sKvinder for Fred: Køkkenrullen nr. 1, 1997

Kvinder for Fred

Køkkenrullen nr. 1, 1997

Side 3-4

Nytårsbrev til Køkkenrullen

I det år! der er gået, var dommen i Haag en af de vigtigste begivenheder.

Vi fik en juridisk vurdering af højeste karat af de love og traktater, der gælder. Altså med hensyn til atomvåbnene: "Er det lovligt at bruge dem eller true med at gøre det?"

Det viser sig! at de 14 dommere i den Internationale Domstol i Haag i høj grad opfatter atomvåben som underlagt gældende lov. Selv den anti-nazistiske Nürnberg-protokol gælder, hvilket betyder, at politikere, myndigheder, men også militærfolk og menigmand vil kunne straffes ved forkert omgang med atomvåben. Loven behøver ikke strammes på dette punkt. Som bekendt sagde Nürnberg-protokollen, at de anklagede ikke kunne undskylde sig med, at de handlede efter ordre ovenfra. Det enkelte menneske er ansvarligt for at forberede forbrydelse mod menneskeheden.

Så mange af de love, som atommagterne måske lægger mindre vægt på i det daglige, gælder faktisk atomvåben.

Det passede imidlertid atomvåbenmagterne meget dårligt, at dommerne særligt understregede, at den lov, som samme magter nødigt vil undvære: Ikke-sprednings-traktaten, har en passus, der skal overholdes strengt: Atomvåben skal afskaffes. De 5 vil helst se bort fra, at de kun har fået verdens lande til at afstå fra kernevåben ved selv at love at afskaffe dem. Dette er en forpligtelse, som skal tages alvorligt, sagde dommerne.

Dommerne havde svært ved at sige, at gældende lov i ethvert tilfælde forbød atomvåbenbrug. Hvad der har vakt forfærdelse. Men de konstaterer, at nationerne er meget delte i spørgsmålet om afskrækkelsesdoktrinen. På den anden side mener de, at det er meget skidt og i længden uudholdeligt for verdenssamfundet, at denne forskel i holdning eksisterer. Og den mest plausible måde at genoprette harmonien på er, finder dommerne, at afskaffe våbnene. Hvorpå de endnu en gang peger på forpligtelsen, der skal tages seriøst.

Det er altid interessant, når Køkkenrullen dumper ind her hos Ann og mig. Det er Danmarks eneste månedlige fredsblad, og derfor ofte lidt mere aktuelt end de øvrige. Jeg synes, det var et godt initiativ at lave den udstilling i Gladsaxe, om hvordan atomvåben rent teknisk kan afskaffes. Selvom det politiske er det vanskeligste, så er det tekniske et interessant og afvekslende aspekt, som det kun kan styrke vores sag, hvis vi er lidt inde i. Uden at vi behøver at blive atomfysikere.

Der er at andet nedrustningsaspekt, som sikkert vil komme mere på banen i det år, vi nu går ind i, og jeg vil slutte nytårsbrevet ved at komme lidt ind på det. Det er en ide, som har været lidt i mølposen i nogle år. Det er sådan set helt udefra kommende forandringer, som aktualiserer det igen. Måske har Køkkenrullens læsere allerede gættet, at jeg tænker på ideen om "Norden som Atomvåbenfri Zone". Denne zone har vi endnu aldrig fået traktatfæstet, hvilket til gengæld er sket for Afrika og Sydøstasien inden for de seneste par år, og da Latinamerika har været det længe, samt Sydpolen, så er den sydlige halvkugle nu dækket af sådanne garantier fra atommagterne. Samtidig er der sket det, at Rusland har trukket sine atomvåben tilbage fra østeuropa, så der bliver en atomvåbenfri korridor, med mindre at NATO fylder hullet ud med sine. Og i denne situation vil det gavne, hvis Norden går frem og prøver at få sin zone godkendt.

Venlig hilsen Otto Carlsen og Ann.


Fhv. amerikansk top-general har erkendt absurditeten i den atom-afskrækkelsesstrategi, der var den bærende filosofi i vestens forsvar under den Kolde Krig

- ATOM-ÆRAEN

Af Jeffrey Smith, Washington Post

Politiken 31/12.-96

For kun tre år siden var general George Lee Butler fra det amerikanske luftvåben øverstkommanderende på et militært hovedkvarter i ud· kanten af Omaha i staten Nebraska. Som sådan havde han beføjelse til at kaste verden ud i en atomar konflikt.

