Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 3, 1996

Side 3-6

Arbejdsgruppen mod A-sprængninger
Studiestræde 24
1450 København K.

Lørdag den 24. februar 1996

Pressemeddelelse

På Arbejdsgruppens "Træf mod kernevåben", afholdt lørdag den 24. februar 1996 i København, blev følgende udtalelse vedtaget.

Stop oprustningsspiralen
- atomafrustning nu!

Ingen prøvesprængninger
i USA og Kina

Solidaritet med det polynesiske folk

"Atomoprustningen fortsætter. Doktrinen om terrorbalancen opretholdes. 1 modstrid med de håb der blev tændt ejier murens fald og afslutningen af den kolde krig arbejdes der fortsat med udvikling afnye kernevåben. '

Danmark bør aktivt støtte de internationale bestræbelser, der arbejder for inden årtusindskiftet at få vedtaget en konvention, der lægger en fast tidsramme for afskaffelse af alle kernevåben.

Befolkninger i prøvesprængningsområder i Polynesien, Kina, Rusland og USA betaler i dag en høj pris for, at al/e vi andre fortsat må leve i en atmosfære af flygt, usikkerhed og mistillid. "

Træffet, som trak omkring 50 deltagere fra fredsgrupper, organisationer og fagforeninger til, blev indledt med oplæg om A-våbentruslen - nu og i fremtiden af læge Klaus Amung, Læger mod Kernevåben (hvis internationale organisation modtog Nobels Fredspris i 1985) og atomfysiker John Avery, Pugwash-bevægelsen, som i 1995 modtog Nobels Fredspris.

Derudover blev der afholdt workshops om EU og atomvåbnene, solidaritet med det polynesiske folk, prøvestop og afskaffelse af atomvåben og atomvåben i Mellemøsten, herunder situationen for den fængslede israelske atomtekniker Morchaie Vanunu.

Yderligere oplysninger hos Bodil Rasmussen (31 42 69 75) og Hans Nebel (38 7459 75).


Forslag til udtalelse fra Træf mod
Kernevåben den 24. februar 1996:

STOP OPRUSTNINGSSPIRALEN
- ATOMAFRUSTNING NU!

INGEN PRØVESPRÆNGNINGER I USA OG KINA

SOLIDARITET MED DET POLYNESISKE FOLK

l stærk modstrid med de håb, der blev tændt efter murens fald og afslutningen af den kolde krig, fortsætter atom-oprustningen. De franske, kinesiske og nu de bebudede amerikanske prøvesprængninger viser, at regeringsledere i Washington, Paris og Beijing på trods af alle tale om nedrustning fortsat arbejder for at udvikle nye atomvåben. Kun en stærk folkelig bevægelse for total atom-afrustning kan stoppe dem.

Den amerikanske regering henholder sig til, at deres såkaldt sub-kritiske sprængninger ikke udgør en trussel mod miljøet og kun skal bruges til "at vedligeholde" det eksisterende atomvåben-arsenal.

Men der er ikke brug for at vedligeholde atom-våben, men tværtimod for at afvikle dem. Det amerikanske prøvesprængnings-program lægger ligesåvel som de franske og kinesiske - gift ud for forsøgene på nedrustning. Udvikling af nye typer atomvåben - som både de franske og amerikanske sprængninger lægger op til - er uacceptabelt, hvadenten det sker i det højteknologiske Vesten eller i den 3. verden.

Den dødsensfarlige oprustningsspiral må stoppes. Vi opfordrer den danske regering til på det kraftigste af tage afstand fra de amer ikanske forsøg.

Danmark bør protestere mod ethvert forsøg på opbygningen af en egentlig europæisk atom-slagstyrke - som Frankrig ønsker - og i internationale sammenhænge konsekvent støtte de kræfter der arbejder for en afskaffelse af alle atomvåben.

Prisen for den seneste udvikling af atomvåbnene betales i dag af de befolkninger, der lever i og omkring prøvesprængnings-pmråderne flere steder i verden. Vi opfordrer alle til at at udtrykke deres solidaritet med de ramte befolkninger, og støtte de lokale folkelige bevægelser, der arbejder mod atomprøvesprængninger og atomvåben.

I anledning af det franske stop for prøvesprængninger vil vi arbejde for:

  • uvildig overvågning af miljøet og det radioaktive affald.
  • genoprette lokal produktion, og det oprindelige folkds sprog og kultur.
  • at Polynesien kommer på EU's af-koloniserings-liste

Den brede folkelige modstand der kom til udtryk overfor de franske atomprøvesprængninger må videreføres overfor de andre atomtrusler.

