfunn av nasjoner som opprettholder fred i eget område og som ikke har planer om bruk av vold i konflikter med naboland som inngår i sonen.

Statene som inngår i en fredssone opererer innenfor en ramme av politisk, kulturelt og okonomisk samarbeid.

Statene som inngår i en fredssone fraskriver seg retten til å utvikle og produsere atomvåpen, samt inngå i allianser som har atomvåpen i sitt forsvar, og nedlegger forbud mot alle former av atomvåpen eller deler av disse på sine territorier, i luftrommet og ved havneanlop. I prinsippet betyer dette at en atomvåpenfri sone inngår i fredssonen.

Statene som inngår i en fredssone inngår som en av FNs regionale soner.

En Nordisk Fredssone vil i forste rekke kunne bli et forbilde for andre stater og regioner. Det er forövrig bare vår tanke som begrenser innholdet i en fredssone.

sign. Grete Møller, Danmark, Eva Nordland, Norge,
Ann-Cathrin Jarl, Sverige, Elise Kulla, Finland.

Nordiske Kvinners Fredsnettverk
c/o LINK
Bentserödveien 95
3234 Sandefjord, Norge

Side 13

Breve

Sidst i juni 93 sendte jeg, i samråd med Ase Bak, et brev på Kvinder for Fred's vegne til udenrigsminister Niels Helveg petersen.

Sammen med brevet var Jan Øbergs artikel i Information om borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien.

Udenrigsministeren blev opfordret til at tage initiativ til, at fredsforskere i langt højere grad blev taget med på råd, når det gjaldt konfliktløsning. Det blev understreget, at vi respekterede, at Helveg Petersen så længe havde modsat sig, at danske soldater blev sendt til det krigshærgede Balkan i forbindelse med militær indgriben, men at det var skuffende, at udenrigsministeren nu gik ind for at sende frivillige soldater af sted.

Desuden var der en opfordring til at få sat en stopper for våbenhandel og -produktion i almindelighed.

Klip nedenstående brevkort ud, skriv under med navn og fuld adresse og afsend!

Birgit Horn.

Fra et åbent brev fra Birgit Horn til forsvarsministeren citerer redaktionen følgende:

"Ifølge artikel i Information 6.-7.dec. 75 citeres Berlingske Tidende for 1.dec. at skrive: "Danske sprængsatser eksporteres til Iran....Der er tale'om denatorer til Irans forsvar, sprængsatser tillandminer. Både justitsministeriet og udenrigsministeriet gav eksporttilladelse. Kontorchef Kornerup, justitsministeriet citeres: "Eksporttilladelsen til Iran er givet, fordi landet har et stabilt styre."


Hr. forsvarsminister Hans Hækkerup.

Ifølge Dansk Røde Kors dør godt 10.000 mennesker, hvert 4. offer er et barn, og 5000 bliver såret hvert år af landminer; Op mod 200 millioner miner er spredt ud over hele verden, især 3. verdens lande. Minerne fremstilles af flere end 60 producenter i 37 lande. Røde Kors nævner ikke, at der produceres landminer i Danmark, men det fremgik af DR TV's udsendelse "45 minutter" i maj 93. Det fremgik af din udtalelse, at vi de sidste 25 år kun havde eksporteret landminer til Sverige, men i 1976 kom det frem, at vi havde en storstilet eksport til lande i Mellemøsten.

Med denne henvendelse vil jeg kraftigt opfordre dig til at tage initiativ til at få standset den danske fremstilling af landminer og dermed tilslutte dig den internationale kampagne imod landminer.

Med venlig hilsen.

Side 14

Hiroshima / Sarajevo

I Information var der 5.8. en meddelese om, at man 6.8. i Sarajevo holdt Hiroshima-mindestund - samt et fax-nr. med opfordring til at sende en hilsen.

Vi sendte følgende hilsen, oversat og faxet af Lisbeth Christiansen, Fredsaktion 92.:

Kære Radio Zid og Den internationale Teater- og Filmfestival i Sarajevo! Vil I sende vore hjerteligste hilsner til Sarajevos borgere på jeres mindedag for tragedien i Hiroshia for 48 år siden.

I Danmark mindes vi Hiroshima ved at plante en rose i "Fredshaven" på Gladsaxe Kirkegård. I stockholm begynder Nordiske Kvinders Fredsnetværk deres årsmøde med at sætte lys ud på Stockholm-vandet.

Hiroshima og Sarajevo har et lidelsesfællesskab i sønderbombningen af jeres byer.

Vi er jer dybt taknemmelige for, at I ikke vil sættes i etniske og religiøse båse men i stolthed klynger jer til Sarajevos traditioner for tolerance og samarbejde. Kærlig hilsen. Kvinder for Fred. Inger Bjørn Andersen.

Dagen efter modtog jeg på Lisbeths og Jespers fax følgende:

Dear Inger. We have passed your heart-felt message to the organizers of Commemoration Day in Sarajevo. Please know that your thoughts and feelings will be deeply appreciated by all who are working and hoping for an end to the suffering in this war-torn area..........With best wishes. sign. Mark T.Prutsalis.

Fax-nummeret er: 45 53788666.


3.75

Hr. forsvarsminister Hans Hækkerup,
Forsvarsministeriet,
Slotsholmsgade 10,
København K.

Side 15

KVINDER FOR FRED
Aase Bak-Nielsen
Skalvej 14,
9240 Nibe

21/7.93.

Til de politiske partier og Udenrigs­minister Niels Helveg Petersen.

For nylig var der i Wien FNs Verdenskonference om Menneskerettighederne.

Vi har bemærket, at udenrigsministeren i dagspressen har udtrykt tilfredshed med forløbet, idet han især nævnte, at det nu er legi timt, at det internationale samfund beskæftiger sig med menneskerettighederne i de enkelte samfund.

Kvinder for Fred har tidligere - 6/4.91 og 28/10.91 - henvendt sig til Folketingets partier for at gøre opmærksom på de voldsomme overtrædelser af menneskerettighederne, der begås fra Indonesiens side mod befolkningen i øst Timor.

Indonesien modtager økonomisk og militær støtte fra adskillige vestlige lande.

Vi har modtaget venlige breve fra flere af de politkske partier, og to af dem stillede på vores foranledning spørgsmål til udenrigsministeren: Kofoed Svendsen 11/4. 91 og Erik B.Smith 29/11.91.

Da vi ikke ved, hvilken reaktion det affødte fra den daværende udenrigsministers side, vil vi hermed gøre partierne og den nuværende udenrigsminister opmærksom på, at forholdene i Øst Timor forværres!

Den nationale leder, Xanana Gusmao er idømt fængsel på livstid ( se medfølgende kopier).

Pæne ord på en FN-konference er ikke nok!

Hvad vil Danmark gøre? på nationalt plan via FN - IGGI - Parliamentary Human Rights Group, hvis henvendelse til FN i 1985 fik underskrift fra 47 danske Folketingsmedlemmer.

Venlig hilsen

På Kvinder for Freds vegne

Aase Bak-Nielsen

Dette nummer er redigeret af Gladsaxe-gruppen.

Næste nummer redigeres af Virum-gruppen.

Deadline 3.9.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1993

Til næste nummer af Køkkenrullen