På hans ordre kunne bombe· fly lastet med 2800 sprænghoveder være suset hen ad startbaner med kurs mod det tidligere Sovjetunionen eller et hvilket som helst andet sted, som regeringen i Washington ønskede at lægge i ruiner.

Forleden holdt general Butler en tale i Washington, hvor han gav udtryk for holdninger, der afviger radikalt fra de synspunkter, han repræsenterede som øverst­kommanderende for Amerikas atomarsenal - højdepunktet i hans 37 år lange militærkarriere. Han beskrev USAs atomare politik som 'fundamentalt irrationel' af den grund, at disse våben udgør en stor trussel mod menneskeheden.

General Butler, som en· gang personligt godkendte tusindvis af mål for amerikanske atomvåben, går nu ind for, at regeringen i Washington skyndsomt indleder en kampagne for den totale eliminering af disse våben verden over. Han siger, at

Kun ved hjælp af et vidtgående tiltag som dette kan man komme en atomkatastrofe i forkøbet og forhindre sprænghoveder i at falde i hænderne på diktaturstater eller terrorister.

Omvendte sjæle

General Butler, som får opbakning til sine synspunkter fra general Andrew J. Good· paster, NATOs tidligere mi· litære øverstkommanderende i Europa, havde valgt at holde sin tale, så den faldt sammen med omkring 60 generaler og admiralers offentliggørelse den følgende dag af en erklæring, der opfordrer til yderligere reducering af verdens atomvåbenlagre samt til en gradvis, total eliminering af disse.

Side 5

Side 6

Forslag til folketingsbeslutning

om etablering af atomvåbenfri zoner i Europa

Enhedslisten og SF fremsatte forslag i folketinget om a-våbenfrie zoner. I den anledning skreu ui 12/11. nedenstående til de politiske partier. Vi fik et venligt svar fra Helle Degn, men som det fremgår af Ingers læserbrev, så blev forslaget afvist af alle de andre partier. Enhedslisten og SF har haft planer om et forslag, der skulle gå på totalafskaffelse af a-våben, men om det er opgivet, ved vi ikke.

Til de udenrigspolitiske ordfører.

Vedr. Beslutningsforslag nr, B 29. Forslag om etablering af atomvåbenfri zoner i Europa, fremsat af Enhedslisten og SE førstebehandling fredag d. 15. nov.

Den internationale Domstol i Haag afsagde 8. juli en dom, hvorefter trussel med og brug af atomvåben er i modstrid med de internationale regler, der gælder for væbnede konflikter.

Danmark anerkender normalt afgørelser fra domstolen i Haag, og derfor bør Danmark selvfølgelig på internationalt plan, i NATO, OSCE og i FN, arbejde for, at denne kendelse efterleves, dvs at der lægges en plan for destruktion af alle atomvåben, og at der oprettes et effektivt kontrolorgan for at sikre, at planen overholdes, og at der ikke sker senere brud på aftalen.

Kvinder for Fred håber, at behandlingen af beslutningsforslaget vil føre til, at det ikke blot drejer sig om enkeltstående a-våbenfrie zoner, men om total afskaffelse af alle a-våben.

Venlig hilsen
f/Kvinder for Fred
Aase Bak-Nielsen

De ulovlige atomvåben
Inf. 5/12-96

27. NOV. - Den 9.7.96 sagde Helle Degn og Bjørn Elmquist på et OSCE-møde i Stockholm ja til etableringen af atomvåbenfri zoner i Europa, men den 15.11. sagde de i Folketinget nej, da SF og Enhedslisten fremsatte deres forslag om etablering af atomvåbenfri zoner i Europa.

Hvorfor nu det?

De to politikeres. argument var, at i den potentielle nation, Europas Forenede Stater - (ordvalget er mit) er det våbenkontrol og nedrustning, som optager debatten.

Er det ikke i strid med EU-kommissær Martin Bangemanns ihærdige bestræbelser på at få gang i hjulene i EU's rustningsindustri med henblik på eksport og reducering af arbejdsløsheden? (Kilde: NOTAT 2. februar 96).

Ingen i den omtalte folketingsdebat nævnede, at Den Internationale Domstol i Haag den 8.7.96 erklærede atomvåben for ulovlige.

Jeg deltog i et møde forleden, hvor dommen blev grundig analyseret. I al sin komplicerethed stod det lysende klart: »Alle atomvåben skal elimineres.« Arrangørerne af mødet Kvinder for Fred - havde lavet en udstilling om »Læger mod Kernevåben,«s forslag til eliminering i fem faser.

