Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 5, 1996

Side 3-5

De skal smede deres
sværd om til plovskær

I varetægtsfængslet i Risley i Cheshire venter fire kvinder på at blive stillet for retten, efter at de i de tidlige morgentimer 29/1'96 brød ind på British Aerospace (BAe) afprøvningsområdet i Warton og ødelagde et Hawk jetfly næsten klar til aflevering til Indonesien.

I juni 1993 fik BAe en kontrakt på 500 mio. pund til at levere 8 Hawk 100 (avanceret øvelsesfly/let angrebsfly) og 16 Hawk 200 (en-mands kampfly) med reservedele og oplæring. Kort før handlens afslutning bemærkede den indonesiske luftmarskal Sibun: " - flyene vil ikke alene blive brugt til at uddanne piloter, men også til luft-til-jord angreb i 'krisesituationer'. I virkeligheden blev Hawk flyene lavet specielt til luft-til-jord angreb."

I mere end tre år før Hawk-handlen blev underskrevet har tusindvis af mennesker kæmpet for at standse handlen. I England har en stor sammenslutning af menneskerettigheds-, freds- og antivåbensalgs-grupper protesteret mod salget ved brevskrivning, henvendelser, gadeboder, offentlige møder, demonstrationer ved BAe's generalforsamlinger, fredslejre, samtaler med arbejdere på BAe, lobbying over for parlamentsmedlemmer og civil ulydighedshandlinger omfattende krænkelser og blokader af regeringsbygninger og BAe's områder.

Indsatsen for at standse Hawk-handlen kulminerede i massiv lobbying over for parlamentet 7/12'95 - 20 års dagen for Indonesiens invasion af øst Timor.

Da kvinderne mente, at alle muligheder for protest var udtømt, klippede Andrea Needham, Joanne Wilson og Lotta Kronlid fra "Seeds of Hope East Timor Ploughshares" sig 29/1'96 igennem hegnet om BAe' s afprøvningsområde i Warton, Lancashire. Inspireret af det bibelske pålæg om at "smede sværd om til plovskær" (Mika 4,3) gennemførte de den 56. plovskærsaktion på verdensplan og den 3. i Storbritannien.

Bevæbnet med husholdnings-hamre uskadeliggjorde de Hawk jet nr. ZH 955 bestemt for Indonesien ved slag efter slag at ødelægge alle komponenter og tilslutninger - forparten, radar, bombefastgøring og kontrolmekanismer i cockpittet.

Uopdagede i næsten to timer gennemhullede de skroget og knuste radar udstyr og missil-styringssystemer for millioner af pund. De hang bannere på flyet, hældte frø og aske over det og plantede billeder af børn og ofre for Santa Cruz massakren. Desuden efterlod de en video "Håbets frø" og en rapport, som beskrev hensigten med deres handling.

Før de blev opdaget underrettede de pressen og gjorde intet forsøg på at slippe bort. Sikkerhedsvagterne blev først klar over, hvad der foregik, da pressen forhørte sig. De blev arresteret ved siden af den ødelagte Hawk jet og anklaget for kriminel skade beløbende sig til mere end 2 mio. pund.

Dagen efter - 30/1 - indgav Angie Zelter anmeldelse til byretten i Norwich mod handels- og industriminister Ian Lang, som hun krævede arresteret for meddelagtighed i folkemord ifølge lov om folkemord fra 1969. Efter to timers høring afviste retten anmodningen. Angie Zelter, hvis udsagn var vist på den video, der blev efterladt ved flyet, blev senere arresteret, da hun - med en hammer i tasken - var på vej til et møde for at fortælle om aktionen.

Alle fire kvinder er anklaget for sammensværgelse; Andrea, Joana og Lotta er også anklaget for strafbar skade på ejendom.

Retssagen forventes at finde sted i juni.

Ifølge Plovskær Kvinderne krænker Indonesiens militærregime FNs Konvention vedrørende forebyggelse af og straf for folkedrab (1948). Det samme gør den britiske regering og BAe. Kvinerne siger, at de handlede i solidaritet med Øst Timors modige folk, som har tigget Vesten om at lytte til deres lidelser og holde op med at sælge våben til Indonesien. Kvinderne siger også, at de ifølge international lov er forpligtet til afslå enhver form for deltagelse i krigsforbrydelser (Nürnberg-princip VII) og ifølge britisk lov har ret til at bruge velmotiverede midler til forebyggelse af en forbrydelse (sektion 3, straffeloven af 1967).