Derfor vil vi:

- demonstrere i forbindelse med Kinas næste atom-prøvesprængning,

- arbejde for - gennem brede demonstrationer og andre aktiviteter at få stoppet de amerikanske prøvesprængninger før de går igang.

- Støtte aktiviteter til fordel for kravet om atomafrustning nu!

Træffet besluttede desuden at:

- Argumentere for at internationale forskningsresultater fra verdens hovedlande gøres tilgængelige på vores eget sprog, herunder en oversættelse til dansk af Internationale Læger mod Kernevåbens undersøgelser.

- Søge at bruge 10-året for FN's fredsår i 1986 til en bred dansk diskussion af hvordan vi kan arbejde for atomvåbens afskaffelse.

- Søge at samarbejde med freds folk i de øvrige nordiske lande, som i flere år allerede har været aktive.

- Bede Læger Mod Kernevåben her i Danmark præsentere sit værdifulde kvartalsblad for resten af fredsbevægelsen

Næste møde i Arbejdsgruppen mod a-sprængninger:

Har du lyst, tid og lejlighed til at være med i arbejdet, er du meget velkommen til næste møde, som vil finde sted:

Tordsag d. 7. marts kl. 16.30

Studiestræde 24, København

Læger mod Kernevåben's
undersøgelser

Pris 60 kr. inc. forsendelse.

Dove Art
/Otto Carlsen
Bornholmsgade 70,4
9000 Aalborg
giro 0902640

Hvis Kina prøvesprænger

mødes vi til "Demonstration dagen efter
fra 16.00 til 17.00" ved Den Kinesiske Ambassade
Øregårds Alle 25, Hellerup
lnf:
Inger Bjørn Andersen, tlf: 44440897
lngeborg Christmas- Møller, tlf: 46757340

Polititilladelse og protestbrev ligger parat, hvis Kina prøvesprænger.

Da det kræver polititilladelse at aflevere et brev på Ambassaden, er det, der stod i sidste "Køkkenrulle", ændret.

Demonstrationen er under alle omstændigheder dagen efter, at vi har hørt det i pressen.


Kvindeoptoget

Som tidligere omtalt i Køkkenrullen sagde Kvinder for Fred på landsmødet Ja til at deltage i det store kvindeoptog lørdag den 27. april, som Dansk Kvindesamfund har taget initiativ til i anledning af foreningens 125 års jubilæum.

Man deltager som "sig selv" med sine bannere, logoer, osv., og DK opfordrer til, at man markerer sit tilhørsforhold så festligt som muligt.

Kl. 11 samles man til en 'happening' i Fælledparken (på Rigshospitals-siden) ved busten af Fredrik Bajer, som sammen med sin kone Mathilde Bajer stiftede Dansk Kvindesamfund i 1871. Ud over sin interesse for ligestilling mellem kønnene var Fredrik Bajer aktiv i fredssagen. Han stiftede i 1882 Dansk Fredsforening og fik den halve Nobels Fredspris i 1908.

Kl. 12 går optoget fra Fælledparken via Amalienborg og Rigsdagsgården til Ridebanen på Christiansborg. Her er taler og underholdning med temaet: lighed og forskellighed, og der kan købes mad og drikke.

Vi synes, det er en oplagt lejlighed til at gøre os synlige sammen med andre kvindeorganisationer, og håber, at mange vil deltage.

Undertegnede vil samle trådene og fremskaffe bannere, etc..

Ring til mig snarest muligt, hvis I kan komme, så vi kan aftale noget sammen. Jeg tror, det bliver festligt.

Thyra Hansen, tlf. 45 85 26 96.

Side 7

I år er det Danmarks tur til at holde årsmødet i Nordiske Kvinders
Fredsnetværk.

For første gang har vi aftalt, at mødet skal holdes i Nordjylland. Det er jo nemt for gæsterne fra Norge og Sverige at sejle til Frederikshavn.

Og så har Bitten lovet, at vi må holde mødet hos dem i Rebild, et meget skønt sted, som nok er værd at besøge.

Mødet holdes 8. - 11. august. Vi ankommer i løbet af torsdagen og rejser hjem om søndagen.