Helle Degn og Bjørn Elmquist! I ved jo godt, hvorfor man i EU er tavse om atomvåbnene og hellere snakker om noget andet. Men det behøver I jo ikke at lade jer kue af.

Inger Bjørn Andersen
Buegården 9,
2880 Bagsværd

Side 7

Atomvåben kan afskaffes !

Hvordan, viser Kvinder for Fred i Gladsaxe.

Vi havde travle - men også spændende og sjove - dage i november.

Først med at forberede og opsætte vor udstilling. Nogen, især Isabella og Thyra, arbejdede med "Læger mod Kernevåben"s afmonteringsplan. Louise og Inger Hørlyck med billedet af kundskabens træ og Rosendals digt. Eva og Grethe med Sophus Claussens digt fra 1925 , "Alle Atomer i Verden forlanger at sættes i Frihed".

Så arbejdede vi med en vagtordning, så med at skrive i lokalaviserne og så bad vi Radio Gladsaxe om at lave et interview med os, og det ville de gerne.

Vi havde to arrangementer under udstillingen. Mødet med Otto Carlsen var velbesøgt, og stemningen bliver nu så god af, at der kommer lidt flere end ventet, så vi i en fart må sørge for at få lidt flere stole ind. Indholdet i Otto Carlsens spændende foredrag står andetsteds i bladet.

Det andet arrangement var søndag eftermiddag, hvor biblioteket har åbent fra 13 - 17. Grethe Andersen og Isabella Mørch viste deres film "Kommer der krig, mor?". Nogen så den for første gang, og alle var vi forbavset over, at den jo slet ikke virkede forældet.

Efter at have set filmen samledes vi i udstillingslokalet omkring et frugtfad og fik en god snak om, hvordan vi kommer videre.

Vi er enige om at fortsætte med at sætte focus på Haag Domstolens afgørelse, indtil atomvåbnene er blevet likvideret.

Så vi besluttede, at vor næste aktivitet skulle være på "Jordens Dag", den 22.4. Det bliver muligvis noget i retning af et lille drama, opført på Speakers Corner på Gladsaxe Rådhusplads.

Vi har bestilt det samme udstillingslokale i 14 dage, og vi holder fast i grundstrukturen i "Læger mod Kernevåben"s likvidationsplan i de 5 faser.

"Jordens Dag" stammer fra jurist og lærer på Stanford University i Californien, Denis Hayes. I 1990 var der jorden over - også her i Danmark - græsrodsaktiviteter med det langsigtede mål at opbygge en sikker, retfærdig og bæredygtig planet. Hvis nogen har kendskab til "Jordens Dag"-arrangementer, så fortæl os det. I martsnummeret af "Køkkenrullen" skulle der så gerne være et færdigt program.

Inger Bjørn Andersen

Side 8

Gertrud er død.

Gertrud Hoffmann er død, 54 år gammel. Bisættelsen fandt sted i Starup Kirke den 23.12.

Det er næsten ikke til at fatte, at det dejlige menneske ikke er mere. Det er et stort tab for mange mennesker. Den 5.12. besøgte Gertrud mig. Hun virkede meget lidt mærket af sin kræft i begge lunger. Hun var stærkt koncentreret om at gennemføre den alternative behandling, hun var begyndt på.

Kun fjorten dage efter ringede Gertruds datter Helene til mig og fortalte, at hendes mor var blevet indlagt på Haderslev Sygehus, hvor hun døde samme dag.

Vi mindes Gertrud som et menneske, der var utroligt aktiv i fredsbevægelsen i mange år. Hun var nuanceret og lyttende og altid parat til dialog, hvor det kunne gennemføres. Hun var meget respekteret for sine meninger og kreativ og fantasifuld, hvor det gjaldt om at synliggøre fredsbevægelsen - ikke mindst i "Kvinder for Fred".

Blandt mine mange minder om godt samvær med Gertrud vil jeg især nævne vore fællesrejser til den årlige END (European Nuclear Disarmament)-konference i den kolde krigs tid. Det startede sommeren 19R7 i Coventry - derefter Lund, Vitoria, Helsinki, Tallin og Moskva. Hjemkommen fra mødet i Helsinki i 1990 tilbragte vi en times tid sammen på Københavns Hovedbanegård, hvor Gertrud ventede på sit tog til Jylland. Opladet af mødet skrev vi i fællesskab nedenstående vision, "Atomvåbenmuseum", som vi sendte til Information.