Kvinderne er blevet nægtet løsladelse mod kaution. De er varetægtsfængslet, og der opfordres til at skrive opmuntrende st0ttebreve til:

Lotta Kronlid VD0087; Andrea Needham VD0088; Joanna Wilson VD0039; Angie Zelter VD0184.
HMP Remand Centre, Risley,
617 Warrington Road,
Risley, Cheshire, WA 6BP
England

Den sidste uge af mart organiserede et netværk demonstrationer ved alle BAe områder i protest mod aflevering af 2 Hawk jetfly om måneden til Indonesien i 1996. Fra 27. til 28. marts var der 24 timers nattevågen foran Udenrigsministeriet i Whitehall med taler og uddeling af småblade. Vicestatsminister Jeremy Hanley modtog en delegation af parlamentsmedlemmer og aktivister, der talte om britisk våbeneksport i lyset af folkemordet i øst Timor og afleverede en henvendelse fra 20.000 foruroligeds borgere.

I juli 95, da tte Consultative Group of Indonesia (Indonesiens største bistandsydere) holdt møde, forpligtede England sig 155 millioner dollars - det er en forøgelse af den britiske bistand med 27% fra 1993. I samme periode har USA, Canada og Tyskland reduceret deres bistand som en reaktion op menneskerettighedssituationen under det indonesiske militærstyre.

Else Houmøller
Fra venstre: Andrea Needham, Joanna Wilson,
Angie Zelter og Lotta Kronlid


Billedet der er trykt i Køkkenrullen har bortskæret baggrund; Angie Zelter og Lotta Kronlid har byttet plads. red. november 2006.

Side 6

Vi var der!

Dansk kvindesamfunds store jubilæums-kvindeoptog løb som tidligere omtalt af stabelen den 27. april i strålende sommervejr - og i strid blæst!

Kvinder for Fred var repræsenteret ved deltagere fra Vesterbro-, Lyngby- og Virum grupperne - ikke mange fra hver, men vi gungrede, så godt vi kunne.

Det flotte, lyseblå duebanner, som Grete Møller fra Vesterbrogruppen medbragte, var meget synligt i billedet hele den lange vej fra Fælledparken til Christiansborg Ridebane, hvor vi overværede underholdning og taler af bl.a. Drude Dahlerup og Bente Schwartz.

Ved aftenens gallamiddag var KVINDER FOR FRED repræsenteret af Thyra Hansen, Virum.


Forlaget Munksgaard/Rosinante har udgivet en
Håndbog i dansk politik 1996

Håndbog i dansk politik 1996 rummer en gennemgang af de politiske partier, der sidder i Folketinget, og af cirka 200 interesseorganisationer, hvor Kvinder for Fred indgår. På en overskuelig måde gennemgår bogen omkring 175 aktuelle politiske emneområder, forklarer kendsgerningerne på området og gør rede for folketingspartiernes aktuelle standpunkter.

Den indeholder 3.500 stikord og 7.000 kildehenvisninger og er et godt opslagsværk for alle politisk interesserede. Bogen er krydret med citater - fra Seneca til nyeste graffiti.

Den koster kr. 298,- , men kan sikkert lånes eller er tilgængelig på biblioteket.

Side 7-8

The basic idea of the Peaee Ride is ancient; that beyond all the ways we are diverse humanity is about unit y and the recognition of each other's dignity. The Peace Ride will be an experiment. Five hundred rider s from all over the world will apply their diverse perspectives to form a nomadic global community. The Peaee Ride is an attempt to go beyond current forms and ideas to form a global ritual with global participation.

The Peaee Ride is expanding and reaching out across many different peoples and cultures. The magic of this event is in it's diversity and in our abi!ity to transcend our differences. We are giving a message to the world that anything is possible. We are illustrading that the millennium ean be a historic time when all of humanity ean reevaluate the way we relate to each other, socially, eulturally, eeonomically.