Vi har allerede et godt program, idet Else Hammerich har lovet at komme og fortælle os om Center for Konfliktløsning. En lille flok fra dette center var først i marts på rejse til Montenegro, hvor et lignende center er under opbygning.

Ann Dorte Christensen fra Aalborg Universitet vil også komme og fortælle os noget om nordisk kvindeforskning. Ann Dorte husker vi for hendes forskningsrapport, "Kvinder i Fredsbevægelsen", og bogen "Ulydige Kvinders Magt" om Ravnstruplejren.

Vi skal også lave et arrangement på Nagasaki-dagen, d. 9. august. Og så skal vi selvfølgelig fortælle hinanden om, hvad vi laver i vore hjemlige omgivelser, og hvad vi vil arbejde med fremover. Der er jo desværre nok at beskæftige sig med som fredsarbejdere.

Vi er i færd med at søge forskellige fonde om støtte til mødet. I alle tilfælde gør vi deltagelse deri så billigt som overhovedet muligt. Da vi jo kan bo privat - der er dog en campingplads i nærheden, hvis vi bliver rigtig mange og nogle gerne vil bo der i stedet for i telt på Bittens græsplæne - og kun skal betale lidt for at låne et mødelokale til møderne med Else og Ann Dorte, som vi vil avertere som offentlige, bliver den væsentligste udgift udover rejsen bare til mad, som vi prøver at lave lækker, men ikke overdådig! Og vi hjælpes ad med at lave den.

Vi håber, mange af jer vil tilslutte jer Nordiske Kvinders Fredsnetværk. Det er vigtigt og godt, at vi holder forbindelse mellem os på nordisk plan.

Jeg tager gerne mod indmeldelse (tlf. 98 35 10 54). Et stort plus ved at være medlem, 150 kr. årligt, er det utroligt indholdsrige blad, LINK, som kommer ca 6 gange om året, så længe der er abonnenter nok!

Men husk på datoen, 8. - 11. august. Vi lover en dejlig oplevelse til alle, der kommer med til Rebild!

Susanne Arends, Bitten Forchhammer, Aase Bak-Nielsen

Side 8-9

Læserdebat i Information

Krig er lidelse

12. FEB.- Hjemsendtc soldater fra krigen i ex-Jugoslavien behøver psykologhjælp. Til lykke med jeres indsigt i, at krig betyder ufattelige lidelser for civilbefolkninger, har noget med brug af våben at gøre, hvilket rent faktisk fører til blod og lemlæstelse, landminer, som invaliderer, umenne­skelighed ud over alle grænser - marinestation »Grønnedal« ren øvelse.

Brug denne indsigt til at bekæmpe den øgede militarisering, gå i biografen og brøl buh ad FOV's usmagelige propagandafilm, meld jer ind i Militærnæg­terforeningen og meld jer under fanerne hos militær­skattenægterne. I vil garanteret få det meget bedre - »25 øre, tak«.

Birgit Horn
Teglværhsvej 10,
9362 Gandrup


Krig

23. FEB.- Femogtyve øre, halvanden krone, en million, jeg synes Birgit Horns læserbrev den 17/2 »Krig er lidelse«, er alle pengene værd, for man må i sandhed spørge sig, hvad de danske soldater i Ex-Jugoslavien havde tænke sig, før de tog af sted. At de skulle på vinterferie? Eller skovtur? Så meget realitetssans havde jeg forestillet mig det militære etablissement ejede, at man forlods informerede tropperne om, at krig er livsfarlig; at den er beskidt og idiotisk, at den altid bringer ulykke, og at den i reglen går ud over de forkerte og uskyldige. Men man har vel som sædvanlig slået på det heroiske, på mod og tapperhed og machismo og henvist til prins Pingo og Jægerkorpset, hvor kun rigtige mænd klarer sig og resten kan smides i brokkassen.

Resultatet: At de stakkels Jenser vender hjem fra »virkeligheden« og skal have assistance af psykologer og åndelig krisehjælp på det offentliges regning. Birgit Horn har ret: Find en anden beskæftigelse end krigshåndværket (som det så smukt hedder) bliv militærnægtere, lav noget fornuftigt, gå imod systemet, gør oprør - på fornuftens vegne - det bliver man muligvis ikke populær af i mande­klubben, til gengæld sover man godt om natten og har absolut ikke behov for krisehjælp.