Atomvåbenmuseum

9. JULI - Vi er lige kommet hjem fra fredsbevægelsens END-møde i Helsingfors og Tallinn. I Finland foregik mødet i Finlandia-hallen, som i 1975 var rammen om det navnkundige møde, der star~ tede ESCE-processen. Takket være Gorbatjovs fredspolitiske indsats er der inden for det sidste år sket utrolige fremskridt i den proces.

Vi er nu inden for en overskuelig fremtid klar til næste skridt: traktaten, der kriminaliserer/forbyder atomvåben - i overensstemmelse med almindelig, sund fornuft.

På Atomvåbenmuseet vili lighed med de øvrige forældede våben - det uigenkaldeligt sidste skud på våbenstamtræet være at se i glasmontrene. velbevogtede af de sædvanlige kustoder, ikke så meget af hensyn til sikkerheden - vi er af utallige militæreksperter blevet belært om, at intet er mere sikkert end atomvåben - men af hensyn til den stigende antikvariske værdi.

Enhvere kan i atommuseet til enhver tid tælle sig frem til, at samtlige rariteter er bag lås og slå.

Den opvoksende generation vil her på museet kunne se årsagen til, at den globalt bæredygtige udvikling lod vente så længe på sig.

Således vil i år 2000 på 25-årsdagen for Helsinkitraktaten museet blive åbnet for alverdens folkeslag.

GERTRUD HOFFMANN og INGERBJ0RN ANDERSEN

Gertrud, vi savner dig!

Inger Bjørn Andersen

p.s. Aase Bak har sendt blomster fra "Kvinder for Fred" til bisættelsen i Stamp Kirke.

Side 9

Side 10

Side 11

FREDSSKATTEFONDEN

Bestyrelsen for Fredsskattefonden har besluttet at intensivere oplysningsarbejdet om Fonden med henblik på at udbrede kendskabet til "Fredsskattetanken", der vil erstatte den skat, man betaler til militæret, med en skat til fredelige formål.

Ud over, at en ny pjece er under udarbejdelse, vil der blive holdt et offentligt møde om Fondens arbejde, bl.a. med forslag til en folketingsbeslutning om indførelse af Fredsskat.

Nærmere besked om mødet kan fås hos Ulla MoItved, Baneledet 35, 2830 Virum, tlf. 45 85 11 71.

Thyra Hansen, Virum

FNs INFORMATIONSKONTOR

Hanne Løfqvist fra Haderslev har skrevet til Informationskontoret:

Med stor forundring og bekymring ser jeg, at de 2 sidste numre af FN INFORMATION, jeg har fået tilsendt, ikke længere er på dansk, men kun på engelsk.

Jeg vil derfor gerne bede om snarligt svar på følgende spørgsmål:

1) Er det en varig ændring i FNs oplysningsvirksomhed i Danmark?

2) Hvad skyldes denne ændring?

Jeg kan oplyse, at jeg i en årrække har fremlagt FN INFORMATION på SIDs kontor i Haderslev, men at man nu oplyser, at kun meget få medlemmer her er i stand til at læse engelsk. Det samme vil være tilfældet for utallige andre almindelige danske borgere, som må være interesseret i at orientere sig om, hvad der sker i FN regie, idet de jo er med til - via deres skattebillet - at yde deres bidrag til det arbejde, De Forenede Nationer udfører.

- - - og hun fik følgende svar:

Det er absolut ikke med vor gode vilje, men skyldes den simple kendsgerning, at FN s økonomi og dermed også Informationskontorets er så dårlig p.g.a. medlemslandenes manglende betalinger til FNs regulære budget, at nedskæringer har været nødvendige.

Dette har blandt andet og meget beklageligt ramt vore midler til oversættelser, hvorfor vi har valgt at udsende dele af vort materiale på engelsk.

Det er vort håb, at vi i det nye år, når visse store medlemslande forhåbentlig følger op på deres forpligtende betalinger, kan genoptage de dansk-sprogede udgivelser i rimeligt omfang.

Tak for din venlighed at fremlægge FN Information på SIDs kontor i Haderslev, det værdsætter vi meget. Vi håber fortsat at kunne trække på din støtte og engagement. Forhåbentlig også i en periode, hvor FN er prügelknabe for verdens manglende vilje og evne til at samarbejde.

Tilbage til forrige nummer af Køkkenrullen

Tilbage til 1997

Til næste nummer af Køkkenrullen