NKF can play a role in our efforts to organize thi s event.

Any information or ideas you have to make this event a success will help.

NOTE: We intend to obtain enough financial support to make it possible for this ride, airfare, everything to be absolutely free for eaeh rider. This goal is possible as long as the commitment and desire is strong enough throughout the global network. The Peace Ride doesn't have the opportunity yet to count any cyclists from Denmark among the participants. We would like to ask your help in finding people from Denmark interested in developing the event as well as ridlng wlth us. You can hand them this lettter or simply spread the word around you and encourage them to write us back. You can print out articles if you want to spend a little bit of time for the Peace Ride.

Sincerly
Jeff Camson

Thank you very much for reading this letter.

The Great Millennium Peace Ride
International Coordinator

Side 9

Demonstration

Den 18. juni foretager USA nye atomtests.
Vi forlanger en officiel dansk protest.

Demonstration
den 7. juni kl. 17 - 19
Christiansborg Slotsplads

STOP ALLE ATOMFORSØG
ATOMAFRUSTNING NU


Underskriftindsamling

Navn

Adresse

Stop atomprøvesprængninger

  • Ingen nye atomtests
  • Atomafrustning nu

På trods af murens fald og Den kolde Krigs afslutning fortsætter atomoprustningen.

Kina vil gennemføre to atomprøvesprængninger i år.

Frankrig har ganske vist afsluttet sine prøvesprængninger i det sydlige Stillehav, men deres erklærede mål er at fortsætte udviklingen ved hjælp af computerforsøg.

USA planlægger i løbet af 1996 og 1997 seks såkaldte subkritiske sprængninger (en højt avanceret prøvesprængningsteknik). Første gang den 18. juni. Hermed får atom-oprustningsspiralen en ny omgang.

Denne udvikling er helt uacceptabel. Opretholdelsen og udviklingen af atomvåben udgør en trussel mod mennesker og miljø. Vi har brug for en skrotning af de eksisterende atomvåben, ikke udvikling af nye atomvåben-typer.

Vi kræver derior et øjeblikkeligt stop for enhver form for atomforsøg, også subkritiske sprængninger og udvikling af a-våben ved hjælp af computer-forsøg, og vi opfordrer den danske regering til:

  • På det kraftigste at protestere overfor den kinesiske og den amerikanske regering og at arbejde for, at de amerikanske atomforsøg ikke igangsættes.
  • At arbejde for et virkeligt omfattende prøvestop.
  • l internationale sammenhænge, konsekvent at støtte de kræfter, der arbejder for afskaffelse af alle atomvåben.

Underskriftlisten - samt den medfølgende appel - sendes hurtigst muligt til Arbejdsgruppen mod A-sprængninger, Studiestræde 24, st.th., 1455 København K. Sidste frist den 7. juni 1996.

Underskriftindsamlingen anbefales af:

Claus Larsen-Jensen, International sekretær i SiD:

"Det globale opbrud skal mødes med et massivt krav om stop for udvikling, afprøvning og anvendelse af Atomvåben. I Europa skal der arbejdes for at skabe en atomvåbenfri zone og atomvåbenfri zoner skal støttes i andre dele af verden. Danmark skal afvise ulandsbistand til lande i den tredie verden, der satser på atomvåben. "

Else Hammerich:

"Politiske problemer skal løses ved samarbejde og forhandling. Ikke ved trusler om massedrab på civilbefolkningen. Derfor går jeg ind for afskaffelse af alle atomvåben."


Underskriftindsamlingen anbefales også af:

Jan Øberg. Bente Hansen,
M. Hertel Wufff,
Carsten Rütting Schweitz,
Christian og Marie Ellerts,
Toni Liversage,
Mille Rohde,
Tine Bryld,
Niels I. Meyer.

Side 10

Dette indlæg var at læse i INFORMATION d. 25. april 1996.

RUSLAND ER IKKE LÆNGERE EN MILITÆR TRUSSEL

Vi kan se frem til 15 fredelige år - hvad om vi brugte dem til noget fornuftigt

Der er ingen akut trussel fra Rusland de næste 15 år. Ikke blot er moralen i den russiske hær meget lav, men udstyr og kaserner er i forfald, og der er ingen penge til uddannelse og genopbygning (Inf. 20.4.).