Klaus Rifbjerg
Camino del Quinto 4
Almeria


Psykologhjælp 25 øre, tak

27. FEB. - Ole Nyeng mener (20.1.) at jeg i init indlæg (17.1.) gør grin med de danske soldater, som behøver psykolog­hjælp. Jeg gør udelukkende grin med min egen rolle som Trine i Radiserne og hendes psykologhjælp - 25 øre, tak.

Der er ikke noget grinagtigt ved at gøre opmærksom på, at det blodige håndværk, som enhver har ret til at nægte, rent faktisk må give psykiske men, hvis man er menneske.

Når O.N. ikke aner, hvem militærskattenægterne er (der er ikke behov for citationstegn); så hænger det nok sammen med, at den slags tiltag ikke bliver analyseret og forsynet med plus-ord og ny-sprog af emsige journalister, tværtimod.

Fredsskattefonden, oprettet i 1989 af Aldrig mere Krig, International Liga for Fred og Frihed, Kvinderfor Fred og Kvækerne, udarbejdede i 91 et fuldt færdigt lovforslag om nægtelse af militærskat. Det er stillet lignende lovforslag til parlamenterne i Belgien, Storbritannien, USA og Vesttyskland. En snes lande verden over arbejder med militærskattenægtelse.

Det er ikke et spørgsmål om at slippe for at betale skat, pengene skal overrøres til ikke-voldelige formål. Det er uetisk at betale andre for at slå ihjel, hvis man ikke selv tror på krig som konfliktløsning. Det er et spørgsmål om at vise pacifistisk holdning i praksis.

Ole Nyeng skal være meget velkommen til at fordybe sig i emnet - det ville skabe en fin balance i information.

Birgit Horn Teglværksvej 10.
9362 Gandrup


Fredsskat

Hvis du vil være med i arbejdet, så meld dig ind i Fredsskattefonden, som arbejder for at du med et kryds på selvangivelsen selv kan bestemme om dine skattepenge skal gå til betaling af et militær, eller om de skal anvendes til ikke-militære fredsskabende formål.

Ved at indbetale 100 kr. til giro 6139949, Eremitageparken 173,2800 Lyngby bliver du medlem.

Du kan også ringe eller skrive til Ulla Moltved, Baneledet 35, 2830 Virum tif. 42851171 efter oplysende materiale eller for at få en snak med hende om projektet,

Side 10

Klip fra Neewsweek fra Gertrud Hoffmann.

Side 11

Læserbrev i "Aktuelt" den 19.2.1996.

Hvorfor vige udenom?

FN holdt i januar måned anden session i konferencen om særlige inhumane våben, dvs. landminer.

Kvinder for fred har ligesom mange andre i de seneste år stærkt opfordret vores politikere til i FN at arbejde for et totalt forbud mod anti-personelminer på verdensplan og for - som en begyndelse og som et godt signal - at vedtage at skrotte alle danske landminer.

Både udenrigsministeren og forsvarsministeren har hårdt presset udtalt, at Danmark har og fortsat vil arbejde for et sådant forbud.

Derfor er det med stor undren, at jeg i dag læser i Udenrigsministeriets beretning fra januar-konferencen, at det »ikke kom til en drøftelse af et totalforbud mod anti-personelminer«.

Hvordan kan man arbejde for en sag, når man overhovedet ikkke bringer den på bane? På konferencen meddelte Schweiz og Canada, at de har indført totalforbud mod anti-personelminer. Tidligere har 14 andre lande, heriblandt Nato-medlemmer, foreslået eller selv vedtaget totalforbud. Det passer altså ikke, når de danske mnistre siger, at »de andre vil ikke«.

Hvorfor vil Danmark ikke aktivt støtte et forbud mod det, som Boutros-Ghali kalder en humanitær katastrofe?

Aase Bak-Nielsen
Kvinder for Fred
Skalvej 14, Nibe


Sidste del af FN-konferencen om landminer finder sted 22.4. -3.5.96:

Så lørdag den 23.3.96 laver vi gadeaktion på Nytorv / Gammeltorv i København.

Vi opstiller vores "minefelt", uddeler løbesedler og samler underskrifter.

KOM OG VÆR MED!

Inger Bjørn Andersen
Tlf. 44 44 08 97.

Dette nr. er redigeret af Gladsaxe-gr.
Næste nr. redigeres af Vesterbro-gr.
Send stof til Vibeke Aagaard senest 5.4

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1996

Til næste nummer af Køkkenrullen