Det er udgangspunktet for NATOs planer om udvidelse mod øst. Så er spørgsmålet, hvad vi skal bruge disse forventede 15 fredelige år til. Skal vi udvide NATO med nogle af Ruslands tidligere lydlande - i hvert fad med dem, der er lette at forsvare! og i/sammen med dem opbygge et militær i kampklar stand, så et eventuelt fremtidigt genopbygget russisk militær kan møde troværdig modstand?

Eller skal vi bruge de 15 år til at finde ud af, om vi kan holde fred med andre midler end militære trusler? Vi kunne f.eks. spare de beregnede merudgifter, mindst 20 mia. om året og så overføre NATOs budget til OSCE, som er en ikke-militær organisation, der omfatter alle europæiske lande, og som har fredelig sameksistens som opgave.

Man kunne starte med at sende alle officerer over 50 år på efterløn. De vil om 15 år alligevel være faldet for aldersgrænsen, så de kan lige så godt bruge tiden på at dyrke gulerødder, klippe roser og spille golf i fredelige omgivelser.

Officererne under 50 år kunne sendes på omskolingskurser i fredelig konfliktløsning og i oplæring i at genopbygge sønderbombede byer. Hærens folk siges at være uddannede som gode ledere, så de ville efter et par kurser sikkert være velegnede til et meningsfyldt job ude i de krigshærgede lande, som trænger til hjælp til genopbygning både af demokratiske samværsformer og af deres huse, broer, veje mv. Mon ikke mange frivillige blandt såvel de nuværende soldater som militærnægtere gerne ville medvirke til en sådan humanitær fredsopgave?

Officerer på omskoling

De sikkerhedstruede områder, som nævnt i Ungarn, Rumænien og Slovakiet, kunne få tilført ressourcer, så deres mindretalsrettigheder blev både sikret og udvidet, så der ikke var grundlag for stridigheder hos dem.

Andre krisetruede områder i verden, som NATO-landene nu fodrer med militærhjælp og støtte til diktatorer og kapitalstærke firmaer, kunne vi støtte med reel socialhjælp, så deres borgere fik mulighed for selvforsyning af basale fødemidler og overskud til selv at kræve demokrati. Derved minimeres faren for uro og borgerkrig - og for en flygtningstrøm til rige lande.

Når så 10 ud af de 15 år er gået, kunne vi jo evaluere og se, om vi skal fortsætte ad den kurs, eller om Rusland er blevet så aggressiv, at det bliver nødvendigt at genopbygge vores militær.

Et dansk forsvarsforlig går normalt over fem år, så det må betyde, at det er et relevant tidsforløb for ændrede former. Nu har vi i århundreder forgæves prøvet at skabe fred ved at true med militær.

Var det ikke på tide, vi en periode, hvor vi ikke trues, forsøger at skabe fred gennem bedring af de sociale kår, gennem krav om overholdelse af menneskerettighederne og gennem tro på, at fredelig adfærd har afsmittende virkning?

Af Aase Bak-Nielsen

Side 11

Erich Kästner
(1899 - 1974)
EN DRØM STILLER FORSLAG
Jeg drømmer næsten aldrig, det tilstår jeg blankt.
Så snart jeg lægger mig ned, går jeg nærmest i hi.
Men for nylig drømte jeg alligevel
om den kommende krig.
Op fra skyttegravene krøb millioner af mænd
(lutter frivillige, understreged en stemme).
De løfted geværerne, hvem skulle stå for skud
det prøved de at fornemme.
De stod mod hinanden, skudklare, uden ord...
Da lød der et skrig, som var der nogen i nød!
De vendte, som på kommando, geværerne om
og skød sig selv en død.
De faldt i endeløse rækker.
Drømme? Det er ikke mig...
Men hvem kan det så ha været
der skreg?

(Oversat af Jesper Jensen)

Dette nummer var redigeret af Vesterbroguppen.

Næste nummer redigeres af Holstebrogruppen, deadline hertil er 7. juni 96.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1996

Til næste nummer af Køkkenrullen